:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът заложи предизборен капан на управляващите

Идеята на Плевнелиев за референдум по изборни въпроси се явява нещо като продължение на антиправителствения протест с мирни средства.
Галя Горанова
Първо, декларирам, че съм убеден привърженик на пряката демокрация, за да неутрализирам отнапред стрелите на "ултрадемократите". Второ, считам, че има значение кой, кога и защо гласува доверие на народа по въпросите на управлението. Обстоятелствата и целите на референдума имат значение и пряката демокрация не е самодостатъчна ценност. Защото още помним какво направи БСП миналата зима с допитването за "Белене", нали? И трето, изненадващият ход на президента Росен Плевнелиев да инициира референдум по изборни въпроси е по-скоро коварен предизборен капан за управляващи, а не толкова привързаност към пряката демокрация. Капанът се състои в изкусителната демократичност на предложението. Така всеки, който го отхвърли, макар и основателно, попада в лагера на политическото мракобесие. А всеки, който го подкрепи, печели служебно титлата "приятел на народа". Реакциите на партиите потвърдиха схемата. "Как, нима сте против пряката демокрация?", влязоха в любимата си прокурорска поза десните "демократи". Неизбежно ще стигнем и до непреходния рефрен "Кой не скача, е червен!".

Предложението на президента няма шанс да мине в парламента, но парата вече задейства свирката.Оформят се лагерите на демократите и недемократитеКампанията може да започне сега! В подкрепа на референдума веднага наскачаха гербери и реформатори. И ако първите имат откровен интерес както от мажоритарния вот, така и от задължителното и електронното гласуване, то вторите просто ще изчезнат от политическата карта, ако, не дай боже, народът задължи всички да гласуват. Но когато е сигурно, че няма да се стигне до допитване, колко му е да изобразиш демократичен патос? БСП, ДПС и "Атака" усетиха, че ги хващат в капан, но вече нямаше мърдане - резето хлопна барабар с табелката "лоши". Напълно заслужена, впрочем, но не само от тях. Да не забравяме, че навремето тъкмо най-личната представителка на "реформаторите" Меглена Кунева беше против референдум за членството в ЕС, а от ГЕРБ провалиха преди година първия в демократичната ни история национален референдум с тъпи процедури и формулировки.Всички партии до една са противници на пряката демокрацияособено когато са на власт, но изкуственото деление на "добри" и "лоши" в сегашната ситуация ще свърши добра работа на "реформаторския" ГЕРБ на изборите. Капанът хлопна!

Идеята на президента за референдум по изборни въпроси се явява нещо като продължение на антиправителствения протест с мирни средства. Не знам кой му подсказа хитрия ход и дали има връзка с някои нови съветнически назначения на "Дондуков" 2, но не допускам, че е негова персонална приумица. Защо го смятам ли?

Първо, Плевнелиев никога досега не е заявявал ясни позиции по изборните правила в България, не е отстоявал последователно и идеята те да бъдат определяни чрез допитване до народа. Ако поне веднъж се беше изказал по тези въпроси, можехме да приемем идеята за референдума като автентична и логична. А поводи за това не липсваха. Дебатът за изборните правила започна още през май м.г. и ако искаше да даде своя фундаментален принос в изборознанието, президентът можеше да се включи още тогава. Въпросът за това как да изглежда избирателната ни системадори не бе сред трите му тематични "диалога" с гражданското обществоПо-интересни за Плевнелиев се оказаха проблемите на пазарната икономика, съдебната система и медиите. Нещо повече - по същото време преди година Плевнелиев развиваше тезата, че народът не е компетентен да се произнесе по въпроса дали да строим нова атомна централа в "Белене", или да не строим. Докато днес е готов да гласува пълно доверие на същия този народ по въпроси, които изискват не по-малка компетентност. Противоречието си струва да бъде анализирано.

Второ, изненадваща е тази несвоевременност на офертата. Конкретна причина за разтягане на вечната "дъвка" за мажоритарния вот и задължителното гласуване няма. Новият изборен кодекс все още не е приет. В този смисъл не е ясно какви правила ще зададе той и дали няма да обезсмисли някои от предложенията на президента. Чисто теоретично, ако претендира за сериозност, държавният глава би следвало да изчака окончателния вариант на кодекса, за да реагира. Ако единствената причина да повдига дебата точно сега са наближаващите европейски избори, тоест чисто техническата възможност да се гласува на принципа "2 в 1", това е, меко казано, несериозно. Въпросите за мажоритарния избор на депутати, за задължителното и електронното гласуване са толкова фундаментални, чене може темата да бъде подчинена на някакви си сроковеОтделно, че едно сериозно намерение за промяна на изборната система чрез допитване до народа предполага задълбочено и внимателно обсъждане, а не претупване в рамките на друга изборна кампания. В противен случай се превръща в някаква странна политическа импровизация. Да, съвместяването на толкова експлозивни за обществото теми с евровота може и да повиши избирателната активност, но утрепва из основи европейския дебат, който не е по-маловажен - особено в сегашния решаващ момент, когато Европа се кани да принесе и остатъчния суверенитет на страните членки в жертва на корпоративните интереси по линия на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции със САЩ. Или може би Плевнелиев, който подкрепя безрезервно скандалния договор, търси умишлено да измести дебата в друга посока? Къде по-безобидно е да си чешем езиците за задължителното гласуване, например, вместо да се бъркаме в сметките на големия бизнес?

И трето, реакциите на политическите партии издават интересно взаимодействие между Плевнелиев, ГЕРБ и реформаторите. Дали чрез президента някой вече не инвестира в бъдеща управленска коалиция?

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В отчета си за втората година от мандата президентът Росен Плевнелиев пропусна поредната чудесна възможност да изложи възгледите си за промяна на избирателната система.
136
10486
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
136
 Видими 
31 Януари 2014 19:52
Напълно съм съгласен с позицията на авторката.
31 Януари 2014 19:53
Кои са демократите? Тия, дето се направиха, че миналия референдум го няма и си правиха каквото си искат и си раздаваха комисионни ли?

Все си мисля, че нЕкои не могат да паднат по-ниско, ама ме опровергават.... Колкото и да не ми се иска....
31 Януари 2014 19:54
Не ми се вярва активността след 4 месеца да е по-голяма от тази на парламентарните избори
31 Януари 2014 19:59
Второ, считам, че има значение кой, кога и защо гласува доверие на народа по въпросите на управлението.
Бай Тодор и той така - такова доверие ни гласуваше, че с хора и ръченици ни подкарваха на избори.


31 Януари 2014 20:02
Но не мисля, че капанът е толкова коварен.

Не виждам какво ще стане, ако управляващите приемат идеята за референдум. Паралелно с това да продължат работата си и да приемат вече минбалия на първо четене изборен закон.

Въпросите на Плевела могат да се преформулират достатъчно мъгляво, а и позициите по тях не е задължително да са конфликтни. Например, въпросът "да има някаква форма на мажоритарност" е достатъчно мъгляв, но преформулиран като "да може ли избирателят да покаже предпочитанията си към определен кандидат" съвшада с идеята за пропорционални листи с преференции. Вторият въпрос - всеобщо и задължително гласуване - може да се отсвири безболезнено с питане до КС дали не е противоконституционен, а той вероятно ще се окаже такъв. Третият, за гласуване по интернет, може да се постави като въпрос на доказване на абсолютната сигурност на интернет и запазване анонимността на вота. Могат да се използват изгодно примери като днешното съобщение, че са хакнали Yahoo.

Такива мисли ме спохождат 'на първо четене'.
31 Януари 2014 20:31
... Въпросите на Плевела могат да се преформулират достатъчно мъгляво, а и позициите по тях не е задължително да са конфликтни
Калки, Искрето Фи. ли копираш?
Измисли нещо по-оригинално, иначе ще те обвини в плагиатство.
31 Януари 2014 20:35
антрефилето съвсем съзнателно преувеличава важността както на предложението, така и на направилото го то. обществото, ако с голяма доза преувеличение приемем, че такова има, вместо да се занимава със същностни проблеми, пуска всичката пара в сФирката. поради което трябва да се сърди на себе си заради състоянието, в което е.
31 Януари 2014 20:36
Калки, от 31 Януари 2014 20:02, ,
Управляващите имат "къса пейка" от хексперт-интриганти, почти всички са анонимни "скаути"...
Одма се запиши, ще те "поръчаме" за активно действащ...
31 Януари 2014 20:50
rover, от 31 Януари 2014 20:35,
Не съм от чатаджиите тук, но соча вниманието ти към анализаторите на управляващите,
Позовеш ли се на някяквата си представа за Общество, винаги имай предвид, че под такова те имат предвид турскоговорящите кланове и мимикрии на общности, от Вътрешнополитическата ни География, че и да ми простиш, Господи...
При тях и хпрогресивните им поръчители става дума за нищо повече от, инстинкт за поредно Оцеляване...
31 Януари 2014 20:53
Да, съвместяването на толкова експлозивни за обществото теми с евровота може и да повиши избирателната активност, но утрепва из основи европейския дебат, който не е по-маловажен - особено в сегашния решаващ момент, когато Европа се кани да принесе и остатъчния суверенитет на страните членки в жертва на корпоративните интереси по линия на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции със САЩ. Или може би Плевнелиев, който подкрепя безрезервно скандалния договор, търси умишлено да измести дебата в друга посока? Къде по-безобидно е да си чешем езиците за задължителното гласуване, например, вместо да се бъркаме в сметките на големия бизнес?


Г-жо Горанова, у вас, журналистите е хлябът и ножът, върнете се към важните точки в дневния ред!
Иначе излиза, че това, което ни се пада президент е поставило капана за вас. Щото вие пълните вестникарските страници и ефира с безобидното чесане на езици, не ние, гражданите и дори не политиците.
31 Януари 2014 20:59
Защото още помним какво направи БСП миналата зима с допитването за "Белене"

Аз не помня. Помня че ГЕРБ направи чудеса да го провали, ама БСП?

И защо всички сменят темите? БСП обяви изборите за ЕП за референдум за кабинета Орешарски. "Президентът" прави от референдум за избирателната система протест срешу кабинета. Вътрешнопартийната разправия в БСП стана подкрепа на ГЕРБ...
31 Януари 2014 21:01
Въпросите на Плевела могат да се преформулират достатъчно мъгляво, а и позициите по тях не е задължително да са конфликтни.

Хахаха, форумът наистина май е станал партиен... От сутринта слушам, че нищо не било по-важно от Партията. Какви ти личности, какви ти граждани... Какъв ти граждански контрол върху властта...
Между впрочем, каква е тая мода сред журналисти с предварителните декларации???
Ха дано прихванат и партийците от нея.
31 Януари 2014 21:11
Между впрочем, каква е тая мода сред журналисти с предварителните декларации???

На съвременен език му викат 'дисклаймър'.
31 Януари 2014 21:15
Галка мила, имаш обща оценка , ама не е тъй и с малък аванс я получаваш...
Тази дописка си писала с повече нерв и докато я свършиш, почти произволно си влизала и излизала от "капана", за който говориш. Придържай се към Метода!!!...
Доблестно си длъжна, да градиш Трайна и развиваща се в движение, своя Позиция...
Все пак и поради това, в теб сещаме една от малкото "княгини" на днешното ни време...
Като гледам, на отделни места дигаш всичката смяна от фор-умни кутевчета, в непромокаем възторг???...
Защо, че и на какво отгоре ???...
Карай на къс повод и стой далеч от андрешковската партийност...
В това е правилния Метод, пределно ясно той произтича От и се опира На постулата, че Президента не е Конституция, а в общото ни време е и следва да бъде, всякак "нещо повече", от писан, при това и за жалост, в много посоки, кух текст...
31 Януари 2014 21:22
Ясно кой му подсказа на Кипърлиев идеята за референдума.
Неслучайно новият му съветник каза на окупатори №2, че не одобрява
нито мястото, нито състава, нито ВРЕМЕТО на окупацията.
Тези серсеми без малко да провалят мероприятието на президента.
А правилното време на провеждане на акциите е след
пускането на идеята в пространството.
Това е сигналът за рестарта на протестите.
Много пари са това, ей! 17 милиарда евро до 2020г.
Кой ще ги управлява - там е въпросът.
И затова Първанов се постави в услуга на Борисов.
Ще получи тлъстата трътка от кокошката.
31 Януари 2014 21:25
Реформаторския блок ... просто ще изчезнат от политическата карта, ако, не дай боже, народът задължи всички да гласуват.

Как? Ами трилионите от жълтите павета?
Ами Сократят?
Сакън, не пишете такива неща!
31 Януари 2014 21:30
Не съм от чатаджиите тук...
Еми тогаз, телешка пържола за кучо - нъц!
31 Януари 2014 21:34
Все пак и поради това, в теб сещаме една от малкото "княгини" на днешното ни време...

Ето как се проси пържолка ...
31 Януари 2014 21:35
Добър текст на ГГ. За пръв път от доста време.
Капанът хлопна!

Струва ми се малко предварителен и твърде категоричен извод. Но може и да бъркам.
31 Януари 2014 21:38
Нашите референдуми не струват ПУКНАТА пара, направихме един формален референдум за приключване с БЕЛЕНЕ, в който Бойчето и цялата кохорта от продажници се обявиха против. Сега приехме тихо и без никакъв коментар строежа на нов блок в Козлодуй, по технология все още нереализирана в ЕО. И никакви дебати по кой да е въпрос за цената на обекта, за съвместимостта му с другите блокове, за цената на тока. Оценката ни за народ, който е излъчил такова фрапиращо роболепие, такива продажни държавници е смазващо. А ние ще си приказваме за капани и за всевъзможни щуротии, до пълното ни “изкрейзване“
31 Януари 2014 21:39

Аз, между другото, започвам да съчувствам на Сократя.
31 Януари 2014 21:50

А освен това, драга Горанова, написаното, че Президентът заложи предизборен капан на управляващите е толкова лекомислено твърдение, та чак в Солидарна България ще ви се изсмеят.
Това е злополучен опит да се спре нормалния ход на събитията. Но вие си пишете.
31 Януари 2014 22:18
Галя,
Само тук не съм съгласен:
по същото време преди година Плевнелиев развиваше тезата, че народът не е компетентен да се произнесе по въпроса дали да строим нова атомна централа в "Белене", или да не строим. Докато днес е готов да гласува пълно доверие на същия този народ по въпроси, които изискват не по-малка компетентност.

Въпросът за Белене изисква техническа компетентност, която не можеш да очакваш от баба Пена и дедо Драган от Горно Нанадолнище,още по-малко от Асан и Айшето от Факултето.Но и четиримата са наясно с политическите си пристрастия и имат желанието и ПРАВОТО гласът им да бъде чут.
Така,че тук аналогията ти не е точна, но иначе - още еднъж:
31 Януари 2014 23:11
Въпросът за Белене изисква техническа компетентност,

В миналото НС някаква компетентност по тоз въпрос имаха 3-4 души. И сред тях не бяха ни Фидосова, ни Борисов, ни Цвъко. Но те решиха как да бъде преформулиран въпросът. А след референдума взеха не експертно, а политическо решение.

ПП - А да припомня ли кого изпратиха Чехльовите съпартийци да управлява "Козлодуй" и с ква компетентност бяха тез лица?
01 Февруари 2014 01:38
- Двадесет и пет лева за многомашинничка е много.
- Не е.
- Все тая, давай.


.
01 Февруари 2014 01:49
/:/ "Президентът заложи предизборен капан на управляващите"
............................................................................
И сам (по)падна в собствения си капан!
01 Февруари 2014 01:52
Всъщност, т. нар. управляващи сами си заложиха капан с прекалено истерични реакции.
Надпреварваха се да викат защо идеята за референдум за избирателната система не е добра и преди да се усетят, успяха да наговорят куп глупости. Сега пък Плевнелиев им "заложил капан". Ако на някого наистина му озглеждат така нещата, хубаво, ама пък да не са се хващали "големите политици" на толкова евтин капан.
01 Февруари 2014 02:02

В миналото НС някаква компетентност по тоз въпрос имаха 3-4 души. И сред тях не бяха ни Фидосова, ни Борисов, ни Цвъко. Но те решиха как да бъде преформулиран въпросът. А след референдума взеха не експертно, а политическо решение.

Народните представители не просто са избрани да взимат решения, но и взимат заплата за това. Това им е работата - да разбират.
Те могат да си позволят, не, длъжни са да намерят съветници, да наемат експерти ида си създадат мнение по проблеми от този род. Отделно от възнаграждението им се полагат (безотчетни) пари точно за такива цели.
Решението пак може да има политически елемент, но се предполага да е информирано решение. То на практика всяко решение на Народното събрание е такова, че единици от депутатите разбират за какво става дума.
01 Февруари 2014 02:54
Капан няма. Лъсна истинското лице на Местан, Станишев и Сидеров.
Тяхното отношение към собствените избиратели е като към стадо овце.
01 Февруари 2014 04:58
Моля другарката. Стотици думи, само да се замаже единствения важен факт: ако има референдум заедно с изборите, поне един милион погнусени досега, ще отидат да гласуват. И на бас, че няма да са нито турци, нито червени бабички. Капан или не, сега управляващите ще "изрият земята" да НЕ допуснат референдум.

Толкова за писачите и писачките.
01 Февруари 2014 07:01
На референдума макята му е кой пише въпросите!!! При беленския референдум го писаа гейбърите и видете шо стана.... Сега па на тоя гейбърскио въпроса ке пише БСП-то ... та ша видим кво нема да излезе! Квото почукало, такова се обадило!

Опорна точка
От всеки заклинджос - КОЗ!!!!
[quote„Калки –
Но не мисля, че капанът е толкова коварен.
Не виждам какво ще стане, ако управляващите приемат идеята за референдум. Паралелно с това да продължат работата си и да приемат вече миналия на първо четене изборен закон.
Въпросите на Плевела могат да се преформулират достатъчно мъгляво, а и позициите по тях не е задължително да са конфликтни. Например, въпросът "да има някаква форма на мажоритарност" е достатъчно мъгляв, но преформулиран като "да може ли избирателят да покаже предпочитанията си към определен кандидат" съвпада с идеята за пропорционални листи с преференции. Вторият въпрос - всеобщо и задължително гласуване - може да се отсвири безболезнено с питане до КС дали не е противоконституционен, а той вероятно ще се окаже такъв. Третият, за гласуване по интернет, може да се постави като въпрос на доказване на абсолютната сигурност на интернет и запазване анонимността на вота. Могат да се използват изгодно примери като днешното съобщение, че са хакнали Yahoo.
Такива мисли ме спохождат 'на първо четене'.“][/quote]
01 Февруари 2014 09:21
И трето, реакциите на политическите партии издават интересно взаимодействие между Плевнелиев, ГЕРБ и реформаторите. Дали чрез президента някой вече не инвестира в бъдеща управленска коалиция?


Интересно, колко да е интересно?!
Колкото, че авторката ЧАК сега е стоплила за това взаимодействие... мъка ми става напоследък като чета СЕГА.
01 Февруари 2014 10:11
ако има референдум заедно с изборите, поне един милион погнусени досега, ще отидат да гласуват
01 Февруари 2014 10:18
Плевенлиев заложи капан на себе си! Тази сутрин Кошлуков в предаването си разобличи огромната манипулация на Плевенлиев и Борисов, които разчитат на късата памет на хората, които по принцип много лесно се палят по популистки лозунги.
01 Февруари 2014 10:20
Аз съм съгласен с политическата оценка на г-жа Горанова. "Продължение на антиправителствения протест с мирни средства" - какво по-просто и по-ясно от това? Но за "капана" не съм съгласен. Възраженията на Попова (и не само) му попречиха да "хлопне".

Сред форумните колеги идеята за плеферендума* засега има съществена преднина:
http://www.segabg.com/poll.php?pid=510
Но тези, които са против (в момента 41%) са доста много.

И една апория. От къде следва, че някой, който не иска да гласува за евродепутати, ще гласува за тях поради това, че му се гласува на референдума? Или обратното?

* ПЛЕферендум - настоявам за © .
01 Февруари 2014 10:42
В добавка към вчерашното ми мнение:

Не съм против референдума като такъв, но съм
- против мажоритарна избирателна система
- против всеобщо задължително гласуване
- против гласуване по интернет

Ако някой иска да дискутираме всяка една от тези позиции - моля. Но без политически тъпанарщини.
01 Февруари 2014 10:46
Капан, заложен за политиците, в който може да се хване самият Президент.
Три абсолютно неравностойни въпроса
1. За задължителното гласуване - това наистина е въпрос, който може да бъде поставен на референдум.
2. За мажоритарното гласуване - въпрос на границата на политиката и технологията - въпрос дали сме съгласни една порочна система да бъде заменена от друга порочна система. Референдумът няма да ни даде нищо положително.
3. За електронното гласуване - излишен въпрос. Все една да попитаме хората дали е удачно да ползват интернет в комуникациите помежду си или да продължат да пишат писма и по пликове да лепят марки , наплюмчвайки ги .
01 Февруари 2014 10:56
по въпроса за електронното гласуване-
мога да направя така, че цяла махала или село
да гласуват платено за този който си е платил,
и то без наблюдатели, застъпници и т.н.
01 Февруари 2014 11:05
Не съм против референдума като такъв, но съм
- против мажоритарна избирателна система
- против всеобщо задължително гласуване
- против гласуване по интернет

Калки, аз съм също против трите неща, изредени от теб. Но според моята логика, от това следва, че съм против референдума. Защо? Защото в момента няма мажоритарна система, няма всеобщо задължително гласуване и няма гласуване по интернет! Нека тези, които са ЗА тези промени (или за някои от тях) да се домогнат до референдум! Докога ще бъдем парии презрени и роби на труда, та да обслужваме чужди интереси??
01 Февруари 2014 11:09

Да, подходът на Калки е разумен и конструктивен. Тези въпроси заслужават обсъждане.
Аз, например, не мога да си представя начина и способите, чрез които ще бъде гарантирана тайната на вота при електронното гласуване.

Но идеятя за референдума цели да бъдат торпилирани усилията на демократично мислещите хора колкото се може по-скоро да се отърсим от режима на ГЕРБ.
01 Февруари 2014 11:14
1. Задължителното гласуване е тъпня, тъй като Правото не може да бъде Задължение! Освен това - срещу какво ще накарат избирателите да гласуват, срещу санкции или срещу поощрения? Ако е срещу санкция, бай Мангал няма да плати, ако е срещу поощрение... 'ми досега не беше ли същото?

2. Два пъти се пробвахме по смесената система, нали? Резултатите ги видяхме - никаква промяна.

3. Машинното гласуване е заложено в новия Избирателен Кодекс. Предложението на Плевнелиев е за Интернет гласуване. Неприемливо е, причините ги е обяснил fierce.

P.S. Калки, ще намериш ли нещо "политическо" в това което съм написал?

01 Февруари 2014 11:24
С референдумите трябва да пробием. С цената на още 1-2 провалени. Докато има хора, които милеят за Родината.
01 Февруари 2014 11:25
В статията коментират въпрос - референдум, подкрепа, против, за и т.н.
Гледайки списъка от вероятни подкрепящи и вероятни противници ми прави слно впечатление едно политическо формирование т.н. "реформаторите".
Замислям се на констатацията и тяхното самоопределяне като "реформаторски ....." Слушайки в продължение на година и нещо за тяхната самоопределеност и техния състав, не виждам някакви нови хора на които може да се повярва, че са реформатори. Те са само неуспели в последните няколко парламентарни вота да влезнат в Народното събрание. И сега са "реформатори", т.е. аз се замислям дали са реформатори или просто са едни ТРАНСФОРМАТОРИ, т.е. трансформират своите политически възгледи с една едничка цел: влизане в парламента и от там във властта, а не за интереса на българския народ. Но впрочем някой брои ли го за нещо народа, с изключение на моментите на избори, а след това всички забравят за него.
01 Февруари 2014 11:28
Един виц по повод референдумните вълнения на президента:
Лисицата:
- Гарго, ще гласуваш ли на референдума? Много е важно депутатите да се избират мажоритарно!
... гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.
- Гарго, освен това е важно да въведем задължително гласуване. Ще гласуваш ли?
... гаргата мълчи и продължава да стиска сиренцето в клюна.
- Гаргооо, и без електронно гласуване сме за никъде, не разбираш ли?! Ще гласуваш ли?
Гаргата:
- Добре де, ще гласувам!
Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква да го дели със спонсорите си.
Гаргата се успокоява:
- Загубих сиренцето, но пък ще имам усъвършенствано изборно законодателство...
01 Февруари 2014 11:37
Връщам се към следния пасаж от текста на г-жа Горанова:
Европа се кани да принесе и остатъчния суверенитет на страните членки в жертва на корпоративните интереси по линия на Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции със САЩ.


Това споразумение Натисни тук е АСТА умножена по сто.
И ще изкара сто пъти повече хора по улиците.
01 Февруари 2014 11:45
по отношение задължителното гласуване-
по-добре да се направи по следния начин:
решил си да гласуваш - отиваш и се регистрираш в общината,
на тази база се правят списъците и се гласува!
няма мъртви души, няма вот от страна на негласували.
01 Февруари 2014 11:46
за мажоритарния вот-
най-добре чиста мажоритарна система с
възможност за отзоваване на избрания дупетат
01 Февруари 2014 11:48
На теория всичко може. У нас нещата са дърти, как да се откачим от червения капан.
01 Февруари 2014 11:51
1. От задължителното гласуване полза ще имат само личните лекари. В дните преди изборите ще се видят в пари като цветарки на осми март. Ще има грипни епидемии в необичайни периоди от годината. Колкото по-голяма е глобата за негласуване, толкова по-голяма ще е печалбата на личния лекар.
2. Ако сега в парламента има по някой и друг "частен" депутат, пробутан от "честни частници" в листите на някоя политическа партия, при мажоритарен вот всички депутати ще са такива. Ако някой не вярва, да си припомни 150-те хиляди гласа на частната бизнес партия ЛИДЕР от преди няколко години. Вчера и хубостникът Цветан Василев се похвали, че дава хляб - пряко и косвено - на 150000 души.
3. Електронното гласуване - ако изобщо някой може да гарантира неприкосновеността на вота - може да бъде само и единствено опция, но не и единствен начин за упражняване на право на глас.
4. Да има ли референдум по тези въпроси? Да, защо не? Заедно с евроизборите ли? Не, най-малкото защото това по никакъв начин не е в "дневния ред на обществото" (ама готино клише, а ) и огромната част от народа няма да има възможност да направи информиран и осмислен избор. Ако изобщо се гласува, ще се гласува първосигнално.
5. Идиот ли е президентинът? Категорично да.
01 Февруари 2014 11:52
Калки, аз съм също против трите неща, изредени от теб. Но според моята логика, от това следва, че съм против референдума. Защо? Защото в момента няма мажоритарна система, няма всеобщо задължително гласуване и няма гласуване по интернет!

Не е задължително, Панайотис. Един референдум може да подкрепи твоите (и мои) позиции, нали ?

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД