:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 377
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Долу, Кольо, долу, Генчев

Поклон пред паметта на патриота и учен Николай Генчев.
Казусът направо разлюля интегритета ми. Колегите историци - кви колеги, бе, кви колеги, вълците в гората са им колеги, пиянки нещастни! - Драганов и Рабаджиев седнали да пият в окупирания Университет. Седнали, седнали, те само руснаците пият всякак, освен седнали - прави или опънати под столом. Ма защо точно водка и баш Back to USSR, да ги пита човек и отговор да не чака.

Изобщо преподавателска срамота и академична излагация!

Прави са милите ни ранобудни къснозрейки! Ама как готино са ги спипали за неподстриганите професорски вратлета, а! Като един гигантски Павлик Морозов се възправят те, готови да предадат на справедлива екзекуция близките и уважаваните Vivat academia, Vivant professores и прочие вивати и виванти!

Вчера сънувах един от приятелите си (лека му пръст!). Велик историк, велик културолог, велик ректор на Университета след началото на промените.

Искам да ви разкажа за него, за проф. Николай Генчев. Тя историята няма да е много весела, едва ли става за успешен памфлет, дето се вика. Но е важна. За урок става. За укротяване и очовечаване на Морозовците - също.

Кольо не беше сухо-документален историк. Беше скептичен мъдрец. Ровеше из миналото с изследователска страст, оживотворяваше го с критични анализи и емоционални отклонения. Хомеричният му смях кънтеше под арките и витражите, ироничната му усмивка осветяваше мрачните коридори, логическото му слово и чувството за хумор омагьосваха студентите.

Понякога стряскаше чугунените номенклатури. "Знаете ли, питаше хитро, кога бях най-добре? При Вълко Червенков бях най-добре!" И когато им увисваха възмутените челюсти, добавяше: "Щото тогава ми ставаше!" За днешните любители на тъпи реклами дообяснявам: "Щото тогава е вдигал самолета!"

Освен великолепни научни трудове, написа великолепна "Краткосмешна история на България". Подписа я с псевдоним - Никола Веранов. Не съм го питал защо. Най-вероятно "Никола" от "Кольо", "Веранов" - от рецензентското "Верицата ти!", с което вярваше, че ще го засипят. И се оказа донякъде прав.

Трябваше да организираме първата официална среща: аз - като министър, той - като ректор. Отидох му на крака, в университетския кабинет. "Кольо, му викам, г-н Ректор, с теб можем да се срещнем навсякъде - в Министерството, на пейката под Паисий, в "Яйцето". Предпочетох да дойда тук, защото съм убеден, че в България ректор на Университета е повече от министър на образованието!" После изгонихме сътрудниците и си попяхме. Помня, пяхме: "Строчит пулеметчик за синий платочек, что был на плечах дорогих!" Помня, пяхме: "А березки, как девки босые, на прощанье мне машут листвой". Потом не помню, както е казал самият Высоцкий, дошел до точки.

Много вечери сме прекарали с него в "Яйцето". Особената акустика под извитите сводове, парадоксалната чуваемост допринасяше много за пълнотата и теоретичната избистреност на докладите, отиващи в Държавна сигурност. Не се смущавахме все пак да членоразделяме на висок тон: "Такъв ли ви е социализмът, бе?"; "Какъв ще да е този социализъм, бе?"; "Това изобщо не е социализъм, бе!"... Или да ревем: "Артиллеристы, Сталин дал приказ! Артиллеристы, зовет Отчизна нас! Из сотен тысяч батарей за слезы наших матерей, за нашу Родину - огонь! Огонь!"

Е, не беше лишен човекът от миниатюрни човешки слабости. Понякога губеше мярата. Пийваше повече. Имаше защо. Налягаха ни проблемите на всекидневието. Тоталитарните ограничения натежаваха.

Случвало се е да го крепим по пътя към домашния уют. Случвало се е да преплита крака (но никога - мисли!). Стотици колеги са го виждали. Но не съм чул - честно! - подигравки, вайкания ("Вай, вай!", "Академична излагация!", "Къде отива престижът на Университета!", "Божке! Божке!" и пр.), най-малко пък - патологични Морозовски вопли за морална екзекуция и административни наказания. Дребните човешки недостатъци избледняваха пред заслуженото уважение към големия български интелект и смелата гражданска позиция.

Ако някой би посмял да пусне иронична усмивка зад гърба на Кольо Генчев, щях да го ритна. Без капка колебание. Не само аз, всички преподаватели и всички студенти щяха да го ритат от университетската библиотека до Калотина.

Та това искам да кажа: за човека трябва да съдим не по пороците; за човешките пороци трябва да съдим по човешки!

Другото е ранобудна животинщина!

 Кискащи се хиени.
25
5643
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
08 Декември 2013 18:55
08 Декември 2013 18:58
08 Декември 2013 19:07
!
08 Декември 2013 19:16
08 Декември 2013 19:29
08 Декември 2013 19:33
Браво! Прекрасен текст! Да жувеят сички гнусни пияници!
08 Декември 2013 19:38
На "професорите по чашка" да им задам простичък въпрос: Защо няма нито един български университет в Топ 100 на най добрите университети в света? Едва ли ще да е от "тоталитарните ограничения".. И що за напъни, пиян професор в уноверситета, да се представя за нещо нормално?
08 Декември 2013 19:51
Поне пред интелекта и смелостта на този велик човек си затворете ганглиевите възли!
И като толкова много знаете, знаете ли, че Университетът (мачкан, с орязвани субсидии от ганглии като вас) е сред първите 3 % от всички университети по света!
Кои други производства, отрасли, направления в България са сред първите 3 % в своята област?
А вашите възли на кое място са, а!
08 Декември 2013 19:59
Мдам ... и Стоичков има подобна логика..
08 Декември 2013 20:09
***
08 Декември 2013 20:09
Бих вдигнал палче и аз ... Но ... не. Все пак не. Защото не виждам необходимост един уважаван от мен човек да "вдига костите" на друг уважаван от мен човек, че да защити един неуважаван от мен човек от едни ... нищожества.
08 Декември 2013 20:11
Защо няма нито един български университет в Топ 100 на най добрите университети в света?


Не съм сигурен, че точно университетът е отговорен за производството на дребни доносници за нуждите на народното стопанство.
В случая става въпрос за изцяло частна инициатива.
08 Декември 2013 20:18
***
08 Декември 2013 20:27
Не знам... не знам...
Доносничеството си е част от развитието на индивида.
От проговарянето до около 6-годишна възраст е практически невъзможно да оцелееш без да наклепаш въображаемото си другарче за някои дребни несгоди...
С изобретяването на памперсите нещата малко се поуспокоиха, но все пак постъпката на ранобудните може да се разглежда и като зов за майчина милувка.
08 Декември 2013 20:40
Предпочитам да коментирам съдържанието на флашките, а не кой ги е записал/заснел и с каква цел ги е подхвърлил на медиите...
08 Декември 2013 23:27
Не е коректно да се сравнява Кольо Генчев с Д. Драганов! Разликата в класите е много голяма. Каквото на един е простено, на друг не е.
08 Декември 2013 23:30
Прави са милите ни ранобудни къснозрейки! ....... Като един гигантски Павлик Морозов се възправят те, готови да предадат на справедлива екзекуция близките и уважаваните Vivat academia, Vivant professores и прочие вивати и виванти!
......
За урок става. За укротяване и очовечаване на Морозовците - също.

Няма укротяване и очовечаване на ранобудните къснозрейки - справка форума.
09 Декември 2013 00:13
deadweight 08 Декември 2013 20:40
lumpenka59 08 Декември 2013 23:27

Двоен аршин. Щом е за ББ - важен е кой и как,но не съдържанието, щом е за ДД - доносниците са честни и възмутени деца, а снимките са осъдителни.
Кольо Генчев - Юпитер, а Драгомир Драганов - вола.
Характерно за определен морално - мисловен протуберанс.
09 Декември 2013 00:37
09 Декември 2013 01:31
. М-да... Професоре . А китайците си имат и поговорка даже: "Доброто име на човека си почива, а лошото ходи надалече..."
09 Декември 2013 09:42
някога и Фол пушеше по време на лекции, което си беше голяма простащина...
разбира се никой и копче не можеше да му каже, понеже се мислеше за полубог.
09 Декември 2013 11:21
Покойната проф. Маргарита Тачева пушеше и пиеше по време на изпит, но на никого от студентите и през ум не му е минавало да се оплаква. Може би защото всички в ИФ бяха наясно с този факт - от декана до последния първокурсник. Практиката на запоите на преподавателите не е от вчера и не е присъсща само на ИФ.
Никога обаче не съм виждал някой от преподавателите ми да се появи пиян на лекция или на изпит. Драганов са го хванали пиян доста след края на работното му време, така че не виждам кое е укоримото. По-различно ли щеше да е, ако се бяха напили в Яйцето?
09 Декември 2013 18:23
[codeТа това искам да кажа: за човека трябва да съдим не по пороците; за човешките пороци трябва да съдим по човешки!][/code]

Браво, Николай!
09 Декември 2013 21:00
Хората се мерят не по пиенето, а по делата. Слава на Генчев!
10 Декември 2013 11:08
Недостойно е да си правиш реклама с покойник! На 22 ноември се навършиха 13 години от смъртта на Николай Генчев, но никой от неговите бивши приаятели и събутилници не написа нищо за него. Днес той е възхваляван защото, виждате ли, бил голям пияч. Не го съдя, той плати с живота си за своя избор и си отиде на 69 години. Не беше голям историк, но имаше страхотно чувство за хумор и най-вече не се изживяваше като единствен и неповторим като бившият министър Николай Василев.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД