:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС ще отпуска пари само срещу резултати

Eвродепутати одобриха след тежки преговори бюджета за 2014-2020 г.
СНИМКА: www.europarl.europa.eu
Евродепутати одобриха вчера 7-годишния бюджет, който определя приоритетите и разходите на ЕС от 2014 до 2020 г.
Eвропейският парламент (ЕП) одобри окончателно бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г., след като преговорите с Еврокомисията и страните членки бяха много напрегнати и продължиха месеци, предадоха агенциите. Според одобрената финансова рамка в следващия 7-годишен период съюзът ще разполага с 960 млрд. евро, което е с 40 млрд. евро по-малко от настоящия бюджет. За България са предвидени 14.5 млрд. евро за периода 2014 -2020 г., които тя трябва да усвои.

Евробюджетът бе подкрепен от 537 гласа, 126 депутати бяха против, а 19 се въздържаха от гласуване. Окончателното одобрение на бюджетната рамка означава, че финансирането по европейските политики ще може да започне навреме - на 1 януари 2014 г. От Нова година влизат в сила и доста нови инструменти, които ще се приложат за първи път, като механизма за гъвкавост, позволяващ прехвърляне на свободни средства между програми и години. Новост са инструментът за глобалните маржове, както и сливането на различни източници на приходи. Въвежда се инициативата за младежка гаранция - работа или обучение за младежи, останали без работа над 4 месеца. Основната новост във финансираните от бюджета политики е, че пари ще се дават срещу резултати, а не просто защото някоя държава е член на ЕС.

Одобряването на бюджета на ЕС за следващите 7 години бе определено като "велик ден" от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Според него новият бюджет ще позволи по-бързо и стабилно възстановяване след кризата. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой също приветства постигнатото споразумение. Председателят на ЕП Мартин Шулц коментира, че постигнатото е далеч от перфектното, но то ще позволи да не спират европейските инвестиции и ще подпомогне борбата срещу младежката безработица.

"Доволен съм, че ЕС вече има бюджет, но можехме да постигнем повече, ако някои страни членки не го бяха блокирали. Едно европейско евро е по-ефективно и може да постигне повече от националните инвестиции там, където в кризисните времена националните бюджети не достигат - в публичните инвестиции", заяви евродепутатът от групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин, който беше докладчик на ЕП по дългосрочния бюджет на ЕС. Според него страните от ЕС не са позволили да се договори бюджет, който "да е инструмент за инвестиции и растеж, който да помогне на държавите в трудности и на регионите".

ФИНАНСИ

България ще получи 260 млн. евро в периода 2014-2020 г., за да завърши извеждането от експлоатация на атомни мощности в АЕЦ "Козлодуй", съобщи пресслужбата на ЕП. Финансова помощ, за да затворят ядрени реактори, ще получат също Литва и Словакия. На Рига ще бъдат предоставени 400 млн. евро, а на Братислава - 200 млн. евро. Трите държави ще трябва да отговарят на определени условия, включително и пълно транспониране на Директивата за ядрена безопасност в националните закони, както и да представят пред ЕК подробни планове за извеждане от експлоатация на част от ядрените си мощности.

6
1939
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
19 Ноември 2013 20:04
Където е текло, ще тече.
Където е сухо, ще е сухо.
Европейска регулация.
20 Ноември 2013 08:30
***
20 Ноември 2013 09:46
Има един български депутат, който заслужава похвала за работата си в ЕС. И това е г-н Калфин. Нашите тук се само от немай-къде споменават името му...
20 Ноември 2013 11:40
Литва + Рига = Златка СЕГАшная
20 Ноември 2013 11:55
Да , Калфин заслужава добра оценка .
А ЕС отпуска парички само срещу тъпо послушание. Тези парички всъщност са върнат наш членски внос .
И къде е кяра от ЕС ? Само от едните визи ? Мерси .
20 Ноември 2013 19:17
А, Калфин не е ли между онези, които предлагат еврорегиона Тракия (т.е. доминация на Турция)?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД