:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 381
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Сив е цветът на растежа

Емил Хърсев
Политическият новоговор е два вида: "висок стил", извратен до неясно бръщолевене "брюкселски" език - на него общува кастата на чиновническия "елит" - и "сигнален" език, с който "елитът" свежда идеи до нивото на тълпата. "Брюкселският" се усложнява и вече се учи в специална магистратура (т.нар. "европеистика"). "Сигналният" се опростява до знакови думи, които ни натрапват (втълпяват, от "в-тълпа") като команди. С тези кодове извикват у населението програмирани емоции. Поради стремителното изтъпяване на тълпата, командите слизат вече под нивото на второсигналната (вербална) комуникация. Все по-често "елитът" налага първосигнални кодове като командите с цветен код. Такива са кодовете за нарастваща опасност "жълто-оранжево-червено". По същия начин сивият цвят се налага като код за лошо, нежелано, отхвърляно явление в стопанството. Всеки път, като говори за "сив сектор", "сиви практики", "сиви фирми", с половин уста "елитът" припомня, че "сиво" не е незаконно, а нещо неотчетено, изплъзнало се от контрол, но се очаква лоялният системен индивид да реагира на цветния код "сиво" като доберман на команда "дръж!" Сравнително е нов за Брюксел



тревожният код "сиво банкиране"



(shadow banking). Означава сделки, съответно активи извън контрола на банковата система. Това е най-бързорастящият сегмент във финансовия сектор на европейската икономика. За 2012 г. активите на "сивото банкиране" са се увеличили с 5 трил. долара (T$) до 71 T$ и са 25% от всички финансови активи, 117% от брутния продукт на света*). Финансовите власти мерят "сивото банкиране" с активите на т.нар. OFI**), ще ги наричаме "ОФИ" (напр. от "особени"), за да запазим съкращението. Властите знаят, че най-голям дял в "сивото банкиране" имат банките, същите свещени крави, за чието опазване и регулиране те полагат неимоверни усилия. По-малко официални, но доста по-аргументирани данни***) сочат, че финансовите активи в края на 2012 г. не са били 284 T$, а поне 660 T$; активите в сегмента "сиво банкиране" вече надхвърлят съвкупните активи на банките в света. Разбира се, важен дял в "сивите" операции и активи имат ОФИ - финансови къщи, лизингови компании, компании за факторинг, за "касови кредити", заложни къщи и пр. - но не са сами. Властите, загрижени да опазят и озаптят банките,



крият слон под протърканото килимче



на прехвалените мерки за финансова стабилност, банков съюз, Базел III, CRD (директиви на ЕС за изисквания капитал на банките) и десетките хиляди (вече) страници регулации. За пореден път финансовите потоци ловко се изплъзват от пресата на регулациите. На година финансовите активи в света растат с 30 T$***), около 10%, ОФИ - със средно 20%, макар различно по страни: от -11% колапс в Испания до 42% в Китай. Не бива да се забравя, че част от "сивите" активи и операции не са отчетени нито в банките, нито в ОФИ. Сиви финансови активи има всяка българска бакалия - искайте тефтера с вересии, това са все "финансови вземания, н.к.д. (некласифицирани другаде", както би казал Статистическият институт, ако ги пипне. Изводът от експанзията на ОФИ:



свръхрегулирането маргинализира банките



и пропъжда все повече вложения далеч от всяка регулация, в "сивия" сегмент, обслужван, но неотчетен от банки и ОФИ, избегнал всяко посредничество. В света се ражда паралелна финансова система отвъд погледа на регулаторите. Там доходите са пъти по-високи от лихвите по банкови депозити. Новата финансова организация е все по-малко зависима и от банките, и от паричната политика на централните банки. Забележете, тя се развива толкова повече, колкото по-тежки са изискванията за лицензиране, за капитал и за провизии на банките. Колкото повече падат лихвите за рефинансиране и за междубанкови депозити (напр. ЕОНИА), толкова повече расте сивото банкиране. Ако ЕОНИА стане отрицателна, т.е. ако държането на пари по банкова сметка се превърне от доходоносно спестяване в скъпа услуга, "сивото" банкиране ще експлоадира. И в бакалиите ще го предлагат.



Тъпият закон тласка растежа в сиво,



некадърна да измисли друг начин - освен нови регулации с още по-тежки изисквания, - да следи стопанския риск, (уж) за да ни пази, световната бюрокрация е истинската причина да цъфти сивата икономика и сивото банкиране. Не е решение на нито един проблем свръхрегулирането на банките. То ще предпазва от риск намаляващите (като дял от активите) влогове в оредяващия брой банки, но увеличава общия финансов риск в икономиката. (Това в крайна сметка е добре, рискът ражда прогрес.) Във финансите има правило, известно като "теорема на Коуз" (по автора, нобелиста Ronald Coase). Най-общо казано, то гласи, че независимо от ограниченията, икономиката винаги достига положителен резултат. Бизнесът винаги ще намери начин да расте.

- - -

*) The Financial Stability Board, Global Shadow Banking Monitoring Report 2013, BIS, Basel, 14.11.2013, p. 2. Този Съвет за финансова стабилност е работна група на централни банки и органи за финансов надзор на 25 от най-мощните държави и 12 от най-влиятелните международни институции, вкл. Европейската комисия, МВФ, Световната банка и пр.

**) Other financial institutions, други финансови институции. Термин от финансовата статистика; "други" означава: които не са централни банки, депозитни банки, застрахователи, осигурителни и пенсионни фондове.

***) A World Awash in Money. Capital Trends Through 2020, Bain & Co. 2012, New York.
16
11374
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
08 Декември 2013 19:37
Властите знаят, че най-голям дял в "сивото банкиране" имат банките, същите свещени крави, за чието опазване и регулиране те полагат неимоверни усилия
Сиво банкиране="бързи крадити"=банално лихварство.А зад лихварите стоят банките(у нас)...
08 Декември 2013 20:04
експлоадира

08 Декември 2013 20:24
Е там е работата, че който мисли себе си за елит, а другите за тълпа, не е никакъв елит. За него има една друга дума. Парвеню.
08 Декември 2013 20:37
Най-общо казано, то гласи, че независимо от ограниченията, икономиката винаги достига положителен резултат. Бизнесът винаги ще намери начин да расте.



Ами тогава за какво се пънем?
08 Декември 2013 20:40
риболовец 5
08 Декември 2013 20:00

"Червено е виното,
червена е кръвта,
червен е на всяка маймуна гъза."
Уважавам хора ( ) , които са близвали от всичко
червен е на всяка маймуна гъза
08 Декември 2013 21:41
Хърсев,
08 Декември 2013 21:41
Блаблабла, все същото - оставете банките да папкат блажено, то си е в реда на нещата. Либерализъм (свобода на папкането) му викат (да задействаме първата сигнална система).
Свърши, няма вече.
Иде банково цунами, което няма да остави камък върху камък от досегашните банки...
08 Декември 2013 22:02
Иде ли? Дали? защото:
най-голям дял в "сивото банкиране" имат банките, същите свещени крави
от раз веднага се сещам за един пример - TBI Банк, не че е само тя, почти всички са
така че банковото цунами само в розовите сънища |
08 Декември 2013 22:17
така че банковото цунами само в розовите сънища
Номерът вече е игран през Великата депресия. Тогава от множество независими банки са останали малко зависими...
Сега същите сили се опитват да повторят успеха в световен мащаб.
08 Декември 2013 22:36
Сиво банкиране="бързи крадити"=банално лихварство.


Тука не става толкова за бързите кредити.
08 Декември 2013 23:22
"Има ли смисъл да обираме банка, като можем да основем банка!"...
09 Декември 2013 00:52
Винаги идва един момент, в който на комунетата им писва от всичко и се втурват да крадат като за последно. Така и с хавтора на матрялчето.
09 Декември 2013 01:28
paragraph39 08 Декември 2013 23:22
"Има ли смисъл да обираме банка,
като можем да основем банка!".

Да, ама не всички:
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&ved=0CEUQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.capital.bg%2Fpolitika_i_ikonomika%2Fbulgaria%2F2013%2F11%2F06%2F2176386_obshto_31_bankeri_ot_ckb_i_pridobiti_ot_neia_banki_sa%2F&ei=K_6kUvDAHZPL0AXXu4G4CQ&usg=AFQjCNFdqeORtvZV7od3xmoBDSaFmI4c6Q&sig2=Yj-rwwDi0Xa39SonsaZ4kw
Има и други, но почти всички ги знаем, и не ми се рови.
09 Декември 2013 07:48
Финансовите власти
В десетката
09 Декември 2013 07:58
Новата финансова организация е все по-малко зависима и от банките, и от паричната политика на централните банки. Забележете, тя се развива толкова повече, колкото по-тежки са изискванията за лицензиране, за капитал и за провизии на банките
Няма нищо чудно. Законите из мирозданието са всеобхватни. Важат за всяка система. Бай сър Нютон харно думаше едно време: "На всяко действие съществува равно по сила и обратно по направление противодействие". Но господа Регулаторите, си мислеха че туй не важи за тях. Светът се крепи от равновесието, не от крайностите. Както казваше бай Платон, още по преди "Рано или късно всяко нещо намира естественото си, състояние". Равновесието, златната среда, закона за скачените съдове -- това са еднакви същности, проявяващи се във всичко.
14 Декември 2013 07:02
Господин Хърсев казва, че няма нужда от правила, защото светът винаги ще намери начин да не ги спазва. Ако това е така, толкова по-лошо за света, защото ще си изпроси система на управление, която ще наложи със сила спазването на правилата. Май философът Хегел го беше казал това пишейки история на света.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД