:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 579
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК спря търговски преговори с Швейцария

Алпийската страна ще изгуби 80 000 работни места заради резултатите от референдума
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Швейцария и външен министър Дидие Буркхалтер разговаря с журналисти след съвещание в Берн с Комисията по външна политика. Обсъдени са били отношенията с ЕС след резултатите от референдума в неделя.
ЕК прекрати преговорите с Швейцария за трансграничната търговия с електроенергия, предадоха информационните агенции. Това стана, след като на референдум в неделя жителите на алпийската държава решиха да бъдат въведени квоти за имигрантите от държавите - членки на ЕС. От Брюксел заявиха, че преговорите не могат да продължат без по-голяма политическа яснота от страна на Берн. "Не са предвидени технически преговори по споразумението за енергетика между Швейцария и ЕС", каза говорителката на ЕК Сабине Бергер, цитирана от агенциите. "Можем да продължим напред, след като се направи подробен анализ на по-широкия контекст на двустранните отношения." След като бяха обявени резултатите от референдума, веднага швейцарският президент и министър на външните работи Дидие Буркхалтер заяви, че е поставено под въпрос споразумението с ЕС за свободно движение. Наред с това могат да възникнат проблеми и много други договори между Швейцария и ЕС в сферата на земеделието, транспорта, научните изследвания, и др.

Швейцария може да се окаже принудена да закрие 80 000 работни места заради ограничаването на имиграцията, прогнозират икономисти от банката "Креди Сюис". Това ще бъдат само част от икономическите последици от референдума. Според експертите последиците могат да са още по-забележими върху работните места, тъй като несигурността подтиква компаниите да променят броя на наеманите служители.

Междувременно популистката десница в Норвегия поиска в страната също да се проведе народно допитване за ограничаване на имиграцията, предадоха агенциите. От Партията на прогреса, която участва в правителството и е привърженик на рестриктивната имигрантска политика, обясниха, че не искат въвеждане на квоти за имигранти, както в Швейцария, а по-строги правила за чужденците, заселили се в Норвегия. Страната не е член на ЕС, но е свързана с него чрез участието си в Европейското икономическо пространство и Шенгенската зона за свободно движение.

МЕРКИ

Нови мерки за подобряване на интеграцията на чужденците във Франция обмисля правителството на премиера Жан-Марк Еро, съобщиха местните медии. Късно вчера той трябваше да ги обсъди с министрите си.

Междувременно проучване на ЕК показа, че гражданите на страните членки упражняват правото на свободно движение в други страни от ЕС главно с цел да се възползват от възможностите за работа. В проучването са участвали 6 европейски града, избрани заради многонационалния състав на населението си: Барселона, Дъблин, Хамбург, Лил, Прага и Торино.

9
3855
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
11 Февруари 2014 20:19
Междувременно популистката десница в Норвегия поиска в страната също да се проведе народно допитване за ограничаване на имиграцията

В случая става дума за съвсем друга бира - ограничаване притока на "бежанци", а не на граждани на ЕС.
11 Февруари 2014 21:25
Хахаха че в Конфедерацията ЕС-гражданите не са ли "бежанци" ? Икономически бежанци, буквално!
12 Февруари 2014 00:07
Алпийската страна ще изгуби 80 000 работни места заради резултатите от референдума
Значи 80 000 бъдещи емигранти така или иначе няма да имат работа , за какво да ги хранят ?
12 Февруари 2014 01:21
Тези 80000 (виртуални) работни места кой би ги заел - да не би самите швейцарци?
Или само си преливаме от пусто в празно. Създайте ги в ЕС ако може.

12 Февруари 2014 09:18
Предлагам на тримата по-горни специалисти да чуят новините на някое швейцарско радио за новини - примерно Натисни тук - да чуят как швейцарците са се хванали за главите заради яйцето, което им снесе референдумът. (Или по избор -пак там- някое на един от 4-те езика на CH) За да не се говори наизуст.
12 Февруари 2014 10:16
Nickolas, винаги има различни мнения. Това особено е вярна за Швейцария, където хората свободно ги изказват. Но демокрацията не се ръководи от изказвания по радиото, а от гласовете в урните.

12 Февруари 2014 12:16
indiec, швейцарците тепърва ще осмислят за какво точно са гласували. Всичките помии, дето се изговориха за имигранти и т.н., всичко е плод на болни мозъци, като сидерката и камерън. Доказано е че миграцията, въпреки циганското население, няма негативен ефект върху икономиката, точно обратното. Колкото до свободното движение на хора, това е една огромна крачка напред, която все още не е оценена от много хора.
12 Февруари 2014 21:04
Е чувам ги новините, всеки ден, и радио, и пресата....е, в Тичино не ползват израза "бежанци" а ТОПИ - плъхове когато говорят за приизжащите гладни европейци.И не им бери грижата на швейцарците, като изгонят гастарбайтерите им остават около 900 години спокоен заможен живот преди да усетят финансови проблеми.
12 Февруари 2014 21:30
Големото яйце си го снесоха ония дето поискаха да се премахне кръста от знамето на Швейцария защото обиждал религиозните им чувства.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД