:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 422
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Бюджетът е пренатегнат в приходната част, но не е лош

Несериозно е някой да очаква, че в БСП сега ще се случи революция, смята бившият министър и депутат от БСП Румен Овчаров
Снимка: Борислав Николов
Румен Овчаров
- Г-н Овчаров, наскоро сложихте в едно изречение думите "правителство", "бюджет" и "популизъм". Какво имахте предвид?

- Не е изречение, а изказване. Това, което казах, е, че се притеснявам от пълзящия популизъм, който обхваща дейността на парламентарната група на БСП. Имах предвид мораториума за земята, отмяната на забраната за тютюнопушене, част от изпълненията в енергетиката, "социалната политика" от типа "на всекиго по нещо". Даже си позволих да кажа нещо, което не бях споменавал от години, защото през 2005 г., когато бях министър, също имаше натиск да се раздават социални облаги с пълни шепи. Тогава припомних, че ако някой си мисли, че с идването на БСП на власт се е върнал социализмът, дълбоко се заблуждава. Мисля, че е време някой от управляващите да го каже и сега. Иначе бюджетът не е лош. Има своите проблеми, особено в приходната част, в която е пренатегнат, но има ясни приоритети - социална политика, образование, инвестиции.

- Малко се разминавате - критикувате политиката "на всички по малко", а в същото време смятате като плюс социалната политика.

- Правилно е, че социалната политика е един от ключовите приоритети в бюджета, но тя също трябва да бъде достатъчно концентрирана. Тя е един от големите плюсове в това, което прави правителството досега. И това е най-драстичното разминаване с онова, което правеше Бойко Борисов.

- Пак старата песен - да връщате топката към предишното управление.

- Бойко Борисов четири години се оправдаваше с тройната коалиция, при това лъжеше и вие не забелязвахте. Сега не приемате даже да правим сравнение. А по-мъдрите са казали: истината се познава в сравнението. Просто казвам, че правителството работи, и то в интерес на най-широки кръгове от населението. В интерес на образованието, на университетите, на здравеопазването, в интерес на бизнеса, на пенсионерите, в интерес на икономиката като цяло. Не може да очакваме бърз резултат в икономиката за няколко месеца, още повече при тази стагнация, която цари в цяла Европа.

- В няколко свои изказвания признавате, че правителството прави грешки, но ги поправя. Смятате ли, че грешката "Пеевски" изобщо може да бъде поправена?

- Грешката "Пеевски" е формално поправена. Друг е въпросът дали са отстранени причините, които я направиха възможна. Назначението показа, че има много сериозни проблеми във функционирането на държавата. Обществото има сериозни подозрения, че най-важните институции в държавата не функционират самостоятелно, а са заложници на корпоративни интереси. Става дума и за президентството, и за правителството.

- Извинете, но защо говорите само за подозрения, не е ли така наистина?

- Не съм в управлението на държавата в момента, не знам кой нарежда по телефоните, кой назначава, не знам кой диктува на президента всекидневните проповеди. Всичко това ни е наследство от модела на управление "Борисов" - мутренски модел. Затова трудно приемам и точно той да се представя като носител на новия морал. Има правила, по които функционира демокрацията. Едно от тях е като загубиш изборите - стоиш в опозиция, а не се опитваш да пренапишеш правилата в твоя изгода и да искаш отново избори. А ако ги изгубиш пак? А какво морално и демократично има в това да заклеймяваш тези, които мислят различно от теб? Или в окупацията? Докога с вече гледани сериали ще си проваляме държавата? Какво е моралното да лишиш тези, които имат право и които са си платили да учат, да не могат да го направят.

- Правилно ли ви разбирам - обвинявате протестиращите студенти, че провалят държавата?

- Не, студентите в момента провалят себе си. Те си провалят учебната година, за която са платили такси и за която майките и бащите им са платили квартири в София.

- Явно не очаквате, че протестите ще доведат до конкретен резултат, например предсрочни избори.

- Добре, кое е същностното в тези протести. За какво протестираме - за морал в политиката? Какво се случва, като подаде оставка правителството? Кой е този моралният? Къде го? Президентът Плевнелиев... Назначава служебното правителство, което организира изборите така, както организира предишните - с 350 хил. фалшиви бюлетини. Не е ли жалко едни и същи физиономии, с едни и същи тези, с едни и същи лозунги, даже песни, отново да дестабилизират държавата, както го правиха вече няколко пъти?

- Да, но вашият отговор беше със същите средства - митингът от събота.

- Подобен митинг в последните 20 години не е имало. Чисто политическата му страна е, че за първи път се нормализират отношенията между БСП и ДПС и те вече не са на основата на чисто корпоративни и лични интереси, а се създава платформа за дългосрочно политическо сътрудничество. А митингът на ГЕРБ показа, че те трябва да преосмислят стратегията си за сваляне на правителството и да не опитват повече с инициативи от типа "Окупирай Уолстрийт". Това не им е силната страна, трябва да помислят за нещо друго.

- Ще ви върна отново на бюджета - вече има няколко предизборни ангажимента, за които публично беше признато, че няма да се случат - плоският данък и АЕЦ "Белене" са най-сериозни сред тях.

- Е това е вече прекалено - да искате за пет месеца да изпълнят всичките предизборни обещания, макар че повечето от тях са действително вече изпълнени, особено във финансите и социалната политика. За "Белене" сте права - анализът вече трябваше да бъде готов и трябваше да го направи отново HSBC, за да станат ясни лъжите и манипулациите, направени от ГЕРБ по икономическите параметри на проекта. Знам, че има подготвени искания към МААЕ за оценка на икономическите параметри. Не виждам какво има да чакаме. Няма празно място в енергетиката. Там, където не стъпваме ние, ще стъпват други, и Турция вече го прави.

- За кои "изпълнения" в енергетиката споменахте в началото на разговора?

- Популизмът в енергетиката рано или късно ще се върне като бумеранг. Имам предвид замразяването на цените, промените в закона за енергетиката, свързани с проверките на електромерите, за прекъсването на електрозахранването, новата наредба за топлофикациите и т.н. Тези промени ще се стоварят върху главите на коректните платци.

- Добър или лош проект е "Южен поток" за България?

- Той не може да бъде губещ за България. Друг е въпросът, че може да се постараем, така както с "Белене", да похарчим 3 млрд. и изведнъж някой да ни каже: "Много сте зависими от Русия", и да оставим закопани в земята празни тръби. Тогава може да бъде и губещ.

- Има ли наистина такава опасност? Все пак това не е само български проект.

- Винаги има опасност. В атомните централи има т.нар. защита от глупака. За съжаление в политиката няма. Ако има нещо позитивно, то е, че правителството даде ясно да се разбере, че е "за" изграждането на проекта. С двата протокола направи крачка и към изясняване на финансовите параметри. Но това е само началото. Не е направен финансовият модел на този проект, не е ясна транзитната такса, която ще се плаща, не е ясно за колко процента от капацитета на тръбата ще ни плащат задължително, независимо от това дали се използва или не. Защото по сегашния транзитен договор ние получаваме 90% от капацитета, само 10% зависят от това дали се транзитира газ или не. И тук ГЕРБ направи истински батак. Миналата година, за да постигне 20-процентно намаление на цената на природния газ, което се оказа 3-4%, определиха едни цени на проекта "Южен поток", които не е известно откъде дойдоха.

- Как гледате на случващото се около Богомил Манчев?

- Аз вече казах, че ако има нещо добро в цялата тази работа, то е, че най-после прокуратурата и разследващите органи започнаха да гледат какво се случи с проекта и по времето на ГЕРБ. Когато държавните органи проверяват 17 офиса в 4-5 града, а някои с мащабите на сградата на Народното събрание, това може да означава няколко неща - или че не знаеш какво търсиш, или че не знаеш къде да го търсиш, или търсиш нещо друго, а не това, което си казал, или че не търсиш нищо, а просто правиш акции. За съжаление на подобни акции по времето на Бойко Борисов и Цветан Цветанов се нагледахме. Много ми се иска да мисля, че не сме се върнали в тези времена.

- Към акциите ли причислявате и историята с Христо Бисеров?

- Не мога да го причисля, защото ми се струва, че тук е малко по-политическо всичко. Аз самият съм се напатил от политически акции и не бих искал да коментирам, без да имам достатъчно информация.

- Поднесохте ли на тепсия БСП-София на централното ръководство и какво става с вътрешната опозиция в партията?

- БСП-София е част от БСП. Аз поне, докато съм бил председател на тази организация, никога не сме се противопоставяли на никого самоцелно. Формирали сме политика и след това сме защитавали тезите си. Не мисля, че Калоян ще измени на този подход. Всяко нещо има своето време и своето място. БСП е основната опора на правителството. Несериозно е някой да очаква, че в БСП сега ще се случи революция.
8
2385
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
17 Ноември 2013 19:28
Румене , връщай се в ръководството на тази партия, че работите със Сергея отиват на изуйгащи. Ако ще си оставате все още либерастка партия, а не лява .
Гледам, опитваш се да мажеш с маламашката , ама сам знаеш , че поредната загуба на следващите избори, особено след смъртоносната прегръдка с ДПС- в кърпа ви е вързана.
Не че при вас Сатанишев не е абониран за загуби , ама ....
Добро е решението ти за Калоян Паргов, добър избор . От Жорката Кадиев - ток щеше да ги удари всички , пък и той е абониран за загуби. Борис Цветков и Кольо Малинов - те са стигнали тавана на развитието си.
17 Ноември 2013 19:30
С този бюджет криво-ляво ще се издрапа до предсрочните избори през май месец. И то ако се вземе нов заем, без да е фалирал през това време НЕК.
17 Ноември 2013 19:37
Доста разумно звучи Овчаров. Спокойно, без заклинания и хиперболи, без орки и елфи ...
17 Ноември 2013 20:04
Той и Виденов е умен и говореше смислено....
17 Ноември 2013 20:56
Има различни степени на падение и разпад в редиците на червената Мафия: нагъл червен олигарх - политик гьонсурат - Румен Овчаров ! До когато има такива динозаври в политическото ни пространство, активни или зад завесите, България няма да прокопса !!!
17 Ноември 2013 22:14
Във всяко гърне - марсианска мерудия. Само дето мерудията не е подправка за всяка манджа.
Ама марсианският готвач само тая рецепта си знае. Затова и манджите сам си ги яде. А, и Спас.
18 Ноември 2013 10:01
Виденов се опитваше да води независима? политика и му спретнаха два театъра - доларов и зърнен!
Аналогичен е и случаят с Петър Берон - доносник?, абсурд?!
18 Ноември 2013 14:22
Виденов го бутнаха тези, които днес крепят Станишев.
Човека беше честен, идеалист, дето се вика - истински комунист.
Днешните му съпартийци и Станишев са либерастки запъртъци .
Овчаров е микс между либерални и леви , социални виждания , но поне е технократ и умен. Защитавал е винаги българския бизнес .
Един от малкото , които са се осмелявали да се изрепчи на американските посланици .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД