:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 380
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българите пазаруват рядко и със страх в интернет

У нас мрежата се ползва предимно за социален живот и игри
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
--
България е няколко обиколки след Западна Европа в използването на интернет за пазаруване и банкиране. У нас този тип трансакции са редки, а недоверието в мрежата - високо в сравнение с ЕС. Традиционното приложение на интернет е за активност в социалните мрежи и за онлайн игри. Това показва новият доклад на Евробарометър за компютърната сигурност в съюза.

Докладът изтъква известен напредък на България при дела на хората, влизащи в интернет всеки ден. Той се е увеличил от 35 на 42% . Въпреки това честотата на интернет потребление у нас е далеч по-ниска от средното ниво за Европейския съюз. 41% от българите изобщо не ползват интернет, което ни поставя на едно от последните места по потребление на мрежата на континента. Гражданите на Средна и Северна Европа прекарват повече време в мрежата от източноевропейците. В Швеция, Дания, Холандия над 80% от цялото население използва интернет поне веднъж дневно.

България има да настига Европа и по отношение на мобилните устройства за свързване в мрежата. У нас интернет все още основно се ползва чрез настолни компютри, докато повечето европейци използват най-често лаптопи. Популярността на устройствата като смартфон и таблет в България е достигнала 12% и съответно 4%. За сравнение близо 30% от европейските интернет потребители използват тези нови технологии. Логично основният социално-демографски критерий за използването на новите технически приспособления се оказва възрастта. Във всички страни над 50% от използващите смартфони и таблети са във възрастовата група 15-24 години. Връзка има и с образованието, като висшистите най-много посягат на последните новости в комуникациите.

Докладът показва драстично разминаване между основните приложения на интернет. Българските потребители най-често си проверяват електронната поща, преглеждат новините и участват в социални мрежи. Само 21% ползват мрежата за пазаруване на стоки или услуги - един от най-ниските проценти в ЕС (за сравнение в Холандия този дял е 77%). Процентът на българите, които извършват покупки в мрежата или извършват преводи, е сравнително нисък - 11% участват в онлайн банкиране, а едва 5% продават стоки онлайн. За сметка на това обаче сме сред първенците в Европа по участие в социалните мрежи, с цели 64% от интернет потребителите, посветени на това. За европейските потребители интернет пазаруването и банкирането са приоритетни. У нас сериозен е делът и на хората, които ползват интернет за онлайн игри - 31%.

Изследването показва взаимовръзка между честотата на интернет потреблението и увереността, с която потребителите използват възможностите на мрежата. Хората с по-висок социален статус и по-високо образование се чувстват по-защитени, за разлика от тези, които имат по-нисък доход и по-рядко използват мрежата.

Българите правят впечатление с най-малко притеснение относно сигурността на онлайн разплащанията - 19%, но това вероятно се дължи на слабата популярност на този тип трансакции въобще. По недоверие в интернет сме на едно от първите места в Европа. Почти 50% от потребителите не се чувстват уверени да пазаруват онлайн. За сравнение в Северна Европа над 80% от гражданите се чувстват защитени при пазаруване и банкиране в интернет. У нас 23% от хората казват, че изобщо не са сигурни по отношение на онлайн банкирането и покупките. Само в 4 държави гражданите се съмняват повече от нас в интернет. 42% от българите предпочитат директния контакт, за да видят продукта с очите си. 33% се притесняват някой да не открадне данните им и да злоупотреби с тях.

Страната ни е още на последните места по информираност за интернет злоупотребите, като едва 26% от българите твърдят, че се чувстват сравнително или много добре осведомени по въпроса за интернет безопасността.

СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ

Ниските нива на ползване на мрежата за покупки и продажби водят след себе си и ниски нива на киберпрестъпленията. У нас в пъти по-малко хора казват, че са били жертва на спам или фалшиво телефонно обаждане с цел измъкване на лични данни - само 10% при 64% в Дания. Едва 4% са преживели измама в интернет при 16% във Великобритания. Чувствителността по отношение на материали, подтикващи към расова омраза и религиозна нетърпимост, също не е висока. 9% от българите казват, че са попадали на такива материали при 20-23 на сто в други страни. Малък е делът и на хората, чийто имейл е бил хакнат - 6% за България при 19 за Великобритания. Нищожните нива на онлайн банкиране ни пращат на последните места по преживели измама с кредитна карта или друг тип плащане - 1% у нас при 7% средно за ЕС.
26
3846
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
08 Декември 2013 18:58
И защо ли е това недоверие...
-------------------------
Сайтът на Генек

08 Декември 2013 19:34
Ми, що ?
Щото българите бяха демократизирани именно и с използването на силата на интернет.
И видяха кво стана .
08 Декември 2013 20:47
Хм, може много да се спори дали това, че пазаруваме по малко през паяжината е добре или зле. Както и това, че само 4% от българите ползвали таблети. Да им имам критериите на журналистите
08 Декември 2013 22:38
Имам вече три покупки от EMAG и съм доволен.Добри цени, бърза доставка и плащане при получаване на пратката в брой или с кредитна карта. Не отдавна ми се повреди кафе машината и се обадих на фирма,/ тел № от варненския позвънете/която ремонтира по домовете.Дойде техничаря поогледа я включия в контакта и каза,че трябва да я занесе в работилницата.Добре,че не му я дадох,оказа се ,че това са новоизпечени мошеници.
08 Декември 2013 22:48
Що за стереотипи?!?

ЕМАГ оня ден щяха да си блокират търговията с масираната кампания, продадоха сума стока, продавалника, кой знае колко поръчки и всекидневни покупки стават през него... ами доставките на храна? Офисите в големите градове масово ги ползват... големите електронни магазини отдавна продават десетки хиляди продукти през интернет... не ми се изброяват повече примери, че... това е работа на журналята... не да излизат с клишета, според поредното малоумно проучване...
09 Декември 2013 00:26
И аз напоследък пазарувам през Интернет, но само с наложен платеж. По-удобно е и не виждам опасност.
09 Декември 2013 00:28
К'во е т'ва чудо емаг? Току-що отидох да видя и ми пишат "Ще се видим на сутринта"?!? К'ва е тая диващина?
09 Декември 2013 00:30
Пазарува се онлайн само през реномирани вендори: B&H, Amazon, BestBuy, et al, да не ги изреждам всичките. В България оскотяването явно е повсеместно.
09 Декември 2013 01:25
Страх го е българина да ползва кредитни карти съвсем правилно, защото знае на какво са способни сънародниците ни ...
09 Декември 2013 03:40
Популярността на устройствата като смартфон и таблет в България е достигнала 12% и съответно 4%. За сравнение близо 30% от европейските интернет потребители използват тези нови технологии. Логично основният социално-демографски критерий за използването на новите технически приспособления се оказва възрастта. Във всички страни над 50% от използващите смартфони и таблети са във възрастовата група 15-24 години.


Ми щото мама и тате се бъркат да им купят, а самите те се лишават от тези джаджи. Хубавите таблети не са по джоба на средния българин. Пък и какво общо има пазаруването в интеренет с таблетите? Много хора се опариха, предупреждения за измами валят отвсякъде - нищо чудно, че не се решават масово да пазаруват в мрежата.
09 Декември 2013 07:06
Родната ни полиция едни телефонни измами не може да спре, така че по-добре да се внимава с картите в интернет.
09 Декември 2013 07:22
41% изобщо не ползват интернет! Ами като включват и мангалите, и пенсионерите, даже малък ми се вижда процентът! Да им имам проучванията.
09 Декември 2013 08:16
Българите правят впечатление с най-малко притеснение относно сигурността на онлайн разплащанията - 19%


И с право трябва да се внимава. Първо, че цари въпиюща некадърност в персонала навсякъде като става въпрос за плащане с карти - от кварталният магазин та до онлайн магазините. Искали са ми номер и секюрити код по телефона, щото транзакцията не минава - потрес! И не защото искат да ме мамят, ами не знаят. Отделно някои търговци събират данните от формата за плащане и плащат при тях, като пътьом се мотат разпечатки с номера, имена, и секюрити номера - последно тоя номер ми го треснаха в един хотел през боокинг.ком.

А за еМаг (понеже гледам стана тема) - румънска фирма са и нещата вървят много добре. Кой български магазин ще дада истински 50% намаление? А на Черният петък точно това се случи и цените наистина бяха дръпнати надолу с много, а не като нашите мошеници, които вдигат с 40 и намаляват с 30....

п.с. А Продавалник влиза ли в онлайн търговията?

09 Декември 2013 08:34
Българинът го е страх да не се мине и да не настине,
09 Декември 2013 09:29
*** Българите пазаруват малко, защото са бедни и нямат пари дори за най-необходимите неща. Журналистите да бяха прочели преди това класациите за бедност и тогава да мъдруват.
09 Декември 2013 10:08
честотата на интернет потребление у нас е далеч по-ниска от средното ниво за Европейския съюз. 41% от българите изобщо не ползват интернет, което ни поставя на едно от последните места по потребление на мрежата на континента.

А това непременно ли трябва да се тълкува като нещо лошо ?
09 Декември 2013 10:52
Perseus
09 Декември 2013 08:16
------------

Че емаг.бг продават refurbished артикули
09 Декември 2013 12:45
Че емаг.бг продават refurbished артикули


Имаш ли доказателства или просто говориш на изуст? Може би рабориш в някой от нашите "велики" техно вериги? С жената си купихме телефони с 50% намаление, и повярвай ми, 100% нови са си.
09 Декември 2013 13:03
Съжалявам, че интернет пазаруването не е развито толкова, колкото би ми се искало на мен.
За котенцата си пазарувам веднъж в месеца продуктите, от добър зоомагазин.
За котенцата - да, но за мен - не! Преди 5-6 години имаше някакъв, дали пак не се казваше Е маг, интернет магазин за хранителни стоки.
Чудничко си живеех, веднъж в седмицата идваха момчетата с пакети хранителни продукти. От една сума нагоре доставка не се плащаше, сумата беше нищожна, нещо като 25 лв. май. Цените на доставката са една основна спирачка за купуване на по-евтините продукти. Така се сприятелихме, че след година-две видях едно от тях в друг магазин и се познахме. Заедно с този, хранителния, имаше и онлайн продажба на вина, от реален магазин някъде към Халите, дори си го спомням, беше selektor.bg, имаше промоции на качествени вина. В един момент се разделихме с тези момчета, понеже излезли някакви санитарни изисквания към продажба на тези продукти, свързани с база, която те нямаха. А жалко.
За другото пазаруване онлайн, гледам главно ваучерите, но там е доста рисковано.
За мен лично цената на доставката ме кара доста пъти да се замисля. Има продукти, които са с обявена минимална цена на доставка, например 3 лева. Повечето обаче я доверяват на Спиди или Еконт. А като ти сложи Еконт 6 лв. за доставката и се замисляш. Отвреме навреме някой производител обявява и безплатна доставка. И това е добре, сега ще си купувам именно по този начин някаква керамична отоплителна печка Дипломат, за толкоз ми стига ресурсът, уви.
Аааа, забравих, тук в почитаемия Форум ме посъветваха, за да не смущавам съседите с волумето на макс, да си купя стереофоничните слушалки. Послушах ги и видях, пак във ваучерите, едни за 18 лв, 5 в 1. Плюс 6 лв доставка от Еконт. Сега съм като извънземно с тия огромните на главата, но сестра ми сериозно ме предупреди, че от такива слушалки се оглушавало. Има си хас!!!
09 Декември 2013 13:29
Ми, що ?
Щото българите бяха демократизирани именно и с използването на силата на интернет.
И видяха кво стана .

09 Декември 2013 13:43
За по-малко от 100 лв. не си струва пазаруването Online, доставката "изяжда" келепира.

А относно таблетите, тати каза - "Който не е слушал, довечера без таблет!"
За лаптопите да не споменавам, там е война между братята(малкия на 4, големия на 8), на тема "Моят е по-хубав"!
Да е жив и здрав чичо им, за Коледа техниката ще бъде уеднаквена и обновена.
Дано най-сетне спрат с кавгите.
09 Декември 2013 14:37
Права е Геновева, цената на доставката доста оскъпява. Имаше един момент, когато си поръчвах книги онлайн, не помня вече коя онлайн книжарница, но доставката беше мисля без пари, сигурно са зарибявали клиенти. И в един момент си поръчвам книга за 4 лева, а доставката 5! И така, отказах се от онлайн покупки на книги. Като видя някоя нова книга, че е излязла, отивам в книжарницата и моля да ми я доставят, ако я нямат. Що се отнася до друг вид стоки - пазарувала съм и пазарувам, но наистина има сметка, ако нещото е над 50 лева цена, та да не те е яд, че си дал 6 лева за доставката. И от чужбина съм си поръчвала неща, отново като си направя сметката, че даже с доставката ми идва по-евтино отколкото е същата стока в България. При нас - плащане с наложен платеж, щото знае ли се знае ли се. От реномирани западни сайтове - с кредитна карта. Досега не съм имала проблем. Онлайн банкиране имам сигурно от пет-шест години, изключително удобно е.
09 Декември 2013 14:43
А относно пицата, и досега пазарувам от "бакшишите" - таксата им е 1 левче връз таксиметъра.
09 Декември 2013 14:49
В София такива щедри бакшиши няма, затова пък кварталният ресторант Слънце, с много прилични цени, особено обедните, доставя в рамките на квартала без пари.
Но никога не съм му ползвала услугите по този начин, щото кефът от консумацията на тъмното с клюкарските вестници, кафето с коледната сладка и прочие не може да се достигне с никаква доставка....
09 Декември 2013 17:34
книги онлайн,

Книги вече само онлайн. В Амазоните има нови, "неразрязани" книги, продавани за смешни цени - даже за "от 2 цента". Във всеки случай поне на половината от цената на нова книга от книжарницата.
09 Декември 2013 17:57
Преди 5-6 години имаше някакъв, дали пак не се казваше Е маг, интернет магазин за хранителни стоки

А преди..ехейй години.. имаше един друг - социалистически "Е маг", който се казваше БИТУР.. От него пазарувах агнешко за Гергьовден и партукали и банани за нова година...
Тогава Коледа беше западна изгъзица
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД