:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 371
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Агенцията за бежанците раздаде над 2.2 млн. лв. без търг

Има конкурс за нови служители, но не и за бъдещите им компютри
Над 2.2 млн. лв. е раздала Държавната агенция за бежанците по бързата процедура на Закона за обществените поръчки само за 4 месеца. Без конкурс са били възложени 10 поръчки с аргумента, че бързото им провеждане се налага заради кризата с чужденците. Това показва справка в Агенцията за обществените поръчки (АОП) за обявените и завършени процедури. Сумата на раздадените досега пари най-вероятно е половината от общо изразходваните средства, тъй като за последните четири поръчки няма данни колко са стрували.

Въпреки че председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев неколкократно декларира, че ведомството му държи на прозрачността, до този момент не става ясно как се избират фирмите при прякото договаряне без конкурс. Агенцията демонстрира непоследователност при избора на изпълнители. Например в уведомлението до АОП в девет от случаите са посочени единствено избраните за съответната поръчка фирми. Едва в последната, след като се появиха няколко критични публикации срещу процедурите, хората на Чирпанлиев посочват и до кои компании са изпратили запитване за оферти.

Последната поръчка е за доставката на 50 компютъра, 40 принтера и друго необходимо оборудване на работните места на новоназначени служители в агенцията. Точно с толкова души беше увеличен щатът от Министерския съвет, но все още продължават конкурсите по избиране на служителите. Въпреки това ДАБ бърза да проведе поръчка по съкратената процедура. Тя е изпратила покана до три фирми - "Еда консулт", "Инфокомпютри" и "Стантек". Засега не е ясна стойността на сделката.

Провеждането на бързите поръчки има спорен ефект. Въпреки бързането през септември бежанците бяха настанени в полуразрушени сгради във "Военна рампа" и в кв. "Враждебна". Оказа се, че фирмите, които трябваше да извършат ремонта, още не са го започнали, и той беше направен в пълните с хора сгради. След ремонта телевизионни репортажи показаха, че мизерията, особено в сервизните помещения, продължава да е голяма.

Според обявленията в сайта на АОП Агенцията за бежанците е организирала и две поръчки за доставка и монтаж на 2000 двуетажни метални легла за лагера в Харманли, както и на 4000 матрака, възглавници, одеяла и 8000 комплекта спално бельо. Последните ще бъдат доставени в центровете в София. За поръчката на леглата е избрана "Квантум" ООД, а за матраците и спалните комплекси - "Д и Ш" ООД. Първата компания е от Кърджали, а втората - от Джебел. Според справката във фирмения регистър "Апис" собственици на "Д и Ш" са Дениз Юмербейоглу и Шенгюл Халибрям. Юмербейоглу, който има турско гражданство, фигурира като собственик и в компанията "Квантум".

Поръчката за двуетажни легла буди недоумение и заради факта, че сирийците отказват да спят дори на едноетажни кревати и поради тази причина разглобяват походните легла, които им се предоставят, и спят на земята върху постлания брезент. Не е ясно дали ще има желаещи да легнат на "втория етаж".

ПОВЕЧЕ ЩАТ

За втори път само в рамките на два месеца правителството планира да увеличи щата на Агенцията за бежанците, става ясно от проект за промяна в устройствения й план, качен на сайта на МВР. В него се предвижда броят на работещите там да се увеличи със 110 души - от 183 на 293. Към предложението на вицепремиера Цветлин Йовчев няма мотиви. В самия документ обаче е записано, че "средствата за увеличаване на щатната численост се осигуряват от Европейски бежански фонд". В средата на октомври персоналът на ДАБ бе увеличен с 50 служители.
8
3641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
08 Декември 2013 19:13
Е, айде сега , фирмите на хранилката били на човек с турско гражданство.
Че вие какъв искате да е , бе ?
Ксенофои такива.
Не виждате ли кой ви управлява ?
08 Декември 2013 20:54
Леле, какво безобразие ! Да нахалстват, че проблемът с 'бежанците' бил спешен...
08 Декември 2013 21:06
И всеки ден да се правят ремонти - положението пак ще бъде същото.

Имигрантите рушат, за да ги пускат по-бързо сред нас - кръгът се затваря.
08 Декември 2013 21:08
Мисълта ми е - ДАБ да не претупват процедурите, както ги натиска стрина Кристалина, а да дават статут само на истинските бежанци - тук има достатъчно истински сирийци, които да им помогнат.
Всички останали - обратно в Турция.
08 Декември 2013 23:34
Темата бе описана миналата седмица тук

Кой прибира парите за бежанците?
Николай Чирпанлиев и служителите му разпределят стотици хиляди левове на тъмно
Натисни тук
09 Декември 2013 10:36
Всички поръчки са дадени на турски фирми от обръчите на Доган......някой от тях са абсолютно фиктивни.....Те купуват леглата и матраците от други производители и ги продават на тройна цена на Агенцията за бежанците.....И това е добре....защото, ако бяха комунежки щяха да продават на четворна цена.....а и честните производители са доволни , че са имали работа......Само ние данъкоплатците трябва да се замислим...!!БОЙКО ВЕЛИКИ е на хоризонта...!!!
09 Декември 2013 10:41
БОЙКО ВЕЛИКИ е на хоризонта...!!!


... а неговите продават само на двойна цена, нали?
Ама нейсе ... Ковчегът чекмедже няма
09 Декември 2013 12:14
с аргумента, че бързото им провеждане се налага заради кризата с чужденците.

колко елементарно, нагло и вулгарно - първо правиш предпоставки за проблем, след това създаваш проблем, разрастваш го и после - хоп, спешна и неотложна нужда заради кризата ....
Никой от клакьорите на червено-фесаджийската глутница обаче не може да даде някакво смислено обяснение защо от юни до ноември в България нелегално навлязоха повече от 9 000 души?
А се грачи и вие, че някакъв келеш, бивш министър на външните работи от ГЕРБ, бил организирал спявка на сирийски опозиционни лидери?
Някой от клакьорите на червено-фесаджийската глутница може ли да посочи колко от 11 000 нелегално навлезли и пребиваващи в момента в България са сирийски граждани? Защото процентно нещата клонят към преобладаващи от африканските страни, от Афганистан, Пакистан и Ирак, но не и от Сирия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД