:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болниците ще отказват лечение на богати неосигурени

Управляващите ще ограничават възможността да се получава здравна помощ срещу заплащане на вноски накуп
Болниците ще могат да отказват лечение на хора, които имат възможност да плащат здравни осигуровки, но не го правят. Поредната идея за затягане на контрола в здравеопазването без никаква яснота около нея лансира вчера министърът на здравеопазването Таня Андреева от Варна. От думите й се разбра, че има предвид пациенти, които не са социално слаби, но не внасят пари за здраве. Не стана ясно обаче как ще се определя кои са те, след като дори Националната агенция по приходите няма механизми да разбере кои българи получават нерегламентирани доходи, но пестят от осигуровки. Наскоро оттам определиха рискова група от около 250 000 неосигурени, които вероятно получават пари на черно, и поискаха достъп до банкови сметки или поне до кредитния регистър, за да установят дали те наистина са икономически активни.

Андреева се оправда, че идеята била в работен вариант, на етап "обсъждане на експерти". Осъществяването й ще стане след промяна на няколко нормативни акта, сред които законите за здравното осигуряване и за лечебните заведения. Според нея пациенти, които могат, но не плащат осигуровки, ще трябва да поемат пълните разноски при болничните услуги. Ако не го направят, медицинските заведения ще бъдат освободени от отговорност да ги лекуват, освен ако не става въпрос за животозастрашаващи състояния. "По този начин ще бъдат избегнати фалити на лечебни заведения", обобщи министър Андреева.

И в момента в закона е отбелязано, че здравнонеосигурените заплащат медицинската дейност по ценоразписа на лечебното заведение и имат право само на спешна помощ. Според Андреева сега болниците карат пациентите да внасят накуп задълженията си. Те трябва да заплатят за всички месеци без осигуровки за 3 г. назад, като най-често става въпрос за хора, неосигурени на друго основание, и за тях сумата за 36 месеца е общо 1000 лв. Това излиза доста по-евтино, отколкото да плащат в момента, примерно за раждане, планова операция или скъпо изследване. Този ред обаче е облекчение и за болниците, тъй като не правят разходи за принудително събиране на дължимото от пациентите и гарантирано си получават парите от касата, докато не е ясно дали ще успеят да си ги вземат от пациента. На практика без тази възможност те ще трупат повече задължения. От изказването на Андреева вчера не стана ясно дали вариантът с плащане накуп на вноските ще отпадне изобщо като възможност. Запитана как ще се процедира с онкоболните, тя отвърна: "По същия ред."

--------ОТЛАГАНЕ

Методиката за новата Здравна карта трябва да бъде готова до края на март. Преди дни обещанието бе до няколко седмици. Таня Андреева отхвърли опасенията на частните болници, че няма да покрият критериите за договор с НЗОК. "Няма механизми, по които едни лечебни заведения в зависимост от собствеността си могат да сключват договори, пък други - не", заяви министърката. И допълни, че лечебниците, които се чувстват застрашени, имат достатъчно време да отговорят на критериите. Проблемът е, че новата идея на здравната карта е да се слагат лимити по легла и специалности и не е ясно как те ще се разпределят между всички лечебни заведения, които отговарят на изискванията.

17
4016
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
19 Ноември 2013 19:54
И тази здравна министърка започн да ги реди като деси тъпото... Неосигурените да си плащат по истинския ценоразпис на болницата. Който не се осигурявал извесно време и започне наново да да няма достъп до безплатни услуги поне 3 месеца, колкото е в австри примерно, за тук като страна на муфтаджиите може да се вдигне на 6 месеца. Пък да ги видим муфтаджиите как ще внесат за три години назад и ще чакат 6 месеца за спешна операция безплатно. Като са такива големи играчи да плащат. След това всеки муфтаджия ще се замисли дълбоко дали дапоеме такъв риск...
19 Ноември 2013 20:19
И как ще разберат, че са богати?
А обикновено богатите ходят в частни болници.
В ония, дето пищят, че държавата не дава пари за частниците...
--------------------------------------------------
Сайтът на Генек
19 Ноември 2013 21:43
Болниците не могат iи не трябва да отказват лечение. Но пък трябва да представят сметката от лечението на всеки пациент. После здравната каса да поема сметката ако човек е осигурен и то ако не се е лекувал в скъпа болница с много екстри. Натисни тук

Проблемът е, че в България всичко се прави по линия на най-ниското съпротивление. Така плащат едни а ползват други.
19 Ноември 2013 22:30
Ами тия примати дето ни нападнаха от югоизток и ползват стаите си за тоалетни нали всичките казват, че са богати, пък са неосигурени - да им отказват директно като ги видят без да си плащат.
19 Ноември 2013 23:33
Болниците ще отказват лечение на богати неосигурени


Ъммм, да ама не. Няма да им мине през акъла дори
19 Ноември 2013 23:33
Имало някой си Ескулап...
19 Ноември 2013 23:50
И какъв ще е критерият за богат човек.
С фирмени активи за 5 млн. лв., но и със задължения към банките към 3 млн., и личен годишен доход около 80 000 лв. човек може ли да се нарече богат?
20 Ноември 2013 00:20
Пък да ги видим муфтаджиите как ще внесат за три години назад и ще чакат 6 месеца за спешна операция безплатно. Като са такива големи играчи да плащат.
Ама плащат! Ако не си разбрал, плащат 604.8 лв. (здравни осигуровки за 36 месеца по 16.80 лв ей тук за справка ) и получават лечение, например метастази на рак на гърдата, където една ампула Pertuzumab струва 6540.95 лв. съгласно Решение НСР-877/09.08.2013, виж Регистър на пределните цени на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание. Даже и с двойно гражданство се сдобиват, що за всеки цикъл от трите са необходими по три ампули.
После нека някой да ми обяснява, че здравето струвало много пари - тия 604.80 лв. са по-малко от годишния данък на личното тенеке, два пъти по-малко от цената на парко място и три пъти по-малко от годишната му застраховка.
За какво човек да плаща по 192 лв. месечно (2304 лв. за една година, а за три години 6912 лв.) като може да мине с десет пъти по-малко пари!?
20 Ноември 2013 00:23
И какъв ще е критерият за богат човек.
Достатъчно е нещо да протестира и е станал богат. Дори форумният прогресариат ще го направи цял Х.У.И.
20 Ноември 2013 02:25
Държавата се управлява от дебили! На принципа "проба-грешка" държава не се управлява! Вкарайте Иван Костов и Димитър Игнатов доживот в затвора да размахват кирка и лопата, и върнете "Семашко", ако искате народа да ви заобича и запомни с добро!...
20 Ноември 2013 07:03
Аз не мога да разбера какъв е проблема? Защо няма здравен данък като е задължително? Така ще плащат само работещите, които имат доходи. Основателно е да се пита как ще се установят богатите и как бедните? Че те повечето бедни не са регистрирани като безработни официално! Пък богатите къде се регистрират? Само се настройват хората едни срещу други! Трябва да знаете, че онези, които имат доходи или бизнес дължат вноските и държавата може да им ги търси с лихвите. Те са записани като дължими и не са въпрос на каприз! Проблема е,че другите, които не получават заплата или нямат бизнес, няма кой да им начисли вноските. И как да им ги вземат. Те дори не искат да признаят, че безработицата не е 13%, а повече от 40%. Единствения начин е тези хора да се разболеят, роднините им да съберат някак парите за 3 години назад, за да се лекуват. А вие искате ли да умрат?
20 Ноември 2013 08:49
Така ще плащат само работещите, които имат доходи
А безработните рентиери ще се лекуват безплатно, опс срещу 604.80 лв. при нужда.
няма кой да им начисли вноските.
Да бе, не могат да сметнат 8% от 420 лв. или от 240 лв. кат за тютюнопроизводители или съпруг(а) на дипломат. Сигур и дупето си не могат да избришат.
А вие искате ли да умрат?
А Вие искате да ги обезсмъртите!? Безсмъртие на тарикатлъка.
Съжалявам за цинизма, ама при тая разтеглива солидарност на здравното осигуряване, на човек не му остава нищо друго освен да бъде циник. Сегашната система, осигуряване върху дохода, предлолага лечение според дохода, а не според нуждите. При лечение според дохода недостигащите пари се дават "под масата" за уреждане на каквото е нужно, инвалидност, лечение в чужбина, изплащане на обезщетения, санаториум в хотела на "великия пулитик" и т.н.
20 Ноември 2013 09:31
Наистина дебилно изглежда.
Но на практика си продължава геноцида над този народ!
Какви богати, що за смешки? При над 70% от населението официално бедни, колко да са богатите, които не се осигуряват?
Целта е ОТНОВО да се нагърчат бедните, тези, които едва вързват двата края, защото само те са МНОГО.
Също като при данък лихвите. 80% идват от постъпленията идвали от бедняшките влогове...
По конституция здравеопазването е достъпно за всеки и е безплатно.
Това означава не друго, а че се финансира от общите данъци, като ДДС, както беше преди.
Специалните плащания ги въведоха защото сме лозе без куче...
ДДС и ред други - си им остават чисто за крадене.
20 Ноември 2013 09:36
... и ми вдигнаха цигарите с десет стотинки.
Ще речете: Твоя си работа! Недей да пушиш.
Добре, ама чух, че щели да въвеждат косвени данъци върху вредни храни. А стига, бе! Туй вече надминава прословутия агарянски "диш хакъ". Хем съм принуден да се храня с боклуци, хем да си плащам за привилегията.
20 Ноември 2013 09:49
По принцип е алогично да те осигурява държавата. Защото повечето здравни дейности са УСЛУГА.
За която се абонираш или не, по желание.
Ами айде да се национализират тогаз ресторантите и хотелите, че държавата да ми бърше трохите от масата и да сменя чаршафите...!
Напълно е изгубен смисъла в организацията на здравеопазването в България.
И всеки нов министър за два месеца почва да се прави на умен по въпроси за които се иска висш пилотаж на публичния мениджмънт.
Обществото е безпомощно да решава каквито и да са свои големи проблеми, защото във всяка сфера управляват крадци, а не мениджъри.
Те НЕ се интересуват как да решат проблемите дългосрочно и в полза на обществото, а само гледат как да откраднат повече.
Лобистите решават всичко.
Фармацевтичното лоби иска в системата да влизат все повече пари,
собствениците на болниците също искат повече пари,
чиновниците по веригата искат по-големи комисионни...
НИКОЙ не иска да оптимизира системата така, че да се върши повече работа с по-малко пари...
Ние, бедните граждани нямаме лоби...

20 Ноември 2013 11:07
Сегашното правителство иска да накара и богатите да плачат? Пък и да плащат?? - Ай стига, бе...
20 Ноември 2013 17:25
ето едни добри решения за запазване на първото място в ЕС по смъртност
20 Ноември 2013 18:44
И какъв ще е критерият за богат човек.
С фирмени активи за 5 млн. лв., но и със задължения към банките към 3 млн., и личен годишен доход около 80 000 лв. човек може ли да се нарече богат?

Ами ако имат само някаква си една четвърт от една мижава фирмичка в офшорна зона - е беден...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД