:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 257
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нов закон е на път да загроби аматьорския спорт в България

Предложените промени биха оставили повечето малки федерации без клубове и финансиране
СНИМКА: БГНЕС
Таню Киряков (в средата) и колегите му от "Коалиция за България" внесоха законопроект със съмнителна стойност за българския спорт.
Група депутати от "Коалиция за България", начело с двукратния олимпийски шампион по стрелба с пневматичен пистолет Таню Киряков, внесе за първо четене в парламента дългоочаквания проектозакон за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта (ЗФВС). Освен анонсираните от спортния министър Мариана Георгиева промени, засягащи отдаването на държавни спортни обекти за безвъзмездно ползване на заинтересувани организации сред предложенията се откроява такова, което на практика би било пагубно за аматьорския спорт в България.

То се отнася за лицензирането на спортни федерации, което вече ще става само ако всички членуващи клубове "ползват самостоятелно и трайно собствени, наети и/или предоставени им по реда на този закон спортни имоти и съоръжения, имат поне един треньор, работещ по трудово правоотношение, и петима състезатели". В преходните и заключителни разпоредби на публикувания на сайта на Народното събрание текст е записано още, че в срок до 3 месеца от влизането в сила на закона всички спортни федерации "следва да приведат уставите си, условията за членуване на спортните клубове, структурата и дейността си в съответствие с разпоредбата".

С други думи, ако законът бъде приет до края на годината, в първото тримесечие на 2014 г. всички спортни федерации у нас би трябвало да свикат общи събрания и да изключат всеки клуб, който не разполага със собствена зала или терен, няма назначен треньор на трудов договор или има по-малко от петима картотекирани състезатели. Практически това би унищожило повечето малки федерации, чиито членове са предимно сдружения с нестопанска цел. Такива клубове най-често ползват спортни съоръжения в партньорство с други аматьорски отбори, а треньорите в тях работят на доброволни начала или в най-добрия случай - на хонорар.

В своите мотиви към законопроекта Таню Киряков и колегите му от БСП изтъкват довода, че "повишените изисквания се надяваме да доведат до преустановяване на порочната практика да се създават спортни клубове фантоми, чиято единствена цел е да получават субсидия от бюджета и да създават определено мнозинство в общото събрание на лицензираните федерации".

Със сигурност обаче може да бъде намерен далеч по-безболезнен за съвестните сдружения начин за секване на тази наистина порочна практика. Например, като задължително бъде записано в устава на всяка федерация, че клуб, който не развива дейност и няма участие в спортния календар в продължение на 1 г., автоматично се изключва от структурата й.

Извън лицензионните промени се предвиждат съществени поправки в отдаването на държавни имоти за безвъзмездно ползване. За целта Министерството на младежта и спорта (ММС) ще бъде задължено в срок от 1 месец след приемането на закона да извади всички спортни обекти и съоръжения, които са публична или частна държавна собственост, от капитала на своите търговски дружества.

Това на практика означава, че стопанисващите държавните имоти "Национална спортна база" ЕАД и "Академика 2011" ЕАД ще бъдат заличени. В техните активи сега влизат националният ст. "Васил Левски", зала "Арена Армеец София", високопланинската база "Белмекен", комплексът "Спортпалас" във Варна, Зимният дворец на спорта в София и много други спортни съоръжения, които в бъдеще ще може да се ползват безвъзмездно от всеки заинтересуван да ги управлява инвеститор.
1158
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД