:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 404
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Изповеди

Хората в Северна Корея вече не вярват на режима

Властта няма пълен контрол върху положението, твърди избягала жена, служила като офицер в армията
СНИМКА: www. aktualne.cz
Ким Чу Кьюн (вляво) и Чун Сил Ли, бившата военнослужеща. Двете се запознали през 2007 г. по време на драматичната си съдба на бежанки и оттогава са неразделни.
На пръв поглед тези три жени са точно такива, каквито са и всички други жени в Южна Корея. Те са около 40-годишни или малко отгоре. Говорят корейски, но са се родили отвъд границата, която разделя двете Кореи не просто на две държави, а на две планети.

Тези жени са от Северна Корея и в южната част са се озовали след пълни с драми бягства през Китай. На тях им е провървяло в нещастието - успели са да избягат. Тези жени разказваха своите истории в Комисията по правата на човека в Сеул, която се намира до екстравагантната стъклена сграда на столичното кметство.

Бегълците от Корейската народнодемократична република (КНДР) стават все повече и повече. Те са прогонени от недостига на продукти, от политически преследвания и от перспективата за по-добър живот извън пределите на най-изолирания и в същото време най-жестокия режим в света.

Но пътят към по-добър живот често коства големи страдания. Чун Сил Ли е родена през 1968 г., няколко години е служила като офицер в армията на Северна Корея. С една дума, тя е имала достатъчно прилично положение в обществото, доколкото въоръжените сили на КНДР са на първо място като авторитет в страната. В средата на 90-те години страната била обхваната от глад, свършвали и парите. В армията вървели уволнения и Чун Сил Ли се озовала на улицата. Изведнаж тя останала без средства за съществуване. В държавата, която представя себе си като рай за трудовата интелигенция, работниците и селяните, тя не можела да си намери работа. Жената имала малка дъщеря и в един момент решила да емигрира през Китай. Първият опит обаче се провалил. "Хванаха ме, а после ме биха и измъчваха. Вързаха ме и ме бодяха с игла. Когато виках, ми казваха: "Значи още имаш сили да крещиш?" И ме мъчеха още по-силно. А дъщеря ми бе принуждавана да гледа всичко това", разказва Чун Сил Ли.

През 2007 г. тя успяла да мине границата с Китай през река Ялу, но след това започнал нов кошмар. Тя попаднала в ръцете на търговци на хора от граничните райони, които често използвали избягали от КНДР жени. Чун Сил Ли и дъщеря й били разделени. Твърди се, че момичето било продадено някому. Оттогава майката не е виждала детето си - тя не могла да го открие. "Ако е жива, сега трябва да е на 9 годинки. Но аз не зная нищо за нея. Тук живея от 2007 г., но това е безумен живот, пълен с депресии", казва жената.

Тя споделя, че на хората, които не са от КНДР, е сложно да се обясни колко лошо е там. "Чужденците идват само в Пхенян. Но там всичко е направено така, че да не се вижда нищо лошо.



А по селата хората умират от глад.



Мнозина не получават никакви заплати просто защото няма пари. Чуждестранната помощ пък не стига до никого - тя се прибира от армията", разказва Чун Сил Ли.

По-различна, но не и по-добра е участта на 43-годишната Чун Пьон Ким. Тя е от северната част на КНДР, където е работила като завеждащ цех в текстилна фабрика. Властта обаче свършила парите за заплати и фабриката била закрита. Чун Пьон Ким се опитала да припечелва от търговия със злато, което в КНДР е забранено. Тя била арестувана и пратена в затвора. "Храната в държавата не достига, а в затвора това е валидно двойно повече. Налагаше ми се да ловя змии и насекоми, иначе там няма да оцелееш. Затворниците често умираха от глад и болести. Веднъж видях как из затвора бягаше куче с парче човешка ръка в устата", спомня си жената. Когато излязла от затвора, за нея имало само едно решение - да бяга през Китай в Южна Корея (севернокорейците не могат да поемат прекия път на юг заради телената граница с Южна Корея, силно охранявана от режима. Затова те трябва да тръгнат на север и през Китай да стигнат до Южна Корея - б. р.)

Тази година корейците отбелязаха 60-годишнината от края на войната през 1953 г. "Празнуването" обаче бе твърде своеобразно. През пролетта КНДР систематично заплашваше с унищожение Южна Корея, Япония и САЩ, а преди това през декември 2012 г. извърши трети ядрен опит. Все пак работата не стигнала до война или до по-малък въоръжен конфликт, но по думите на Чун Пьон Ким



мнозина в Северна Корея искат война с Юга



колкото и странно да е това. Разбира се, не защото те искат Южна Корея да бъде унищожена. "Някои хора са толкова отчаяни, че наистина искат война. Те се надяват, че тя по някакъв начин ще доведе до прелом. Че ще се случи нещо, което ще промени към по-добро сегашното положение", обяснява Чун Пьон Ким.

В Китай Чун Сил Ли се запознала със сънародничката си Ким Чу Кьюн, която сега е на 40 години. От Северна Корея тя също не могла да избяга от първия път. В Китай си намерила работа в ресторант, но собственикът на заведението няколко месеца не й плащал заплата. Когато Чун Пьон Ким започнала да му се оплаква, той я предал на полицията. И тя била депортирана у дома. Ако така може да се нарече това, което чакало жената в страната й. Тя твърди, че в затвора надзирателите я били и крещели: "Ти си никоя, ти не съществуваш!" Когато след година и половина излязла от затвора, Чун Пьон Ким се чувствала повече мъртва, отколкото жива. Но тя не се отказала от идеята си и отново избягала в Китай. И този път успяла да се добере до Южна Корея.

Там бегълците ги чакат продължителни разпити. Целта е да се изясни доколко е достоверна историята на лицето. Тези, които бъдат одобрени след такова интервю, получават правото да пребивават в Южна Корея. Разбира се, това не означава, че техният живот ще бъде лесен. Но той изобщо не може да се сравнява с ужасите в КНДР. "Тук живеем малко като чужденци. На севернокорейците например им е трудно да намерят хубава работа. Ние се отдалечаваме един от друг дори в езиково отношение. Учудих се на езиковите различия. Ако Корея още известно време бъде разделена, хората на север и на юг по всяка вероятност ще престанат напълно да се разбират един друг", казва Чун Сил Ли.

Режимът на Ким Чен Ун се мъчи да държи 25-те милиона севернокорейци в колкото се може по-голяма изолация. Там има мобилни телефони и интернет, но оттам нито можете да се обадите в чужбина, нито да влезете в чуждестранни сайтове.

Законът забранява слушането на южнокорейски радиостанции и гледането на южнокорейски филми - това означава лишаване от свобода. Въпреки това бежанките казват, че нещо се променя и положението вече не се намира под пълен контрол на властта.

На въпроса вярват ли хората на официалната пропаганда, че животът извън Северна Корея е много по-лош, Чун Сил Ли отговаря: "През 70-те и 80-те години в това вярваха твърде много севернокорейци.



Но днес вече не.



И въпреки забраната върху филмите и радиопредаванията от чужбина хората имат представа какво става извън страната. Те си отварят очите, все по-силно става убеждението, че режимът дълго няма да просъществува."

Но Пхенян се съпротивлява на предизвикателствата и промените. Парите отиват предимно за армията и въоръженията, включително за ядрени опити и за ракети с далечен обсег на действие. Колко хора са умрели от глад от 90-те години насам, не може точно да се преброи. Някои емигранти твърдят, че са измрели над един милион жители.

"Лично аз съм против светът да дава помощ на Северна Корея. За онези, за които е необходима, помощта така или иначе не достига, хората дори не знаят за нея. Това само удължава живота на режима", категорична е Чун Пьон Ким, оставила в КНДР роднини, включително сестра си.

Чун Пьон Ким се надява да доживее до обединението на двете Кореи. Но тя смята, че това няма да стане, докато семейство Ким не загуби по някакъв начин властта (вече трето поколение Ким е на власт, преди Ким Чен Ун страната бе управлявана от баща му Ким Чен Ир, а преди това от дядо му Ким Ир Сен).

Но как това може да стане и кога? "Мнозина може да се учудят, но това би могло да стане по-рано, отколкото си мислим", усмихва се бившата затворничка от Северна Корея.









 НЕ ТРИЙ Чун Пьон Ким смята, че чуждестранната помощ удължава живота на режима.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Севернокорейци танцуват по време на тазгодишното честване на 68-годишнината от създаването на управляващата партия. Показносттта и лъскавостта на столицата крият трагедията и мизерията на останалата част от страната.

Диктаторът Ким Чен Ун инспектира нов боен кораб. Севернокорейците трябва да ядат насекоми и да мрат от глад заради благополучието на армията и милитаризирането на държавата и обществото.

 Диктаторът Ким Чен Ун инспектира нов боен кораб. Севернокорейците трябва да ядат насекоми и да мрат от глад заради благополучието на армията и милитаризирането на държавата и обществото.


40
5305
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
07 Ноември 2013 20:29
То в България почнаха вече да не му вярват, та в Корея ли
07 Ноември 2013 20:39
НЕ ТРИЙ Чун Пьон Ким смята, че чуждестранната помощ удължава живота на режима.


Тю! Таман се канех да трия...
07 Ноември 2013 20:57
Абсолютно тенденциозна и манипулативна статия.
07 Ноември 2013 21:01
И другарчето им Путин не помага
07 Ноември 2013 21:09
А аз който обичам да гледам детайлите ( защото както знаем в тях се крие дявола) забелязах, че режима в КНДР е доста либерален! Жените на няколко пъти са залавяни и връщани в КНДР и не са ги разстрелвали!!!. Нали разбирате, че е нямало нищо по-лесно от това да ги разстрелят и зарият някъде. Но не. Съд, присъда от 1,5 година и айде пак на свобода. Значи има напредък...
07 Ноември 2013 21:21
Верно е тенденциозна. В нея не се описват най-големите постижения на комунизма сев.корейски тип: всеобщото здравеопазване на нивото на 10 век преди новата ера, раздаване на дрехи и храна (там парите доскоро бяха забранени за нормалните хора), всеобщото образование (в което предимно се изучават великите подвизи на Ким-човците) и т.н. Не се описва как с риск на живота си Южнокорейците бягат в Сев. Корея поради ширещият се глад в Южна Корея. Не се описва и моралното извисяване на сев.корейските труженици, където съседите донасят до властите, че еди кой си не плачел достатъчно силно за смъртта на поредния вожд. И много други работи.
07 Ноември 2013 21:23
"забелязах, че режима в КНДР е доста либерален!"
Така е. Даже би трябвало да ги разстрелят преди да правят опит да бягат, така, профилактично.
07 Ноември 2013 21:43
С 4 милиона армия могат да вземат каквото си искат от когото си искат по правото на по силният, утре може южняците да бачкат с опрян щик в гърба, а севернокорейците надзиратели да са....само ракетите да си поусъвършенстват още малко и войната може и да почне.
07 Ноември 2013 21:51
"И другарчето им Путин не помага"
Остави това, и Китай вече не иска да помага!
07 Ноември 2013 22:02
Само
Нъл некви ингилизи ни убеждаваха, че китайците си избивали децата
07 Ноември 2013 22:04
забелязах, че режима в КНДР е доста либерален!

Е барем не си пребиват регулявно студентету като в южната част
07 Ноември 2013 22:17
В цялата хилядолетна история на великият корейски народ, югът е бил изостаналата аграрна част и суровинен придатък на севера.
Както в Италия. И така до 1950г.
07 Ноември 2013 22:32
Slava,
Напротив! Русия почна да обръща внимание и на КНДР. След завръщането си в Близкия Изток, и покоряването на Латинска Америка Кремъл реши , че и в КНДР "има хляб" . РЖД ремонтира линията между Хасан и Раджин и като благодарност за това северняците дадоха на Русия този порт за 50 г напред!
Ето прочуствен репортаж от епохалното събитие...

Натисни тук

07 Ноември 2013 22:33
Насам народеее... на притоплената манджа от 2008-ма:
Натисни тук, Тук, и Тук!
Човекът е наш човек, с демократичен поглед и още по-демократичен фотоапарат.
Жалко че гореизписания автор го е копирал толкоз неграмотно.
След 5 години да беше прибавил поне нещо ново, а не че сев.корейците все още ядяли скакалци.
Ами и франсетата ги ядат, само че в спешъл ресторанти!
07 Ноември 2013 22:54
Шокиран съм! Очаквам Маркса++, Параграфа или сходен мозък категорично да опровергае тази гнусна клевета срещу социалистическата страна! Тук един ЗИП няма да е достатъчен! Не вярвам в страната, построила социализма, да им глад, забрана да отидеш в чужда страна и мъчения.
За да е обективна статията трябва да бъде дадена и статистика за това колко южнокорейци са емигрирали в Северна Корея, привлечени от невероятния комунистически живот. Иначе така някак едностранно ми се струва.
07 Ноември 2013 23:26
Може да не цъфтят и да не вързват кой знае колко, но поне не смеят да ги "демократизират". Пък освен това, веднъж, баш "демократизаторите" ядоха яко кютека, та им държи топло и до сега.

Инак, само с дворнягите си подлайват тук-там.
07 Ноември 2013 23:39
Братя Стругацки, (снимка: натиснете тук) за лека нощ.
07 Ноември 2013 23:49
Нещо не намирам обяви за посрещане на новата година в Северна Корея. А това е един от индикаторите дали една страна се радва на живота.
08 Ноември 2013 04:32
БРАТЯ СТРУГАЦКИ,
/:/ "Шокиран съм! Очаквам Маркса++, Параграфа или сходен мозък категорично да опровергае тази гнусна клевета срещу социалистическата страна!..."
............................................................................
Казано е: "НЕ споменавай без нужда името Параграфско!"!
Ще опровергавам, когато аз реша- например, когато тук стане въпрос за КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ държави Хаити, Бангладеш, почти цяла Латинска Америка, почти цяла Черна Африка!~А и за "разцъфтялата" днешна капиталистическа и "демократична" НЕнародна(след 1989 г.) Република България, също!
А сега само ще попитам: защо нито дума за КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай и за КОМУНИСТИЧЕСКИ Виетнам- и кой вече(или все още) НЕ вярва на успехите на КОМУНИСТИЧЕСКИЯ режим там и последиците от "липсата на Демокрация" и многопартийност там?!
АМАН от зомбирани "демократи"- демоКРЯКИ!
Апропо, икономическите успехи и високият стандарт в Япония, Южна Корея, Германия(доскоро Западната) се дължат тъкмо на ДЕмилитаризацията им след Втората Световна война, за сметка на военното присъствие там на САЩ! Тези държави десетилетия наред използват човешките и материалните си ресурси НЕ за постигане и поддържане на военна мощ, а в НЕвоенната сфера на Икономиката си и за развитието й! Същото важи и за неутралните и НЕмилитаризираните държави в Европа(скандинавските държави, Швейцария и т.н.)!
Ерго, ако армията НЕ води агресивни войни( и те да са успешни, при това!) за завладяване на чужди ресурси и ако нейното въоръжаване, хранене, обличане, обгрижване и прочие НЕ е за сметка на НЕобезпечена нито със стоки, нито със злато "световна валута"(сащският долар, например- след 1971 г.)), която държавата(САЩ, например) си печата неограничено почти и на воля, това се отразява негативно на обема и развитието на гражданския сектор в Икономиката на съответната държава! И няма как да бъде иначе- тъй като разходите за армията НЕ са доходоносни инвестиции, а са НЕвъзвръщаеми разходи(загуба!)!
08 Ноември 2013 06:12
Абе, аз на място на разните НПОта дет поръчват такива писаници бих се позамислил дали не стаам смешен.
То на фона на това, което е останало от България.... да се ебаваме с корейците.
Малко звучи странно, когато червеите, закопали се под дъното на локвата, почнат да намират кусури на поповите лъжички над тях.
08 Ноември 2013 06:58
Ако смяташ че там са над България - кво чекаш ? Спасявай се
08 Ноември 2013 07:03
Именно това смятам да направя, да и тябва да се освободи малко място за светлото бъдеще на България. То вече иде, малко остана
08 Ноември 2013 07:22
Браво. Ама от там няма да можеш да влизаш в нета. Да ни разказваш за вълнуващият и изпълнен с весели приключения и строева подготовка живот на лагерника вегетарианец
08 Ноември 2013 07:29
А кой ти е казал че съм решил да ода при поповите лъжички. Кат ше трябва да изпълзя от калта поне ще гледам да е по-високо
23години, бачках тук и слушах разни благородници от секви НПОта, да обясняват как Корея пасат трева, и колко са по-готини демо-говната с които ни храните вие. Е, докарахте го до там че магарето се научи да не яде, ама кво следва сещай се сам.
Меж прочем, ти "лорде" хорицата от твоя тип знаят само ubi bene ibi patria, така че ти най-гот ме разбираш.
08 Ноември 2013 08:14
RumenS, прав си!
На българина му останаха само две направления за емиграция - Изток и Юг!
Т.е. Сибир или Африка.
Щото на Запад и на Север, едно че вече не ни искат, и второ - африканците ни превариха.
А Сев.Корея я оставете, тя ше се оправи без нас и без шантавите акъли на разни НПО-та и "демократизатори".

P.S. Не ви препоръчвам да разглеждате данните за КНДР в Уикипедия, разочарованието ще е огромно - при територия почти колкото нашата, населението е 4(четири) пъти повече, продължителността на живота е по-голяма(вегетарианството помага), няма данъци, здравеопазване и образованив(вкл. и висше) са безплатни... и т.н и пр.

Абе кофти работа - държава в която не можеш да се изпикаеш свободно на площада, хич не ми я хвалете!
08 Ноември 2013 08:20
Статуквото го тресе голямо Шубе за да пуска такива статии.
Южно корейците също дават мило и драго да имигрират на запад. Мога да ви интервюирам една дузина поне да ви кажат , какво е дърво в капиталистическа Южна Корея.
08 Ноември 2013 08:48
Kапиталистическа Южна Корея е и на първо място по самоубииства.
08 Ноември 2013 10:57
Спомням си и аз една интересна история. Преди няколко години се носеше историята на българския "партизанин" в USA, някой си Минчо. Беше осъдил американското правителство за значителна сума. Тука разказваше историята си по телевизиите. Оказа се, че през 70-те години бил съден за убийство, избягал в Гърция, но там се писал "активен борец с/у комунизЪма". И тази "сърцераздирателна" история ми прилича на бай минчовата.
Пък и съвсем не ме интересуват корейците, кубинците и др. подобни.
08 Ноември 2013 11:23
***
08 Ноември 2013 11:29
Oldmad, дай още такива снимки!
08 Ноември 2013 11:37
Братята,
Извинявай че се намесвам ама в нета е пълно с репортажи за КНДР от туристи. Главно от знаменитите руски туристи, които са навсякъде независимо дали има цунами в Индонезия и Тайланд или има революция в Египет. Плъзнаха вече и в Северна Корея и уж е забранено снимането, но те изнасят тонове материал.
Ей на...

Натисни тук
Натисни тук
Натисни тук


08 Ноември 2013 11:38
За всеки случай: Натисни тук
08 Ноември 2013 12:34
Благодаря на ЗИП-а за линковете. С интерес ги прочетох и си дадох сметка, че нямаме основания да се оплакваме в България, доколкото има и хора, живеещи по този начин в Северна Корея.
"Северная Корея – уникальная страна. Здесь живут 20 миллионов человек, не знающие, кто такие Битлз или Мадонна. Во всей стране нет ни одного работающего светофора или банкомата, а люди искренне верят, что живут в самой лучшей и свободной стране мира.
Нельзя ввозить мобильные телефоны и приборы GPS. Телефоны запрещены, так как могут быть использованы как GPS для определения местоположения.

Нам показали компьютерный класс. Интернета в Корее нет, зато есть Интранет – внутрикорейская компьютерная сеть.
Лингафонный кабинет, где нам дали послушать кассету с Надеждой Бабкиной. Я спросил есть ли у них Битлз или Мадонна. Местный экскурсовод сказала: "Знаем! Часто слушаем!" Я попросил назвать хоть одну песню. Она насупилась, оскорбилась и почти прокричала: "Это не ложь!" Я не стал дальше развивать эту тему

Я долго просил товарища Ёнг Сук отвезти нас в какой-нибудь магазин, где торгуют компьютерами и электроникой. Я был очень удивлен, когда она решила исполнить мою просьбу, но отвезла нас не в магазин для корейцев, а в валютный универмаг №1. Это большое трехэтажное здание, в котором продается все, начиная от телевизоров и заканчивая тренажерами и бильярдными столами:
Фотографировать строжайше запрещено. Вот пара примеров цен: Плазма Пионер 42 дюйма – 2 900 Евро. Большой выбор холодильников Хитачи от 1300 до 1900 евро, микрофоны и комнатные китайские антенны от 2 до 8 Евро

В Северной Корее нет ни одного работающего светофора. Нет, они там есть, но я не видел и не слышал, чтобы они работали. Вместо этого движением управляют регулировщики.

Корейцы явно страдают Гигантизмом и заразились они этой болезнью от нас. Не хотел делать выводы, но не могу удержаться. Видимо, социалистический строй не может предложить ничего другого. В закрытом обществе, нужно постоянно доказывать своим людям, что они самые-самые и делается это с помощью огромных памятников и монументальных сооружений.

Машин на улицах очень мало. В частном пользовании автомобилей практически нет. Если у трудящегося есть родственник в Японии, то он может принять в дар автомобиль в личное пользование. При этом такой же автомобиль нужно подарить и государству. Поздно вечером и в выходные дни запрещено ездить на личном транспорте. Высокое начальство предпочитает новые серебристые внедорожники или старенькие Мерседесы, которые здесь называют Бенцами. Очень много VW Passat

В Корее все ломается. Во время поездки мы видели бессчетное количество сломанных автомобилей, мотоциклов и даже велосипедов.

Мужчины служат в армии 6 лет. Для них служба обязательна. Призывной возраст – 16 лет.

Сексом можно заниматься только после свадьбы. Супружеских измен не бывает вообще. Нашей собеседнице был 21 год и она ни разу в жизни еще не целовалась! Более того, очень засмущалась, когда разговор зашел об этом: "Серёза, сто Вы такое говорите?". На сколько я ее понял, корейцы очень стесняются разговоров о сексе и любви. Страсть можно испытывать только к своему Великому Руководителю или Великому Вождю. Разводов практически нет."
08 Ноември 2013 13:45
Някой ден и тамошните Цветелинки, Лукановци и Живковци ще стигнат до извода, че е по-добре да станеш обикновен капиталист.
08 Ноември 2013 14:12
08 Ноември 2013 16:01
Разводов практически нет

А там гей-паради имат ли?
Щото много се съмнявам, че повечето сев.корейци знаят значението на думата.
08 Ноември 2013 16:07
Хората в Северна Корея вече не вярват на режима

Но много българи вярват в този режим.
(снимка: натиснете тук)
08 Ноември 2013 16:09
Мдам.
Типичен българин!
08 Ноември 2013 16:32
ЗИП
08 Ноември 2013 11:37
Това, което снимат , е за заблуда. Нали се сещаш, че туристите се водят , където трябва.
А другарчето Путин помага, и то не малко, но то не се яде.
08 Ноември 2013 16:36
Добре де - кaто нямат разводи, поне свадби имат ли?
Или по комунистическй - Номер такойто - связаться с номер такойто... всьо
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД