:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,334,740
Активни 170
Страници 3,795
За един ден 1,302,066

Правителството не смята да слуша БСП за данъците

Премиерът се размина с икономическия си министър за спасяването на закъсали структуроопределящи фирми
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Срещата на правителството с бизнеса събра на едно място представители на властта, на синдикатите и работодателите. Част от гостите обаче не останаха напълно удовлетворени от отговорите на министрите Петър Чобанов, Даниела Бобева и на премиера Пламен Орешарски. Големите отсъстващи от дискусията бяха министърът на икономиката Драгомир Стойнев и министърът на транспорта Данаил Папазов, които са в чужбина.
Противно на лансираната от БСП идея за референдум по данъчната политика, правителството заяви твърд курс към запазване на преките данъци. Кабинетът не смята да променя в обозримо бъдеще нито корпоративния данък, нито данъка върху доходите на физическите лица, които ще останат 10%. Не планира да въвежда и по-ниски диференцирани ставки за ДДС при различни групи стоки и услуги. Това обяви вчера министър-председателят Пламен Орешарски на среща с близо 700 представители на бизнеса, в която участваха и основните министри.

Правителството счита, че България не може да си позволи да се лиши от ниските преки данъци. "В условия на засилена конкуренция за инвестиции това е основно наше предимство и ние не можем да си позволим да се лишим от него в обозрим хоризонт", заяви Орешарски. Категоричната позиция на кабинета съвпада с мнението на ДПС и прави все по-съмнително анонсираното от лидера на БСП Сергей Станишев повишение с 5% на данъка за високите доходи още от 2015 г.

Видимо разминаване между кабинета и БСП има и по темата реиндустриализация и спасяване на закъсали структуроопределящи предприятия. "Не възнамеряваме да правим държавна индустрия, нито да реанимираме фалирали предприятия. Рестартът на някои предприятия минава през интереса на частни инвеститори, които вероятно ще използват само името на компанията и ще подменят изцяло технологията", каза Орешарски, намеквайки за фалиралата "Химко"-Враца. На въпрос на бизнеса ще се наливат ли държавни пари за спасяването на закъсали дружества, Орешарски коментира, че ще бъде категорично против ползването на публични средства. "Нито един лев няма да бъде вложен в придобиването на технологични активи", заяви Орешарски. Икономическият министър Драгомир Стойнев, който вчера отсъстваше от срещата с бизнеса, от месеци говори за изкупуване на дялове от закъсали предприятия. От обясненията на финансовия министър Петър Чобанов в крайна сметка се разбра, че няма да се мине без публични загуби. Той разясни, че предприятия в тежко финансово състояние могат да се оздравяват и чрез замяна на дълг срещу придобиване на собственост от друга държавна компания. Явно това ще бъде механизмът за спасяването на "Химко" от новосъздаденото дъщерно дружество на БЕХ - "Енергийна инвестиционна компания".

Правителството вчера косвено се противопостави и на идеите на "Атака" за ДДС. "Кабинетът ще продължи да поддържа единна ставка на ДДС в размер на 20%. Диференцираните ставки имат много повече негативи от единната ставка", изтъкна в изложението си пред бизнеса Орешарски. В парламента в момента е внесен законопроект от депутати от "Атака", които настояват ДДС за произведените в България хранителни продукти да бъде намален на 10%. Подобни искания за ставки от 5 или дори 0 процента периодично се издигат и от различни браншове.

Нямат шанс и витаещите идеи за излизане от валутния борд преди присъединяването на България към еврозоната. "Не поставяме по никакъв начин този въпрос на дискусия. Има известни предимства от плаващите курсове за износа, но за малка и отворена икономика фиксираните курсове имат далеч по-големи предимства", коментира премиерът.НАМЕРЕНИЯ

Правителството възнамерява изцяло да отмени приетия в мандата на ГЕРБ закон за публично-частното партньорство. Според премиера законът не стимулира, а пречи на реализирането на съвместни проекти. Не се разбра каква нова уредба ще замени досегашния закон. Премиерът обяви и друго намерение - за въвеждане на декларативен режим при реализиране на инвестиции, при който проверките за покриване на съответните условия ще се реализират след стартирането на инвестицията. Не стана ясно кои точно условия ще подлежат на такава проверка постфактум. В областта на забавените секторни реформи премиерът Пламен Орешарски гарантира, че приоритет в образованието ще бъде регулирането, заедно с бизнеса, на търсенето при университетите и въвеждането на дуална система с учене и работа в професионалното обучение. В здравеопазването ще се върви към постепенно разширяване на пакета на частните фондове и плавното им навлизане в системата. Не стана ясно дали това означава орязване на пакета на НЗОК и въвеждане на задължително допълнително здравно осигуряване.ВЪПРОСИ

Спряната пенсионна реформа и ръстът на минималната работна заплата бяха изтъкнати от представители на бизнеса като основни точки, по които предприемачите се разминават с правителството. Фирмите не приемат и неамбициозния краен срок за въвеждане на електронното управление - 2020 г. Срокът вероятно ще бъде скъсен, а министерствата и областните администрации обещават 760 електронни услуги до 2-3 години. На свой ред синдикатите извадиха на дневен ред идeите за промени в Кодекса на труда. "Не съм казвал, че кодексът е основна пречка пред бизнеса, но в отделни разговори се поставят въпроси за някои отделни регулации. При всички случаи тази тема не стои като нещо много напред в списъка със спешни въпроси, които трябва да бъдат решени", коментира Пламен Орешарски.СКАНДАЛ

Контролът върху големите търговски вериги ще се засилва. Въпрос, зададен от шефа на Сдружението за модерна търговия, което обединява повечето от най-големите вериги у нас - Йордан Матеев, разгневи премиера Пламен Орешарски. Матеев коментира, че бизнесът е подложен на публични атаки от страна на властта, и поиска да узнае какви са плановете за регулациите в сектора. Премиерът първо отбеляза ролята на веригите в приноса на модернизацията на търговията, но после вледени тона и се усъмни, че те опитват да заобикалят плащането на ДДС, като ползват посредници при доставките от големи компании зад граница. Така между две големи мултинационални компании заставал едноличен търговец. "Това силно ми намирисва на заобикаляне на плащане на ДДС от търговската верига, не виждам къде тук е мястото на едноличния търговец, вместо договорът да е директен", заяви премиерът.

20
4105
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
11 Февруари 2014 20:06
За пореден път издържано и неманипулативно заглавие
Подборът на статиите за първа страница с оглед на скучния изминал ден в татковината също е перфектен
Разборите в Наблюдател също са на животрептящи теми, докосващи най-тънките струни в читателите на вестника
Както става често напоследък, дълбоко съм удовлетворен от качеството на информацията и начина на нейното поднасяне
11 Февруари 2014 20:10
Политическите хермафродити от Позитано тепърва ще си дават сметка по каква пързалка ги е пуснал МВФ, като им е пробутал Орешарски още като финансов министър. Все по-трудно ще им става да се задържат от лявата страна на парапета. пАраванов и Калфин да не се дистанцират! И те са, както казват французите, от хайверената левица...
11 Февруари 2014 20:50
Намеренията тънат в мъгла, а електронно правителство и като подарък го не щем. Още една изгубена година в празни приказки за намерения
11 Февруари 2014 21:15
Пак БСП управляват, но изглежда да са опозиция.
Аман бе другари ...
Чудно ми е Вашите избиратели, Вие ли на маймуни ги правите или те сами?
11 Февруари 2014 21:54
Херсонското БСП не може да влияе на правителството, защото е дало България на концесия на ДПС и най-важните икономически решения се вземат от кръговете около ДПС.
БСП може да влия само върху " Leadway media solutions " - фирмата , чрез която се курира асолизацията на мрежата, като за опорните точки отговорност носи Оля Генчева/...китариста Иван Лечев/ - някога PR на Милен Велчев и групичката около Малкия Мук, известна с бизнес ангажиментите си с Моника . От където е и връзката .
Само за периода 09.01-28.01.2014 г по зададените опорни точки са публикувани 1840 коментара , в ФБ-451 , а в онлайн медии- 1389. В месечните доклади до Кутев - отговорник за комуникационната стратегия, особено място се отделя на активността на розовопрашковите тролове във форума на "Сега " - един от най- четените от чужди мисии в България.
11 Февруари 2014 21:56
Камате/Насата, последният да затвори вратата, писнА ми да ми сменяш работодателите. Влез в съгласие поне със себе си
12 Февруари 2014 06:09
последният да затвори вратата

На БСП-ООД ли
СеДянков направо им се изцвъка на физиономиите. Излиза че и Натка има повече "топки" от тях
12 Февруари 2014 08:13
Излишно се напрягате да обсъждате изявленията на Пацо. Работата на правителството и на партията е пиарска -- да замазват очите на глупаците по публичните форуми, докато отзад правят каквото им се разпореди от КОЙ.

Излишно е и да се опонира и на чугунариата из форумите, те са платени от Кутев, както вече се знае и с документи.

Срещу заплатата на тролчето няма аргументация, а е и трудно да се надговори смяна от неколкостотин другаря.
12 Февруари 2014 09:15
Правителството счита, че България не може да си позволи да се лиши от ниските преки данъци. "В условия на засилена конкуренция за инвестиции това е основно наше предимство и ние не можем да си позволим да се лишим от него в обозрим хоризонт", заяви Орешарски.

Орешарски си е обикновен зле прикрит неолибераст, в тежка зависимост от бизнес-кръгове, които го поставиха на този пост.
12 Февруари 2014 09:25
А ти изглежда си неприкрит комуняга!
12 Февруари 2014 09:28
Киса, голема бадама си ударил..
Останалите да съ поучат
12 Февруари 2014 09:32
Ейй, голема мъка.
Пак нема да построиме цоциализъма.
Нито един от модерната лява партия не става за премиер.
12 Февруари 2014 10:06
Ауууу, лошо правителство. Да се сваля веднага!
12 Февруари 2014 10:35
Ми браво на правителството за данъчната политика!
П.П. wreckage, Асол & co. могат да си запишат кога и защо съм хвалил правителството на БСП+ДПС.
12 Февруари 2014 13:24
А къде е ибрикчийският отбор от едноклетъчни на Депутата Путев? БСП и правителството им пак са се о...ли, а те не идват да бършат? Безобразие!
12 Февруари 2014 13:28
И естествено, на БСП пак някой им е **** в гащите! Както винаги... Този път, по изключение, не е Б.Б., а МВФ! Сбирщина от крадливи, мръсни отрепки. Червени боклуци, демек.
12 Февруари 2014 13:32
Аааааа, Арата! Не тъй!
Как може да недооценяваш най-доброто досега и най-експертното правителство в цялата вселена?
Не са хубави тия работи, моля те вземи си бележка!

12 Февруари 2014 15:18
Тукана или Кутев не е утвърдил бизнес плана на Оля от Трамвай 5 - " Leadway solutions ", или са снижили плана по опорните точки ?
12 Февруари 2014 15:41
Нормално, след като се стяга за предсрочни избори:
"БСП се подготвяла за оставка и избори 3 в 1 през май

Властта е заложила преждевременната си оставка и падането на президента още в проекта за нов Изборен кодекс (ИК).

Това става ясно от Параграф 12 в Преходните и заключителни разпоредби на работния вариант за ново изборно законодателство, който ресорната комисия на Мая Манолова е изпратила за становище до Венецианската комисия.

Ето какво гласи Параграф 12:

При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. едновременно с избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители, районите за организационно-техническата подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за президент и вицепрезидент на републиката съвпадат с изборните райони за народни представители.

Работният вариант на новия Изборен кодекс датира от 17 октомври 2013 г. и е публикуван на страницата на Временната комисия за изработване на нов ИК, в която участваха и неправителствени организации. На сайта на Венецианската комисия, която изпрати становището си по текстовете на 7 февруари, стои преведен именно работният вариант на Изборния кодекс.

В актуалния проект за ново изборно законодателство, който се обсъжда на второ четене в новата комисия на Манолова, този текст отсъства. ..."
http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%91%D0%A1%D0%9F-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-3-%D0%B2-1-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BC%D0%B0%D0%B9_298362.html
12 Февруари 2014 16:10
Нещо яко сте се объркали в тази статия. Правителството не може нито да отменя, нито да приема закони. Така беше при "управлението" на мутренската банда на Боко рапоня. Сега правителството е друго и има само законодателна инициатива.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД