:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

"Малката Виена" днес е пълна с архитектурни недоразумения

Няма нужда да се строят нови музеи, в София има много идеални за целта сгради, твърди дизайнерът Велизар Димитров
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Велизар Димитров
Велизар Димитров е роден в София през 1940 г. Завършил е Художествената академия, специалност графичен и пространствен дизайн. Работи в областта на графичния тотал дизайн, художествено-пространствените оформления, оформлението на градската и промишлената среда и музейните експозиции. В момента е експозиционен дизайнер в Музея на София.

- Г-н Димитров, вече 20 години ремонтът на Централна баня ту започва, ту спира и се смениха поне пет различни концепции за това какво да се помещава вътре. Затова питам: напълно сигурно ли е, че в сградата се нанася Музеят на София?

- Сигурно е. Иначе би станал вече скандал, защото твърде много пари, включително и по европейски програми, се хвърлиха за адаптацията на зданието към нуждите на музея.

- В момента как изглежда вътре?

- Още е строителна площадка, в която се работи изключително интензивно: рушат се стени, зидат се нови, оформят се зали, вътрешни дворове.

- През това време къде съхранявате експонатите?

- Там са. В бившите басейни. Сега те са превърнати в хранилища, но всичко е натрупано в насипно състояние. За момента музейните работници са затруднени в работата си с експонатите, но въпреки това са силно мотивирани.

- Кога се очаква да имаме работещ музей?

- Обявеният срок е 24 май. Но той е нереален. Тепърва предстои обявяването на публичен търг за художествено-пространствено оформление на сградата. Като по-възможна дата да се нанесем виждам 17 септември, Деня на София, и то при положение, че всичко върви по мед и масло. Защото ако търгът по някакви причини закъснее, ако нито една от явилите се фирми не отговори на условията на заданието, ако спечелилият поръчката закъснее с изпълнението... Прекалено много "ако" се събират, което е нормално, когато говорим за музеи и въобще за сгради с такъв характер. Препъникамък може да се окаже качеството на витрините, необходимата влажност на въздуха, специфичното осветление, реквизитът, окачващите елементи... Аз се надявам, че изпълнителят ще се съобрази с всички тези задължителни фактори.

- Но все пак имате някакви опасения, така ли?

- Работата е там, че това е твърде скъпа поръчка и финансовите фактори може да се окажат по-решаващи от естетическите. А да се възложи обектът на онзи с най-ниската оферта би било чудесно, ако ставаше дума за бизнесцентър, мол или кино. Не и за музей. Музеят изисква да създадеш атмосфера. Още повече че става дума за знакова за София сграда, която носи атмосферата от началото на миналия век и самото й пространствено оформление следва да е подчинено на духа на тази епоха и да е съобразено с архитектониката на зданието. Какво обаче се случва, ако творческите сили на оформителя не му позволят да спази всички тези условия? Нали той вече е спечелил конкурса, в който показатели са били цените и сроковете! Мисля си, че формулировката на държавната поръчка за един такъв специфичен обект търпи корекция.

- Кажете какво ще видим в бившата баня наесен?

- Сбирката на музея тепърва ще се обогатява и развива, но и на този етап има уникални експонати. Например мерцедесът на цар Фердинанд. Колата е закупена през 1905 г., след като е взела участие в състезание Берлин - Мюнхен и се е класирала на второ място. Или златната каляска на Мария Антоанета - същинско произведение на изкуството с инкрустации, обвезана със сърма и коприна. Каретата е взета от Версай от майката на Фердинанд, която е дъщеря на последния френски крал. Докарана е през Виена в София специално за сватбата на царя. Пази се реставрираното позлатено писалище, подарено на Фердинанд от германския канцлер Бисмарк. Друг уникат е салонен часовник от периода 1860-1880 г., изпратен от английската кралица Виктория за сватбата на царя, тогава все още княз. Ще бъдат възстановени и старинни, емблематични за София кафенета, някогашни магазини, витрини.

- В съседство е сградата на ЦУМ. Наскоро руснаци поискаха да я купят за православен музей. Мислите ли, че е добра идея?

- Самата сграда - с една модерна реконструкция, която да я осъвремени, но и да запази автентичната й помпозност - е идеална за музей. Но лично аз в нея виждам Националния исторически музей. Защо идва един чуждестранен турист в София? Ами да разгледа тракийските съкровища, римските и византийските артефакти. И трябва да отдели един цял ден от екскурзията си, за да иде до Бояна да ги види, и то в една сграда, бивша соцрезиденция, която нито има вид на музей, нито има атмосфера на такъв, нито е приспособена като вътрешна архитектура за подобно нещо. Не можеш да изложиш тракийско съкровище в каква да е чужда на духа му среда. И не е само недомислието с НИМ. Няма нужда да се строят нови музеи, в столицата има достатъчно сгради, които са перфектни за целта, но просто не се ползват.

- Кои например?

- Да вземем сградата на бившата Дирекция на полицията на Лъвов мост. Тя е с характерна визия и ако се реставрира и се изявят нейните архитектурни достойнства, също става за музей. Пък нека да е музей на МВР. Тъкмо ще се премести от онази дупка зад Съдебната палата. Или бившето Военно НДК на бул. "Скобелев", там се направи една хубава импозантна сграда с авангардна архитектура, която прави впечатление. Обаче ще я дадат на Софийския районен съд и понеже няма достатъчно помещения, ще трябва да ги преграждат, че да направят съдебни зали, ще се дадат луди пари и пак няма да стане съдилище, защото характеристиката на зданието е съвсем друга. А Етнографският музей, който от години няма своя сграда, би бил напълно на мястото си там. За Районния съд пък ще е идеален бившият техникум "Сталин" на "Стамболийски" и "Опълченска". Там сега една трета е заета от гимназия, а останалите две трети пустеят. Чудесна сграда, учрежденски тип, с вече налични учебни зали, стаи за практика, кабинети... перфектен съд. Но се махва с лека ръка: това е сграда на социализма. Да, има сгради, които са грозни, тромави, но те могат да получат с малка реконструкция друго предназначение. Има и старинни постройки - такива, каквито навсякъде по света общините реставрират, поддържат, настаняват в тях някакви локални музеи или просто съхраняват като част от автентичния облик на града.

- Нашата столица има ли такъв "автентичен облик"?

- Имала е. Наричали са я "Малката Виена". Помня уличките от детството ми - на мястото на днешния Партиен дом и Президентството. Да, в тях още витаеше австрийският шик на някогашна София. Днес за жалост този град е пълен с архитектурни недоразумения и не бива вината за тях да прехвърляме изцяло на тоталитарните архитекти, понеже днес продължаваме с недомислиците. Правят впечатление първо нефункционалните решения. Виждаме една прилична на пръв поглед сграда с някакви кули, които нито са украса, нито имат практическо предназначение, нито пък са пропорционални с останалите елементи. Но дори това не е голямата беда. Тя е, че новите сгради в София стоят сами за себе си. В чужбина, за да се свърже една катедрала с околната среда, съседните сгради се правят в същия стил, съчетан с някакви модерни елементи, че да се направи преходът. В скандинавските страни покрай пристанищата има цели фризове от сгради в бароков стил и заедно с тях ултрамодерни комплекси в същата конфигурация. И хем присъства старинната епоха, хем е в унисон с XXI в. У нас общинската дирекция "Архитектура и градоустройство" гледа само дали е спазен законът - отстояние оттук, отстояние оттам. Ако е спазен, всеки може да строи, каквото си иска.
7
3357
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
17 Януари 2014 20:38
Мдаааа..Софийската централна баня- отиде на баня Спомням си 60-те години на миналия век..Татко ме водеше там на баня.И докато си чакахме реда- в ЦУМ..Та от това време са ми и първите кънки..За пързаляне- или улиците, или заледената Ариана..Минало бешело.. То май...и обществена баня не остана в София..Впрочем- има.. В центъра на София, там, на чешмичките, на които софиянци си наливат минерална вода, някои пък се къпят
18 Януари 2014 01:03
Тя "малката" Виена, сигурно вече е станала по-голяма от "голямата". Иначе освен на размер, на нищо друго не го докарва като Виена.
18 Януари 2014 02:47
" Помня уличките от детството ми - на мястото на днешния Партиен дом и Президентството. Да, в тях още витаеше австрийският шик на някогашна София."

Какъв шик!!! Нищо не помниш, щом си роден 1940. Всичко това беше в развалини от бомбардировките през 1944.
18 Януари 2014 07:00
Това със спомена от 3-годишна възраст наистина е шик
Как невръстното дете е почувствало австрийската атмосфера...талант се иска за това.
Бравос!
18 Януари 2014 13:21
Вярно, голям миш-маш е в главата на този човек. Но ценно е предложението втора сграда на Районния съд да стане пустеещият техникум на "Стамболийски" и "Опълченска". Има и двор за паркинг поне на магистратските коли. Метро. Трамваи. Вместо да се съсипе сградата на военното НДК, от която не един военен министър и шеф на агенция станаха милионери.
19 Януари 2014 08:06
Миш-маш не миш маш, ама центъра на София трябва най-после да се оправи. Защо стои онази дупка срещу ЦУМ, там трябва да се построи модерна сграда.Защо позволиха на ъгъла срещу ЦУМ, от другата страна на булеварда да се построи тази черно-сива сграда, като всички сгради наоколо - ЦУМ, Балкан, Партийния дом, БУЛБАНК са облицовани в бяло. Зад католическата църква също има една дупка, която трябва да се застрои. Трябва да се оправят сградите по "Тодор Александров" от лявата страна, а и от дясната да се построят модерни сгради - там има един паркинг.
Мария Луиза от "Витошка" до "Лъвов мост" трябва да стане пешеходна зона, продължение на "Витошка", там се търкаля едно трамвайче, което дублира метрото. "Лъвов мост" и около "Женския пазар" трябва да се застроят с модерни сгради, там има малки съборетини. Там може да се направи кръгово, но под него бе пресичане трябва да мине "Сливница", също такива кръгови са нужни по "Христо Ботев" и "Опълченска" и "Сливница" трябва да мине под колелото на Сточна гара. "Сливница" е основна пътна ос на София и тя трябва да е непрекъсната.
Пространството пред гарата също плаче за застрояване. Там още преди 1989г. се проектираше строежа на хотел във формата на буквата П, а отдясно сграда на съда.
Въобще средства се пръскат по някои странични проекти, а центърът стои незавършен. Например скоро минах покрай пазара "Димитър Петков", е добре са го направили, модерен, но не той беше най-важното, когато центърът е пълен с дупки.
19 Януари 2014 12:59
Ремонта на Софийската баня нарекох "ремонта на милениума" защото се проточи между два милениума, похарчиха се милиони,а краят му не се вижда.
----------------------
Адрианопол, 1 април 1717 г.
„….Няма да Ви безпокоя с описание на досадното ни пътуване, но не трябва да пропусна забележителните неща, които видях в София – един от най – красивите градове в Турската империя и прочут с топлите си бани, посещавани както за развлечение, така и за лечение. Останах тук един ден с цел да ги видя……
Отидох до банята към 10 часа с една от тези каруци. Вече беше пълно с жени. Банята е построена от от камък с формата на купол, с прозорци само на покрива, които пропускат достатъчно светлина. Има пет такива куполи...

Цялата статия Натисни тук
Енгр - "Турска баня" Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД