:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 578
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

САЩ арестуваха търговец №1 на виртуалната валута биткоин

Прокуратурата обвини Чарли Шрем в пране на пари и че е работил за нелегалния онлайн наркопазар "Силк Роуд"
СНИМКА: в."Ню Йорк таймс"
Арестът на Чарли Шрем от BitInstant.com, който е обвинен в пране на пари, шокира много привърженици на биткоините в САЩ.
Американските власти арестуваха Чарли Шрем, един от ръководителите на фондацията "Биткоин", която стои зад едноименната виртуална валута, набираща сила в последната година, предадоха агенциите. Той е задържан на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк по обвинения в пране на пари, работа без разрешителни и умишлено бездействие при подозрителни банкови трансакции. 24-годишният Шрем е и изпълнителен директор на американското обменно бюро за цифрова валута Bitcoin, чрез което потребителите могат да сменят американски долари в биткоини, както и да закупуват в интернет стоки, забранени от закона. Според американското законодателство, Чарли Шрем е трябвало да съобщи на компетентните органи, ако стане свидетел, че цифрови или каквито и да е финансови средства са използвани за закупуване на наркотици. Той обаче нито веднъж не е направил това, въпреки че според полицията Шрем е знаел да подобни трансакции и дори е продал 1 милиона долара под формата на биткоини на потребители на нелегалния онлайн наркопазар "Силк Роуд". Те са ги използвали за купуване на наркотици и други незаконни стоки. Чарли Шрем е обвинен в "умишлено бездействие" точно защото не е сезирал полицията за незаконните трансакции, за които е знаел. Веднага след ареста му фондацията "Биткоин" публикува изявление, в което се посочва, че не приема обвиненията сериозно и не толерира употребата на виртуалната валута за незаконни дейности.

Освен Чарли Шрем е арестуван и Робърт Файела, който пък е един от потребителите на "Силк Роуд" и е участвал в обмяната на американски долари за биткоини. Той е бил задържан в дома му в Кейп Корал във Флорида и също е обвинен в пране на пари и работа без лицензи. Смята се, че двамата са действали съвместно.

Сайтът "Силк Роуд", известен като "eBay на наркотиците", функционираше от 2011 г. и чрез него потребителите можеха да се сдобият с хероин, кокаин, ЛСД и метамфетамини, както и със специален софтуер за проникване в лични компютри или за кражба на пароли. Той бе затворен от американските властите през есента на м.г. Търговията се осъществявала именно с виртуалната валута биткоин. Собственикът на сайта Рос Уилям Улбрихт (29 г.) бе арестуван в Сан Франциско по обвинения в нарушаване на законите за борба с дрогата, компютърно пиратство и пране на пари. При спецакцията през есента на 2013 г. ФБР е иззело биткоини на стойност 3.6 млн. долара.

ПОЗИЦИИ

Централната банка на Русия предупреди, че всички операции, извършвани от юридически лица с виртуалната валута биткоин, се смятат за спекулативни, предаде ИТАР-ТАСС. От институцията напомниха, че пускането на подобен вид валута на територията на Русия е забранено. Междувременно шефът на Сбербанк Герман Греф се обяви в подкрепа на биткоините. "Това е изключително интересен глобален експеримент... Забраната на биткоините е огромна крачка назад", смята той.
31
6393
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
28 Януари 2014 19:49
Как точно са иззели биткоините - наринали са ги с лопата във кофи и айде на каруцата
28 Януари 2014 20:14
Абе съвсем наскоро по нашите талавизии едно лице ни обясняваше, че тези, дето още не са обърнали всичко в биткойни, са част от миналото. Исторически провал, демек.
К'о става, че съвсем се объркАх.
28 Януари 2014 21:00
Биткойните са много опасна идея, те са фиксирана сума, и реално нема да може да се печатат /всъщност отдавна 99% от парите са числа в компютрите, но се рисуват там от банките при желание/. Нещо повече, реално биткойните отменят банките. Посредниците при трансфер отпадат автоматически, както и чейнджа. Не е много ясно, как при биткойна може да има лихва? Общата сума пари е фиксирана, което прави и лихварите излишни. Абе биткойна е по-страшен от комунизма
=> който вярва че силните на деня, ще позволят на биткойна да има бъдеще, той би трябвало да вярва че същите сили, утре ще ни направят истински комунизъм.
28 Януари 2014 21:05
RumenS 28 Януари 2014 21:00
28 Януари 2014 21:06
Как точно са иззели биткоините - наринали са ги с лопата във кофи и айде на каруцата

Малко водни процедури /това както е известно не е изтезание/, и сам им ги е подарил
28 Януари 2014 21:24
Тъпо е да се мисли да се спре криптовалутата, ефекта ще е като борбата с Напстер и мп3...безполезно! Вече има лаиткоин, порнкоин и стотици алтернативни криптовалути, идея не може да се арестува!
28 Януари 2014 21:37
Нещо повече, реално биткойните отменят банките. Посредниците при трансфер отпадат автоматически, както и чейнджа. Не е много ясно, как при биткойна може да има лихва? Общата сума пари е фиксирана,
За всяко развитие на нов продукт трябва рисков капитал.Борси са пропилели доверие за трилиони,така че банките нямат алтернатива.А виртуалния шмекерлък крипто валута.....Лихва имат и тя е от 0.5 до 18 %.Емисията се допуска че е ограничена,но е възможо в бъдещ период да нараства с 18% на ден.Всичко е до.... тъмната Индия-софтуер с отворен код.Днес версия "посяване",утре "дране".Просто и ясно-крипто валутите са пирамида за надъхани геимъри
28 Януари 2014 21:46
Не е необходимо да се увеличава количеството криптовалута, при недостиг им се вдига стойността, както при златото, затова и жалкият половин биткоин който подаряваха на времето при регистрация сега е 600 лева!
28 Януари 2014 21:53
Това е другата крайност обратна на лихварството и левъриджа.
Ако бройката биткойни е фиксирана, това означава, че производството на нов продукт не е обезпечено с допълнително заплащане, а пускането им на пазара ще доведе до понижаване цената на произведените вече продукти. Тоест по-изгодно е да стискаш това разплащателно средство в ръката си, отколкото го да инвестираш в производство.
Ако в резултат на жадуваната "революция" стойността на целия свят през 2140г се оцени на еквивалент от 21 милиона биткойни то държателите дори само на една единица би трябвало да са еквивалент на днешните мулти-милионери. Без вложен труд или някакъв реално поет риск. Освен това практиката показва, че първите по време са вече първи по печалба, а новите участници в треската за биткойни едва изкопават достатъчно за да се плати тока на машините. За тях разбира се остава надеждата през 2140 да се случи горното.
Ами страшно прилича на схема на Понзи.
Произвежда се нещо виртуално, секретно, платено с досегашните реални парични средства от анонимен вложител. Хей, я си представете, че имам много биткойни и искам да им вдигна стойността. За да могат наследниците ми през 2140 да притежават например България. Единственото, което трябва да направя е да убедя вложители. Още повече заприличва на пирамида.
Ами ако въпреки колективната песен на участниците в тоя бизнес, че алгоритъма е непробиваем, все пак някой, някой ден... 126 години са все пак
28 Януари 2014 21:53
Свят широк- матриал колкото искаш.....
Ва-у-у-у.....
28 Януари 2014 21:57
А, не може ли да са валутата на бъдещето? Защо доларът трябва да се води световна валута. Не може ли да е друга и то такъва дето не зависи от политици да променя стойността си. Може би ще зависи от всички за да промени стойността си.
Аз съм за идеята! Въпросът е че е още много рано. Или за мен ще е късно 8)
28 Януари 2014 22:00
От римско време знаем трите класически начина на плащане : в брой, кеш и на ръка. Извън тях всичко е риск за паричките.
28 Януари 2014 22:05
Просто и ясно-крипто валутите са пирамида за надъхани геимъри

Абе очевидно криптовалутите имаха шанс да станат съвсем истински. По цял свят банките изведнъж се фанаха да го гонят този биткойн. Буквално последния месец, всички се заеха усърдно да го забраняват. Така да се засуетят банките, и то зарад некви си "надъхани геймъри"......
28 Януари 2014 22:09
Не разбирате изобщо ограниченото количество валута! Няма значение дали са 10, 100 или 100 трилиона биткоините, важното е че са ограничено количество, никой няма да печати и никой няма да вади от обръщение както при нормалните валути, а колко са - от това зависи единственно дали ще се работи с много цифри пред или с много цифри след десетичната запетая.
28 Януари 2014 22:59
Идеята за парична единица, която е независима от банките и от спекулативния капитал е много добра!
Но явно още не е усъвършенствана.
28 Януари 2014 23:17
Не разбирате изобщо ограниченото количество валута! Няма значение дали са 10, 100 или 100 трилиона биткоините, важното е че са ограничено количество, никой няма да печати и никой няма да вади от обръщение както при нормалните валути, а колко са - от това зависи единственно дали ще се работи с много цифри пред или с много цифри след десетичната запетая.
Биткоините са инструмент.
Оръжие срещу БРИКС. Сламка за удавеното в QE-та уолстрийтско казино. Спасителна глътка за съдържателите му, които се чудят накъде да насочат трилионите, които изляха на борсите си, за да скрият факта че са абсолютно фалирали. Не може вечно да криеш новините за спадащи продажби с фалшиви ръстове на акциите чрез изкупуването им от самите компании дори (дотам го докараха!). Е, като им лъснат зад.иците, се надяват лавината да се насочи към всякакво цифрово "злато", а не към тях.
28 Януари 2014 23:43
Не е така, криптовалутата е страшна за всички държави, или за финансовата им и политическа система, ддс на биткоин няма, не могат като в Кипър да ти вземат от сметката , не могат да те обират чрез инфлация или дефлация, с бюджетни мерки или намеса на пазара...
29 Януари 2014 07:05
Виртуалните валути/досега/са 83.И аз утре ще измисля някоя нова.Идеята не е лоша,лошото е,че могат да се измислят много подобни понзи схеми.Златото много са мислили как да го възпроизведат,никой още не е успял.Това са истинските пари на света от 6000 години.Дръжте се за златото,кога да го продадете за обработваема земя,ще ви кажа като дойде времето.Ето за криптовалутите
http://www.zerohedge.com/news/2014-01-28/ripples-ronpaulcoin-there-are-now-83-cryptocurrencies-world
29 Януари 2014 09:00
А, не може ли да са валутата на бъдещето? Защо доларът трябва да се води световна валута.
Това може, обаче това може да стане от организация, най-добре държавата. Както беше при социализма. Знае се наличността на стоките в страната и тяхната цена (или по-точно тяхната себестойност) и се пускат само толкова виртуална валута, колкото има налична продукция. Ако при социализма това бешетрудно, особено през 60-те и донякъде 70-те, когато компютрите бяха кът, при сегашната наличност на огромна изчислителни мощности това няма да е проблем. Това, обаче би направило търговските банки изслишни, защото една банка би вършила тази работа. Така държавата ще може да регулира икономиката при наличие на известни пазарни механизми вместо да бъде оставена на хаоса на пазара. Или както американския долар се контролира, като при всяка нужда от долари Федералният резерв пуска нови, без никаква връзка с наличната продукция, която трябва да се изкупи. Обаче при сегашната либерална идеология, където (особено от Виенската школа) се счита, че предлагането определя цената, а не вложения труд (както е при Маркс), много лесно те ще станат пирамиди. Някои форумци са го обяснили по-горе.
29 Януари 2014 09:08
Златото много са мислили как да го възпроизведат,никой още не е успял.Това са истинските пари на света от 6000 години.
Това е така, защото се сравнява труда вложен за получаване на златото с труда на стоката (пак по Маркс). Обаче монетаристите измислиха, че чрез парите ще ръководят икономиката. За тях не трудът определя себестойността, а предлагането. Има някои причини злтото да не се върне:
1. няма такива големи количества от злато за да бъде използвано, като заместваща валута;
2. основната е, че ако се въведе златото, САЩ става автоматически второразрядна държава, доларът се обезценява, а Китай изкача много напред;
Ако САЩ тогава продължат да печатат долари те ще се обезценяват спрямо златото и един ден ще се намерят някои като дьо Гол да кажат дайте си ми златото срещу вашите долари. Няма да могат да се финансират скъпите военни операции зад граница, както и разположените по цял свят войски.
29 Януари 2014 09:34
Това може, обаче това може да стане от организация, най-добре държавата


Че то с долара нали е така. И чат-пат стават некои работи, дето си ги разказал...
29 Януари 2014 10:02
не могат като в Кипър да ти вземат от сметката
Може сиско, и още как!
Не ми казвай, че не знаеш за това: Натисни тук
ФБР вече притежава официално 40% от наличните биткойни, а който притежава 50% от системата я контролира изцяло.
Наскоро арестуваха и още един портфейл.
Още ли мислиш, че биткоините са независимо цифрово злато?
29 Януари 2014 13:54
Насата 28 Януари 2014 21:53
Свят широк- матриал колкото искаш.....
Ва-у-у-у..... В близкото бъдеще младото поколение ще е доста податливо на нов заговор срещу здравия разум...бити коне,безусловен базов доход и свободни от активи акции .тъжно
но и смешно. . Натисни тук
29 Януари 2014 14:25
Идеята 'биткоин' е поредната идея за спекулативно печелене на пари. Разпространението и би сринало световната финансова система, която може да има много недостатъци, но все пак работи. Биткоин = нов грабеж.
29 Януари 2014 19:22
не могат да те обират
Аха, затова прибират : "Американските власти арестуваха Чарли Шрем"
От римско време знаем трите класически начина на плащане : в брой, кеш и на ръка. Извън тях всичко е риск за паричките.
Тц! Трите начина са: за чужда сметка; за обществена сметка и за собствена сметка. Само последното е рисково.
Идеята за парична единица, която е независима от банките и от спекулативния капитал е много добра!
Идеята е добра, но разбирането е друго. Ей на, идеята за мерните единици "метър" и "килограм" е възникнала по време на Френската революция (1790), на 10.12.1799 е окончателно са въведени във Франция със закон. Почти сто години по-късно (1875 г.) е приета Метричната конвенция, но някои досега продължавата да мерят инчове и да теглят в паунди. Що ли? Тюх да му се не види, забравих от къде започна финансовата криза, ония там "продажби на обещания".
29 Януари 2014 20:24
Биткоините не са средство за печелене на пари - заместител на парите са, а как ще печелиш си е твой проблем.Аз спечелих от биткоините по чиста случайност, едно време се занимавах с виртуални пари и анонимни плащания и преводи, та следях новостите, прочетох някъде за биткоините, пробвах , обърнах няколко грама злато които имах в е-голд -това беше тогава най добрата система за анонимни плащания , но я бяха подхванали да я разтурят....и след време установих че биткоините ми са станали невероятно ценни, дойде ми като от небето, никога не съм допускал че ще поскъпнат толкова.
То ФБИ може и кюлчетата злато от сейфа на швейцарската банка да ти конфискува, и не само ФБИ.....кой как си знае да си се обезопасява!
29 Януари 2014 21:02
Биткоините не са средство за печелене на пари - заместител на парите са, а как ще печелиш си е твой проблем
Е, аз не говоря за "средство за печеле на пари" ( играта "тука има, тука нема" е такова средство), а за "мерната единица", която да се използва за размяна на стоки и услуги. Нали, ако си мериш хола в инчове или метри, той няма да стане по-голям.
29 Януари 2014 22:45
Е аз [brightside] имах предвид, той го твърдеше над теб.
А мерната единица няма връзка - няма променлива стойност, все едно е дали ще мериш в метровата или в империалната мерна система, нямаме промяна примерно на съотношението километър - миля , постоянно е.А валутите са с променлив курс, стойността им пада и се вдига.
30 Януари 2014 14:56
Добре че наистина са го задържали! Това е абсолютен АРМАГЕДОН!
30 Януари 2014 17:52
А мерната единица няма връзка - няма променлива стойност
Нема, нема, но зависи кой мери. Питай черешоберачите как черешите им олекват на кантара на търговеца -купувач, а после натежават на търговеца-продавач. Досущ като валутата килограмът придобива променлива стойност въпреки, че ни търговеца има принос за телото на килограма, ни финансовия брокер е с принос в стойността на валутата.
нямаме промяна примерно на съотношението километър - миля , постоянно е
Няма, ама ти гаечни ключове ползвал си? А резервни части. Съотношението километър-миля не се променя, но стандартите са различни. Имаш "скъпа" валута, радваш се на висок стандарт.
30 Януари 2014 18:43
Не бъди наивен! Нали сега имаме ужасно скъп лев, за еврото вързан, какво, на висок стандарт ли се радваме? Защо ли глупавите китайци са готови на война само и само да си държат обезценен юана? Глупавите турци и те горките с тази девалвирана лира таковаха мамата и на нас, и на гърците и на половин европа.Скъпа или ефтина валута е само лост за влияние на икономиката, не е самоцел.Скъпата валута руши производството, но спасява богатите, ефтината намалява безработицата, но обезценява натрупаните богатства.На богата държава - силна валута, на бедна - слаба , това е закона във монетната политика, няма да забогатэш ако си оскъпиш валутата, както и няма да станеш богат ако си купиш с-класс, още по беден ще станеш!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД