:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Социалното министерство ограничава помощите за майки студентки

Двойно са се увеличили жените, които получават близо 3000 лв. за раждане по време на следване
Социалното министерство мисли как да ограничи правото на майките студентки да получават еднократна помощ от 2880 лв., след като броят им е нараснал повече от два пъти през годините, научи "Сега". През 2009 г., когато този тип подпомагане е въведено, 1434 майки са взели малко над 4 млн. лв. През 2012 г. броят на майките студентки вече е 3090, а общата сума на помощта гони 9 млн. лв., като увеличение се отчита през всяка година. За 9-те месеца на т.г. право на еднократната помощ са имали 2428 студентки.

Идеята е в бъдеще парите да се дават само на студентки, които нямат право на обезщетение за майчинство от НОИ, тъй като самата помощ беше създадена точно с цел да се подпомогнат младите майки, решили да учат, преди да натрупат достатъчно осигурителен стаж. Сега единствените изисквания за тази помощ са заявлението да се подаде до 6-месечната възраст на детето и майката да се е записала за студентка редовно обучение. В момента записването в университет не е голям проблем. Данни за злоупотреби с тези помощи обаче няма, тъй като Агенцията за социално подпомагане не следи дали следването е фиктивно. Обяснението е, че самата идея за помощта предполага майките да прекъснат обучението си за година, докато гледат децата си.

От 2009 г. постоянно нараства и броят на децата с увреждания, които получават двойни детски, независимо от дохода на семейството, както и определената със закона за бюджета месечна помощ. От 19 490 средномесечно през 2009 г. те достигат 22 549 през 2012 г., а тази година вече са 23 289. Тази подкрепа по никакъв начин не зависи от проблема на детето и това създава интерес да се разработват престъпни схеми с фалшиви ТЕЛК-ови протоколи. Така в няколко общини в началото на годината се появи "епидемия" от астма сред ромски деца. Докато обаче социалните се усъмнят и стигнат до проверка на действителността на лекарските протоколи в регионалната картотека на ТЕЛК, с фалшивите решения от системата са били източени около 500 000 лв. по първоначални данни. Освен по 70 лв. детски независимо от дохода плюс 217 лв. месечна помощ, семействата са взели и по около 6000 лв. накуп, тъй като парите се дават със задна дата от установяване на заболяването. Повечето от тази сума обаче се прибира от посредника. Догодина родителите на деца с увреждания ще получават месечно по 100 лв. (двойните детски за второ дете) плюс 240 лв. Афера с фалшиви ТЕЛК-ови протоколи за психични заболявания имаше и във Видин.

ОЩЕТЕНИ

Заради липсата на ред в системата тя лишава от помощи майки, които наистина гледат сами децата си, тъй като съпрузите им са изчезнали, но нямат развод с тях поради липса на финанси или поради неоткриваемостта на мъжа. В същото време обаче детски се вземат от майки, които съжителстват с бащите на децата си и доходът на домакинството е доста по-висок от 350 лв. на човек. Те получават парите законно, тъй като няма излишен регламент, че трябва да представят и дохода на партньора си.
35
18061
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
08 Декември 2013 18:44
Точно помощите на студентките-майки им се досвидяха, гадове. Вместо да поощряват образованите да имат деца.

А за неграмотните и неработещите не си правят труд да контролират нещата.
няма излишен регламент, че трябва да представят и дохода на партньора си.


Загивай, Българио, това е...
08 Декември 2013 19:31
4o4ko_4 08 Декември 2013 18:44 - Явно пак става дума за някаква далавера. И сега се опитват да затворят кранчето.
08 Декември 2013 19:42
за циганите може, но за майки студентки тц
08 Декември 2013 19:44
Ще ми протестират те! Ха сега да видим какво ще правят без помощи!
08 Декември 2013 20:28
Mick,

Ако има далавера, значи се усъвършенства механизмът на даване на парите, а не се ликвидира изобщо тази помощ.

Не ги знам много нещата, но както писах в друга тема, оня ден ми обясняваха по повод една майка докторантка, че студенти и докторанти нямат право например на помощ за бебето между 1 и 2 години. А пък неосигурените имат, нали? Значи тия 2880 лева не са ли доста по-малко от това, което се дава на неосигурените - 12 х 340 лева (=4080 лв.).
А помощите на неосигурените през първата година на бебето? А помощта за неосигурените преди раждането - и такава имало...?

Значи при всяко положение, дажа като я има помощта за майки-студентки, тя е много по-малка от тази на неграмотните и неработещите....

Ще има деградация не, ами разруха.
08 Декември 2013 20:54
4o4ko_4 08 Декември 2013 20:28 - Не виждам защо трябва парите да се взимат наведнъж.
08 Декември 2013 21:07
И аз не виждам защо. Няма разумна причина - освен изкуствено допълнително делене на категории "имащи" и "нямащи" право на системно подпомагане.

Със сигурност майките-студентки не печелят от това, напротив - взимат хиляди по-малко от неосигурените майки за един и същ период.
Пък и държавата не печели - нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план.
Егати идиотите раздават тия пари.

Даже не съм наясно дали тази "еднократна помощ при раждане" за майките-студентки не замества (изключва) обичайната еднократна помощ на всяка родила жена (няколкостотин лева) - ако я включва, значи студентките са още по-назад с помощта от неосигурените.
08 Декември 2013 21:18
***
08 Декември 2013 21:31
Амии..трябват пари бе...Депутатите вдигнаха от 270 на 340 лева месечно парите на безработните жени на военните..От де пари?? То е ясно- от децата...от пенсионерите...от инвалидите..
Та си мисля...340 лева хич не са малко..Особено за провинцията..За какво да ходиш на работа???
08 Декември 2013 21:35
Така е, Чочко. Пълно безумие. В тая държава всеки що-годе учил, по-умен, по-съвестен, по-работлив трябва да бъде ощетен.
08 Декември 2013 21:42
Само че какво произтича от това - не просто някой си изкярил, някого го минали на момента: това се натрупва като щета за всички ни. Трупа се - и в управлението като система от (опорочени) правила, и в материалния ни ресурс (изтощен до гибел), и в душевното ни състояние и здравето ни и самоуважението ни. Кой заминал по чужбина, кой нищо не може да прави тука...
Вече загива народът ни, страната ни.
08 Декември 2013 21:59
Социалното министерство мисли как да ограничи правото на майките студентки да получават еднократна помощ от 2880 лв.,

Много добра идея, независимо от нечии вопли.

Пример от моето семейство:
- жена с висше образование, магистър в ИТ, ражда. Има 'майчинство' върху легалната си заплата от 2600 лв/мес. Но се 'усеща', записва второ висше и срещу семестриална такса от 150 лв получава въпросните 2880 лв. Разбира се, и през ум не й минава да ходи на лекции или да се явява на изпити.
08 Декември 2013 22:23
Заради такива хитреци като твоето семейство трябва системата да се подобри. А не да се лишават истинските студентки.

Я си представи - момиче във втори курс ражда, няма осигуровки ни заплата, платила си е годишната такса за университета, плаща най-малкото наем и консумативи в общежитие, а може и да е на квартира, плаща куп неща за бебето (количка, шишета, дрешки...), плащала е може би около бременността и раждането, може да й трябват хуманизирано мляко дори ако гледа бебето с пелени не с памперси, може би прекъсва за една година, удължава й се времето за учене и получаване на диплома и сравнително добре платена работа, а няма възможност докато гледа бебето да работи...

Как става това оцеляване и гледане от истинските студентки, с какви пари?

За хитреците има ред как да се озаптяват нещата. то във всяко нещо се пръкват хитреци.
08 Декември 2013 22:39
А ти, Кало, като толкова се грижиш никой да не получи лев без да ги е заслужил (хич няма да отварям дума за неграмотните неработещи), що не възпря роднината си, ами сега ти се зловиди само за другите?
Тя твоята роднина много лакома, наистина - хем 2600 лева заплата, хем помощи. Ей такива ни съсипват държавата.

ПП
Сигурен съм, обаче, че не всички бременни момичета, които са се записали студентки дори само заради тази еднократна помощ, са имали и друг доход, да не говорим пък за 2 600. По-вероятно е да няма никаква работа в техния град, нито перспектива, а пък те все пак са имали поне малко капацитет да влязат в университет.

Пак казвам - това не е в сила за неграмотните и неработещите само защото нямат никакви умения и желание - тяхното подпомагане е сигурно, че и е повече от това за студентките-майки.
08 Декември 2013 22:51
Чочи,
08 Декември 2013 22:56
Чочко

Кало, жената ти с един удар хем си гепи пари, които не й трябват, хем убива конкуренцията на трудовия пазар.
09 Декември 2013 07:10
Кало

Щом можеш - взимай. И без това тези пари ти и жена ти сте ги дали на държавата. По-добре вие да ги вземете, вместо да се разпределят на общо основание.
09 Декември 2013 07:52
По добре е парите да отидат за богатата IT-специалистка, отколкото за професионалната раждачка на деца от боята.
09 Декември 2013 08:22
Какво се чудите?
Прочетете знаменитата статия "Бунтът на ситите" и там ще видите генералната директива: бедните, грозните и глупавите са добрите. Останалите са врагове.
09 Декември 2013 09:18
Помощи за дете само на лица завършили 8 /осми/ клас, в противен случай държавата ни реплецира дегенерати!!
09 Декември 2013 09:33
Заради такива хитреци като твоето семейство трябва системата да се подобри. А не да се лишават истинските студентки.

Ами, аз тъкмо това казвам, ама кой да чете...

А иначе - щом е законно, защо да не се вземат тези пари ?
09 Декември 2013 09:59
В тая държава всеки що-годе учил, по-умен, по-съвестен, по-работлив трябва да бъде ощетен.

В цяла Европа е така, за съжаление. В западните страни данъците за по-високите доходи, обикновено получавани от професионалистите са жестоки, а в същото време тълпи мързеливци живеят цял живот на помощи.
09 Декември 2013 10:03
От друга гледна точка дори и да има злоупотреби все пак майката трябва да е завършила средно образование и изкарала матурата за да се запише в университет. Така, че както каза някой по-горе по-добре парите да отиват за тези майки, отколкото за неграмотни 14-15 годишни машини за раждане на деца.
09 Декември 2013 11:49
В западните страни данъците за по-високите доходи, обикновено получавани от професионалистите са жестоки


Това не е проблем, ако им оставят достатъчно, за да живеят добре и да инвестират в бъдещето си и в децата си, че и за удоволствие и странни занимания нещо да остава. И всеки да има тази възможност - затова се споделят (преразпределят) и тия пари в повече. (Хубави неща се пръкват от странните излишни занимания. Например да четеш, четеш, пък да поседнеш под едно дърво в градината и да ти падне ябълка на главата...)

А у нас какво? Ако не си хитрец трудно изобщо можеш да свържеш двата края, колкото и да си умен и да работиш. А от живеене за оцеляване никога в човешката история не се е напредвало - нито на ниво индивид, нито на ниво общност, нито държава (откакто има такава).

Пиша тези елементарни истини, щото май се налага да си ги припомняме.
09 Декември 2013 12:32
Спря ни тока, та не можах да продължа...

в същото време тълпи мързеливци живеят цял живот на помощи


Патагонец, напълно си прав според мен. С едно важно уточнение - не са проблем точно мързеливците, а глупавите мързеливци или социопатните мързеливци. Особено първите. Те се размножават на воля в сбърканите welfare regimes и кагота започват да превишават определен процент от населението, то започва да деградира - вече го има в някои от най-развитите страни, обратният процес на оптимистично огласяваният Flynn effect на нарастване на средния интелект през ХХ век. С такова население не може да се напредва, даже да го хванеш здраво на работа.

Да припомня част от анекдота на Айнщайн - умен и мързелив асистент не е чак толкова лошо, даже и глупав и мързелив, но глупав и работлив...

Ние трябва стратегически да инвестираме в както в качеството, така и в броя на умните - и съответно в намаляването както на броя, така и на степента на неадекватност на неумните. Прави се доста за намаляване на степента на неадекватност на децата с проблеми - програми за специално образование, социална рехабилитация и т.н. Много се налива там, много милиони и все повече всяка тодина. Но за броя им правим само обратното - увеличаване на поколението на тези с най-нисък потенциал, като цяло. Щом се плаща на бройка и за всякаква бройка, така ще е. Злоупотребява се с децата, щом се плаща на бройка както и да ги гледаш. Трябва да се плаща до второ дете.
09 Декември 2013 13:27
Кало, за държавата всъшност е изгодно да плати тия пари. Младата майка ще ги върне с данъците за 2 - 3 години.
А децата са "котва" - намалява вероятноста майката да тегли една майна на България и да фане самолета еднопосочно.
09 Декември 2013 13:36
Никакви пари за майките студентки....ще ми ходят по митинги...а и като се изучат ,почват много да приказват....Виж ромките са сладка работа ...раждат по много и все прости ,готови за комунизъм личности....Затова, цялата държава ще работи за размножаване на ромите....а от там и към светлото бъдеще на комунизЪма.... фото: щастливи роми получили помощи...
09 Декември 2013 13:48
И всеки да има тази възможност - затова се споделят (преразпределят) и тия пари в повече.

Няма нищо лошо в преразпределението. Инфраструктура, здравеопазване, образование, армия, полиция, администрация - всичко трябва да се плаща от хората с високи доходи. Редно е тези с ниски доходи, но работещи да се подпомагат от държавата.
Съгласен съм, че инвестирането в размножаването на непродуктивните слоеве от населението води до все повече проблеми в бъдеще
09 Декември 2013 14:02
По мое време майките получаваха по 0,045лв. детски надбавки. Правилно четете Четири стотинки и половина. Просто многоуважаемото правителство на Костов цели две години след деноминацията не се сети да актуализира месечните добавки за деца. И цели петнадесет години след това държавата се сети, че имало демографска криза. В този смисъл, ефектът от всяко действи, волно или неволно, водещо до промяна в демографията, се усеща след 15-20 години. Безспорно е, че интелигентните семейства трябва да бъдат подпомагани и стимулирани да имат деца в нормална репродуктивна възраст между 20 и 30 години, а не жените да раждат към 40-те. Каквито и пари да им дава държавата, в пъти повече ще бъдат похарчени за лечение на деца с аномалии поради напредналата възраст на майката.
09 Декември 2013 14:32
Какво се прави за подкрепа на образованите млади, за да имат по-навреме деца? Че и второ дете?

А за способните в училище (не онези няколко десетки или стотици деца с постижения от конкурси в точно определени 2-3 области - математика, музика, спорт)? Моят племенник трета година не може да вземе ония жалки 21 лева за отличен успех (за него са си пари), защото имали много отличници в училището.
09 Декември 2013 14:35
Не знам дали някой забелязва но днес българските жени не раждат а още по малко студенти които живеят в стресови ситуации и нямат на кого да разчитат, друг е въпроса с хора които спекулират, записват някое висше учебно заведение с намерението въобще да не го посещава а да се възползва от сумата давана от държавата именно за да се поощри раждаемостта. В никакъв случай не бива да се спират паричните помощи ,но да се отсеят истинските нуждаещи се от тях.Бих добавила да се открият повече детски заведения в които майките могат да оставят децата си докато са на лекции и те да са с минимално заплащане съобразено с доходите им.[size=2][/size=2][size=3][/size=3][size=2][/size=2]
09 Декември 2013 15:08
Аз като бях майка-студентка в далечната 1978 година получавах 80 лева месечно, защото мъжът ми не беше студент, другите майки-студентки, чиито съпрузи също бяха студенти, вземаха по 100 лева. Не мога да преценя дали са ми стигали, защото мъжът ми все пак работеше. Абе не са били малко, щото токът беше 2 стотинки все пак, храната беше евтина, детското облекло беше изключително евтино. Самата аз, защото съм дребничка, години наред съм си купувала дрехи и обувки от детмаг. Пък сега едни чепички за едногодишно струват майка си и баща си. Безобразие е да се ограничават помощите за майките-студентки, а да се хрантутят непълнолетните мангалки. Имало някакви нарушения - ами уловете ги тези нарушения и санкционирайте конкретните хора. Щото ромките нямат никакви нарушения ,те са извън закона ,та затова всичко им се дава и им е позволено! Преди колко време бяха пак пълни медиите със заглавия за майки-престъпнички - за жените, които вземат детски, чакайки детска градина или ясла. Не стига, че вината отново беше на законотворците с неясните им закони, не стига, че няма ясли и градини, особено в София, ама майките-българки, престрашили се в тези времена да раждат деца, все са им виновни. Като как пък няма досега ромки виновни за нещо. Аман с тъпата позитивна дискриминация. Затова бягат децата ни навънка! Затова ще раждат деца, ама няма да са български граждани. Аман от идиоти, които ни управляват.
09 Декември 2013 17:34
Имало някакви нарушения - ами уловете ги тези нарушения и санкционирайте конкретните хора. Щото ромките нямат никакви нарушения ,те са извън закона ,та затова всичко им се дава и им е позволено! Преди колко време бяха пак пълни медиите със заглавия за майки-престъпнички


09 Декември 2013 18:14
27 Януари 2014 09:55
Е, аз не мога да разбера какво общо има обезщетението за майчинство с помощта за учене? "Идеята е в бъдеще парите да се дават само на студентки, които нямат право на обезщетение за майчинство от НОИ," Като че ли парите за майчинство са толкова много, че даже успяваш да заделяш за такси...нямам думи! И после защо България била страната на обслужващия персонал... Нашето семейство е с добър стандарт на живот, но вярвайте ми, нямаше да заделим 2 800 лв, за да си платя таксите за магистратурата. Да не говорим, че цената на един учебник е минимум 20 лв, а има и от 50лв.!На никого не му светва лампичката, че по-добре да помогнеш на някого веднъж, за да се сдобие с професия, отколкото да чака на държавни помощи цял живот! Вместо да се чудят как да ограничат помощта, нека помислят как да премахнат злоупотребите! Но да ви кажа и друго: всяка майка заслужава тези пари. Извинявам се за следващите думи, но, ако циганите учеха в университети, не би могло и дума да стане за премахване на помощта. Защо дискриминират мен, понеже искам да уча и до осигуря по-добър стандарт на семейството си.. Може би и аз ако висна на гушата на държавата ще бъде по-добре, отколкото като специалист да внасям повече пари в хазната?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД