:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП и ДПС спасяват хазарта от НАП

Фирмите, които печелят от тото, лотарии и сайтове за залагания, няма да плащат данъци, а ще бъдат таксувани от ресорната комисия
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Менда Стоянова
Управляващата коалиция вчера прие на първо четене скандални поправки в Закона за хазарта. Според промените от догодина този специален бранш не само ще бъде облаган с по-ниски суми, но част от него ще се окаже единственият бизнес сегмент, освободен от данъци и от контрола на НАП. За държавните интереси, приходи и контрол над фирмите, които печелят от организиране на тото, лото, залагания върху резултати от мачове, конни надбягвания, бинго и др., вече ще се грижи не НАП, а Държавната комисия по хазарта, предвиждат текстовете, внесени от депутатски колектив начело с Йордан Цонев. На практика се предлага пълна промяна на философията на облагане на голяма част от хазартните игри. От опозицията коментираха, че в резултат на промените различните видове хазартен бизнес ще плащат между 2 и 3 пъти по-малко, отколкото сега.

Фирмите, които ще се измъкват от опеката на НАП и от данъчно облагане, ще дължат два вида такси. Независимо каква е играта, операторите ще плащат една и съща "входна" такса - 100 000 лева, които ще се внасят еднократно при взимане на лиценз. Другото плащане, което на практика ще замени сегашния 15% данък върху приходите, ще е месечна такса, която ще се формира като 20% от разликата между постъпленията от залози и изплатените печалби.

Според авторите на промените всичко се прави с цел организаторите на хазартни игри и особено на онлайн залагания да бъдат насърчени да работят на светло, да взимат лицензи и да плащат на държавата ниски, но сигурни постъпления.

Опозицията обаче има сериозни критики. Менда Стоянова от ГЕРБ коментира пред "Сега", че промените на облагането имат две силно негативни страни. Очаква се близо 3 пъти по-ниско таксуване на хазарта, защото облекчаването важи както за онлайн, така и за офлайн операторите. Освен това замяната на данъка с такса ще доведе до прехвърляне на контрола от НАП, където има изграден капацитет, към комисия от 100 души, която няма нито физически, нито специализиран капацитет да оказва този контрол. Освен това според Стоянова контролът ще се извършва на базата на справки за получените залози и изплатените печалби, подавани от фирмите, а за невярно съдържание в "справка" наказателна отговорност не се носи.

Друг скандален момент в поправките, лансирани от БСП и ДПС, е, че комисията по хазарта вече няма право да спира нелегални сайтове за залагания, а само да глобява. В действащия закон за хазарта ресорната комисия има задължение да филтрира сайтове, след като се премине през съда. Сега филтрирането на тези сайтове отпада. "За прах в очите е предвидена огромна глоба - 2 млн. лв., но нали разбирате, че няма нито на кого да я наложиш, нито от кого да я събереш. Вярно е, че филтрирането и в момента се заобикаля, но играта на котка и мишка е за предпочитане пред пълното отпадане на ограниченията", коментира Менда Стоянова.



С ЕДИН ЗАМАХ

Предложението на Цонев и колегите му предвижда от Закона за корпоративното облагане да отпаднат цели раздели, които уреждат облагането на хазартната дейност от тото и лото, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, включително организирани от разстояние, лотарии, томболи и числови лотарийни игри Бинго и Кено". Зачеркването на тези раздели означава, че изброените игри ще се измъкнат от контрола на НАП и от Закона за корпоративното облагане от НАП и ще бъдат таксувани от ДКХ.



19
3941
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
04 Декември 2013 19:52
Експертно правителство което взима присърце нуждите на народа!
04 Декември 2013 19:55
ДКХ Хубаво,трибуквено.....като ЦРУ,КГБ,КДС,СИК,ВИС....лесно се помни Тъй като на борсата и в застраховането също се залага на случайни събития и те да минат към тая комисия.Предполагам - ще създадат оперативни тричленки Разбира се-книги и учебници ще се облагат както преди.....с 20 % ДДС,10 % корпоративен....Я,то за издаване на учебник май ще плащаш повечко,от издаване на фиш за залагане на.... бялата кобила номер 7,примерно.Всъщност....то и тоя парламент се оказа едно казино.Няколко милиона залагаха на различни числа,пък на-Данчо Честния все вади "двойна нула" и прекарва публиката.Що си играят да пишат изборен кодекс и да издържат ЦИК„РИК Секционни-направо ДКХ да се заеме с тая материя Бе и за какво ние НАП-направо да минаваме към диктатура на комисиите!
04 Декември 2013 20:53
Дали някога ще дочакаме от БСП и ДПС да премахнат 20 % от детските стоки? От учебници? От книги? От лекарства?....
04 Декември 2013 21:04
Бончева, туй ти е дребен кахър.
Не знаеш какви кошмарни за теб и групичката около теб политически решения с икономически акцент в началото на 2014 г те очакват.
04 Декември 2013 21:25
Господи Мили,
Всичко туй е с хуверението,че тъй ще се дигат и приходите в бюджета !???...
04 Декември 2013 21:30
под претекста,че и тъй се дигат приходите в бюджета !!!..
В нечий бюджет със сигурност.Ще кажеш-бързат да компенсират загубите ....по сметките на Бисеров Хидроложка им работа
04 Декември 2013 23:18
от детските стоки? От учебници? От книги? От лекарства?....

Моля те, не го казай, че озверявам!
А прогресариатът тук ще се ухили и ще рече: "Не ставай патетичен, Сократе".
05 Декември 2013 01:55
30-40 милиона лева са си чиста печалба. Васко да почерпи ДПС и БСП-Евророма.
05 Декември 2013 04:12
Пролетариатът да заляга на залагания. Това е новата Партийна повеля.
05 Декември 2013 07:43
Ех данчо, ех мента, поетично-религиозна душа с хазартен уклон!
05 Декември 2013 08:53
А защо никой не протестира активно? Явно не е важно
05 Декември 2013 09:37
Много хубаво решение! Надявам се да изпълзят и други форумци да го похвалят, да не остен моето мнение само сред враждебните злословения по адрес на мъдростта и човеколюбието на партията.
05 Декември 2013 12:51
Ееееее това е позор. Вместо да се намали ддс-то на лекарства,учебници,храна и неща от първа необходимост те олесняват и насърчават хазарта. Комисия ще ги контролира,каква комисия кото я подкупят ще стане куче влачи диря няма.Ще си перат паричките и ще богатеят с подкрепата на държавата. Е господи къде си.......
05 Декември 2013 13:39
Мълчи амбразуриата. Вчера поне Рекиджа се опитваше, а днес... "Снишаване, снишаване, снишаване!"
05 Декември 2013 14:18
Тъй ша е тя..! Черепа да не назначи Орешарски за премиер заради черните му очи..? А Данчо ментата ги разбира тези работи,нали е бил крупие в игрален дом. Със сигурност ще получи съответната комисионна съобразно с новите по-високи доходи от хазарта. Всичко си идва на мястото а това правителство трябва да подаде оставка - това е видно вече и за слепите.
05 Декември 2013 14:23
30-40 милиона лева са си чиста печалба. Васко да почерпи ДПС и БСП-Евророма.


Е айде сега, ще черпи. Ти не разбра ли, че Черепа кълне с люти клетви новите данъчни ставки? Не спи, не яде, мъка го мори заради новия закон. Щели биле конкуренти да дойдат - не точно сега, ама друг път.
05 Декември 2013 16:03
Как няма да кълне?
Скоро и той ще се настани на ъгъла до Пашата с цигулка в ръка, шапка на тротоара и сълзи на очи...
05 Декември 2013 17:19
Промените в закона са добри и изобщо не ми пука нито кой го внася, нито за жалките ви вопли по невъзможните за събиране данъци в една провалена държава.Иначе по-добре малко отколкото нищо, а поне качеството ще бъде добро за разлика от Еврофутбол
06 Декември 2013 10:32
Ще внеса малко яснота за хората които не разбират или не искат да разберат. В момента, единственият легален букмейкър в България е Еврофутбол и производните му онлайн. Държавата печели единствено и само от него, макар и на по-висока ставка, 15% от залозите. Няма, повтарям няма друг оператор на територията на Б-я който да плаща данъци тук. След промените ставката ще падне (20% печалбата, което по груби сметки е съпоставимо с 4-8% от другия вид), но 100% ще се регистрират най-сериозните на пазара 10 фирми + 20 по-малки. Как смятате, кое е по-добре? Оставям на страна всички приходи от реклами, спонсориране на федерации и т.н. Всеки има плюс от този закон, дори Божков. Може да е монополист в момента, но го друсат здраво с данъка, а не мисля че е толкова напред - сериозните играчи продължават да играят онлайн, макар и филтрацията. Относно кой ще се грижи за приходите, НАП или ДКХ, не съм компетентен да давам оценки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД