:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Путин: Русия не е свръхдържава и няма претенции на хегемон

В годишното си послание президентът критикува правителството, че не изпълнява предизборните му обещания
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин и премиерът Дмитрий Медведев пристигнаха заедно в Георгиевската зала в Кремъл за годишната реч на държавния глава, в която правителството бе остро разкритикувано.
Русия не претендира за "званието свръхдържава, схващано като претенция за световна или регионална хегемония", заяви президентът й Владимир Путин в годишното си послание "За състоянието на нацията", представено в Кремъл пред Федералното събрание. "Не посягаме на ничии интереси, не натрапваме никому своето покровителство, не се опитваме никого да поучаваме", заяви още президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС. В същото време той добави: "Ще се стремим да бъдем лидери, като защитаваме международното право, като настояваме да бъде спазвано уважението към националния суверенитет, самостоятелността и самобитността на народите". Спирайки се на сирийския въпрос и Близкия изток, той посочи, че "опитите да се натрапва на други държави един вид по-прогресивният модел на развитие на практика се обръщаха в регрес, варварство, много кръв". Той защити правото на Иран да има мирен атом, но настоя да се "гарантира сигурност - искам да подчертая това - на всички страни от региона, включително Израел".

Във вътрешнополитическата част от речта държавният глава разкритикува правителството за неизпълнението на указите му от май 2012 година. Това всъщност са предизборните му обещания за увеличаване производителността на труда, създаването и модернизирането на работни места, вдигане на заплатите и други. В посланието си той отбеляза, че забавянето на икономическия растеж се дължи на вътрешни проблеми. "Трябва да се определи вътрешното търсене на високи технологии", каза Путин.

РИА "Новости" съобщи, че премиерът Дмитрий Медведев е наредил на правителствения апарат да организира изпълнението на президентските поръчения от посланието.

Владимир Путин постави също задача пред правителството да пристъпи към ускорено развитие на Източен Сибир и руския Далечен Изток. По думите му в тези райони трябва да бъде подсигурена 5-годишна "данъчна ваканция" върху печалбата, добива на полезни изкопаеми, земята и имуществото. Той настоя премиерът лично да контролира работата по този въпрос.

Доходите на офшорните компании, получени в Русия, трябва да се облагат по руските данъчни ставки, допълни Путин. "Офшорните компании са длъжни да работят по нашите данъчни правила, данъците трябва да се плащат в нашия бюджет. Искате офшорки - моля, но парите - тук." С други думи, "искаш ли държавна подкрепа и държавни поръчки, регистрирай се в Русия", поясни той. Депутатите аплодираха предложенията на Путин за намаляване на данъчния натиск върху дребния бизнес.

В речта си той подкрепи засилването на местното самоуправление. "Всички сме заинтересовани чрез изборите във властта да влизат подготвени, целеустремени и професионални личности, готови отговорно да изпълняват задълженията си. Затова занапред ще работим върху усъвършенстване на политическата конкуренция", посочи той в 70-минутната си реч.

Гореща тема

"Много разчитам, че политическите сили в Украйна в интерес на украинския народ ще успеят да се договорят и да решат натрупалите се проблеми", посочи още в посланието си Владимир Путин. Той добави, че Русия е готови да работи по интеграционните проекти с Украйна, ако насреща си има такова желание. "Ще движим евразийския процес последователно, без да го противопоставяме на други интеграционни проекти, включително на такъв зрял интеграционен проект като европейския", каза Путин. Той подчерта, че и преди Украйна е заявявала заинтересованост да се присъедини към отделни споразумения от Митническия съюз (МС). Тя обаче не иска изцяло да влезе в МС. Междувременно след посещението си в Киев дипломатът №1 на ЕС Катрин Аштън заяви, че украинският президент Виктор Янукович "има намерение да подпише споразумението за асоцииране с ЕС". САЩ обмислят да наложат санкции срещу Украйна заради репресиите срещу опозицията, заяви Държавният департамент. Все още обаче не е решено дали ще бъдат наложени политически или икономически санкции. Военният министър Чък Хейгъл предупреди в телефонен разговор украинския си колега Павел Лебедев да не се изпраща армията срещу демонстрантите.

37
4337
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
12 Декември 2013 19:49
Браво.
Тов. Ху обичаше да казва че Китай е развиваща се страна. Сега и тов. Путин го дава скромно
Е едните могат да купят, а другите да унищожат Хамериката, но скромността е добродетел
12 Декември 2013 19:50
ЗИП, тов. Путин
12 Декември 2013 19:58
Браво! За да върви твърдо напред трябва да се стъпва здраво на земята. И важното е какво правиш, а не дали позираш да си 'хегемон' или супер държава. Това е за колосите на глинени крака
12 Декември 2013 20:10
Затова занапред ще работим върху усъвършенстване на политическата конкуренция", посочи той в 70-минутната си реч.

"ВПК сказал - президент указал".
ЗИП да се изкаже по темата Арктика. Чак феерично надали ще бъде, ама Русия и Канада в спор за белите мечки и онова под тях, ще е любопитен...
12 Декември 2013 20:20
Лоши думи хортува подполковника :" национален суверенитет,самостоятелност и самобитност на държавите "- туй за еврозелките и едни чичковци зад океана е като ДДТ.
Преди 2 дни бившият немски канцлер Хелмут Шмит , на срещата си с подполковника в Кремъл : "ЕС е в криза на институциите , която може да доведе нещо по-лошо" .
Пак подполковника на тази среща : "Ако в ЕС искат да работят с нас , като се позоват на континенталните, европейски принципи, а не на англосаксонските методи на работа - да ние в сме готови за това . Това се отнася и за ситуацията в Украйна . "
Лошо.
Ех, къде си Горбачов.....
12 Декември 2013 20:58
"Военният министър Чък Хейгъл предупреди в телефонен разговор украинския си колега Павел Лебедев да не се изпраща армията срещу демонстрантите."

Чък Хейгъл може да предупреждава жена си да не му прегори пържолата за вечеря. Не му е работа да предупреждава военен министър на суверенна държава за каквото и да било. Още повече ,че в САЩ редовно използват военни подразделения при форсмажорни обстоятелства.
12 Декември 2013 20:59
Даа...
Воистина много им липсва Горби на ЕК и проч. брюкселски зелчици!
Включително до "бондет плачь и скронжет зомбом".
12 Декември 2013 21:35
Във вътрешнополитическата част от речта държавният глава разкритикува правителството за неизпълнението на указите му от май 2012 година. Това всъщност са предизборните му обещания за увеличаване производителността на труда, създаването и модернизирането на работни места, вдигане на заплатите и други.


Тая ра'ота ако ставаше с укази...
12 Декември 2013 21:57
Ъхъ, щото със силни сигнали и ясни знаци видяхме докъде я докараха - ЕС е на път да се разпадне до твърдото се ядро.
Няма вече какво да се измоцка от Източна Европа в името на европейските ценности . И Украйна като пазар и евтина работна ръка няма да им помогне .
Здраво набиване на евроканчета в гейропа ще има и през 2014 г.
12 Декември 2013 22:10
САЩ се държат като Далай лама на Европа...
12 Декември 2013 22:22
Изключително силна реч! Най-важното, което отбелязаха мнозина е, че за първи път Русия даде заявка каква идеология ще преследва и че тази идеология ще има челен сблъсък с либералната европейска идеология.
Тов. Путин бе категоричен, че Русия ще бъде консервативна.

Той цитира Бердяев: «Смысл консерватизма не в том, что он препятствует движению вперёд и вверх, а в том, что он препятствует движению назад и вниз, к хаотической тьме, возврату к первобытному состоянию”.

Според анализатора Федор Лукянов това е фундаментално. Досега според него Русия е била "прагнатична". Сега вече ще има "идеология" заради която може да се жертват някои неща.
Неслучайно тов. Кисельов оглави новото "Софинформбюро".
Русия не иска да е "свръхдържава", но иска да е "лидер". Това както много пъти съм казвал е чиста проба 19 век. Тов. Путин е влюбен в тази част от руската история.

Истински православен чекист!

Натисни тук



12 Декември 2013 22:40
Путин е достатъчно интелигентен и достъчно опитен политик. Това значи че той няма да декларира „Русия желае да възвърне позициите си на суперсила от времето на СССР”. Далеч по-скромната, по-недразнеща и по-адекватна декларация e „Русия не е свръх държава и няма претенции ...” е приспивна песен. Демагогия. Човекът, които помогна на Америка да стъпи в Афганистан и Ирак, най-близкия приятел на Президент-Буш (след Тони Блеър), редовен посетител в семейното имение на династията Буш в Кененбъргпорт, е против англо-саксонското влияние в Европа?. Мястото на Русия е в Европа. Но Руският самодържец поставя условия – в Европа, но без англо-саксонската й част. Проектът „Евразия” е теоретична възможност. Но проектът „Европа от Атлантика до Урал” е логична алтернатива. Единствената съпротива за реализацията на такъв проект са само егоцентричните рефлекси на местните велможи, пардон „лидери”.
Русия е свръхдържава, но не е свръхсила. Такива са Китай и САЩ. Този факт, именно, принуждава Путин да бъде по-скромен. Ако не в намеренията си, то поне в декларациите си.
12 Декември 2013 23:22
И Украйна като пазар и евтина работна ръка няма да им помогне
yкрайна е голяма хапка. ще засити ес-то за едно 5-6 години минимум. един вид отсрочка, която може и да помогне. а иначе зип-а да рече за чий европа върви противно на собствените си дългосрочни интереси, като така яростно атакува русия. за детската история с "южен поток" дори няма смисъл да приказваме.
12 Декември 2013 23:30
Бихтe ли разяснили какво влагате в понятията "свръхдържава" и "свръхсила"? Благодаря.
13 Декември 2013 00:03
Във вътрешнополитическата част от речта държавният глава разкритикува правителството за неизпълнението на указите му от май 2012 година. Това всъщност са предизборните му обещания за увеличаване производителността на труда, създаването и модернизирането на работни места, вдигане на заплатите и други. В посланието си той отбеляза, че забавянето на икономическия растеж се дължи на вътрешни проблеми. "Трябва да се определи вътрешното търсене на високи технологии", каза Путин.


тука има барем три препятствия: еврейската олигархия, бюрокрацията и...руският мързел.
кога чакаш от една изкопана дупка да изкочат въглеводородите, без нищо друго да правиш е ясно кой първи ще намаже и кой ще остане с празни ръце...
13 Декември 2013 00:04
Оооо!?!, бабник - вие пък, питате НВК... Забравете...

Тов. ЗИП - 22:22, голямо благодарско! Най-смисленото резюме от днес

13 Декември 2013 00:13
Дорис, вземам си бележка и няма да питам. Няма да питам например като как си го представя тоя гений "изскачането на въглеводородите от изкопана дупка", при какви условия и температури се копае, колко дълбоко, вдява ли, че сонда в. Далечния изток е сложна като космически кораб и как се връзва всичко това с шаблона за руският мързел.
13 Декември 2013 00:40
Мдаа ," от ромеите ни освободиха царете Асен и Петър , а ат Новия Световен Ред ще ни освободи Дядо Иван" - както доложила ученичката ва Рада Госпожина на Кириак Стефчов ...Една надежда се промъква.
13 Декември 2013 01:02
Отлична реч. Настоящий разведчик .
13 Декември 2013 03:46
РУБЛЬ СТАНЕТ РЕЗЕРВНОЙ ВАЛЮТОЙ
Натисни тук
13 Декември 2013 07:05
Dax 12 Декември 2013 20:58
"Военният министър Чък Хейгъл предупреди в телефонен разговор украинския си колега Павел Лебедев да не се изпраща армията срещу демонстрантите."

Чък Хейгъл може да предупреждава жена си да не му прегори пържолата за вечеря. Не му е работа да предупреждава военен министър на суверенна държава за каквото и да било. Още повече ,че в САЩ редовно използват военни подразделения при форсмажорни обстоятелства.

Такива са англосаксонските методи на работа
13 Декември 2013 07:10
Федаин 13 Декември 2013 00:40
Мдаа ," от ромеите ни освободиха царете Асен и Петър , а ат Новия Световен Ред ще ни освободи Дядо Иван
Точно така стоят нещата -- за съжаление няма кой друг да се противопостави на Новия Световен Фашизъм. А и на Европа и трябва добронамерен съсед, който не си пъха носа в чуждите неща, така както е по англосаксонския модел
13 Декември 2013 08:23
Мястото на Русия е в Европа.

Не го приемайте като изхвърляне, но светът се съобразява с с Вовата. Каза, че Англия е един малък остров и всичко с грандоманията им приключи и престанаха да дават поучават и да досаждат не само на Лавров, на и на всички останали. Каза каквото трябва и за Сирия.
" Мястото на Европа е в Русия " , звучи като виц, предизвиква усмивки, но същото впечатление имахме при вица за цената на колата след липствашата ТСВ, па сега не ни се вижда толкова фантастично.
13 Декември 2013 08:25
Мястото на Русия е в Азия. Това почти всички вменяеми руски анализатори го твърдят. Посоката- Тихия Океан.
Мнението на един от анализаторите, член на президентския съвет по отбранителна и външна политика...
Натисни тук

13 Декември 2013 08:28
Браво! Браво! Др. потполковник Путин както винаги едно говори, друго мисли, трето прави... И винаги взема мерки срещу лошите(европейци и американци, както и мързеливите родни чиновници), но не назидателно, само приятелски ги съветва да се поправят. Такова си му е възпитанието и обучението. В едновремешното КГБ ги учеха на вежливост. И изобщо не се меси в Украйна, ама никак даже, да не си помислите, че тия истории с газа и Евразийския му съюз са опити за вмешателство. Не, не, това са само предложения на които петата му колона в Украйна просто не може да откаже...
13 Декември 2013 08:59
Естествено, че Русия не се меси в Украйна защото няма за какво. Но за да го разберете има едно абцолютно задължително условие а именно: Не слушайте български "анализатори" и не гледайте български телевизии!
Ако поне малко си направите труда да разберете руската позиция ще ви светне едно: Авантата свърши. Веднъж и завинаги. Както каза тов. Третяков позицията на Кремъл вече е абсолютно ясна - първо политическо решение и след това икономическа помощ! Това важи за всички страни по света включително и Украйна. Днешна чекистка, петербургска, имперска Русия няма никакъв "братски" сантимент нито към Украйна, нито към Беларус нито към никой въобше. Тя се ръководи от знаменития девиз на Алексадър III: Русия има само два съюзника и това са армията и флота. Емблематично в тази посока беше изказването на тов. Путин преди време, че за Русия не би било никакъв проблем да спечели ВОВ абсолютно сама, дори без Украйна, Беларус и другите републики. Това предзивика чутовен скандал в тези държави, но всичко след това утихна....
13 Декември 2013 10:44
Да се надяваме, че ще четат и обмислят.
13 Декември 2013 11:26
Разликата с Елцин и Горби е голяма...
13 Декември 2013 12:56
Световно известният режисьорът Станислав Говорухин : "Бяха ме поставили на лошо място при речта на президента от гледна точка на чуваемост и гледаемост, за което се сърдя. Но като режисьор не мога да скрия , че рядко може да си представиш или видиш на живо политик като Путин ,който повече от час говори смислено, градивно , аналитично и без запъвания . Кога е било в новата ни история, присъствалите на подобни мероприятия, да доуточняват, да се питат взаимно помежду си какво какво е казал президента ? Спомняте си какво беше едно време на събрания и конференции..."
Подполковника чертае нови вектори на развитие на света .
Ванга : " И ще дойде един, княз, Владимир му името, ще промени света , ще изправи Русия на крака . Нашият народ ще се лута, много години ще изгуби, но накрая пак от православна Русия ще дойде помощ"
13 Декември 2013 13:03
Та като спомена Kamat Ванга се сетих.
" - Русия ще поотслабне, но отново ще заеме предишното свое място, ще бъде добре. Европа няма да стане по-млада. Америка ще приеме брадатия и ще разбере, че страхът е по-лош от любовта. Сирия ще рухне в краката на победителя, но победителят няма да се окаже този, който се очаква. Пришълците няма да искат да делят знанията си със силните. Женските страни ще отстъпят пред мъжките, но ще запазят своите замисли. Малък човек ще ви управлява цял живот..."
Ванга
13 Декември 2013 13:10
Пуснали статия за Путин и веднага започват нощните подмокряния на руските подлоги Щом и Ванга намесиха....мани,мани
13 Декември 2013 13:35
Сергей Доренко возглавил новую радиостанцию «Говорит Москва»
Журналист Сергей Дороненко возглавит новую радиостанцию «Говорит Москва», которая будет вещать на частоте RU.FM - 94,8 МГц. Как ожидается, она заработает уже в начале следующего года - 20 или 27 января.

При этом новая радиостанция позаимствует название у радио московского правительства. «Название новой станции - “Говорит Москва”.
«Интерфакс»
13 Декември 2013 16:58
Доходите на офшорните компании, получени в Русия, трябва да се облагат по руските данъчни ставки, допълни Путин. "Офшорните компании са длъжни да работят по нашите данъчни правила, данъците трябва да се плащат в нашия бюджет. Искате офшорки - моля, но парите - тук." С други думи, "искаш ли държавна подкрепа и държавни поръчки, регистрирай се в Русия", поясни той. Депутатите аплодираха предложенията на Путин за намаляване на данъчния натиск върху дребния бизнес.


13 Декември 2013 17:08
Тезисите на Путин (в по-голямата си част) биха звучали разумно и като план за развитие на България. С една съществена разлика - руснаците си вярват, че могат да го направят, ние - не.
13 Декември 2013 17:17
Впрочем за ЗИП по темата
13 Декември 2013 17:51
ЗИП-а, без да се обижда според мен изразява тенденциите в кремъл.
Т.е., как се цоца, а не как се гради империя.
За съжаление Русия е върната назад не само спрямо върха, т.е. времето на СССР, но и стрямо времето на Екатерина.
Това е заслега на леберасткия период. Гърбачов, Елцин ....
Така че ще трябва да се гради,
да се надяваме че Путин за разлика от кремъл в цялост го разбира.
И пак ще повторя. Граденето на империя е ездо, хайде да го кажа запазването съвсем друго.
И като инструментариум и като ......
13 Декември 2013 17:58
С една съществена разлика - руснаците си вярват, че могат да го направят, ние - не.

Фирмин,
Така е!
Основно имайки предвид КОЙ е техния президент и какво е нашето ... нещо!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД