:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Унгарският премиер подчинява парламента

Опозицията заплашена с нови глоби и липса на възможности за дебати
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Правомощията на унгарските депутати да бъдат сериозно орязани, планира правителството на премиера консерватор Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" . Догодина в Унгария ще се проведат парламентарни избори.
Унгарското правителство на премиера консерватор Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" смятат сериозно да орежат правомощията на парламента преди парламентарните избори догодина, съобщи германското сп. "Шпигел". Предвижда се дебатите по новия законопроект да започнат още днес, като целта е на първо място да се създадат нови наказания, които да подчинят волята на депутатите.

Новите мерки предвиждат законите да бъдат бетонирани още в парламентарните комисии с помощта на нови "юридически правила", като времето за дебати в пленарната зала по тях да бъде силно ограничено. Депутатите ще имат възможност да гласуват по законопроектите само при две възможности - за целия пакет от предлаганите промени, както и в окончателния им вариант. Също така се предвижда председателят на парламента и ръководството му да получат още по-големи правомощия. Те пък, на свой ред, ще могат по-бързо и по-строго да наказват депутатите, ако "омаловажават" ролята на парламента. Освен това народните избраници ще могат вече да използват изображения и звукови записи при своите речи само след предварително разрешение от ръководството на парламента. Целта е да се пресичат протестите на опозицията, при които често се използват транспаранти или плакати вътре в пленарната зала. Целият пакет от промени трябва да бъде приет до февруари догодина, което е само няколко седмици преди парламентарните избори. Именно след тях се очаква премиерът Орбан да изгуби своето мнозинство от 2/3 в парламента.

Почти всички скандални промени са идея на парламентарния шеф Ласло Кьовер от "Фидес", който е известен като "човека с желязната ръка", разкрива "Шпигел". Той и сега спира микрофоните на опозиционни депутати по време на техните критични изказвания или пък буквално ги изхвърля от пленарната зала с помощта на квесторите. Опозицията и правозащитните организации в Унгария остро разкритикуваха планираните промени в правилника на парламента.

КРИТИКИ

Хиляди румънци протестираха в столицата Букурещ и други големи градове срещу решението на депутатите президентът, депутатите, сенаторите, кметовете и местните съветници да бъдат извадени от категорията на държавните служители. По този начин те вече няма да могат да бъдат разследвани за конфликт на интереси и корупция. Говорителят на Европейската комисия Марк Грей заяви, че позицията на комисията относно промените в Наказателния кодекс ще бъдат отразени в януарския й доклад и добави, че всички официални представители трябва да се подчиняват на правилата по отношение на корупцията и конфликтите на интереси, съобщи в."Гъндул". Американското посолство в Букурещ също осъди поправките, даващи суперимунитет на парламентаристите, като нарече този ход "стъпка назад за Румъния". Категорично трябва да забравим шанса да влезем в Шенген, заяви румънският президент Траян Бъсеску. Само секретарките и шофьорите ще носят отговорност за конфликт на интереси, коментира иронично в."Ромъния либера".

15
2613
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
12 Декември 2013 20:05
Абе, и на нас ни трябва един Орбан за ужас на еврозелките , ама де го ?
Вместо това - кебапчета от Херсон, реаниматори, физкултурници и кви ли не .
12 Декември 2013 20:12
Gatero, опасявам се, че ако имахте малко по-реална представа за Орбан, щеше да ви настръхне косата. Тук има форумци, живеещи в Будапеща, нека ви разкажат за някои от гениалните хрумвания на въпросния - като примерно задължаването на всички пишещи на унгарски блогъри да се регистрират в полицията.
12 Декември 2013 22:03
Що бе, аз като пиша в Унгария - никой не ме задължава да се регистрирам.
Ако вие с нещо сте фокусирали вниманието на някого - друга работа .
Я питай Сноуден как е в развитите демокрации с тоталното следене на граждани - в САЩ,Германия, Франция, Англия и т.н ?
Не съм чул Орбан да управлява там ?
Орбан и Вацлав Клаус са пример за това , за което днес говори подполковника за всяка уважаваща се страна : национален суверинитет, самостоятелност и самобитност .
12 Декември 2013 22:37
Оставам с впечатлението, че живеете там. Тогава какво ще кажете за комисията, която следи за "балансираното отразяване" на събитията в медиите? Естествено, дефиницията за "балансирано" се спуска от парламента. А за задължаването на журналистите да разкриват източниците си? За отмяната на всички решения на конституционния съд?
13 Декември 2013 00:21
Заеби тия глупости, ами кажи как ти идват 27% ДДС.Пладнешки обир, а?
13 Декември 2013 06:17
Виктор Орбан
13 Декември 2013 06:19
Унгария пише история

Виктор Орбан показа какво значи да си истински държавник, който се ръководи от интереса на собствената си страна. Той показа как трябва да се държат лидерите на малките държави-членки на ЕС. Орбан отказа да е послушник на Брюксел и Унгария тръгна напред
Тук ще поместим само малка част от случващото се в Унгария напоследък. Ще го направим без никакъв коментар, само приложени новини от официалните медии.

Унгарците изгониха Ротшилд
Натисни тук
13 Декември 2013 08:01
на всички пишещи на унгарски блогъри да се регистрират в полицията

Да не искаш да кажеш, че при нас не се водят на отчет в полицията ?
Не ми харесва само това дето задължават журналистите да си огласяват източниците си, иначе останалото си е точ.
13 Декември 2013 08:48
Орбан добър или лош, е избран с огромно мнозинство, на избори, които не е организирал той (не може да бъде обвинен в манипулация). Унгарците би трябвало да знаят най-добре какво е добро за тях. Някои от нещата които прави не ги харесвам, но това си е мой проблем. Но това за приемането и отхвърлянето на законите нацяло е добро според мен. Защото дребни промени в предложения законопроект на първо и второ(особено) четене могат да променят духа и дори посоката на действие на даден закон.
13 Декември 2013 11:49
Мдааа, всеки политик, който постави националните интереси над европейските ценности става трън в задника на ЕСССР. Посоката и целите са ясни, кой разбрал, разбрал...
Орбан
13 Декември 2013 12:43
auslander, откъснал си се от българския живот и си чоплиш преживяването в Унгария .
Да не би в България да не се следи информационния поток , блогове и т.н ? Нима не си чул или чел каква полицейщина е в т.нар . демокрации, за които документално говори Сноуден.
Всичко се прави под миловидното : " противодействие на тероризма ". А кой крив и кой прав-ходи се жалвай.
Орбан дава достойнство на Унгария , гони всякакви измекяри , клечащи пред еврозелките и затова е като чеп в задните масти на евробюрократите .
13 Декември 2013 16:34
може да съм ляв, но с удоволствие бих гласувал за "десен" като Орбан.
13 Декември 2013 16:48
може да съм ляв, но с удоволствие бих гласувал за "десен" като Орбан.


... щото съм ляв, с удоволствие бих му теглил куршума на "десен" като Орбан
13 Декември 2013 18:00
След като българите не могат да се надяват на български Ципрас, ще се надяват на Орбан.
И ... разтрел не. Но се надявам да се отворят отново урановите мини.
Скоро
Кандидати (за там) бол
13 Декември 2013 18:29
може да съм ляв, но с удоволствие бих гласувал за "десен" като Орбан.


Zmej-a,догодина aз ще гласувам за Орбан вместо теб!



... щото съм ляв, с удоволствие бих му теглил куршума на "десен" като Орбан

То господ на бодлива крава рога не слага!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД