:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 215
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Възел

Калин Донков
Манол К. седи в кафенето пред РУМ-а в "Младост 2" и премята дълга касова лента със сметки за топла и студена вода. Той за това е и дошъл от село - да си плати сметките. Дребни суми (кой знае как!) се навъртат и когато стопаните не са вкъщи. Приятели и съседи спират на масата му, отдават му разсеяно внимание и продължават към търговската част или към аптеката. Това му е на Манол нещо като временна приемна и той спазва тази традиция, макар че сезонът е напреднал, хладно е и не му е никак комфортно да седи навън. "Студена е София - отбелязва той. - Слънце грее, а зъбите ми тракат. При нас е друго, цяла зима се разхождам по една вълнена жилетка."
При тях - това е в селото му. Някога Манол работеше в администрацията на един голям ВУЗ, човек с възможности и с "положение", но преди четири-пет години буквално се изсели от София в някакво село край Осъма. Повъртя се,повъртя се из "Младост" като пенсионер и решително се изнесе натам. Чувахме го да казва: "Животът тук е жива отрова. Спрат ли ми докторите тениса, веднага се махам." Имаше си някакво страдание, та тенисът му "висял" на честна дума. Накрая наистина му го забраниха и той наистина се "махна". Сега седи пред кафето загорял след дългото лято, ръцете му и те изпечени и тежки, само косата му съвсем на свършване клони. Нацепил осем кубика дърва за зимата - отговаря, когато го питат за здравето. Иначе не работи селска работа, само градината в дворчето "чопли". Не става от него земеделец, нито за това е отишъл.

Защо е отишъл, е въпрос,

който възниква при всяко негово завръщане.
Беше човек светски и обичаше да се движи "в обществото". Рядко пропускаше театрална премиера, мяркаше се в артистичните клубове, винаги можеше да намери билети за мач или за представление. Познанството ни се крепеше на една странна причина - Манол бе един от съседите, които ми връзваха възел на вратовръзката. Или както казваше друг от тях, царство му небесно доцент Косьо Заимов, нашата връзка бе вратовръзка. Бяха всичко трима души, не остана и един. Косьо се помина, с Н. вече не си говорим, а Манол замина на село. Имам фобия към вратовръзки, то си е друга тема, но когато това се оказваше неизбежно, все някой помагаше да се впримча в клупа. Манол беше последна резерва, защото беше най-зает и най-трудно откриваем, но възлите му бяха най-впечатляващи: големи и някак бухнали, за всеки повод различни. Това се случваше не повече от веднъж-дваж годишно, а в действителност и не всяка година, но винаги ми разваляше настроението. Имам лоши спомени: няма да забравя как веднъж сложих вратовръзка и в същия ден се ожених. Имало е много желаещи да ме посветят как се връзва възел, но нито веднъж не се справих. Някак ръцете не ми се подчиняваха. Само Манол не напираше да ме обучи - той се гордееше със своя майсторлък и си пазеше тайните. За рождени дни и по други поводи получавах вратовръзки за подарък и обикновено му ги давах за носене - в моя гардероб те просто щяха да чакат кога ще им мине модата.
След като и тримата ми майстори на възли вече не са на разположение, се оказа, че прекрасно минавам и без вратовръзка - или избягвам такива събития, или се появявам като инакомислещ. Сега и Манол споделя, че на него също му харесало - на село ще му се смеят. Само да се бръсне всеки ден не могъл да отвикне. Полека-лека си идваме на думата: Защо? Защо заключи софийския си дом и защо се "оттегли" в глухата провинция? Или по-точно, защо се "махна"? Единствено за да му стигат парите ли?
Обяснението му напомня онези на най-будните емигранти от последните години. Не е от нужда, не е от бедност, а

от непоносимост към нравите, към стила, към въздуха на тукашния живот

Към нетърпимата гледка от физиономии и търбуси, към телевизионната им наглост и самодоволство, към меланхолията заради съсипаната човечност и духовност, към унизителната безпомощност в постигането на елементарна справедливост, към цялата безнадеждност, кодирана във възгледите и в плановете на днешната политическа класа. Манол не го изрази точно така, естествено, той не е така високопарен, има стройно чувство за мярка, но се постара някак да се поясни. "Помниш ли - рече, - преди имаше един израз "вътрешна емиграция"? Може би защото не беше лесно да заминеш някъде. Ти си тук, но си като в чужбина - прекъснал си връзката с тукашния живот, с тукашния строй, с тукашните отношения, с тукашните заблуди, ако щеш. Днес за вътрешна емиграция не се говори, но колко хора са чужденци в отечеството си? В него за тях няма тръпка, няма бъдеще, няма надежди. Няма дори любопитство или дори яд. Някои сме на село, други дори на село не са. Тази "вътрешна емиграция" днес е по-голяма от действителната..."
Това го каза Манол, специалист по възлите за вратовръзка. Един възел, пред който и той се бе оказал безсилен. Такъв възел не се разплита просто с "оттегляне" на село или където и да е. Такъв възел трябва да се разсече. Ако има кураж. А и време...
А иначе днес и така се въртим около емигрантите и бежанците. Разликата се дискутира оживено. Стана ясно и на децата: първите се стремят към перспектива, вторите просто опитват да се спасят. Само че никой не казва дали днешните вътрешни емигранти утре няма да се събудят вътрешни бежанци?



26
6563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
07 Ноември 2013 20:17
Калин Донков и
07 Ноември 2013 21:02
Колко много истини.И болка.
07 Ноември 2013 21:03
Само че никой не казва дали днешните вътрешни емигранти утре няма да се събудят вътрешни бежанци?

Maйсторе!
07 Ноември 2013 21:50
... Към нетърпимата гледка от физиономии и търбуси, към телевизионната им наглост и самодоволство, към меланхолията заради съсипаната човечност и духовност, към унизителната безпомощност в постигането на елементарна справедливост, към цялата безнадеждност, кодирана във възгледите и в плановете на днешната политическа класа. ...
07 Ноември 2013 22:44
Констатациите са хубаво нешо.
А ЗАЩО е така?
КОЙ го направи по този начин?
Има ли виновни, ще станат ли известни един ден?
И най-важното: ще понесат ли заслужено възмездие?
07 Ноември 2013 22:58
Хубаво написано, но все пак ....

Като човек, избягал от града досущ като героя на опуса, бих казал, че изброените мотиви са леко пресилени. Щото единствената съществена разлика между село и София е - да ме прощава синята агитка - че тук никой не надува вувузели и не блокира уличното движение. Авторът навярно не се е сблъсквал с разтърсващата деребейщина на провинциални олигарси като Емил Димитров (Фаса) и на по-дребни (и по-нагли) местни фюрерчета, иначе щеше да потърси друга метафора за вътрешната емиграция..
07 Ноември 2013 23:44
Свалям шапка на всеки, който на една преклонна възраст е имал куража да извърши една вътрешна емиграция.
Защото всеки път като мина рано сутрин през някой мол и видя тумби от пенсионери да скучаят дружно, скучаят, но на топло...
Става ми жал някак си.
А причини да се върнеш на село винаги ще има.
08 Ноември 2013 00:12
„Такъв възел не се разплита просто с "оттегляне" на село или където и да е. Такъв възел трябва да се разсече. Ако има кураж. А и време...”

Така е Маноле.Време има,време за губене няма.Останалото е кураж.Казват,че куражът идва тогава,когато се намери смисъл.Смисъл се достига с мислене.Според Умберто Еко мисленето било автокастрация?! Ако не мислиш обаче, може други да те кастрират.Абе,трябва най-вече кураж за да разсечеш възела.
А когато трябва да се върже възел,ето кратко ръководство за уважаемия К.Донков.
Натисни тук
08 Ноември 2013 00:24
Мнеее...Най-важният въпрос за сегашното състояние трябва да бъде: "Как да го поправим?"...

Авторът
08 Ноември 2013 04:43
...към цялата безнадеждност, кодирана във възгледите и в плановете на днешната политическа класа.

Кодирана и в съзнанието на огромната част от народа ни.
Но както и да е.
"Емигранти в собствената си държава" ще рече хора, които нямат никакви права и които живеят, както намерят, както дойде и едва се справят. Никой за нищо не ги има и не ги бръсне. А от това няма как да избягаш - нито на село, нито където и да е.
И е хубаво човек да знае как да си връзва вратовръзката.
08 Ноември 2013 09:17
08 Ноември 2013 09:54
Браво! Прекрасен и различен поглед към нашата действителност.
А колкото повече емигрират, толкова повече там става „град“ в тук „село“…
08 Ноември 2013 10:18


Боев, знаят се тези, пикаещите в извора на Живота, знаем ги!

И какво от това?
08 Ноември 2013 10:23
Господин Донков, благодаря Ви! Чета Ви с истинско удоволствие и искрено се възхищавам на човешките Ви качества. Това есе е наистина забележително и трябва да се прочете по няколко пъти от всекиго. Живея от 23 години в чужда държава, от нищо не се лишавам, финансово съм добре, но не намирам утеха. Няма я вече моята родина, тя си отиде заедно с младостта ми. Намирам се като Манол във външна и вътрешна емиграция, нищо не мога да променя и чакам да изтече рестото на живота ми. Бъдете здрав, радвайте ни с таланта си и още веднъж моята благодарност за писателския Ви талант!
08 Ноември 2013 11:02
Уважение за автора и темата, която е избрал. А тя е важна, защото вътрешните емигранти очевидно сме много и не са само тези, оттеглили се на село. Осъзнал съм се като такъв от 1998-ма насам. По едни или други причини не ми се получи досега истинската емиграция. Но въпреки възрастта ми, няма да се откажа да напусна тази страна именно поради причините, изтъкнати от г-н Донков.
08 Ноември 2013 11:32
Шапка му свалям на Автора ! Браво ! Аз също се готвя за вътрешна миграция, макар че съм далече от пенсионерските години. Няма нищо по хубаво от българското село, което умира с всеки изминал ден. Още един път БРАВО.
08 Ноември 2013 15:30
Обяснението му напомня онези на най-будните емигранти от последните години. Не е от нужда, не е от бедност, а от непоносимост към нравите, към стила, към въздуха на тукашния живот. Към нетърпимата гледка от физиономии и търбуси, към телевизионната им наглост и самодоволство, към меланхолията заради съсипаната човечност и духовност, към унизителната безпомощност в постигането на елементарна справедливост, към цялата безнадеждност, кодирана във възгледите и в плановете на днешната политическа класа.

За Манол и за автора !

Точно по тази причина се изнесох ("махнах" ) за Марс през 1991 ... Нищо не се промени оттогава, точно обратното ! Политическата и икономическа помия - на ешафода !
08 Ноември 2013 15:44
А след село накъде?
08 Ноември 2013 15:44
А след село накъде?
08 Ноември 2013 17:12
Пъвро, за Автора,
Ей, добре че под статиите на Калин не идват ортодоксалните форумни правоверници, че може спокойно да загърбим простащината, злобата и завистта и да се отдадем на истинският талант, който Калин притежава - талантът да измислиш и насочиш поток от простички думи, които да стигнат да сърцето, да те грабнат и да се отдадеш на течението...
Жалко, че потокът плиска предимно тъжни вълни, но поне ги има и са от бистра планинска водица, умело впрегната в мисловния поток. Че напоследик само в кални локви попадаме, ама не са от кал, а от нещо друго в същата цветова гама...
Наздраве, Авторе, няма нищо по-добро от вътрешното равновесие, ако трябва за постигането му да станеш емгрант - независимо вътрешен или външен - струва си. Вътрешният мир е най-важен, без него остават само условните рефлекси... и злобата и завистта...
Наздраве... кой с каквото обича!
08 Ноември 2013 18:33
Тъжно... А на село, въпреки загиването му, както каза Michaele, си е хубаво. Тази пролет се занимавах със земеделие на селото на майка ми, където имаме виличка на наследственото място. Никога не бях се занимавала със земеделие, освен по селскостопанските бригади по соца. Но тогава просто прибирахме реколтата, засята от други. А сега и копах, и садих / с помощта на комшиите/, и поливах. Толкова ми беше приятно, че дори забравях с часове да запаля цигара! Да виждаш как доматите, които си засадил, цъфтят, връзват, малките доматчета растат и червенеят, просто е прекрасно. Да вдишваш дъха на прясно окопаната леха, да скубеш плевелите, да връзваш падналите колци... Май наистина е вярно, че в душата си българинът си остава селянин, нищо че отдавна е погражданен.
08 Ноември 2013 18:36
не ми остава време да чета книги и затова чета разкази.....този на Калин Донков е хубав....
08 Ноември 2013 20:59
Благодаря, Калине. Толкова отдавна чета тук, че си позволявам да говоря неофициално.
Друга тема е, че си затривам регистрациите и все съм "нова" и брой мнения "непокътнати".

Отново прекрасно, и стягащо като вратовръзка врат!
Аз съм от онези нещастници, които нямат село, ама никак.
Едните праотци са руснаци, бежанци от 17-та/ или емигранти??/, граждани,
другите са чирпанлии седем поколения назад. Добре, че поне живея в къща, откакто се помня,
двор, птички, идилия в ада, но както казва една баба- вещица от един роман на Пратчет" Всичко е главология"
Двор в града...ама двор. Цаца, ама риба, нали?
Дворчето ми е гушнато между високи кооперации, ама инатливо си садя цветенца в него. Пия си кафето сутрин и гледам
как "грамофончето" се всеки ден се вие нагоре, по сантиметър поне. Ако се загледам дълго време,
имам чувството, че ще видя как го прави този номер.

Забеляязах, че и родителите ми, много градски и влюбени в културата и действието хора, /лека им пръст/
просто се чудеха как да се махнат, поне за малко.
Направиха виличка, овошки, емоции и приятели, с които да опитват посятото./ и дестилирано, след това, де/
Не успяха да избягат, тотално, преди това си тръгнаха, надявам се се донякъде щастливи.


Красиво е написаното, сантиментално и жегващо.

08 Ноември 2013 23:51
Баща ни бе родом от село, но по битие и дух космополит (поради естеството на работата си ("рационализатор" бе обиколил света) и дори у дома не сваляше вратовръзката си и нямаше нито един пуловер или пък жилетка - казваше, че вратовръзката била глаголът на интелигенцията. След пенсионирането си на 60 г. започна да мечтае да се върне на село само с котката и да си построи там къща по негови си чертежи, но почина внезапно на една Цветница, няколко години по-късно, облечен все така в костюм и с вратовръзка, докато събираше самин боклука под балконите на съседите, дошли от село и все още бъркащи пространството под балконите и прозорците със селското дере... 20 години по-късно съседите продължават да хвърлят като за световно...

За вътрешна емиграция говореха някои наши автори нейде из началата на демокрацията, дори филми се изиграха по техни творби...

Показваха тия дни някакво село от Северозапада, останали само 5 души и дори не общуват помежду си... Те пък какви емигранти са?
09 Ноември 2013 19:34
Все чета .

Тихо спокойно.
Истинската история е тази.. Историята на духа на човека.
Тази емиграция е последствие на оная емиграция , когато се индустриализираше България.
Тогава набутаха свободния дух на селските деца в автобуси с ремаркета.
На онези деца , които в просъница чуваха пропяването на петли, суетнята на бабите да приготвят мекици,дрънкането на синджира на кладенеца , плисъка на водата от кофата в каменното корито ,да се напоят конете,дъх на сеното в каруцата, песента на колелата, които ги отвеждаха под клоните на жътварката до къщето на полето. Онези деца които, едва проходили , яздеха коне. Онези деца , дето с отворени уши и очи чуваха тихия монолог на прадядото "Сине, внимавай , не удряй с мотичката главината , виж как плаче.Аз сънувах ли или вчера в лозето видях летящ змей над ей оная лоза, змей с крила. Не пипай зайченцето , че майка му после няма да го приеме. Видях лисица, майка му го е довела да го пазя , а тя сигурно е побягнала далече за да запази детето си. Ако е оцеляла ще дойде да си го отведе.... "
Тези деца ги набутаха в мазетата и таваните на градските къщи, в заводите с електронен достъп , който ти отмерва точно часа на влизане Имаха усещането че са като на стъргата дето доят овцете. Бутаха се на опашка системата да им отброи секундата на влизане. Затвориха духа им в орехова черупка.Станаха , техници , инженери , построиха им панелки , но духа им си остана завързан във възела на вратовръзките. 1989 г. разхлабиха възела. Духа колебливо надникна.Надникна в един национален протест "Долу" и някой друг хепънинг Децата им пък ги затвориха в София. По пътя за морето,или турските курорти , им се мяркаха наследени от бащите им , дъх на ливади,сладка дрямка край кристално бистрата река, пълна с риба в миража на някое запустяло къще. . .Бащите емигрираха на село. , махнаха вратовръзката , но на нея си остана възела.От възела плахо наднича духа , когато човека поглежда луната и звездите,когато вкусва от домата откъснат от няколкото стръка в градината. Духа се събужда и в просъница чува пропяването на петлите.Песента на петлите , песента на колелата ще разцепят възела на вратовръзката. А децата ми?Надява се да са наследили неговия дух, и се моли да не им връзват вратовръзки.
13 Ноември 2013 09:08
Добър е авторът. Хваща те за сърцето. Не е като един друг, многословен и макиавелист.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД