:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 174
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Конфискацията на престъпно имущество блокира напълно

Съдиите оправдават спирането на делата с изчакване на тълкувателно решение, поискано от омбудсмана
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Едно от десетките спрени дела за конфискация е за имотите на Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви.
Конфискацията на имоти от осъдени блокира, след като съдилищата в страната спряха 41 процеса с искове на обща стойност 41 млн. лв. Още стотици дела са заплашени от същото развитие, съобщиха от комисията за отнемане на незаконно имущество вчера.

Мотивът за масовото замразяване на дела е, че се чака Върховният касационен съд (ВКС) да се произнесе с тълкувателно решение по питане на омбудсмана Константин Пенчев за това трябва ли да има причинно-следствена връзка между престъплението и имуществото, тъй като практиката била противоречива. Тълкувателното решение има силата на закон и трябва да уеднакви решенията на съдиите. Шефът на комисията за конфискация Пламен Георгиев обаче твърди, че питането на Пенчев е странно и че търсенето на причинно-следствена връзка между престъплението и придобитото имущество не е целта на закона. Той посочи, че има и съдии, които не прибягват до спиране, а си гледат делата.

Според информация от комисията питането на омбудсмана е довело до най-много спрени производства във Варна - 14. Следват във Велико Търново - 11, в София - 8, в Пловдив - 5, в Бургас - 3. Сред спрените дела е и това в Окръжния съд в Кюстендил за конфискация на имущество за над 4.2 млн. лв. от бившите барети Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви, които изчезнаха безследно, след като бяха осъдени за организиране на въоръжена престъпна група за изнудване.

През лятото омбудсманът поиска ВКС да каже дали за конфискация е нужно да има връзка между престъплението, за което е осъден този, от когото се иска отнемане, времето на престъпната дейност и придобитото имущество. Т.е. трябва ли да се доказва, че парите, спечелени от наркотрафик например, са отишли за купуването на точно определен имот, чиято конфискация се иска. Вторият въпрос на Пенчев е достатъчно основание ли е да не е установен законен източник на доходите за придобиване на имуществото през проверявания период, за да има основателно предположение, че имуществото е с престъпен произход. Тълкувателното дело е образувано на 18 септември 2013 г. и още не е насрочено за разглеждане. Решение по него може да се чака най-рано през пролетта.

"Изчакването на тълкувателно решение не е правно основание за спиране на дела", коментира пред "Сега" омбудсманът Константин Пенчев. Интересното е, че от ВКС се чака и тълкувателно решение кога има основания да се спират дела.

От институцията на омбудсмана напомниха, че по техни искания се чака и тълкуване за минимума имущество, който банките не могат да конфискуват, но това питане не е станало причина да се спират дела. Пенчев разказа, че е сезирал ВКС, след като получил жалба от гражданин, засегнат от действията на комисията за конфискация. Човекът се оплаквал, че върховният съд има несправедлива и противоречива практика - веднъж съдиите искат да има връзка между престъплението и имуществото, а друг път - не. Специалистите на омбудсмана изследвали практиката и когато жалбата на гражданина се потвърдила, поискали ВКС да излезе с тълкувателно решение по вече отменения закон за конфискация, по който се довършват висящите дела. Той предвиждаше отнемането на имущество да стартира, когато някой бъде признат за виновен за определени престъпления. Тогава комисията проверява дали има разминаване между законните му доходите и имуществото му. По новия закон не е необходима влязла в сила присъда и по него няма да има проблеми заради тълкувателното решение.

От делата, които прилага омбудсманът към искането си за тълкуване, излиза, че и един и същи тричленен съдебен състав само за един месец е разчел закона по различен начин. Така в един от случаите е допусната конфискация, а по друг е отказана. През ноември 2010 г. тримата върховни съдии приемат, че "законът не изисква да има причинно-следствена връзка между престъпната дейност и придобиването на имуществото на значителна стойност. Законът има предвид хипотези, в който придобиването на имущество е законно извършено, но средствата за това нямат законен източник". И допълват, че няма значение, че имуществото, чието отнемане се иска, е придобито преди присъдата. "То подлежи на отнемане и в този случай, след като не е доказано да е придобито със законни доходи на лицето", мотивират се съдиите и нареждат конфискация на имущество на стойност близо 120 хил. лв.

Месец по-късно тримата магистрати са на друго мнение и отказват отнемане в полза на държавата. В това си решение те пишат, че трябва да има "връзка между придобиването на имуществото с конкретно установената престъпна дейност". И обясняват, че това е така, "защото подлежащото на отнемане имущество се определя като облага от престъпна дейност". В решението се допълва, че придобиването на имущество може да е и пряко, и косвено от престъпна дейност. Но във всички случаи трябва да има такава връзка или да може да се направи предположение за съществуването й. И това, че не е установен законен източник за имуществото, не замества предположението за връзка с престъпната дейност.
29
5220
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
04 Декември 2013 19:50
Защо трябва да спира гледането на делата??? Решението на КС може спокйно да ги анулира ако те са приключили преди неговото излизане и му противоречат. Ако са в синхрон с тълкувание на КС те просто си остават в сила.

Или трябва правосъдната ни система да боксува напрекъснато за да няма ефективно правораздаване.
04 Декември 2013 20:22
Спряха делото за конфискация на имущество на Галеви от Кюстендилския окръжен съд, по искане на адвокатите им във връзка с внесеното от омбудсмана във ВКС искане за приемане на тълкувателно решение във връзка с отменения закон за конфискацията.
Заради изчакване на решението на ВКС, до момента са спрени общо 41 дела за конфискация с искове на обща стойност 41 млн. лв.


Всяка държава си има мафия, само мафията в България си има държава.И Омбудсман.

Извадиха добрата стара противоконституционна артилерия – за отстрелване на закони с подзаконови актове (тълкувателни решения). Чрез тази магистратска афера се нарушава разделението на властите, и на съда (съдебната система) се дава законодателна функция в нарушение на чл. 8 във връзка с чл. 4, ал. 1 от Конституция на Република България.
Чл. 8. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.
чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

04 Декември 2013 20:40
Ебаси и измислената държава и законите в нея
04 Декември 2013 20:50

Тоя закон - за конфискацията - по начало противоречи на конституцията и на всеобщата декларация за правата на човека. То беше ясно, че не може да се очаква работоспособна процедура в тези рамки, продиктувани от очевидно болшевишки стремления.
Не там е решението на казуса.
04 Декември 2013 22:07
Тълкувателното решение има силата на закон...

Това не го знаех - мислех, че законите се прават само от Народното събрание...
04 Декември 2013 22:25
Тълкувателното решение има силата на закон...

Това не го знаех - мислех, че законите се прават само от Народното събрание...


От 1803 година, делото Марбъри против Медисън, в правния свят съществува концепцията според която Върховният Съд, Конситуционният Съд, или съответния еквавилент, може да отменя закони като противоконституционни както и че дадени решения имат статут на закон или конституционнен акт.
04 Декември 2013 22:42
Т. нар. "Гражданска конфискация"- която е различна от Конфискацията по чл. 37 от НК!- НЕ трябва да има връзка с извършено престъпление!
Ако има извършено престъпление, НЯМА нужда от тази Комисия, тъй като има Прокуратура и обвиняващ прокурор, който има право да поиска конфискация на имущество (по чл. 37 от НК), както и да направи запор на цялото или на част от имуществото на Обвиняемия, като гаранция за бъдещото му конфискуване!
Т. нар. "Гражданска конфискация" се основава на очевидно голяма разлика между имущество и законни доходи( и платени данъци върху тях) на притежателя му, която разлика проверяваното лице НЕ иска или НЕ може да докаже от какво произлиза! И НЕ става въпрос за Наказателно право и наказателен процес( и Наказание по НК!), а за Административно право и административно-наказателен процес(под съдебен контрол!), при който Жалбоподателят трябва да докаже основателността на жалбата си- а ако няма Жалба, административният акт се изпълнява! Сиреч, този, на когото му се конфискува имущество чрез т. нар. "Гражданска конфискация, той трябва да докаже законността на доходите, с които е придобил имуществото ВПОВЕЧЕ от декларираните (в данъчната декларация) негови доходи! Отделно може да му се търси отговорност за НЕдекларирани доходи или НЕплатени данъци!
05 Декември 2013 00:30
Ако има извършено престъпление, НЯМА нужда от тази Комисия, тъй като има Прокуратура и обвиняващ прокурор, който има право да поиска конфискация на имущество (по чл. 37 от НК), както и да направи запор на цялото или на част от имуществото на Обвиняемия, като гаранция за бъдещото му конфискуване!


Доказването, Пара, доказването ги мъчи.
А отделен е въпросът, че такъв закон е удобен заместител на бездействието и безсилието на държавата да упражни правомощията си по наказателния закон години наред. И това не важи само за нашата държава.
Не може да има престъпна дейност, от нея да е придобито имущество, а да няма престъпление.
И забележи, притурката за административно нарушение изисква да има влязъл в сила акт, с който то е установено, а за престъплението - не.
Що така различна философия в двата случая?
Ще рече - законът няма единен фундамент, няма принцип, въз основа на който се преследва незаконно придобитото имущество и това е предостатъчно за горните и повече от тях разсъждения, но досега работих и се уморих от глупости, та да коментирам и тези.
05 Декември 2013 04:15
Ей , да си обичате държавицата , калпазани !
05 Декември 2013 04:30
Мда... Държава ли казахте? Каква държава кви 5 лева?
Такова животно на територията няма! Едно време казваха" Куче влачи - диря няма" .
Сега и куче има и диря ама пък държава няма. Бре да му се невиди късмета!
05 Декември 2013 06:46
излиза, че и един и същи тричленен съдебен състав само за един месец е разчел закона по различен начин.

Това може да е голяма новина за един незапознат човек, но е нещо съвсем естествено и нормално в съдебната практика. Законите се тълкуват от съдиите, а те са нормални хора и могат да ги тълкуват погрешно или правилно. Точно затова съществуват тълкувателните постановления на ВС, за които, между другото, не се казва, че "имат силата на закон", а че са задължителни за съдилищата. Тълкувателните решения унифицират прилагането на закона, но за спирането на делата не е виновен ВС, защото бави постановление, а самите съдилища, които са длъжни сами да тълкуват закона и да го прилагат - дори и погрешно.
05 Декември 2013 08:00
Конфискацията на престъпно имущество блокира напълно
Типичен пример за неправилен български. "блокира" какво блокира? Правилното е "е блокирано".
05 Декември 2013 08:04
Между другото карилкатурата на Комарицки, наподобява карикатурите през 50-те на Тито и на американските империалисти. Никога не е късно някой да се орезели, особено като му заповядва чорбаджията.
05 Декември 2013 08:50
Ха сега викайте,че съдебната власт била независима! Върнаха се червените на власт и почнаха да спират комисията по досиетата, изземането на престъпно получени благ и т.н.Тъжна история- нпрекъснато правим една стъпка напред, но две назад!
05 Декември 2013 09:40
Всеки средно интелигентен човек, какъвто без съмнение е омбудсманът и всеки съдия, може да си отговори и на двата въпроса на омбудсмана.
Първият:
...дали за конфискация е нужно да има връзка между престъплението, за което е осъден този, от когото се иска отнемане, времето на престъпната дейност и придобитото имущество. Т.е. трябва ли да се доказва, че парите, спечелени от наркотрафик например, са отишли за купуването на точно определен имот, чиято конфискация се иска.

Категорично НЕ.
Вторият:
...достатъчно основание ли е да не е установен законен източник на доходите за придобиване на имуществото през проверявания период, за да има основателно предположение, че имуществото е с престъпен произход.

Категорично ДА.
Законът трябва да е насочен срещу всички, които не могат да докажат източници на доходи и платени данъци върху тях. Неплащането на данъци е престъпление.
Съвсем друг е въпросът, а той е: трябва ли въобще да съществува такъв закон и такава комисия, при условие, че с ревизионен акт, който подлежи на съдебен контрол, може да бъде безспорно установено и доказано различие между доходи и имущество и стандарт на живот, без да се правят обосновани предположения за престъпления и доходи от тях ? Т.е., влязъл в сила ревизионен акт да бъде достатъчно основание за конфискация на имущество ?
05 Декември 2013 09:54
left_attack

Не "блокиранО", а "блокиранА". Блокирана е конфискацията, а не имуществото.
05 Декември 2013 10:09
Категорично НЕ. Категорично ДА.

Въпросите не са толкова прости, за да се дават категорични отговори. Особено въпросът за конфискацията. Ако става въпрос за конфискация като допълнително наказание - наистина няма нужда да има връзка, защото законът не я изисква. Но в конкретният случай закона третира самото имущество като престъпно. Казусът е доста по-сложен, защото лицето може да има и легален бизнес. И в повечето случаи е така. Следоателно, как ще докажеш, и трябва ли да доказваш, че за закупуването на имот са отишли парите точно от нелегалният, а не от легалният бизнес? И как точно се определя сумата, спечелена от престъпна дейност? Защото ако не са доказани, като присвоявания и кражба, за действия в миналото може само да се предполага.
Законът трябва да е насочен срещу всички, които не могат да докажат източници на доходи и платени данъци върху тях.
Кой по-точно закон? Тази теза е твърде соц. и игнорира презумпцията за невинност. Никой не е длъжен да доказва откъде има доходи, или че доходите му не са от престъпна дейност. Това трябва да го докажат разследващите. А неплащането на данъци е престъпление, да, но за да се търси данък, трябва да се знае прихода и този приход пак трябва да се докаже от този, който търси данъка. Ако един безработен има скъп имот и кола и твърди, че са от заеми, печалби от тото или дарение, какво правим тогава?
05 Декември 2013 10:38
Отврат,
Никой не е длъжен да доказва откъде има доходи, или че доходите му не са от престъпна дейност. Това трябва да го докажат разследващите. А неплащането на данъци е престъпление, да, но за да се търси данък, трябва да се знае прихода и този приход пак трябва да се докаже от този, който търси данъка. Ако един безработен има скъп имот и кола и твърди, че са от заеми, печалби от тото или дарение, какво правим тогава?

Явно не си бил обект на данъчна ревизия като физическо лице и затова си го написал.
Доказването на доходи и платен данък става с подадена данъчна декларация и платежно нареждане (вносна бележка). В НАП има всичко.
Ако ги няма там, значи лицето няма доходи, или има укрити такива.
Имуществото също може да се установи, в т.ч. и на членовете на семейството. Достъп до съответните информационни системи има.
Могат да се установят и доста разходи, финансовите потоци и т.н., но да не се впускам в подробности.
Т.е. данъчните ще докажат всичко.
Ако не се харесва резултатът, има съд. Но там трябва да се оборят данъчните с доказателства, ако може разбира се. Друг е въпросът, защо ако тези доказателства съществуват, не са представени в хода на производството.
А за заеми, тото, дарение и т.н. да не говорим. Лесно се проверява и доказва наличието им или възможността да бъдат направени.
05 Декември 2013 10:53
Тук май съвсем са се объркали двата щата Тълкувателно дело №7/2013 г. Натисни тук има за задача да даде отговор на въпрос, свързан с отменения вече Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Мисля, че лесно се схваща разликата и от неюристи - в отменения закон става дума за престъпна дейност, т.е. трябва да е налице извършено престъпление, чрез което деецът се е обогатил с определено имущество. Въпросът на омбундсмана наистина е лесен, но след като е налице противоречива практика, то следва да се прибегне и до нейното уеднаквяване чрез Тълкувателно решение. Представете си следната хипотеза - млад мъж има закупен на негово име апартамент от родителите си. Няколко години след придобиването му, мъжът започва да се занимава с наркотрафик, печели пари, купува имоти. Въпросът е - при отменения закон, чието наименование дори говори ясно, че се отнема само придобитото от престъпна дейност имущество, следва ли да се отнеме и апартаментът му, който е придобит преди започване на престъпната дейност и не със средства, придобити от нея? Отговорът е - не, следователно между придобиването на имущество и престъпната дейност следва да има причинно-следствена връзка. По друг начин стои въпросът със сега действащия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Съгласно разпоредбите му не е необходимо да е налице извършено престъпление по НК, за да бъде обявено едно имущество за придобито по незаконен начин. Но и в този случай трябва да се търси отговор на въпроса - следва ли да се търси причинно-следствена връзка между незаконните действия и имуществото, което следва да бъде отнето в полза на държавата.
Колкото до спирането на делата в очакване на тълкувателното решение, Пенчев е прав - няма законно основание за подобно нещо. Спиране се предвижда само когато се чака произнасяне на Конституционния съд по приложим по делото закон /чл. 229, ал. 1, т. 6 ГПК/. Това за ВКС и тълкувателните им решения не е предвидено.
05 Декември 2013 11:42
Истинското решение е само едно - принципът "От престъплението не се печели!". Ако се възприеме този принцип, всичко става ясно и справедливо. Съдът, който осъжда престъпника, определя една завишена нагоре сума, която се предполага, че престъпникът е спечелил от своето престъпление. След това тази сума се отнема от престъпника. Не виждам никаква да се натоварва съда да следи кои неща са придобити с пари от престъпна дейност и кои не. Просто се пристъпва към принудително изпълнение и се използват всички активи на престъпника за погасяване на тази сума. И готово!
05 Декември 2013 11:58
Представете си следната хипотеза - млад мъж има закупен на негово име апартамент от родителите си. Няколко години след придобиването му, мъжът започва да се занимава с наркотрафик, печели пари, купува имоти. Въпросът е - при отменения закон, чието наименование дори говори ясно, че се отнема само придобитото от престъпна дейност имущество, следва ли да се отнеме и апартаментът му, който е придобит преди започване на престъпната дейност и не със средства, придобити от нея? Отговорът е - не, следователно между придобиването на имущество и престъпната дейност следва да има причинно-следствена връзка.

Чакай малко.
млад мъж има закупен на негово име апартамент от родителите си

Източниците на доходите са на родителите. Това лесно се установява. Защо въобще юристите усложнявате нещата ?
Престъпление е неплащането на данъци. Защо трябва да се доказва и друго престъпление, наркотрафик например, или сводничество. Укриването на доходи и неплащането на данъци лесно се установява при физически лица. Придобиването на имущество също. Къде е проблемът ? Или трябва да е сложно, за да не бъде лесно ? За да има работа за съдии, прокурори, адвокати и чиновници ?
05 Декември 2013 13:57
Престъпление е неплащането на данъци. Защо трябва да се доказва и друго престъпление, наркотрафик например, или сводничество. Укриването на доходи и неплащането на данъци лесно се установява при физически лица. Придобиването на имущество също. Къде е проблемът ? Или трябва да е сложно, за да не бъде лесно ? За да има работа за съдии, прокурори, адвокати и чиновници ?

Не. По-скоро, за да не могат бирниците да обявят половината български граждани за "абсолютни престъпници" А е добре бирниците да познават законите, които касаят работата им. Не всяко неплащане на данък е престъпление За такова НК обявява само укриване и неплащане на данъчни задължения в големи размери /към настоящия момент, съгл. чл. 97 -над 3000 лв./ - чл. 255 НК. И ако си мислиш, че правната наука е изкуствено създадена и отгледана като съвременен ГМО продукт, единствено, за да затруднява данъчните, защото те не я разбират, това очевидно не е мой проблем
05 Декември 2013 14:15
Как ще е престъпно бе. Нашите дядовци с пушкa в ръка са го извоювали от изедниците фашисти. Сега просто си вадим нотариалните актове.
05 Декември 2013 15:04
Дево Орлеанска,
не ми обяснявай какво е "укриване и неплащане на данъчни задължения в големи размери /към настоящия момент, съгл. чл. 97 -над 3000 лв./ - чл. 255 НК."
Данъчните не почваме ревизия, ако очакваните за установяване задължения са под 10 000 (десет хиляди) лева. Ревизия с резултат под 10 000 лв. се счита за неефективен разход на време и труд и малък фискален ефект.
А и правото го прилагаме, поне данъчното. И дела срущу адвякати доре печелим, дето само тая наука за изучавали.
05 Декември 2013 15:12
Данъчните не почваме ревизия, ако очакваните за установяване задължения са под 10 000 (десет хиляди) лева.

Да бе! Ти по-горе ми каза, че не са ми правили данъчна проверка, та не знам. Възможно е. Аз пък ти казвам сега, че ти не си искал да ти възстановят 600 лв ДДС, та не знаеш.
05 Декември 2013 15:16
А и правото го прилагаме, поне данъчното. И дела срущу адвякати доре печелим, дето само тая наука за изучавали.

Ади сега, дън съ плашим Ние като "само тая наука сме изучавали" не значи, че не кривваме от правия път /Много са изкушенията ти, Господи!/. Забележката ми беше, че ти обяви всяко неплащане на данъци за престъпление, което не отговаря на истината.
С бирници не ща да имам нищо общо, освен на софра
05 Декември 2013 15:32
Да бе! Ти по-горе ми каза, че не са ми правили данъчна проверка, та не знам. Възможно е. Аз пък ти казвам сега, че ти не си искал да ти възстановят 600 лв ДДС, та не знаеш.

За 600 лв. ревизия ?! Стига бе ! Къде това ? Да не е проверка ? Десетте хилки се въведоха като критерий при Мургина май, доколкото си спомням.
05 Декември 2013 15:37
че ти обяви всяко неплащане на данъци за престъпление, което не отговаря на истината.

Верно така, но пиша във форум, а не ревизия, та ми простете непрецизирания изказ. Засрамвам се и си посипвам тлавата с пепел.
05 Декември 2013 17:45
Мафията си има държава наречена България. Мафията нарича себе си разнообразно според случая...БСП ...ДПС....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД