:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,373,356
Активни 127
Страници 17,124
За един ден 1,302,066

Разузнавателен борд ще поеме контрола на всички спецслужби

Новата структура ще е подчинена на премиера, президентът няма да има свой представител
Правителството планира да създаде нова мегаструктура - Борд на разузнавателната общност, който да поеме координацията на специалните служби. В момента те са на различно подчинение и трудно съгласуват дейността си, поради което често се случва няколко звена да правят успоредно разработки и дори да не знаят, че работят по един и същ случай.

В борда ще има звена за координация и анализ, което ще е поредното раздуване на администрацията в сектора след вливането на ГДБОП в ДАНС и създаването на агенцията за подслушване ДАТО. Той ще е част от Съвета по сигурността към Министерския съвет. Отделно ще бъде създаден Национален център по сигурността, който по своите функции ще бъде нещо като нова "спецслужба", подчинена пряко на премиера.

Това е записано в проекта за нов закон за националната сигурност, с който "Сега" разполага. Той е изготвен през последните месеци от екип под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов. В края на годината е бил внесен за предварително неофициално обсъждане в Народното събрание.

Създаването на борда е стара идея, зад която стоят вътрешният министър Цветлин Йочев и заместникът му. Те смятат, че трябва да има един център за координация, за да не се разпиляват ресурсите на службите. Като част от екипа на президента Росен Плевнелиев двамата участваха в изготвянето на първия вариант на закона на националната сигурност по времето на ГЕРБ. Той беше приет от парламента само на първо четене. Тогава идеите на Йовчев и Маринов за създаване на "нов консултативен орган" не бяха приети, въпреки че бяха подкрепени от повечето шефове на спецслужби. Това принуди Йовчев да създаде нова работна група, която основно да преработи законопроекта на ГЕРБ. Въпреки че като опозиция от БСП и ДПС критикуваха остро написването на закон, чийто акцент да е Съветът по сигурността към правителство, в новия вариант на законопроекта се случва точно това.

Съветът за сигурност към правителството беше създаден по времето на кабинета на Иван Костов след приемането на стратегията за национална сигурност през 1998 г. Неговата дейност и правомощия са определени с правилник. В състава му влизат премиерът, ръководителите на специални служби, министрите на МВР, МВнР, МО, шефът на Генщаба, главният секретар на МВР и зам.-министри на вътрешните работи. В него може да участва и президентът - лично или с негов представител. По време на косовската криза съветът изигра важна роля. След това обаче все по-трудно се събираше, дори и около атентата в Бургас.

С новия законопроект се предвижда съветът за сигурност към МС да заседава поне веднъж на 3 месеца. Той ще се подпомага от разузнавателния борд и от още две структури, които тепърва ще се създават - Национален център по сигурността и одитно звено. Бордът ще заседава всеки месец. В състава му влизат секретарят на съвета, главния секретар на МВР, ръководствата на ДАНС, цивилното и военното разузнаване и Националната служба за охрана. Той ще отговоря за "събирането на информация и противодействието на рисковете и заплахите за националната сигурност". При нужда в борда ще бъдат включвани представители на Министерството на външните работи, на агенцията за подслушване, военна полиция и агенция "Митници". Не е ясно как точно ще функционира бордът и как ще се взимат решенията. Това ще бъде записано в правилник, който Съветът по сигурността трябва да приеме.

Националният център по сигурността ще играе ролята на администрация, която ще подпомага премиера и съвета. Той ще бъде самостоятелна структура, подчинена пряко на премиера. От функциите му, които са описани в законопроекта, става ясно, че ще е нещо като "специална служба". Той ще се грижи за "получаване, обработка, споделяне и разпространение на политическа, икономическа, военна, полицейска и геопространствена информация от открити източници, съюзни системи, разузнавателни сведения и дипломатически канали", както и "непрекъснат мониторинг на средата за сигурност, анализ на информацията и ситуационна картина на обстановката в реално време", "прогнозиране и предприемане на мерки за ранно предупреждение за рискове и заплахи" и т.н. Не е ясно защо на премиера му е нужна подобна структура, след като всички спецслужби са длъжни да му докладват.

Одитното звено ще е зачислено към инспектората на Министерския съвет. То ще наблюдава дали службите спазват законите и правилниците, как се изразходват парите за разузнаване и контраразузнаване, както и методите им на работа.

От законопроекта става ясно, че управляващите са преосмислили плановете за реформа в Националната разузнавателна служба (НРС) и създаване на Държавна агенция "Разузнаване" към Министерския съвет. В първият вариант НРС фигурираше като агенция, но в преработения тя е запазена в сегашния си вариант.

Кабинетът явно ще продължи политиката си на свиване на правомощията на държавния глава по отношение на специалните служби. Във варианта на ГЕРБ се предвиждаше двама представители на държавния глава да бъдат членове на съвета с право на глас. Това е отпаднало от новия законопроект. Според него държавният глава или негов представител може да участва в заседанията, но без право на глас. Президентът няма да има представител в разузнавателния борд, където явно ще се взимат оперативните решения.
30
5143
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
03 Януари 2014 19:25
Не борд, каквото и да е да измислят, няма да има ефект, докато няма ясни правила и закони.
03 Януари 2014 19:52
Организационна структура се създава след изграждането на функционална. Иначе е празна кутия, която трябва да се пълни с изсмукано от пръстите съдържание. Товари се управленската пирамида с излишно клонче и по-нататък виж принципа на Питър (в пирамидалната структура всеки се стреми да достигне нивото на некомпетентност и пирамидата е заплашена от рухване).
03 Януари 2014 19:57
Въх "Разузнавателен борд"
И кво че "разузнавате" и къде, айшето от фак8ултето "крилца" ли ползва ил тампони
Барем обувките моете ли си завържете без "партньорите" да ви държат за ръчичка

Тея са неудържими. Воинствещ дебилизъм. Навсякъде.
Е и БОРКОР-а минаа. С много
03 Януари 2014 20:18
Борд, морд.....- файда йок.
Агентура и кадри му е майката ! Нито едното имат нашите служби днес , нито другото. Това трябва , а не борд, БОРКОР, Център, Дузпа и какви ли не синекурни измишльотини.
Разфасоваха ги , като първо утепаха и наплюха елитното УНТР, за да не им диша във врата, докато крадат и създават офшорна икономика в името на демокрацията .После започнаха "рИформи" на останалата мърша . И за да довършат пък агентурата - Татянко1 и мистър Клийн вкараха закона за досиетата.
Поредната теоритична боза на търсещия уютно местенце Боян Чуков, позиционирал се около мистър Клийн в МС . Всъщност строи си човеко още от сега къщичка, където може да изкара някой друг месец след мандата на мистър Клийн, докато получи агреман и духне за посланик.
Не давайте пари за топли местенца на неустроените все още другаре, а финансирайте прикрития зад граница и подготовка на кадри. Че е срамота кьорав работник да няма в интересни за нас държави . После що нямало проекти и пазари навън , що не могат да пресичат в зародиш каналите на контрабандата , що чакаме чуждите резиденти в София да ни осветляват/ в естествено интересна за държавите им насока / .....
03 Януари 2014 20:33
... геопространствена информация..

Въй!
03 Януари 2014 21:10
Цялата работа е правилните хора да не бъдат изненадани от подслушване и разследване. Винаги ще се предупреждават. Че много приятели и членова на БСП и ДПС са за затвора.. че сега се получават конфузни ситуации..

Отделно, че така премиерът ще може да защитава добре Моника, Пеевски и кръжецът около нея.
03 Януари 2014 21:14
Тоталитаризъм в най-висша форма. Тошо пасти да яде. Сега трябва да лустрираме президента и да върнем член първи, но може да го напишем на турски този път за разнообразие.
03 Януари 2014 21:31
В момента те са на различно подчинение и трудно съгласуват дейността си, поради което често се случва няколко звена да правят успоредно разработки и дори да не знаят, че работят по един и същ случай.
Точно така трябва и да бъде, информацията и дейността, с която се придобива и дори анализите трябва да вървят по различни и независими линии и да се засичат, дублират и взаимно допълват ( или опровергават) във висшето ръководство. Принципът е стар ,колкото и света, затова всички нормални държави имат независимо едно от друго политическо (CIA, НКВД) разузнаване, военно ( DIA, ГРУ), Военноморско и т.н.
Нашите това не ги интересува, важно е да подчинят службите конюнктурно на този, който в момента е на власт. Резултатът ще е печален, не че това има значение при пълната загуба на суверинитет.
03 Януари 2014 22:11
пълната загуба на суверинитет
-
03 Януари 2014 22:20
Най-сетне и регулярно копие за хнас...
03 Януари 2014 23:06
Може и да проработи, ама ако за целта внесат китайци - с тия кадри, навързани и оплетени като свински черва с престъпността, ще си останат само с ентусиазъма! Е, за сметка на това, пък, ще може да пооткраднат още малко - нали сега ще почнат с бюджетите за новите структури, заплати, бонуси и комисионни - цялата демократична смрад по домакинска книжка!...
03 Януари 2014 23:45
Една къртица вече ще е достатъчна.
Така по-евтино ще излиза на мафията.
Няма да се джобят за хора във всяко управление.
04 Януари 2014 00:13
Бе уволнете генералите и работата се оправя. Какви са тия алхимии?
04 Януари 2014 05:52
... геопространствена информация..


Да, Олде, защото нямат акъл една собствена стратегия да разработят - само копират чуждите глупости като папагали: Open Source Software for Geospatial Information (н`ам за к`во им е, ама видяла жабата...)
Натисни тук
04 Януари 2014 09:07
За пореден път управляващите правят закон,вкойто има постановки,против които в миналия проект бяха категорично! Човек трудно се ориентира в тази плетеница от служби,органи и съвети,но поне става ясно,че: Президентът е напълно елиминиран,което е неконституционно,засилва се централизацията към МС,което си е явен тоталитаризъм,раздува се ненужно администрацията,не е ясно как ще се подбират главите на всички тези служби,натоварва се бюджета с не малко нови разходи. Не ззнам таси нова система от структури дали прилича на тази в друга страна от ЕС,но едва ли! За пушенето все ни дават примери от там,а за далече по-важни неща си правим български измишльотини.А г-н Йовчев много конюнктурно го дава!
04 Януари 2014 09:29
Президентът няма да има представител в разузнавателния борд, където явно ще се взимат оперативните решения.
Нормално, след като президентът се държи като посланник на чужда общност в собствената си Родина и защитава чужди интереси, а не на българските граждани.
Не се сещам за нищо, което да е направил, за да стане България по-силна и здрава страна.
И за това съвсем естествено го отрязват от разузнаването.
04 Януари 2014 09:40
Живем в епохата на тероризма. Единственото противодействие срещу терористите е да се създадат условия да живеем в условията на " Биг брадър". Да се знае всеки един от нас какво мисли, какви намерения има, какво може да се очаква от него. Нали никой от нас не краде в супермаркета, защото знае че го наблюдават, но същевремнно това не ни пречи да си пазаруваме с кеф.
04 Януари 2014 09:40
Разфасоваха ги , като първо утепаха и наплюха

Насе, имаш предвид онея служби, дето половината им личен състав предадоха и продадоха всичко, в което се бяха клели, а другата половина умря от яд, че е проспала всичко и още сипе огън и жупел, че не са я светнали за далаверата ли? И аз се чудя що никой не им вярва на тея хорица
04 Януари 2014 10:13
Има предвид, че такива като теб , дето не са виждали жив класен агент очите му да мърдат , си я карат по сорофските мантри за ниглежиране на една от най-ефективните въобще в света служби - българските , нейде до 1993 г.
Тъй казват поне мосадажиите - ексшефа им Дани Ялон.
Във всяко стадо има мърша . И в днешното има . В това число и западните . И източните .
04 Януари 2014 11:19
Поради липса на кадри, за директор на Борда предлагам Мюлер (все пак били сме съюзници в две войни), а за резидент в Анкара - Щирлиц (разбираемо защо) .
04 Януари 2014 12:02
Насе, жив съм виждал не веднъж и дваж... Дали са били класни Та от видяното - неистов стремеж да захапят кокала и панически страх и злоба, когато им се изплъзне. А колко са били ефективни - може и перфектни да са били - не съм аз този, който мпже да даде оценка. Но ГЛАВНОТО им се измъкна... Сещам се за чичото на поредното Ким-че:
Възнамерявах да обединя под моя власт всички финансови институции и да стана премиер, когато икономиката се срине

През 1980-те в България кой направи това и с чия помощ?
04 Януари 2014 12:26
Тъпанарите в тези спец служби не могат да стъпят и на малкия пръст на Гешев.
МИТ ги направи луди преди 30 години без да разберат за кво става дума. Проспаха атентата в Бургас, сега същата работа и с Бисеров. Да си одят на село и да копат картофи. Файда от тях - йок.
04 Януари 2014 14:57
Evasion, като те гледам, дет вика народа - може и да си видял някой доносник в НПО-то на инструктаж.Или пък от българските някога - понеже страх лозе пази, може и да си набедил някой. Но не и професионалист .
Ни злоба , ни страх има в профитата- тези момчета от разузнаването са професионалисти, със злоба и страх тази нива не се копае.
Това ,че имаш комплекси от тях и ги плюеш - си е твой проблем.
Световните спецове / не само МОСАД/ са дали вече оценка за тях - изключително професионалисти .
Не може с бюджет на ЦСКА или ФК Левски да искаш силна служба , а да даваш в пъти повече за разни клатик@рци в чиновнически структури - Борд, Център , БОРКОР, Съвет и какви ли не .
04 Януари 2014 16:03
може и да си видял някой доносник

Може, не знаех, че са им давали и офицерски чин...
Ни злоба , ни страх има в профитата- тези момчета от разузнаването са професионалисти

М-да, има само доброта и честност. А, и горещи сърца. Бъди здрав
04 Януари 2014 17:32
След като не можаха да инсталират свинята за шеф на ДС, опитват по друг начин.
04 Януари 2014 19:02
Споко - Монтерей бди -
04 Януари 2014 19:37
А board is long, flat, and narrow. It is made of wood.
04 Януари 2014 20:54
evasion, слабичко, трябва да работиш още на тази тема, с клишета от НПО не става .
Хептен си го оплескал - чин, доносник.....
Разузнаването е изкуство пич.
С клишета, комплекси и хвърляне на кал от калника , щото не си взел завоя някъде - не става.
05 Януари 2014 15:24
Топли местенца за родата на управленците, да поднасят кайветата на големите батковци от ЦРУ, Мосад и други, при срещи на наша территория. Нещастници ...
05 Януари 2014 19:29
Ние нямаме петрол, даже и пет борда да ни сложат, то на босия чорапите няма как да свалиш даже и в геополитически план.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД