:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта омаловажи препоръките на Европа за Изборния кодекс

Заради неразбирателство преференциалното гласуване за депутати може и да не се състои
Открийте разликите
Управляващите са склонни само на дребни отстъпки в Изборния кодекс по препоръките на ОССЕ и Венецианската комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, но не и по основната - че той не може да действа за евровота. Това се разбра при поредното заседание на временната комисия за изработването на закона. Двете евроорганизации са категорични, че изборното законодателство не бива да се променя поне година преди вота. Този текст обаче дори не бе споменат от шефа на комисията Мая Манолова при разбора след получаването на писмото с препоръките. Манолова не се отказа да заплашва, че избори по кодекса "Фидосова" са изпитание пред честността и прозрачността им. Освен това лявата депутатка заподозря, че президентът ще усложни още нещата, като наложи вето върху кодекса.

Комисията "Манолова" се съобрази с изискването на Европа за машинното гласуване, но то ще бъде въведено първоначално само експериментално. Така на евровота резултатите от него няма да влизат в общия сбор от гласовете за партиите. Гражданите ще участват в изборите с хартиени бюлетини и само ако искат - чрез машина.

Един от най-съществените елементи - за преференциалното гласуване на парламентарните избори, може и да отпадне от новия Изборен кодекс, след като за пореден път депутатите от различните ПГ не успяха да постигнат съгласие. Вносителите от БСП предлагат прагът за разместване в листите да е 7%. ДПС настоява преференциите да важат само ако повече от 50% от гласувалите са упражнили това свое право. ГЕРБ пък настояват прагът да е 5%. Нито един от текстовете не събра необходимото мнозинство, за да бъде приет, и въпросът бе оставен за пленарната зала. Ако и там не се стигне до разбирателство, преференция на вота за НС няма да има.

Все още не е решен и въпросът за уседналостта, както и този за активната регистрация на избирателите. Тяхната съдба също е в ръцете на парламента. Днес кодексът влиза в пленарната зала.

Заседанието на комисията вчера бе най-инфарктното при дебатите по изборното законодателство в последните няколко мандата на НС. Заради крайни изказвания от залата си тръгнаха обидени депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Десислава Атанасова. Двамата бяха подразнени, че Манолова си позволяваше да ги прекъсва и да коментира техните изказвания. Малко по-късно след пререкание с Манолова напусна и соцдепутатката Татяна Буруджиева. Буруджиева влезе в спор с колегите си от ДПС за агитацията на майчин език, а шефът на комисията се опита да предотврати дебата. Самата Манолова затръшна вратата, след като не успя да спре споровете около агитацията на майчин език. Изказващият се в този момент Павел Шопов ("Атака") прекъсна себе си с констатацията, че никой не ръководи заседанието. След кратка почивка депутатите се събраха отново и продължиха в по-спокойна обстановка.
19
3550
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
11 Февруари 2014 20:26
БСП наела пиар агенция, за да осигури около 700 "трола" за "опорните си точки"

в тукашния форум троловете са доброволци
11 Февруари 2014 20:56
Продължават да се подиграват с нас.
11 Февруари 2014 20:57
да, и с двама ви.
11 Февруари 2014 21:11
Гус'жа Фидосовнаа, а пък мръсниците ви бърникат из Кодекса и плюват по Европата.
11 Февруари 2014 21:28
Като ги викаха да пишат заедно Кодекса, льохманите искаха оставки. Сега реват: "Паниковского бьют". Бахти инфантилите!
11 Февруари 2014 21:42
Майтапчии!
11 Февруари 2014 21:48
Заради крайни изказвания от залата си тръгнаха обидени депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Десислава Атанасова.

Ами не са свикнали толкоз време да УМУВАТ...
11 Февруари 2014 21:51
Вносителите от БСП предлагат прагът за разместване в листите да е 7%. ДПС настоява преференциите да важат само ако повече от 50% от гласувалите са упражнили това свое право. ГЕРБ пък настояват прагът да е 5%

Колко са 5 и 7%? вероятно - 1 човек, или по-малко....
11 Февруари 2014 21:51
Любчо, надай се надай, че кавгата в комисията ще прерастне и в парламента, та най-после да се оттървете от омразното ви правителство. Хвани под мишка Жоро Коритаров и пийте по едно за повторение на варианта 4 януари. Наздраве!
11 Февруари 2014 21:52
А ще получат ли заплати за непроведено заседание???
11 Февруари 2014 22:01
Долу ръцете от Сигналчик - сестра Галева !
Само тя и редовно абонирания за загуби -Херсонския , като нищо ще да върнат на власт физкултурниците .
11 Февруари 2014 22:11
Кутев мили,
Освен марсиански "доброволци", навсякъде си нацвъкал, с дремещи "клетки"... За манифестация на Идеята ???...
След Сергей, измоли Прошка, а сетне с кръгом и бегом, към "прашките"...
11 Февруари 2014 22:51
Изборен кодекс "Фидосова"

Изборен кодекс "Манолова"

Божке как сме се подредили !!
11 Февруари 2014 23:23
Като ги викаха да пишат заедно Кодекса, льохманите искаха оставки. Сега реват: "Паниковского бьют". Бахти инфантилите!

Кого викаха? Поименно, моля.
Бахти инфалтилите, поддържащи коалицията ДПС -БСП!
12 Февруари 2014 09:24
Долу ръцете от Сигналчик - сестра Галева !
Само тя и редовно абонирания за загуби -Херсонския , като нищо ще да върнат на власт физкултурниците .
Натам отиват нещата. Зорлем сами ще сдадат властта. Без бой.
Кого викаха? Поименно, моля.
Викаха казионните организации от февруарските протести. И Петното.
12 Февруари 2014 14:22
Освен това лявата депутатка заподозря, че президентът ще усложни още нещата, като наложи вето върху кодекса.

Тая не само е нагла, ами и достатъчно тъпа да си признава сама, че е снесла поредното недодносче.
Бах ти и държавата, дето такива рошави патки са и парламентарни шефове...
12 Февруари 2014 15:39
"БСП се подготвяла за оставка и избори 3 в 1 през май

Властта е заложила преждевременната си оставка и падането на президента още в проекта за нов Изборен кодекс (ИК).

Това става ясно от Параграф 12 в Преходните и заключителни разпоредби на работния вариант за ново изборно законодателство, който ресорната комисия на Мая Манолова е изпратила за становище до Венецианската комисия.

Ето какво гласи Параграф 12:

При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.

Работният вариант на новия Изборен кодекс датира от 17 октомври 2013 г. и е публикуван на страницата на Временната комисия за изработване на нов ИК, в която участваха и неправителствени организации. На сайта на Венецианската комисия, която изпрати становището си по текстовете на 7 февруари, стои преведен именно работният вариант на Изборния кодекс.

В актуалния проект за ново изборно законодателство, който се обсъжда на второ четене в новата комисия на Манолова, този текст отсъства. ..."
http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%91%D0%A1%D0%9F-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-3-%D0%B2-1-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BC%D0%B0%D0%B9_298362.html
12 Февруари 2014 19:01
ИМА ли по-сигурно гласуване ???
ИМА ли по-сигурно гласуване от гласуването по Интернет ??? НЕ, НЯМА ???
Защото има толкова много възможни контроли и защити, като : IP и MAC адреси, предварителни регистрации, ключове, ограничения за гласуване от един компютър, време на гласуване и т.н.........
НИМА е по-сигурно хартиеното гласуване, където могат да се подменят бюлетини, да се подменят цели списъци, да се гласува чрез мъртви души, да се нагласяват и купуват изборни комисии, да се купува неграмотното циганско население, което и без това живее на гърба на народа и го краде всеки ден ????
12 Февруари 2014 19:47
Ние сме на това окайващо положение от изпълнение на европейски препоръки.
Европейците ни поставяха неизпълними условия за присъединяване към ЕС и НАТО и нашите продажници ликвидираха държавата и държавността в страната. Сега сме разграден двор, провинция, санитарна територия в покрайнините на ЕС.
Трябва да решим- или да сме протекторат и да ни управляват директно от Брюксел без междинни мекеренца в България, или да ставаме нормална държава, която си защитава интересите и да е равноправен член на ЕС.
Да се проведе референдум трябва ли да сме в ЕС и НАТО с оглед на постигнатите резултати след присъединяването ни. Нали всеки взе да инициира референдуми. Както Великобритания ще решава дали да остава в ЕС какво пречи и ние да направим същото? Или ние сме по- големи демократи от англичаните, или нашите политици са много по- продажни от техните?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД