:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шехерезадите на БСП

Столетницата се нагърби с пиара на кабинета, но от това комуникацията не престана да куца
Галя Горанова


Да, има нещо сбъркано в пиара на властта, но това съвсем не е случайно. Няма защо БСП да се жалва от лоша комуникация, при положение че тъкмо тя извайва публичния образ на правителството. Нещо повече - неотдавна Сергей Станишев заръча на соцактива да зареже кадруването (сиреч да остави на него тази тегоба) и да се заеме с разясняване на успехите в управлението.

Дали заради близките му контакти с професионалния пиар, или е по друга някаква причина, соцлидерът на практика вмени пиара на изпълнителната власт като задължение на БСП, въпреки че правителството формално се води "експертно" и връзката му с партиите би трябвало да е по-хлабава. Но ето че думите му преминаха незабавно в дела по почина:



За всеки отрасъл - говорител



Ролите на разните застъпници на кабинета вече са стриктно разпределени. Това личи ясно от медийните и парламентарните им изяви. За всеки отрасъл си има отговорник. Не е ясно как са разпределяни ролите поради някои видими несъответствия, но в БСП обичат почина да се теглят късмети от баница. Корнелия Нинова например която доскоро се свързваше с икономиката и бизнеса, се преквалифицира и отскоро завежда социалната чувствителност. Тя е червената Шехерезада, която трябва да утешава бедните, болните и онеправданите, както го правеше предшественичката й Емилия Масларова. Но пълната приемственост в някои случаи не е препоръчителна и Нинова трябва особено да внимава за прекаления шик в облеклото.

В характерен образ е вкаран и депутатът Явор Куюмджиев. След като се прости с министерско място, му бе поверено парламентарното обговаряне на енергийните теми.



Куюмджиев отговаря за поевтиняването на тока,



а словесните му алабалистики често предизвикват обратен ефект. След като стана ясно, че спадът в цената на тока ще е със скромните 5%, Куюмджиев вложи целия си патос да разяснява как тези 5% трябвало да се броят за 35%, понеже енергийните дружества настоявали за увеличение от 40 на сто. Така че в цената трябвало да се приспада и тази предотвратена ценова катастрофа. Нещо като дериватите в застраховането или по-точно нещо като нищо. Добре, че хората четат фактурите си, а не слушат Куюмджиев, иначе току-виж се объркали, че е настъпил комунизмът. Шумно рекламираните законодателни мерки срещу монополистите в сектора вече няколко седмици отлежават в парламента, а поокопитилите се потърпевши подеха яростна кампания в медиите срещу проекта. Ако БСП иска да получи и минимална обществена подкрепа в тази оспорвана битка, спешно трябва да смени лицето на енергийния си пиар.

Най-интересна засега се очертава ролята на депутата Спас Панчев. Той е нещо като



тестер на обществените настроения



Трябва ти защитник на незащитимото (връщането на цигарите в кръчмите, например) - пускаш Спас Панчев! Той сам си извоюва репутацията на "полезен идиот", след като лансира друга непопулярна идея - за затварянето на хипермаркетите в събота и неделя с цел стимулиране на кварталните бакалии. Оттогава се показа удобен за всякаква двойна употреба - хем ще огласи някоя популистка идея с минимални шансове да бъде гласувана в парламента, хем ще тества обществените нагласи по даден проблем.

Безспорно най-яркият пиар персонаж в редиците на БСП е социоложката Татяна Буруджиева. Хлевоустата госпожа вече предизвика няколко скандала - с твърденията си, че протестиращите са платени, както и с някои репресивни идеи спрямо пешеходците в Закона за движение по пътищата. Буруджиева, която се изживява като неформалната пиарка на БСП, е сама по себе си "разсейващо мероприятие". Тоест в напрегнати моменти е винаги готова да отклони вниманието на публиката в друга посока.

Макар и скучна наглед, ролята на Янаки Стоилов също е кардинална по своя характер.



Призван е да играе по-левият от левите



и да внася "автентичен" социалистически патос в реториката на столетницата. Очевидно всички други са под подозрение. Той е героят от филма "Добрият, акуратният, левият". Използват го при кризисен пиар за умилостивяване на електората. И за писане на левичарски предизборни програми, които никога не се сбъдват. Трябва да признаем, че Стоилов се справя нелошо с артистичната си задача. Дотолкова се вживя, че успя да убеди съпартийците си да подкрепят мораториума върху продажбата на земя на чужденци, та сега Станишев се чуди как да оправя гафа. Но все е по-добре от Антон Кутев, който твореше недомислия с такава скорост, че партията не смогваше с опроверженията, та се наложи да бъде оттеглен на втори план въпреки партийната му правоверност.

Самият соцлидер също заслужава специално внимание. След като намести отговорниците по ресори, за себе си запази привилегията да се крие всеки път, щом стане напечено, както и правото вземе ли думата, да не я пуска поне 45 минути. Да се знае кой е лидерът! А пък и трябва да се доказва пред коалиционен партньор с толкова висок наратив, че единственият начин да конкурираш словесната му претенциозност е, като заложиш на количеството.

За Мая Манолова дори няма да отварям дума, тъй като тя отдавна излезе от тясната си роля на червена юристка и застла със своята компетентност целия политически спектър. Правоверен воин на Партията, Мая Манолова е много повече от депутат -



тя е Жана д'Арк на станишевизма,



боркиня по всички фронтове на политическия живот. Понякога й се случва да обърка Корнелия Нинова с Бойко Борисов и от словесните й искри припламва приятелски огън, но никой не е съвършен.

И ако нещо в комуникацията с обществото куца, то проблемът, както се вижда, е в телевизора на БСП. И няма нищо общо с несполучливата цифровизация.

Има една ефектна мисъл, че големите умове говорят за идеи, посредствените - за събития, а малките - за хора. Поради липса на каквито и да било значими политически идеи, а и събития, ни останаха само хората. И тъй като парламентарният живот отдавна не подлежи на сериозен политически анализ, е далеч по-здравословно да го разглеждаме като театрална сцена, на която комични персонажи играят серия от скечове. Понякога това казва повече.















СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Корнелия Нинова (вдясно) е червената Шехерезада, която трябва да удължи живота на правителството с непрекъснати утехи за социалнослабите, докато колежката й Мая Манолова е много повече от депутат - тя е Жана Д’Арк на станишевизма.
СНИМКА7 ЮЛИЯН САВЧЕВ
Янаки Стоилов е призван да играе по-левия от левите и да внася "автентичен" социалистически патос в реториката на столетницата. Лидерът Сергей Станишев запази за себе си привилегията да се крие всеки път, щом стане напечено, както и правото вземе ли думата, да не я пуска поне 45 минути.
153
9089
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
153
 Видими 
01 Ноември 2013 19:18
Борбата върви към своя свещен конец
01 Ноември 2013 19:21
.
01 Ноември 2013 19:25
Гледай какъв негативизъм. Излиза, че само се лутат и нищо смислено не вършат. Нищо подобно.
Ей го другаря Гергов е на път да придобие 100% от Пловдивския панаир. За благото на човека естествено.
Има си файда от управлението и още как. Кипи целенасочен труд.
01 Ноември 2013 19:33
Според мен заглавието е малце посбъркано. Би тябвало да е:
Шекеризадите на БСП
01 Ноември 2013 19:35
В характерен образ е вкаран и депутатът Явор Куюмджиев.
по-известен като Явор Тъпото
01 Ноември 2013 19:48
Хм, затъпял съм.
01 Ноември 2013 19:50
Ех Галя,ех Горанова... Какво е това заглавие? Уж голямо момиче ,а човек остава с впечатление че вярваш ,че някоя ще изкара 1001 нощи само с приказки,пък била и Шехерезада. Айде да не губим детската публика ,ама точно тия да избереш за..."разказвачи"...
01 Ноември 2013 20:02
Шехерезадите на БСП


Дали не е по-подходящо заглавието - "Кирливите и вмирисани кюлоти на дъртофелницата"?
01 Ноември 2013 20:12
Не, не и не! Не са шехерезади, а сценки из "Драмата на лизачите от кликата на Паркетния плъх". Галя, да им приписваш план и организация е наивно. Хаос и бездарност царят и се възпроизвеждат в главата на Столетницата. Усвояват каквото докопат от овълчилите се копои на Сидера и Местаня. Всичко се свежда до пълнене на партийните каси, защото скоро пак ще има разходи.

Клика подобна на Станишевата отвътре явно не може да бъде разкарана, защото в организацията са останали същите страхливи послушковци. Нямат дори смелост пред себе си да признаят, че така не може да продължава и е нужна промяна. Упорито избират "по-малката" злина според тях, сякаш злото може да се мери. Подобна формация отдавна да е ометена от политическия пейзаж, ако конкуренцията ѝ беше по изобретателна, ноооо... Какво да се прави, състезанието "По-грозната сестра" продължава.
01 Ноември 2013 20:22
Ех Галя,ех Горанова... Какво е това заглавие?

Съгласен.
Заглавията днес са длъжни да бъдат

"Ще викнем ние хляб или свинец!
Долу партийния феодализъм!"

"За чиста и свята, президентска република!
Долу партийния феодализъм!"

"Смърт на фашизма, свобода на народа!
Долу партийния феодализъм!"
01 Ноември 2013 20:28
Не им е лесно на медиите в България – или са параван на властта, или са виновни за нейните провали...

Галя Горанова, много добър материал!

_____________________________________________

В ЗДРАЧА НА ПОСТ-МЕДИЯТА. ВСИЧКО Е ДИГИТАЛНО...
01 Ноември 2013 20:34
Внимателен,сега за еротиката на източните приказки си говорим и за липсата на такава у столетницата. Под някоя тема за студентите ще се присъединя да повандалствам кат сущий анархист-националист:-)
01 Ноември 2013 20:43
Captain Buddy
01 Ное 2013 19:21

Да, и на мен ми направи впечатление.
01 Ноември 2013 20:46
Внимателен,сега за еротиката на източните приказки си говорим и за липсата на такава у столетницата.

Тракторе,
Дълбоко са ми безразлични еротиката /интересувам се само от секс, не за друго/, "източните приказки" и стогодишните отпадъци.

Строя тезите си върху факти.
Ето ти ги от съседна тема, в същия днешен брой на вестника
С 80 000 души за три месеца се е увеличил броят на най-бедните у нас.
5,9 млн. българи трудно се справят

За това става дума.
01 Ноември 2013 20:51
Както сте я започнали, за два дни май доста народ ще бъде охладен под тази статия.
01 Ноември 2013 20:55
Прибави и "600 000 работят за под 200 евро на месец"-по-евтино от издръжка на роб,феномена "десни революционери",левица-загубила младите,за сметка на пенсионери и рентиери...и ето ти порно
01 Ноември 2013 20:55
големите умове говорят за идеи, посредствените - за събития, а малките - за хора.

Само за Шехерезада не съм съгласна . Сравнението е абсурдно Прекрасната музика на любимия ми балет Натисни тук
01 Ноември 2013 20:57
Здрасти Олди,сега почваме
01 Ноември 2013 21:00
Нашенка
С нея сме добри познати. От един квартал, от една детска градина-почти си нямаме тайни. Срещам я случайно.
-Здравей, как си, как я караш?
-Карам я някак си.
-Какво работиш сега в Гърция?
-Плача на чужди гробища.
-Случило ли се е нещо?
-Не бе-смее се тя-сега съм при един песоглавец, храня му кучетата и ме кара да плача на гроба на жена му.
-Защо си отишла толкова далече........, но тя ме прекъсна.
-Нали знаеш, живота е сцена и на мен се падна тази роля, крокодилски сълзи да роня.
-Не, имах предвид, че тук в България за същата работа-ручей сълзи в нета или вой на умряло- возят ме Мамо, г асят ме в бус с двойно дъно, баш песоглавците плащат добри пари и постове дори.
Тя ме погледна ококорено, сякаш съм и зашлевил плесница и побърза да се раздели с мен.
-Е, Аз съм до тук- и се шмугна в някакви врати. Погледнах след нея, а там пишеше: КЛУБ МАЯТОКРАЦИЯ. Разтърках очи, вратите се бяха успокоили-
Не било Маятокрация, а МЕРИТОКРАЦИЯ.
Е, то се тая- Власт по заслуги.
01 Ноември 2013 21:00
И що не ми харесвате тунинга на заглавието? Не е ли вярно, че тия Шекеризади, щом си отворяят устата и от тях потичат шекерени реки, шекерени обещания и най-паче шекерени лъжи без мярка?
01 Ноември 2013 21:05
преместихго
01 Ноември 2013 21:00
Защото ние не сме шах Шахриар
01 Ноември 2013 21:05
Преди избори се лъже. Проблема е че изброените лъжат и себе си. Много шекер-заболяха ме кариесите.
01 Ноември 2013 21:13
Добре, че хората четат фактурите си, а не слушат Куюмджиев, иначе току-виж се объркали, че е настъпил комунизмът.

това се отнася до хората...
червените бабички ги четат фактурите с розови очила
01 Ноември 2013 21:15
Та както казал електоралния жабок на една кандидат Шехерезада,която го лъжела с шекерени обещания и целувки,надявайки се да се превърне в принца избирател:"много съм омагьосан,само с целувки няма да стане тоя път..."
01 Ноември 2013 21:20
ГАЛЯ ГОРАНОВА
01 Ноември 2013 21:24
"много съм омагьосан,само с целувки няма да стане тоя път..."

E, ами ако Шекеризадите са се изпедепцали у Францията? И да могат да казват с пълна уста mon ami? А?
01 Ноември 2013 21:31
:"много съм омагьосан,само с целувки няма да стане тоя път..."


01 Ноември 2013 21:31
Разберете, братя и сестри

Когато фактите ни казват, че осем от всеки десет души в страната са окаяни бедняци. Когато България, която исторически доскоро бе сред първите страни по социално-икономическо развитие, а днес се моли да има някое изпаднало племе, което би ни изместило от дъното на света...
Тогава има само един изход

01 Ноември 2013 21:32
Шът,схвана идеята,ама хората за балет говорят,ти за балерини...
01 Ноември 2013 21:33
предлагаме и лубриканти от китова мас
01 Ноември 2013 21:37
Ти лубриканти,внимателния-Аврора по перловска...
01 Ноември 2013 21:40
Откъде ги копаете тез хорица бе тавагишчи?
*ую-мджиев, *ур-умбашев...
01 Ноември 2013 21:41
Янакито беше голямата надежда да превърне БСП най-накрая от неолиберален сбирщок- в наистина лява партия , с лице към проблемите на все по-обедняващия българин.
Той пък се зае да маже гафовете на мистър Клийн. Срещу какво ? Айде, оня бута БГ в калта , заради кариера в Брюксел. А той ?
Урсула пък не може да понася Нели от едната женска злоба - втората поне е умна и не дрънчи на кухо като Сигналчик .
Нищо, че е кадър на СДС. То в БСП-то и парламанетарната група на Сатанишев останала ли някой автентичен ляв - Плейбой ,сем. Стоянович, да не ги изреждам всички.
Че ей сега ще изскочи на амбразурата асолиата .
01 Ноември 2013 21:43
Защо в събота в "Наблюдател" има Галя Горанова и Анита Димитрова Мястото на последната не беше ли в кинаджийската рубрика Защо няма вече Денков
Вероятно скоро в сряда няма да има ДИ, а в петък КД

Днес изключая Калин Донков, "Наблюдател" пълен с трици, събота - "Наблюдател" пълен с патешки глупости, от мен губите левче утре

Дори великия "географ" Свилен Кириловски е изчезнал и по-добре

Криза в жанра
Или нов жанр в кризата



01 Ноември 2013 21:49
Вечния втори и млада надежда за четвърт век се износи. Прегоря. И остави Асол
01 Ноември 2013 21:59
Партията, Мая Манолова е много повече от депутат -
тя е Жана д'Арк на станишевизма,
боркиня по всички фронтове на политическия живот.


ей такава боркиня като ми седне на Харпуна винаги трябва да имам големи запаси от смазка...
01 Ноември 2013 22:03
Прокоба:
Когато електоратът се превърне в електромериат, лоши неща ще се случат...
01 Ноември 2013 22:04
ескимос, Абрамович не ви ли говори за естетика, за жената -носител на красотата,нежна топлина, за подбор на партньора ?
Или и вие сте го ударили като в Европа с третия енергиен пакет ?
01 Ноември 2013 22:05
OLDMAD,

За другите не знам, но ние с тебе сме се клели с войнишка клетва.
Помниш ли я?
"... до последния си дъх да бъда предан на своя народ"

На народа, Олди,
а не на партиите
01 Ноември 2013 22:07
Пак ли Сали Сократе?
01 Ноември 2013 22:10
Внимателен,днес на Кимонщини ли?
01 Ноември 2013 22:13
Tussato,
нежната топлина от винпром пещера си е друго нещо
01 Ноември 2013 22:25
Момичето тръгна приказки да разказва,ние го обърнахме на запой в офицерския клуб. Засрамете се поручици и сипете питиета на дамите! Къде ви е културата,ескимоси с ескимоси! А фризер де!
01 Ноември 2013 22:26
преместихго
01 Ное 2013 21:24
Мнения: 654
От: Angola
Скрий: Име,IP
"много съм омагьосан,само с целувки няма да стане тоя път..."

E, ами ако Шекеризадите са се изпедепцали у Францията? И да могат да казват с пълна уста mon ami? А?

И аз се замислих за челния френски опит в случая, например Шехерезада загадъчно се усмихва и казва "А с топла вода?" Това Изтокът е тънка работа, не се знае коя топла вода има предвид и как я ползва, мани мани, отиде "Аврора" у Перловската рЯка, дето казва колегата по-горе!
01 Ноември 2013 22:27
Къде ви е културата,ескимоси с ескимоси! А фризер де!

На топло????
01 Ноември 2013 22:30
Те това е снахо. Аз се опитвам да ги кротна -ти споменаваш балерини!
01 Ноември 2013 22:33
OLDMAD,

Не знам за тебе, но аз считам, че войнишката ни клетва ни задължава да воюваме за своя народ.
Да го браним от всякакви врагове, особено от ония, които го превърнаха в стадо партийни роби.

01 Ноември 2013 22:38
Като запасняк пращан два пъти в офицерския арест и изхвърлен от там не го вземам навътре,че кадровите не щат да ме включат в заверата.
01 Ноември 2013 22:44
T72_не_е_трактор, аз просто живея близо до пояса, в който -10 по Целзий на завет във фризера си е направо жега в сравнение с -35 по същия Целзий, без фактора вятър.
01 Ноември 2013 22:44
е, какво сме виновни, че на червените шехеразади шалварите сами падат...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД