:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Семействата няма да ползват данъчни облекчения за покупка на имот

Данъкът върху лихвите по депозитите засега остава, ограничават преференциите за приспадане на корпоративен данък в общини с висока безработица
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
---
Новият пакет с изменения в данъчните закони поднесе поредица от новини. От 2014 г. младите семейства няма да ползват данъчно облекчение за закупено с ипотечен кредит първо жилище, защото тази практика се счита за дискриминационна. Засега не се предвижда и отмяна на спорния данък върху лихвите по срочните депозити, въведен миналата година. От следващата година се затягат изискванията към фирмите, които ползват данъчна преференция за работа в райони с висока безработица.

Преференцията за младите семейства при закупуване с ипотечен кредит на първо жилище бе въведена в края на 2008 г. Текстовете предвиждаха единият от двамата съпрузи да може да приспадне направените по ипотечния кредит лихвени плащания от годишната си облагаема основа. За ползване на правото е въведено възрастово ограничение - 35 години, както и изискването задълженото лице да е местно. За 2012 г. това облекчение е ползвано от 5474 лица, които са приспаднали от декларациите си общо 2 млн. лв.

В мотивите към законопроекта се изтъква, че този текст нееднократно е бил атакуван като дискриминационен в комисията за защита от дискриминация. Европейската комисия също е стартирала процедура срещу България заради предоставянето на привилегията единствено на местни лица. За краткото съществуване на облекчението това е втората му отмяна - в края на 2009 г. кабинетът на ГЕРБ също я отмени с мотива, че тя води до дискриминация по два признака - възраст и семейно положение, но впоследствие текстът бе възстановен. Новината за отмяна на преференцията дойде на фона на отлагането на друго намерение на управляващото мнозинство - за въвеждане на елементи на семейно подоходно облагане. Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че такава промяна може да се чака през втората половина от мандата.

В публикуваните вчера изменения в закона за данъците на физическите лица не се предвижда никаква промяна за въведения м.г. данък върху лихвите по депозитите. Не е изключено обаче такъв текст да се внесе от депутати между първо и второ четене на законопроекта в парламента. За първите 8 месеца на годината постъпленията от данъка са 55 млн. лв. при планирани за цялата година 120 млн. лв.

От 2014 г. сериозно се променя и режимът за приспадане на корпоративен данък от фирми, работещи в сферата на производството в общини с висока безработица. Списъкът с тези общини ще бъде разширен, защото дефиницията на регион с висока безработица се променя и занапред в него ще попадат общини с 25% отклонение спрямо средната безработица за страната при 35% в момента. На фона на това разширяване на обхвата обаче се въвежда сериозно ограничениe за големината на фирмите, които могат да ползват преференцията. Право да приспадат на 100% дължимия корпоративен данък вече ще имат само фирми с минимум 30 души персонал, като се иска поне 70% от тях да са заети в производствена дейност, а 30% да са с постоянен адрес на територията на съответната община. Според мотивите към законопроекта това щяло да намали безработицата в тези общини. В мотивите няма данни колко фирми ползват такива облекчения в момента и на каква стойност възлизат те.

МЕСТНИ ДАНЪЦИ

В закона за местните данъци също ще има промяна - за правото на ползване на отстъпка от данъка върху превозните средства при по-екологичните автомобили. В момента собствениците на коли, снабдени с катализаторни устройства, ползват 50% отстъпка. Наличието на катализаторно устройство обаче не подлежало на доказване и вместо това се въвежда правило за автомобилите с мощност на двигателя до 74 kW вкл., съответстващи на екологични категории "Евро 3" и "Евро 4", отстъпката да е 30%, а за категориите "Евро 5" и "Евро 6" - 50%. Отпада правото на отстъпка при автобусите и товарните коли за категория "Евро 2".
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На заседанието на Министерския съвет вчера се очакваха новини от финансовия министър Петър Чобанов за плановете на правителството да имитира дълг на международните пазари. Такова решение обаче не беше взето.
4
2439
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
18 Септември 2013 20:18
за плановете на правителството да имитира дълг на международните пазари.

Одобрявам. Искам само да знам как мога да имитирам погасяване на дълг
19 Септември 2013 07:31
съответстващи на екологични категории "Евро 3" и "Евро 4", отстъпката да е 30%, а за категориите "Евро 5" и "Евро 6" - 50%


И вай-скапания барутник , ползващ АГУ е повече екологично чист от автомобили с "Евро 6". Това е аксиома, но на управляващите не им отърва, понеже такива са половин милион МПС-та у нас. Готвените поправки облагодетелстват единствено богатите тюфлеци и търговците на нови коли. Тъй че, много шум , за нищо !
19 Септември 2013 09:04
За младите семейства, работещи, с 1-2 деца- пак нищо, но от сърце? Аз съм за към пенция и не ме касае пряко, обаче това са нашите деца
19 Септември 2013 12:45
Те дупетатите няма тепърва да стават млади майки и бащи. И с апартаментчета отдавна са се снабдили. А пенсията чука на вратата Как да не се погрижат да я направят възможно най-висока

А за своите деца те отдавна са се погрижили...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД