:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 418
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

30-40 фирми се състезават за всяка IT поръчка

Секторът не е приоритетен за последните няколко правителства, казва Емил Ботушаров, изпълнителен директор на "ИТА Груп България"
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Емил Ботушаров
Емил Ботушаров е изпълнителен директор на "ИТА Груп България", подизпълнител на "Ериксон България" в проекта за общата 3G мрежа на мобилните оператори "МТел", "Виваком" и "Глобул" в софийското метро. Договорът е спечелен от Ericsson преди една година и включва проектиране, изграждане и интегриране на единна разпределена система от антени, която осигурява вътрешна платформа, използвана от трите оператора.

Ботушаров е завършил мобилни телекомуникации в Уестминстърския университет и магистратура предприемачески мениджмънт в Regent's College, European Bussiness School, Великобритания. Той е бивш представител на Harris Corporation (HarrisStratex), сега Aviat Networks за България. "ИТА Груп България" се състои от 7 фирми, които работят в сферата на информационните технологии и телекомуникациите. През 2012 г. групата е на 10-о място в топ 100 на Computer world за компаниите в България, които се занимават с информационни и комуникационни технологии.

----------------



- Г-н Ботушаров, вашата фирма беше подизпълнител на проекта по изграждането на 3G мрежа в софийското метро? Как стана възможен той? Имахте ли сериозна конкуренция?

- Нашата фирма беше избрана от "Ериксон" за подизпълнител в този проект. Разширяването на софийското метро, увеличаващият се брой на хората, използващи подземната железница, и бурното развитие на информационните технологии и широколентовите услуги през последните години породи нуждата от осигуряване на покритие на мобилните оператори в стратегически обект за транспортната инфраструктура на София, какъвто е метрополитенът. Конкуренти в проекта ни бяха водещите международни и местни системни интегратори.

Нашата компания вече 23 години работи в изграждането на всички слаботокови системи в метрото, като подизпълнител на различни строители. Не са много фирмите в България, които имат опит в работа в тунели. Изграждали сме подобна система за влакова радиовръзка в метрото, която използва същия тип излъчващ кабел. В тунелите не се използват базови станции, а излъчващ кабел. Този кабел е монтиран на нивото на прозорците във всеки тунел и замества антената. Ние сме единствената фирма, доколкото знам, която е изграждала такъв тип кабел, което никак не е лесно, много е трудоемко. Специализирали сме се в работа в тунели, в метро, което беше нашето предимство. Референциите от "Метрополитен" като добър изпълнител бяха също водеща причина.

Иначе конкуренцията е голяма - по 30-40 фирми се състезават за всяка поръчка в сектора. Липсват големи държавни проекти.

- Каква част от проекта изпълнихте? Има ли бъдеще за друго такова сътрудничество на трите мобилни оператора? Ако да, къде?

- Дизайнът на системата беше изработен от международен екип специалисти на "Ериксон". Нашата част включваше детайлно проектиране съгласно българското законодателство на база изготвения high level дизайн, както и дейности по изграждане на самата система. Тези дейности включваха цялостно изграждане на помещението за разполагане на активното оборудване на операторите, изтегляне на 35 км излъчващ кабел, заместващ антените и осигуряващ покритието в тунелите, 10 км антенни фидери, на 25 км оптичен кабел, осигуряващ свързаността, монтаж на над 400 антени и 61 активни базови станции на територията на 23-те метростанции. По този начин се осигурява пълно покритие на всички метростанции, 36 км жп линии и прилежащите закрити паркинги.

Изпълнението беше истинско предизвикателство за всички участници в процеса. Екипите ни разполагаха с времеви прозорец от 3 часа през нощта в извънработното време на метрополитена. За стриктното изпълнение се следеше и от надзорния орган на "Метрополитен" ЕАД, като бяха осигурени и служители, които придружаваха нашите екипи.

Това е първият проект в България, при който мобилните оператори обединяват усилия за общ проект, но според мен нуждата от оптимизиране на разходите за разширяване и поддръжка на мрежите неминуемо ще доведе до бъдещо партньорство между тях, което вече е практика при операторите в други страни.

- Как оценявате партньорството си с "Ериксон България" и "МТел", "Глобул" и "Виваком"? Имаше ли затруднения в координацията?

- Работата по проекта премина без особени затруднения благодарение на добрата организация, координираното взаимодействие между страните, както и благодарение на съдействието от страна на служителите на метрополитена.

- През 2012 г. сте номинирани от Computer world за проекта "Изграждане на специализирани системи за "Метрополитен" ЕАД - София, II метродиаметър"? Как оценявате партньорството си с "Метрополитен" досега? В какви други проекти сте участвали с тях?

- Успешната ни работа продължава повече от 20 години, като за това време сме реализирали много и различни проекти. Номинацията в Computer world подчертава значението на изградените от нас системи в метрото. Допълнително признание за този и други проекти, изпълнени от нашата компания, е и награждаването ни със златна награда от Камарата на строителите в България, която получихме лично от министъра на регионалното развитие г-жа Десислава Терзиева на годишния бал на камарата миналия месец.

- Опишете IT бранша в България. Как се ситуира той на Балканите и в Югоизточна Европа? Какви предизвикателства стоят пред него?

- За съжаление трябва да се отбележи, че през последните години IT браншът в България не е сред приоритетите на последните правителства, което постави много от работещите в бранша фирми в затруднение. От друга страна, много от младите амбициозни хора напуснаха страната и тръгнаха да се реализират в редица западни страни, където условията, които фирмите им предоставиха, бяха много по-добри.

Като цяло трябва да бъде отбелязано, че поради навлизането на нови технологии редица от водещите световни фирми започнаха да се преструктурират, което доведе и до липсата на добре подготвени специалисти у нас и това допълнително затрудни фирмите от бранша да се развиват с желаните темпове. Не на последно място и световната икономическа криза повлия негативно на развитието на IT бранша. Липсата на значими проекти не само в България, но и в редица други държави доведе като цяло до спад в работата на фирмите.

- Като най-развиващ се успя ли секторът да се свърже и с образованието? Кога IT и телекомуникационните фирми ще започнат да отпускат стипендии на ученици и студенти, за да "затворят веригата", както е в развитите западни държави?

- Наистина, много от висшите учебни заведения, които подготвят кадри за бранша, не са в тясна връзка с IT фирмите, което означава, че учебните програми не са съобразени с последните тенденции в развитието на IT сектора. Младите инженери, постъпващи на работа, трябва да бъдат допълнително обучавани, за да могат да изпълняват задълженията, за които са наети.

Ние се стараем да поддържаме тесни връзки със средните и висшите учебни заведения, като изнасяме презентации пред студентите, разказваме за проектите, по които работим, и се стараем да привлечем техния интерес. Също така участваме в стажантските програми, като провеждаме конкурси за студентите, които биха желали да се включат при изпълнението на реални проекти. Организираме конкурси и осигуряваме стипендия на спечелилите. Поддържаме контакти с ръководствата на катедрите, като споделяме с тях какви са нашите виждания и нужди от специалисти.

- Колко души работят за фирмите, част от "ИТА Груп България"? Какви хора наемате?

- В компаниите от групата работят повече от 100 души. По-голямата част от тях са висококвалифицирани специалисти и инженери, като компанията не спира да инвестира в повишаване на квалификацията им. Областта, в която работим, и проектите, които изпълняваме, изисква от специалистите ни да са информирани за развитието на новите технологии. Като високотехнологична компания се стремим да предлагаме на нашите клиенти завършени решения, базирани на доказани технологии и съобразени с техните нужди. Ето защо компанията залага на квалифицирани специалисти с мотивация за развитие.

- Засегна ли ви световната финансова криза?

- Както много компании от сектора, така и ние бяхме засегнати в една или друга степен. Това е в резултат на зависимостта на нашия сектор от банковия, публичния и частния, които бяха силно засегнати от световната финансова криза.

- Какъв е следващият ви проект?

- В момента сме на етап изпълнение на голям проект в сферата на сигурността, за който ще можем да съобщим в края на годината. Едновременно с това работим по няколко по-малки проекта в сферата на телекомуникациите и информационните технологии.
9
4888
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
07 Ноември 2013 20:43
Изпълнението беше истинско предизвикателство за всички участници в процеса. Екипите ни разполагаха с времеви прозорец от 3 часа през нощта в извънработното време на метрополитена.


сигурно не съм наясно, ама си мисля, че като елемент от инфраструктурата това би трябвало да е направено преди пускането в експлоатация на съответната остечка

За съжаление трябва да се отбележи, че през последните години IT браншът в България не е сред приоритетите на последните правителства, което постави много от работещите в бранша фирми в затруднение.


превод - не щат да кихат, нихната мама, е ще вземем да станем зле

Като цяло трябва да бъде отбелязано, че поради навлизането на нови технологии редица от водещите световни фирми започнаха да се преструктурират, което доведе и до липсата на добре подготвени специалисти у нас и това допълнително затрудни фирмите от бранша да се развиват с желаните темпове. Не на последно място и световната икономическа криза повлия негативно на развитието на IT бранша.


превод - тези още малко и ще ни накарат да вземем пак да вдигаме заплатите. на кво прилича, бе

Младите инженери, постъпващи на работа, трябва да бъдат допълнително обучавани, за да могат да изпълняват задълженията, за които са наети.


превод - искат да идват да бачкат без опит. баси наглостта. че и заплата искат на това отгоре. ужас, ти казвам.

а бе.... /автоцензурирано/
07 Ноември 2013 21:47
Моя милост също завърши това и го бачка, ама не в Абсурдистан. Типичен офисен "умник", на няколко пъти прихвах да се смея какви откровени глупости е изрекъл. Ма за неразбиращите - "Иии, голямата раЛта"
08 Ноември 2013 01:57
М-да - планктон говори за акули, ама то като се замислиш то щом има хора да вярват на холивудското набиване на клавиатурата като израз на гениалност, що пък да не вярват, че чичкото си има хабер за какво говори? За тия, които чувстват, че нещо не е наред, ама не са от нашето блато - по света (да не само у нас) шета болестта, която оная циганка много добре нарече "меринджей" - благодарение на допълнителния принос и обема на IT сферата днес като процентно изражение има най-голям процент хора, които управляват дейности, от които нищо не разбират, но се считат от обществото за незаменими. Подредбата на думите в предишното изречение не е избрана никак случайно.
08 Ноември 2013 08:46
Иначе конкуренцията е голяма - по 30-40 фирми се състезават за всяка поръчка в сектора. Липсват големи държавни проекти.

А някои в ИТ сектора, доста успешни при това, въобще не се вълнуват от държавните пари.
08 Ноември 2013 09:37

onzi
2013-11-07 20:43:12

За да си успешен с държавните проекти трябва да си много "гъвкав" и да умееш правиш предложения, на които не може да се откаже. Има една IT фирма с много оправна шефка - 20 г. успешно се реализира в джунглата - то е видеонаблюдение в София, системи за сигурност в АЕЦ, изработка на документи за самоличност, мрежова инфраструктура в МВР, МО и т.н.
08 Ноември 2013 10:31
Да добавим Index и Стемо, които незнайно защо не се оплакват от липса на държавни поръчки.
08 Ноември 2013 10:45
А някои в ИТ сектора, доста успешни при това, въобще не се вълнуват от държавните пари.

Работят за чужбина и хич не им пука.
08 Ноември 2013 11:49
Не познавам господина от фотографийката, но и визуалното му излъчване, и изказът му недвусмислено го определят като част от стандартното множество захаросани, безполезно и многократно сертифицирани мениджъри. Първом да поразгледаме снимчицата му. В центъра е едно мазно и навярно пръдливо човече, облечено според ISO dress code двадесет и две хиляди е незнам колко си. Спазена и модната концепцийка за портретуване на мениджърчета - изчистен плот, смартфонче с нарочно осветено екранче и явно акцентирано, подало се изпод ръкавелката му тантуресто, грозно и отвратително скъпо часовниче. Разчита се, тези атрибути да имат чудодейно излъчване, което трябва да влее своята сила в неповторимата Ботушаро-мениджърска аура. Всичко това е достатъчно условие за да не четем Емилчовите излияния. Все пак аз го направих. 925 думи, кухи, еднообразни и почти лишени от смисъл изрази (един от уважаваните читатели е сполучливо е направил смислов превод), изречени от един истински ISO виртуоз и 3G подизпърдител.
08 Ноември 2013 14:42
В центъра е едно мазно и навярно пръдливо човече

Ха ха Андрешко живее вьв всеки от нас.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД