:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,109,940
Активни 74
Страници 8,771
За един ден 1,302,066

Кабинетът не посмя радикално да намали административното бреме

Част от предложените мерки са спорни и вероятно ще отпаднат под натиска на интереси и лобита
Гордостта на първите 100 дни на правителството - сериозно намаляване на административната тежест, е на път да се окаже набор от половинчати мерки, по които има разногласия между самите държавни институции. Немалка част от предложенията ще имат спорен ефект и вероятно няма да влязат в сила заради съпротива от страна на заинтересованите страни.

В сряда правителството разгледа поредната порция от 89 мерки, които са предложени от министерства, областни и общински администрации и от бизнеса. Кабинетът "Орешарски" става поредното правителство, което създава работна група за обсъждане на електронното правителство. Най-вече е-услугите могат да намалят административното бреме, но досега всичко, направено дотук, по-скоро е безхаберно пилеене на пари. Правителството прие още на 1 август първия пакет от мерки за намаляване на административното бреме, но те още не са реализирани.

"Всяка една мярка върви с аргументи. На първо място - дали е необходима и дали е свързана с европейски регулации. Третият критерий е свързан с ефекта от тази мярка - дали влияе неблагоприятно върху гражданите или върху бизнеса", коментира новия пакет вицепремиерът Даниела Бобева. Тя добави, че се оценява и ефектът на мерките върху бюджета. Именно опасността да намалеят приходите от различни такси и разрешителни вероятно ще предизвика сериозен отпор от ведомствата, което с половин уста призна и Бобева.

Най-много предложения има в социалната и в здравната сфера. Две сериозни мерки за облекчаване на работодателите се предлагат от Областна администрация-Кърджали и дирекция "Модернизация на администрацията" в Министерския съвет. Първата идея е при удължаване на работното време по производствени причини да отпаднат изискванията за уведомяване на Инспекцията по труда и за предварителна консултация с профсъюзите. Предлага се удълженото работно време само да се отчита в специална електронна книга. Това би създало повече възможности за гъвкава заетост, която рядко се прилага на нашия пазар. В момента работодателят е длъжен да издаде заповед 3 дни преди да удължи работното време, а в двудневен срок да уведоми Инспекцията по труда. На практика тази регулация не работи. За 2012 г. са констатирани над 27 000 нарушения на законодателството, свързани с работното време. Въпреки тези аргументи социалното министерство е против, тъй като смята, че данните в електронните отчети могат да се манипулират.

Министерството подкрепя, но само отчасти, второто предложение - извънредният труд да се отчита в трудовата инспекция веднъж годишно, а не два пъти както сега. Предлага се дори изискването за уведомяване да отпадне изцяло, но предложението вероятно ще се дискутира. Социалните експерти обаче не са съгласни да отпадне воденето на специална книга, както предлагат двете институции. Мотивът им е, че книгата позволява да се трупа архив и да се правят проверки назад във времето. За м.г. в страната са декларирани над 10 млн. часа извънреден труд. Самото МТСП предлага мярка, която облекчава работниците - да пускат онлайн с електронен подпис или по пощата заявление за служебно прекратяване на правоотношенията си.

Бизнесът, синдикатите и неправителствени организации предлагат да отпадне декларация 7 за здравното осигуряване. Тя се подава от хора, които сами се осигуряват за здраве - в тази категория влизат трайно безработни, които не са осигурявани от държавата, както и неработещи студенти, навършили 26 г. Липсата на декларацията автоматично лишава хората от здравни права, дори да са превели вноските си в срок. Документът се издава от НАП, а тя реално има информация кога започва и прекъсва осигуряването. Областната администрация и здравната каса в Стара Загора предлагат и европейската здравна карта да се вади за 1 ден, а не за 15. Областната администрация в Монтана предлага разрешение и на друг тежък проблем - да се увеличи на 1 година срокът на валидност на протоколите за лекарства, които се отпускат от НЗОК. Сегашното заверяване на 3 или 6 месеца затруднява пациентите, лекарите и аптеките, смятат експертите от Монтана. Предлагат се още облекчения при регистрация или пререгистрация на лечебни заведения за извънболнична помощ, както и облекчения при издаването на разрешително за откриване на аптека.

Друго ключово предложение в пакета е да отпадне нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили. Предложението е направено от Асоциацията на вносителите на автомобили, но едва ли ще бъде прието радушно от Нотариалната камара, тъй като е сериозен приход за нотариусите. В момента таксата се определя като процент от сумата, на която се продава автомобилът. За таксиметровите компании пък се предлага да се регистрират само в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", а не и в общината, както е сега. Тук съпротивата ще е на общините, които ще бъдат лишени от приходи.

Министерството на образованието предлага лицензионните режими за центровете за професионално обучение и центровете за информация и професионално ориентиране да преминат в регистрационни. Предлага се също да се намали броят на документи, необходими за разкриване на центровете.

Икономическото министерство залага на съкращаване на документите, които в момента се изискват от фирмите по Закона за стоковите борси и тържищата, по Закона за енергетиката и др. Предлага се лицата, които се занимават с дялово разпределение и в момента се вписват в публичен регистър, да не предоставят документ за търговска регистрация и удостоверение за актуално състояние, а това да бъде грижа на министерството. Отпада и част от документите, нужни за вписване в регистъра на лицата, които се занимават с обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради. Предложението засяга около 330 вписани фирми с около 1000 физически лица персонал. Други около 3500 фирми, които внасят опаковани продукти, няма да бъдат задължени да уведомяват за това Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Външното министерство предлага разрешение на проблема с бавното издаване на временни паспорти на закъсали граждани в чужбина. Според МВнР процесът би се ускорил, ако получат достъп до базата данни за личните документи на българските граждани на МВР. Така би отпаднала и дължимата до момента такса от 30 лв. по Тарифа №4 на МВР.
19
5247
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
18 Септември 2013 19:42
Загубихме бройката на негативните промени, постигнали ни при новата власт
18 Септември 2013 19:53
разкарайте Станишев и не си бламирайте правителството-друго скоро няма да имате
18 Септември 2013 20:45
"Външното министерство предлага разрешение на проблема с бавното издаване на временни паспорти на закъсали граждани в чужбина. Според МВнР процесът би се ускорил, ако получат достъп до базата данни за личните документи на българските граждани на МВР. Така би отпаднала и дължимата до момента такса от 30 лв. по Тарифа №4 на МВР."

Само това ли?

Бих желала да се изкажа по въпроса какво още трябва да направи Външно, за да намали административното бреме и да покаже истинска грижа за българските граждани и фирми, но модераторът може да изтрие коментара ми, затова ще се въздържа.

До модератора: Моля, преди да триете коментарите ми, да имате предвид, че:

"Около час след изтриването на втория ми коментар получих писмо от Администрацията на Президента на РБ. Бяха преценили, че писмото ми заслужава да се разгледа и ми съобщаваха, че е заведено под номер.

Днес получих още едно потвърждение от Президентството. И стана като в приказката "Царят дава, пъдарят не дава". Президентът одобрява, модераторът на в. "Сега" - не. А форумът на този вестник минаваше за един от най-свободните. Уви, свободата, която допуска модераторът, се оказа слободия. Направо не е за вярване какви цинизми се пишат в този форум по адрес на официални лица, в т.ч. и Президента, под одобрителния поглед на модератора."
Из статията "Царят дава, пъдарят не дава (модераторът на в. "Сега" се престарава)" http://softisbg.com/rennies_blog/2013/09/post-79.html


18 Септември 2013 21:05
Малей, представяте ли си Чехльо да беше модератор тук - жална ни майка! Прозрачност без граници и саниране до откат!

Лисанка, ти беше в едно непрекъснато нарушение на т. 1.6, в моя бивш форум щеше да получеш бан още на третия си постинг.

18 Септември 2013 21:14
А по темата - "кабинетът не посмя", ама като му запари още малко - ще посмее.

Такъв хаос и анархия ни чака с тези бежанци и войни, че административното бреме обективно ще отпадне и ще остане само мил спомен при вида на някоя пожълтяла квитанция.

На Президента предлагам да се премахнат всички такси, с което администрацията ще престане да се стреми да усложнява процедурите с меркантилна цел, и ще остане само възпроизвеждането й от ергономични причини /така в нашата махала викаме на класическия мързел/
18 Септември 2013 21:54
Модераторът на "Сега " е много чувствителен за всяка критика по адрес на мистър Клийн - не ти се разминава с фризер.
Тракторът Т-72 е прав - не разкарат ли Сатанишев , този кабинет ще падне пре зизмата на 2013 -2014 и повече дори с обновено ръководство и майчинския поглед на ДПС - БСП нема да участва повече в никакво правителство.
Защото я чака съдбата на СДС .
Освен , ако не се намерят смелчаци в тази партия, които въпреки шития по мярката на Сатанишев устав и апарата тип "Кутев" , може да сменят лидера си , дори с обещание ,че ще издигнат кандидатирата му за еврокомисар .
Заради което е и цялата агония в държавата.
18 Септември 2013 21:57
нерде модератор, нерде преводи, нерде Станишев, но малко лудост отвреме навреме действа като подправка.
Понеже отвън животът е скучен и подреден.
19 Септември 2013 07:52
Lisana, Коментарът Ви си е съвсем на място - относно намаляването на ненужни административни безумици. Доколкото си спомням, зам_мин_предката преди ден-два предлагаше 100 (сто) мерки в тази насока, които не бяха обявени никъде... Днес са само 88 останали. Утре може да се реализират 55 или 33 Еспертите сигурно ще ги докарат до 11 или до 1 - все сакрални числа... Дори и 1 (една) мярка да прокарат - пак си е нещо. От експерти направено...
19 Септември 2013 08:52
"...Предложението е направено от Асоциацията на вносителите на автомобили, но едва ли ще бъде прието радушно от Нотариалната камара, тъй като е сериозен приход за нотариусите...."
Толкова ли са силни тези нотариуси в България, че с тях само да се съобразяваме? Дали колата е за 500 или 50 000 лева то каква повече работа правят, че да си прибират процент от продажната сума на колата? Има ли как да се премахнат т.н. нотариуси в държавата ни и други институции да правят тяхната работа която не да е процент от цената, а регламентиране на тяхната такса от извършената работа?
19 Септември 2013 09:51
Лисанка
В навечерието на изборите, модератора ме замрази за един месец, само заради една дума.
Повтарям, един месец фризер, заради една дума.
И думата не беше цинизъм.
А квалификация, определение на една личност.
Но пък личността бе ... комунист.
В същкото време, наблюдаваме учудваща глухота и късогледство в отношението към "някои" по специални форумци.
19 Септември 2013 09:55
За по младите форумци, ще припомня една от аксиомите на Партията:
"Всяка крива линия, успоредна на партийната, е права линия."
19 Септември 2013 10:27
Бизнесът, синдикатите и неправителствени организации предлагат да отпадне декларация 7 за здравното осигуряване. Тя се подава от хора, които сами се осигуряват за здраве - в тази категория влизат трайно безработни, които не са осигурявани от държавата, както и неработещи студенти, навършили 26 г. Липсата на декларацията автоматично лишава хората от здравни права, дори да са превели вноските си в срок.

Ъ ? Екип на „Сега“, сигурни ли сте в това, което пишете ? Що първо не питате ? Или след като сме журналисти, разбираме от всичко, а ?
Пък и какво ги интересува бизнеса и синдикатите здравните права на безработните ? Защото са решили проблемите с правата на работещите ли ?
Ако бизнесът бе поискал отпадане на декларация обр.6, както многократно съм предлагал, бих го подкрепил напълно. Ще му спести много уточняване, корекции и най-вече губене на време.
Но пак да напомня - преобладаващата част от регулациите, в т.ч. разрешителни, регистрационни и лицензионни режими са въведени по искане на самия бизнес чрез неговите организации. Това се прави с цел ограничаване навлизане на конкуренти на пазара на вече установените играчи. Не малка част е следствие влизането в ЕС.
Един пример, наскоро се заговори за отпадане на категоризацията на заведения и хотели и познайте кой скочи срещу това ? Именно асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите.
19 Септември 2013 12:20
Увлечен от форумната Лисана, искам да се оплача, че съседа от един етаж през мен свири на пиано от 14 до 16 часа в неделя. Пречи ми и не само на мен, но и на други изтъкнати личности от блока да си почиваме, за да можем на другия ден да се борим успешно с административното бреме. Задължавам модератора да отнесе горното и до президентската администрация и чакам входящ номер. Чакам и овации!
19 Септември 2013 12:29
Също до Президента, Премиера и Съда в Страсбург - съседът срещу мен отсече 50 годишна липа, с което ми развали гледката, а също ми отне и юнския аромат. Сега вместо липата му гледам покрива на къщето. Моралните и естетически вреди ще калкулирам допълнително.
19 Септември 2013 12:31
БирникЪ
19 Септември 2013 10:27, няма никакво значение по чие искане е предложението! Неудобствата за всички самоосигуряващи се са налице и премахването на тази декларация обр. 7 е направо наложително!
Отделен въпрос е, че тя причинява объркване и неудобства и на самите служители на НАП - убедил съм се от разговори с тях!
19 Септември 2013 12:51
БирникЪ
19 Септември 2013 10:27,

Пенчо бре
2013-09-19 12:20:31,

Геновева
2013-09-19 12:29:05,

myrmorko
2013-09-19 12:31:40,
19 Септември 2013 13:12
Третият критерий е свързан с ефекта от тази мярка - дали влияе неблагоприятно върху гражданите или върху бизнеса

Аз пък що си мислех, че този анализ трябва да се прави при въвеждане, а не при премахване на административните тежести?
Да не се заблуждаваме - оставена сама на себе си администрацията и бюрокрацията ще се разраства. Точка.
А гражданите (и бедните) Д.Г.Д. както се споменаваше в един филм. Досега не съм намерил нито едно противоречие на тази теза в реалния живот. Ако вие сте - споделете моля.Натисни тук
19 Септември 2013 13:13
Неудобствата за всички самоосигуряващи се са налице и премахването на тази декларация обр. 7 е направо наложително!

Дай да не смесваме понятията "самоосигуряващ се" и "безработен", който сам внася здравните си вноски. Осигуряването има по-широк обхват от здравното осигуряване. Т.е. "самоосигуряващ се" е по-широко понятие от "безработен", който сам внася здравните си вноски и го включва в себе си.
А самата декларация няма да отпадне, още повече сега с въвеждането на единната сметка, едно от изискванията на която е задълженията да бъдат декларирани или възникнали на основание акт на компетентен орган.
Отделен въпрос е, че тя причинява объркване и неудобства и на самите служители на НАП - убедил съм се от разговори с тях!

Не знам какво объркване може да причини най-елементарната от всички декларации, подавани в НАП. Съдържа само лични данни и една дата, датата от която лицето трябва да прави здравни вноски за своя сметка.
19 Септември 2013 13:31
Имах пред вид именно "здравно самоосигуряващите се", т.е. именно "безработни, които сами внасят здравните си вноски.". Ок, дърпам си лявото ухо .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД