:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
прогнозен дял

На "Топлофикация" със 17% любов и 100% яд

Декемврийските сметки за отопление в София предвещават масов ропот
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
И сметките за парно са обвити в дим
Февруарските протести миналата година бяха предизвикани от високи сметки за ток и за парно в София за потребената енергия за декември 2012 г. Стигна се до паленето на фактурите пред ДКВЕР, пред общината, пред министерството, по площади... Тогава от столичната "Топлофикация" започнаха да обясняват какъв студен месец бил декември 2012-а и имало предишно поскъпване на топлоенергията. После дойде твърдението, че студът бил най-голям от 10 години насам, после стана дори от 15 години. "Топлофикация София" твърдеше, че сметките ще са с 21% по-високи, а в голямата си част те се оказаха по-големи с 50%, имаше драстични случаи със 110% поскъпване.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви тогава, че "задължително хората трябва да знаят на какво се дължат високите сметки за топла вода и парно през декември 2012 г. и да са убедени, че са верни." Тя разпореди да се проверят всички сметки, а "Топлофикация София" да работи за връщане на доверието на клиентите, защото "има какво да се желае". Паралелно експерти обясниха, че няма как сметките да са толкова високи, че има драстични несъответствия и неясноти за това как точно се правят изчисленията. Че самите методики и процедури са напълно сбъркани.

От Федерацията на потребителите разкриха, че по закон топлинната енергия, която влиза в домовете, трябва да се мери след последния спирателен кран на абонатната станция, но вместо това топломерът, поставен от "Топлофикация", е поставен още на входа. Както и че от проверките на хилядите оплаквания е установено, чепрогнозните дялове са надутиФедерацията посочи драстични примери за надписване на сметките - например при норма от 10 вата на куб. м на денградус (мярка за това колко студено или горещо е било и съответно колко енергия е необходима за отопление или охлаждане на сградата) са записвани до 45 киловата, което е над хиляди пъти повече. Дори имало фактури с над 300 киловатчаса. Така излизало, че един радиатор излъчва с хиляда пъти повече от капацитета си - несъответствия, които нито топлофикацията, нито общината обясниха. Общинското дружество и топлинните счетоводители само си попрехвърляха вината за високите сметки, след което последва "успокояване", че това били само прогнозни сметки. И си мислите, че нещо се промени? Че бяха ревизирани сметките? Или пък че бяха променени процедурите и методиките? Или че някой излезе и ясно обясни как точно се правят сметките и защо постоянно има такива драстични проблеми и несъответствия? Нищо подобно, всичко остана постарому.

"Според данните на изчислителния център на "Топлофикация София" през последния месец на миналата година абонатите на компанията са консумирали 505 806 МВтч, или близо 7% по-малко топлинна енергия в сравнение със същия месец на 2012 г. Една от причините за пониженото потребление е по-високата средноденонощна температура + 0.5 °C, през декември 2013 г., измерена от НИМХ към БАН, сравнена със същия месец на 2012 г., когато е била - 0.8 °C. По-ниската цена на топлинната енергия сега в сравнение с 2012 г. заедно с намаленото потребление давакумулативно понижение на сметките средно с около 17%За декември 2013 г. 74% от абонатите на компанията ще получат сметки до 150 лв."

Това съобщение на софийската "Топлофикация" циркулира от няколко дни в медиите. Оказва се обаче, че сметките са по-високи въпреки далеч по-топлия декември 2013 г. За гарсониера от 40 кв. м в столичен квартал е получена сметка за близо 160 лв., при 85 лв. през ноември 2013 г., 120 лв. за декември 2011 г. и под 150 лв. за декември 2012 г. Става дума за коректен платец, който не е правил никакви промени, не е увеличавал, нито намалявал кубатурата, нито е свалял радиатор. Единственото, което е правил, е да си плаща навреме сметките. Включително и изравнителната, по която е доплатил 30 лв.

При обаждане в дружеството първоначално обясняват, че изобщо не е възможно да е толкова сметката. Абонатът я е получил в електронен вариант. След справка обаче се оказва, че тя е точно толкова. На въпрос защо е повече, след като се твърди, че е по-малко, обяснението на служителката е: "И аз прочетох така в медиите, но и моята е същата". Следва трето обяснение: за топлинната енергия сметката била около 100 лв., а 60 лв. били за топлата вода. Последва и другото обяснение, че това е прогнозна стойност и ако това не е реално потребената енергия, през лятото парите ще бъдат върнати. На контрааргумента, че по тази логика може да се слагат и 3000 лв. прогнозна сметка, парите да се въртят без лихва и накрая да не бъдат върнати в брой, а да се приспадат с години, следва отговор: "Е, чак пък 3000 лв."

След спорове каква е причината и какво да си мисли абонатът за следващата сметка, ако месецът е по-студен, се стига до обяснението, че вероятно топлинният счетоводител е виновен. Абонатът е посъветван да подаде жалба, но задължително на място. Разговорът по телефона, обясненията и разясненията с минути, конкретните оплаквания, желанието за проверка и ревизия не стигали. Нищо, че разговорът бил записан целият, че е ясен абонатният номер, всичко.Абонатът прави инатлив опит да получи информацияи от топлинния счетоводител. Оттам обясняват, че те още не са получили сметките за декември и че дори не било възможно някой да ги има. След кратко изясняване, че сметките за декември са факт и че дори има съобщение на "Топлофикация", идва обяснението, че на въпросния абонат нищо не му е увеличавано и намалявано и че било некоректно от страна на "Топлофикация" да си измива ръцете с топлинния счетоводител. Служителка от там твърди и че няма как сметката за декември да е двойно по-голяма от ноември. Но те нищо не можели да направят.

Всъщност в прессъобщението на самата "Топлофикация" се напомня, че твърдението за 17-те процента по-евтино не трябва да се приема лично. Защото "всяка сметка е индивидуална и зависи от много и различни фактори като промени в потреблението в рамките на етажната собственост или реализирани мерки за енергийна ефективност, както и промяна в индивидуалното потребление". Припомнят ни, че окончателните индивидуални сметки за топлинна енергия се получавали след отчитането на уредите в жилищата на клиентите в края на отоплителния сезон и след изготвянето на изравнителните сметки.

Топлофикационната сага от години е пълна с драстични абсурди - законови, счетоводни, икономически, математически, логически, които продължават и в момента. Никой не знае например как точно се изчисляват сумите, които трябва да се плащат. На много места през зимата се доставя некачествено топлина и радиаторите са направо студени. А "Топлофикация София" хем държи хората като крепостни с тръбите си, хем прави, каквото си поиска, с изрядните си платци.

Тъй като масовият абонат още не е получил сметката си на хартия, не е започнал ропотът срещу декемврийските сметки. И не са се появили пак съответните клетви от ДКЕВР, от кмета на София и т.н.
13
4825
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
17 Януари 2014 20:12
Идва моментът на Истината!
Идва генерал Винтер Винкел!
Ще молят г-н Борисов да се върне, но той няма да се съгласи няма да им отговори позитивно!
17 Януари 2014 20:30
Абе, не знам дали Генерал Винкел , ама май ще дойде скоро Негово Величество Каскета .
А след него идва пък Народния съд.
И защо Драго Стойнев асолизираше , че видите ли сметките на тока и парното ще паднат и дори били вече паднали ?
17 Януари 2014 20:34
Ропот ще има и като си получат сметките за ток - и те са с по 30-ина процента по-високи от миналогодищните декемврийски, при това сега са отчетени за 25 дни, щото тогава ни излизаха с обяснението, че отчетният период бил с 5 дни по-дълъг, което изобщо не беше вярно. Колкото са си наумили да одрусат от нас, толкова си и пишат.
Същото важи и за "Софийска вода" - там изобщо краят им не може да се хване.
17 Януари 2014 21:45
Статията е написама изключително некоректно.
Примерно
Топлофикационната сага от години е пълна с драстични абсурди - законови, счетоводни, икономически, математически, логически, които продължават и в момента. Никой не знае например как точно се изчисляват сумите, които трябва да се плащат.

Абсурда се появява, когато някой не знае нещо, а се прави на специалист по него. Не се знае как се формират сметките, защото хората това не ги интересува, а който се е заинтересувал е разбрал, ако има пипе. Хората ги интересува общата сума, която плащат, най-много разделена на две - за топла вода и за парно. Подходящ момент за статия с такова съдържание - хората още не са си получили сметките за декември и не могат да коментират, но помията вече е излята.
17 Януари 2014 21:58
Две висши трябват за да се разберат сметките на топлофикация - инженерно и икономическо.

Ние имахме такъв човек в блока. Самоуби се.
17 Януари 2014 22:06
Това малко мяза на "студентиТЕ" - имало било (а дали ?) един апартамент с по-висока сметка ... Толкова надежди се крепяха на прогнозите за студове и високи сметни, пък то, излезе, че едва ли не сам богът на метеорологията е благословил Орешарски.

Но не - парлама да става, революционна ситуация да се подклажда ...
18 Януари 2014 04:29
Преди седмица си получих сметките за топлото и тока. Сметката за тока с 5 лв. нагоре от предния месец, но в началото на декември се застуди и климатика ги опапа. За тръбичките на парното тоз път 35 лв, че беше и топло някак. Доволна съм! Ама добре, че е времето, а и сметката е до 12 декември. Следващия месец ще са по-високи заради застудяването и манджите по празниците. Изненада няма. Но пък съм на ЕВН, а техните фактури за ясни, не са като на ЧЕЗ, дето и счетоводител не ги разбира, а всички викат, че тока е повишен От друга страна в Бургас не реват много от Топлофикация, само цената на топлата вода ги ядосва, обаче аз пък съм на бойлери. Нашата ТЕЦ уж частна, пък по-бива. Кво прави таз Фандъкова?????????
18 Януари 2014 05:14
и манджите по празниците


А ако не сме готвили манджи по празниците?! И изобщо няма промяна в консумацията ни в сравнение с миналата година?! ЧЕЗ трябва да бъдат изритани спешно от България - по- или също толкова арогантни като тях са само "Софийска вода". Колкото са решили да изцицат от нас в определен период, толкова си (над)писват, а онзи тъп депутатин узакони миналогодишните разбойнически сметки за ток, предлагайки да бъдат разглеждани само сметки, по-високи с 50% от съответния месец през предходната година. Идиот! Време е за подписка срещу чуждите ЕРП-та у нас. ПАК!
18 Януари 2014 07:33
Време е за подписка срещу чуждите ЕРП-та у нас!

А подписка срещу чуждите /херсонски/ мекерета кога?
18 Януари 2014 11:17
Родното образование е закъсало много здраво.
18 Януари 2014 12:53
Родното образование е закъсало много здраво.


На мен ми се струва, че тия, дето ги затрудняват аритметичните действия с трицифрени числа, са главно от хората, завършили начално образование (че и висше) преди 89-та.
19 Януари 2014 12:15
Както вече написах, статията е написана изключително некоректно. Недоказани изключения се представят като масовия случай, без да се анализират причините довели до тези изключения. Ако от примерно 1 милион потребители има 10 недоволни от сметките си и в статията се говори само и единствено за техните случаи, то според една такава статия като тази, излиза, че всички са недоволни.
Обикновено недоволни са тези, които искат да ползват, но другите да плащат вместо тях.
И пак се повтаря нещо, което няма нищо общо с истината - Топлофикация държала хората като крепостни с тръбите, а истината е, че хората сами решават дали да съм към Топлофикация или не.
19 Януари 2014 22:31
Драги ми математици (завършил съм магистратура по специалност свързана доста тясно с математиката), хайде обяснете ми как от 55лв парно за месец ноември, сметката ми за месец декември е 114лв, а потреблението ми на месец е около 320 единици (ползвам само един радиатор). В момента е 19 януари и топломера ми показва 763 единици (така или иначе не разбрах 1 единица на колко пари отговаря). Очаквам обяснение от тези така начетени специалисти, според които топлофикация НЕ надписва сметки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД