:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,319,629
Активни 74
Страници 2,799
За един ден 1,302,066

Правителството бори бюрокрацията само на хартия

Въпреки обещанията министерствата отново не пожелаха да намалят таксите, които събират от гражданите и бизнеса, нито да отменят поне част от лицензионните режими
Поетият от правителството ангажимент за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса остава само на хартия. Огромна част от одобрените 139 мерки са неизпълнени, а министерствата отново не желаят да намаляват такси и да премахват лицензионни и разрешителни режими. Това не попречи вицепремиерът Даниела Бобева да обяви това обещание за изпълнено и да заяви, че занапред усилията ще се концентрират върху регулаторните режими на общините.

Проверка на "Сега" показва, че от август насам, когато бе приет първият пакет за намаляване на административната тежест, кабинетът може да се похвали с едно-единствено решение за намаляване на такси със значим ефект - орязването на голяма част от сумите, които се събираха за вписвания в Търговския регистър. Също толкова безрезултатно завърши и опитът за прилагане на обща методика за изчисляване на таксите на разходоориентиран принцип при предходния кабинет. Сред одобрените 139 мерки няма нито една за отмяна на лицензионен режим. В същото време като кандидат-премиер Пламен Орешарски се ангажира с отмяната на 100 лицензионни режима.

При поредно правителство администрацията отказва да извърши подробен преглед на действащите тарифи с такси за гражданите и бизнеса. Предложенията за намалението им се броят на пръсти, а освен това не се и изпълняват. Така например транспортното министерство пое ангажимент на 22 октомври да намали чувствително таксите, събирани от агенция "Автомобилна администрация". Таксата за издаване на лиценз за общността за пътнически и товарни превози трябва да бъде намалена от 2000 на 1000 лв., вписването в регистъра на водещите курсове за професионални водачи да се промени от 1000 на 400 лв., разрешителното на пунктове за технически прегледи 5-а категория трябва да падне от 3000 на 1500 лв. и т.н. За промяната на тарифата е нужно само постановление на МС, но такова няма вече четвърти месец.

Непроменена остава и една от куриозните такси, събирани от Българската агенция по безопасност на храните. Там вземат по 16 лв. на час за всеки ангажиран служител при извършването на проверки по сигнали, завършили с установени нарушения. При липса на нарушение такса не се събира.

Част от министерствата "забравят" и да координират законодателните промени. Така например още през август кабинетът реши, че в закона за местните данъци и такси ще бъде включена изрична забрана общините да събират пари за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения. В предложението се изтъкваше, че тези удостоверения обикновено служат за нуждите на друга администрация и най-често - на издалата ги община. В Благоевград например удостоверението струва 12 лв., изтъкнаха от кабинета. Предложението обаче не бе включено във внесения през октомври законопроект от МФ за промяна в закона и така общините ще продължат да си таксуват гражданите за тази "услуга".

Подобни "отсъствия" на вече одобрени мерки има и в други законопроекти. Така например във внесения от МС проект за промени в Закона за движение по пътищата липсва рекламираната от вицепремиера Даниела Бобева отмяна на нотариалната заверка при прехвърляне на регистрирани автомобили. Тогава Бобева обясни, че такава практика в Европа не съществува и много българи ще бъдат зарадвани от отпадането на таксите. Текстът, в който е регламентирана продажбата на автомобили, е дописан в проекта на МС, но нотариалната заверка остава. Тази заверка, противно на обещаното, не отпадна и при представянето на копия за документи в конкурсите за частни съдебни изпълнители. За отпадането на това изискване е нужна промяна само в наредба.

В момента в Народното събрание се гледат изменения на поне три закона по инициатива на депутати от БСП, в които можеше да се добавят и вече обещани мерки от кабинета, за да не се налага повторно прекрояване на законодателството. Така например правителството обеща да удължи срока на валидност на европейската здравноосигурителна карта, който в момента е една година. Депутати от БСП предлагат промени в този текст от закона за здравното осигуряване, но полза от корекцията за здравноосигурените лица няма да има - в закона се предлага само думата "управител" на НЗОК да се замени с "директор" на НЗОК. Липсва координация и при друг закон, обявен за приоритет - този за професионалното образование и обучение, който се изменя по инициатива на депутати от БСП. От закона най-малкото следва да отпадне противозаконното изискване за представяне на удостоверение за актуално състояние на кандидатите за лицензия за професионално обучение. Припокриване има и при закона за водите. Депутати от БСП искат промяна на текста за концесионирането на минерална вода, кабинетът предлага промяна в същия член, но в друг текст с цел концесионните възнаграждения да се дължат за реално използван воден ресурс.ТЕМПО

Равносметката е скромна и за намаляването на броя на лицензионните и регулаторните режими. Разрешителните режими, които са предложени да отпаднат или да станат уведомителни, се броят на пръсти. Сред малкото изпълнени мерки е отпадането на категоризацията на самостоятелните заведения за хранене и развлечение. Голямата част от предложените промени в действащи режими пък всъщност не касаят облекчение, а премахване на закононарушение. Много от законите и наредбите продължават да противоречат на закона за търговския регистър, който категорично забранява при представен ЕИК да се изисква предоставянето на актове, които са публични в търговския регистър. Приемането на тази забрана без измененията на всички закони, които касае тя, налага сега частични промени на куп нормативни документи. Миналата седмица за обществено обсъждане бе пуснат проект с изменения в 23 наредби именно с тази цел.
35
4203
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
09 Февруари 2014 19:54
Другарчетата си траят, но аз смело ще заявя - нищо от гореказаното не е истина, не!
09 Февруари 2014 20:01
Огромна част от одобрените 139 мерки са неизпълнени, а министерствата отново не желаят да намаляват такси и да премахват лицензионни и разрешителни режими.

Някой да не би да е очаквал нещо друго от червено-сините шалвари?
09 Февруари 2014 20:13
При това на хартиен носител, щото още живее в миналия век
09 Февруари 2014 20:34
Журналистите са тооолкова критични към правителството на Орешарски, че са забравили да споменат, че от септември 2013 фирмите за преводи работят при облекчени условия благодарение на министър Вигенин, който отмени новите изисквания на предшественика си Николай Младенов.

Новите изисквания към агенциите за преводи и легализации трябваше да влязат в сила от 01.07.2013 г. съгласно заповед №95-00-152/2012, подписана от Младенов

Но правителството се смени предсрочно и на мястото на Николай Младенов дойде Кристиан Вигенин. Последният първо удължи с три месеца срока за въвеждането на новите изисквания, а после напълно ги отмени.

Вигенин извърши всичко това с устно решение, без да издаде нова заповед и без да отмени заповед №95-00-152/2012. Заповедта все още е налична на сайта на МВнР в раздел „Нормативни документи и формуляри за заверки и легализации".

Как стана този фокус?

Много просто - новите изисквания не съществуват и никога не са съществували. Заповедта беше издадена „за нуждите на консулското обслужване" (т.1 от заповед №95-00-152/2012). Консулското обслужване се извършва в чужбина съгл. Виенската конвенция за консулските отношения, в сила за България от 10.08.1989 г. Следователно новите изисквания, уж въведени с въпросната заповед, не се отнасят за нито една фирма на територията на РБ.

Колкото и просто да изглежда сега, в продължение на година и половина много хора искрено вярваха, че новите изисквания съществуват. Сред тях бяха и хора с изключително висока юридическа квалификация, напр. осем съдии от Върховния административен съд, които потвърдиха двукратно - в три- и пет-членен състав, че новите изисквания наистина се въвеждат с оспорваната заповед, но не засягат гарантирани от закона права:

Определящо е, че в случая се засягат икономическите интереси на преводаческите агенции чрез въвеждането на нови условия и критерии, на които те трябва да отговарят, а не гарантирани от закона техни права и интереси, дори и при наличието на вече сключени договори."
Цитатът е от Определение на Върховния административен съд на Р България, публикувано на адрес:
http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/3fe1fe139e9f81c9c2257afb004a173b?OpenDocument

Добре, че правителството се смени предсрочно, иначе несъществуващите нови изисквания щяха да станат факт от 01.07.2013 г.09 Февруари 2014 20:39
Който иска да знае какво коментира по темата, може да си направи справка Натисни тук

(Не се отнася за срамните калинки на герберастията. Те могат да си пърхат по всяка тема безпросветни, както и доСЕГА)
09 Февруари 2014 21:13
Който иска да знае какво коментира по темата, може да си направи справка

Господин другарю,
от 139 мерки са изпълнени 31, в проценти- 22%!!!

Кой тук плямпаше нещо за калинки???
09 Февруари 2014 21:15
германецо,

с твоите проценти - по твоята глава. 22% за половин година, или 1/8 от мандата. в проценти - 12.5%
09 Февруари 2014 21:16
с този темп последната година и половина няма да останат мерки за изпълнение
09 Февруари 2014 21:40
Firmin, направих справка и си връщам думите. Не са виновни журналистите. Грешката е на самото
правителство - пропуснали са да отчетат, че МВнР е премахнало тежкия режим за лицензиране на
фирмите за преводи. Младенов искаше хем да платим по 3-4 хилядарки за сертификация, хем да
подпишем документ с невярно съдържание. Сега е достатъчно само второто.
09 Февруари 2014 21:53
Слабичко, другарчета, слабичкооо, очаквах по - организиран и яростен напън за разобличаване на поредния "поръчков пасквил"!
09 Февруари 2014 23:53
никой от сегашните управляващи дебили няма интерес от промяна. както ревнаха и против референдум за изборната система.
паразити.
10 Февруари 2014 08:57
Не са лицензионните режими трънът в петата на българската икономика! Проблемът е в организацията! Само една малка част от хората могат да организарт собствен бизнес. Останалите (над 90% от цалото население трябва да бъдат организирани: да ги заведеш на полето, да им дадеш мотика в ръцете, да ги следиш да копаят 8 часа и в края на работния ден да им платиш надницата! Ето това е бизнес! Дори онези, които сами могат да си организират собствен бизнес, ако нямат опора (пазар) уреден от държавата в края на краищата загиват. Държавата е длъжна да осигури оня поглед към икономиката, който може да бъде сравнен съмо с широтата, обзора на погледа на орела или на космическия спътник.
10 Февруари 2014 12:45
Като любопитно мъниче прегледах справката на Фирмин за чутовните успехи на правителството в писането на успехи.Да преведа на човешки от административен новоговор.2 удължени срока на лиценз и разрешително(сигурно гражданите масово имат пристанища),1 разрешение да представиш справка "само" на хартиен носител,но не и само по ел.път,4 мерки за зем.производители,касаещи "справки" в същата стая,2 отпаднали изисквания да изисквам дипломата на хидролога,като ми прави справка,петте ежегодни промени в данъка за автомобили и такса смет,улеснение на предприятията,като с алинея в Закона за счетоводството им разрешили да прилагат Закона за електронния подпис,облекчения за бившите "Тих труд" като вече не е необходимо да доказваш че хората са с увреждания,отпадане на заверките на "калинчите" дипломи и улесняване на издаването на нови такива,облекчение за яхтсмените,няколко за манастирите,Администрацията разбрала че може да си правим справките с мозила и хром,не само с експлорър и го отчете като успех,в кадастъра установили че програмата им чете файлове не само в един формат и приложили една Евродиректива.......Тия са се скъсали да си смучат палеца да съставят отчета
10 Февруари 2014 12:54
Да попитам така:Ако днес реша да отворя ресторант-колко дукумента са ми спестени от по-миналата година,ако строя завод-колко хартия се икономисва,ако вдигам къща-какви срокове и документи отпадат....Нищо....ниенте,зиро...Боковизация & калинки.Единия ряза ленти,тия го докарват от отчети.
10 Февруари 2014 13:01
Да приемем, че искаш да отвориш ресторант. Какви регистрации, разрешителни или лицензи очакваш да си спестиш?
10 Февруари 2014 13:03
А какви изобщо са спестени?
10 Февруари 2014 13:05
Информацията е абсолютно достъпна и документите, които се изискват са съвсем в рамките на нормалното. Твоите твърдения, обаче се, че досега нищо не е направено. Затова те попитах - какво ти е излишното?
10 Февруари 2014 13:07
"колкото повече - толкова повече" или "повече хартия ....по-чист задник" - избери си заглавие за тоя разтърсващ отчет за нищонеправене Асол и ми кажи каква е разликата с ленторезането Боково?
10 Февруари 2014 13:12
Ясно! Като бъдещ ресторантьор ти не си наясно какви документи се изискват от теб, но предварително знаеш, че не са необходими всичките! И за да станат приказките още по-празни, ни в клин, ни в ръкав преминаваме към неудачното сравнение с лентите на Тиквата.
10 Февруари 2014 13:13
Излишното , Асол,специално днес,беше да издирвам фирмата ,направила кадастралната схема на един имот,при условие че имота има кадастрален индентификатор,за да помоля геодезиста да ми даде обяснителната записка,която е направил преди 3 години,тъй като в кадастъра са я потурчили и искаха да се извърши ново замерване.Също така им занесох одобрените строителни книжа (добре че строителя не е фалирал и е познат)защото 11 дена не могат да си ги намерят в папките.Всъщност е поразително какъв хаос е в тая служба.И това не е единствен случай-от 5 имота на 3 им "оправям" документите.Всъщност вече и не питам какво точно трябва да върши администрацията,защото не върши нищо
10 Февруари 2014 13:23
Но....след като на практика обработвам информация,която би трябвало да получавам по закон от Държавата,"изчиствам" шумовете в системата,попълвам и издирвам документи,които са държавни и нужни на Държавата,голяма част в служби и архиви на самата Държава.....с думи прости бих искал да ми се обясни защо се очаква и да плащам такси и данъци?
10 Февруари 2014 13:26
сетих се-ако не платя за "защита" ще стане лошо за мен и семейството ми.Нещо като да си платя застраховка против кражба на СИК ако не искам да ми откраднат колата....навремето де.
10 Февруари 2014 13:28
Проблемите с кадастъра не са от вчера и аз лично смятам, че ще е необходимо още доста време за да се решат. Не съм наясно със случая ти, но допускам, че общината е дала своя немалък принос в хаоса, който си наблюдавал. Битките за режимите между централната и местната власт не са от вчера и скоро няма да спрат. Аз лично не вярвам да се разрешат в близките десетина години, ако ще и Господ да назначим за министър-председател.
10 Февруари 2014 13:31
Добре....прегледай отчета и виж кое касае "гражданина".....и каква е стойността на тоя "отчет"
10 Февруари 2014 13:35
Разпечатай го,вземи един червен химикал и задрасквай всичко,което не засяга значима социална група,не е нов дизайн на бланка,не е от служебното правителство,не е обичайно изменение на данъчното облагане,не е свързано с дейността на самите държавни служби помежду им(пристанищната инфраструктура е държавен монопол) и изобщо има някакъв смисъл.Хайде-опитай и кажи какво остава.
10 Февруари 2014 13:40
Прочетох го и смятам, че доста съществени неща са направени. Ако не ги забелязваш, не мога да ти помогна. Мога да ти посоча конкретни неща, засягащи голяма група хора и бизнес, но съм сигурна, че или ще сравниш направеното с някоя от боковите простотии или ще се отплеснеш в лично твои си проблеми с администрацията. Като те попитах за ресторантите, веднага започна да се жалваш от кадастъра. Да си беше написал само за своите неволи, а не да правиш грандиозни обобщения. Последното е запазена територия на Митев, не му отнемай първенството
10 Февруари 2014 13:45
Добре,отварям Аписа,казвай кое?Кое точно?Ще подмина кооперациите на хора в неравностойно,тъй като ми е неудобно да коментирам че някой може да иска преференции ,при все че всички са абсолютно здрави,и продължаваме нататък.Казвай кое веднага си забелязала и те е изпълнило с тоя пролетарски ентусиазъм от успехите на народната власт.А че си е Боковашко тупане в гърдите и въздух под налягане вече го казах.Сега просто ти предлагам кротичък и критичен анализ на тоя класически текст,тая ода на радостта ,монумент на победата....
10 Февруари 2014 13:46
Какво точно търсиш в Аписа???
10 Февруари 2014 13:55
Отстрани са дадени нормативните документи и съдебната практика по тях.Когато ВАС е обявил една "справка" за незаконна в тълкувателно решение или по някое дело не бих казал че е успех на администрацията че вече и е забранено да изисква незаконни или направо неконституционни справки. Много е весело колко от отчетените "успехи" всъщност е привеждането на формуляр във вид(щях да кажа "удобен за логаритмуване" посочен от Закона
10 Февруари 2014 14:06
Ужас! Колега, голям хаос е в главата. Я пак си прочетете линка на Фирмин (като непрекъснато си напомняйте, че и други хора могат да четат), ама всичко от справката и се опитайте да не манипулирате, като умишлено акцентирате върху някои от мерките. Между другото, едно от неудобствата да пишеш по форумите се заключава във възможността да налетиш на опонент, който е доста по-наясно по коментираната материя от голяма част от списващите пространни критикарски коментари. Оставям Ви да си разводнявате темата сам, като очаквам напоителен постинг и за съдебната практика у други държави. Фирмин беше прав
10 Февруари 2014 14:21
Тъй като тенденциозно съм акцентирал на "някои" мерки,явно в неспулочлив опит за сугестиране на несъществуващ опонент,бих ви помолил Госпожо да представите вашия прочит на съществените и конкретни мерки.С радост ще се запозная с анализа Ви.Може да се обърнете и към Фирмин ,списъка не е чак толкова дълъг за да не може да го представи и по-разгърнато.Иначе оставам с впечатление че са пропуснати и крупни успехи,случили са се благодарение на Правителството....като никненето на тревата,изгряването на луната,мокренето във водата.Все неща за които Единствения,Бокочовека ,Първостроителя и Създателя на бял кон режеше лентички на всеки километър.Може да разясните и за приноса на Партията върху стабилността на избрания орбитален курс на Земята или наклона на остта и Простичко молим-като за малки хора-какво сме пропуснали от чутовните подвизи на Администрацията в борбата и с ламята?
10 Февруари 2014 14:52
Я да отида да си сипя една биричка,Другарко и да не държа на линия адвокатите ми по корпоративно , облигационно и вещно право че хората с интерес чакаха анализа Ви,Другарко,ама са заети хора и викат че и след работа може да се посмеем(състуденти-не че бих си позволил техните тарифи ако трябваше да си плащам като поп сметта на манастир-хотела....я,те им я опростили)
10 Февруари 2014 18:50
Здравейте,
Firmin е представил отчет за изпълнение на мерки от май, 2013. Казвам го за яснота.
В текста се коментират одобрените пакети от кабинета Орешарски през август и октомври, третият, последен пакет не е включен, защото бе приет скоро и е редно да се изчака до какви мерки ще доведе.
http://www.pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=w3OjtsqNgwe3yZ%2bqEQZ%2bsA==

http://www.pris.government.bg/prin/document_view.aspx?DocumentID=rQms5VXf82QHBo76W48aVQ==

Благодаря ви за дискусията.
От автора
10 Февруари 2014 19:24
Ако искат наистина да въведат електронно правителство, ще променят чл.33 от Закон за ограничаване на административното регулиране .....! Министърът който трябва да наказва държавните служители за поискани документи намиращи се при тях или издадени от друг орган в България и ЕС , умишлено е с имунитет? Каква полза от предвидените наказания по чл.30 за държавните служители, които нарушават чл.5 с 5000 лв. -10 000 лв. , когато министърът не контролира изпълнението на закона? Законът за дейностите по предоставяне на услуги,раздел уреждане на спорове не предвижда намеса на администрация в споровете между доставчик и потребител на услуги, освен мерките по ЗБУТ! Всяка "помощ" от чиновник струва много на данъкоплатците , защото е схема за корупция!
10 Февруари 2014 19:45
Електронното подаване на документи от учебните центрове , всъщност е сканиране на същите документи и изпращането им по интернет! В ЕС няма изискване за диплом или удостоверение за завършено образование, за да се явите на изпити и получите свидетелство за управление на МПС?Документите описани в заявлението образец за изпити и разрешителни са издадени от държавни органи и информацията се намира при тях? МОН и ИААА-София се дублират в контролирането на образователните услуги свързани с обучението на водачи на МПС? Въпреки създадените корупционни схеми в ИААА-София, разследваните от прокурор ръководства и служители , все още продължават на контролират учебните центрове, да провеждат изпити и да контролират сами себе си в конфликт на интереси ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД