:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,654,511
Активни 67
Страници 3,614
За един ден 1,302,066

Всеки втори гимназист е работил преди пълнолетие

Забелязва се ясна тенденция на увеличаване на дела на работещите ученици от X до XII клас, като в последната година от гимназията една пета работят всеки ден или повече от веднъж седмично. 55 на сто от учениците са започнали работа още преди да навършат 18 години, но в масовия случай те са без трудови договори, в сферата на сивата икономика. Това показват резултатите от проучване на агенция "Медиана", проведено по поръчка на евродепутата Ивайло Калфин и представено вчера.

Над 90% от пълнолетните българи са на мнение, че средното образование трябва да дава и професия на завършващите. Почти същият е делът и на гимназистите - 88 на сто, които смятат, че лично за тях би било добре със завършването на средното образование да имат и занаят. По-малко от 40% от анкетираните ученици смятат, че образованието, което ще получат, ще им помогне да си намерят добра работа. На противното мнение са 26 на сто, показват данните от проучването. В случая общественото мнение отразява реалната практика - продължителната безработица е почти два пъти по-кратка сред завършилите гимназия с професионална квалификация за разлика от тези без професия, посочиха Калфин и шефът на "Медиана" Кольо Колев.

Според тях на този фон идеята за дуално образование, което съвместява учене и работа, се посреща с голямо одобрение и сред възрастните, и сред гимназистите. Според 73% от пълнолетните граждани и 62 на сто от учениците в горния курс този тип обучение е добра идея. Близо половината от анкетираните гимназисти (47%) споделят, че биха приели да се обучават по дуалната система, ако съществуваше тази възможност. Други 27% са отговорили, че не биха избрали този модел на обучение.
7
2143
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
03 Януари 2014 19:44
Гимназистите може и да работят, сигурно е така, но дали това е вярно и за онези младежи, отпаднали още в началното или прогимназиалното образование.

През 2011 г.,например, от 179 хил. заети между 15 и 24 години, около 82% са със средно образование, а 8% с висше. Значи само 10% са онези работещи, които са с под средно образование.
Тъй като в тези 10% са и работещите хиляди гимназисти - значи много малко от младежите, отпаднали от училище, работят. (Приемам, че и в двете групи част са в сивия сектор, и при двете вероятно се касае за нискоквалифициран труд.)

"Ние сме между първите страни по младежка безработица в ЕС, включително спрямо страни, които от години са в големи проблеми като Гърция, Испания, Италия. Това съобщи пред БНР зам.-председател на БСК Димитър Бранков. Над 40% от младите хора до 25 години в България са в неангажираност. Те нито работят, нито учат, посочи Бранков."

52,4% от безработните не си търсят работа, сочи проучване на Националния статистически институт.

Над 315 000 младежи у нас не правят нищо. Безработните младежи струват на България между 2.4 и 2.8 млрд. лв. Страната ни е загубила 3.3% от БВП заради младите между 15 и 29 г., които не работят, не учат и не посещават курсове. Сумата се изчислява като нереализирана производителност и социални разходи. Данните са на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, която е структура на Европейския съюз.

По-добро професионално образование?
Българските ученици губят капацитет за натрупване на знания още в началното училище, а не в прогимназията, както беше досега. Тези данни са открити от международното проучване на уменията за четене на 10-годишните PIRLS 2011.
03 Януари 2014 19:55
Бе що да не работят? Ами каква ли ще е статистиката за правилите секс преди пълнолетие? Секс може - бач не, бах тая крива нива!
03 Януари 2014 23:43
Моите се записаха да работят през част от лятото от седми клас. Първата година доброволци, следващата - със заплата. В резултат на което като ми искат пари, знаят за какво става въпрос и колко пари са много за поредното хрумване. Пет лева са много малко, когато ти ги даде баща ти, но изглеждат по друг начин като се опиташ да си ги изработиш. Съответно и при изхарчването се наблюдава съществена разлика. А и други положителни страни има - точно на тази възраст се изгражда чувството за отговорност, приоритети, необходимостта да се откажеш или отложиш някои желания.
С три думи, има голяма полза.
04 Януари 2014 10:14
Над 90% от пълнолетните българи са на мнение, че средното образование трябва да дава и професия на завършващите. Почти същият е делът и на гимназистите - 88 на сто, които смятат, че лично за тях би било добре със завършването на средното образование да имат и занаят.


Както да въртим и да сучем все се връщаме към идеите на Тодор Живков - най-големия гений на България. Той ще живее през вековете, като най-мъдрия държавник на българите. Този човек имаше на раменете си глава, а не тиква. Време е да възстановяваме с ускорени темпове ПУЦ-овете.
04 Януари 2014 11:07
Много от използваните в образователната ни система термини са "смокинови листа". Пример - "професионална гимназия" по не знам какво си (вместо техникум и все едно, че реалните гимназии не са професионални). За ДУАЛНАТА система просто нямам думи! Поредното преоткриване на топлата вода. Както пише съфорумец по-горе - просто трябва да бъдат възстановени ПУЦ-овете. Ама нали и образованието го нафраскваме с идеология - та не е политически коректно
04 Януари 2014 20:29
Да добре е младежите да работят и да бъдат полезни. Но къде има и как намират работа. На моя позната дъщеря и бе излъгана и след разнасяне на листовки цял ден, след това нищо не и платиха. Хубаво е да има организирана борса за работа за ученици през ваканциите и за почивните дни, за да са защитени. Или и това ще им е за урок от преуспяващите работодатели на нашата мила родна държава. Навремето ние миехме вагони или автобуси. Мисля,че има какво да се направи по въпроса. Навсякъде градовете ни и парковете плачат за освежаване. Така че работа има и за ученици и за беразботни, Остава да се намери формата.
04 Януари 2014 20:37
Сега който иска работи, който иска - не работи.

Преди, през комунизЪма беше задължително и неплатено:
Образованието си, основно, МГ (8-ми, 9-ти, 10-ти и 11-ти клас), а и по-късно - бригади:
преди 8-ми клас - ябълки, грозде
- 8ми клас:
още от лятото, преди училище (7-ми за 8-ми) - морковено веме в селското стопанство
октомври и ноември консервен комбинат
април: плевене на соя
- 9-ти клас
юли: комсомолска бригада, пак морковено семе
октомври-моември - царевица и грозде
април: соя
август: строителство - почистване на новопостроени сгради
- 10-ти клас...
- 11-ти клас...
войник - маса канали, въпреки, че учех ПВО
студент - маса ябълки, всякя година по няколко месеца
А заплащането - в повечето случей 0.00лв, и никога не е било повече от равностойността на 15-20 хляба на месец (под 10 лева)
А, да, като студент имах права за ДТ54 - верижен трактор, модел 1954 (а наближаваше 1990), тогава изкарах 70лв, като тракторист, с големия чук.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД