:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 490
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Непредумишлено мишление

Житейско постижение: аз не съм Цецерон

Ива Николова, TV7: Има една максима - за каквото и да ви говорят, знайте, че става дума за пари. Ще си позволя да я перифразирам. Когато ви заговорят за етническо напрежение, знайте, че става дума за избори. В петък обаче играта загрубя - и в Народното събрание, и в Пловдив. Очакваха се яростни сблъсъци по време на тъй наречения "Луковмарш" в събота, а за 19 февруари - денят, в който почитаме паметта на Васил Левски, обещават гражданско неподчинение. В цялата тази ситуация полицията е в ролята на зайчето от онзи филм, независимо дали е с шапка или без шапка, тя е виновна за всичко. Затова тази сутрин сме поканили главния виновник в лицето на главния секретар на МВР господин Светлозар Лазаров... Кажете сега, обвиняват ви, от една страна, в насилие за събитията в Пловдив, от друга страна, пък отправят обвинения, че не сте действали достатъчно адекватно и достатъчно навременно. Какво всъщност се случи, как се стигна до кръвопролитието?

Светлозар Лазаров: Има предистория, която датира от 7 февруари... (Объркано хронологично изложение с поанта: общината в Пловдив е виновна за ескалацията.) ...Това са официални документи. На 14 февруари се проведе мероприятието, което беше разрешено от ръководството на община Пловдив. Казвам ръководството, защото те там не могат да се разберат кой е кмет, кой е в отпуска, постоянно отсъстват някакви хора... Какво се случва? Имат разрешение от 9.30 ч. до 11.00 ч. да протестират пред Съдебната палата по време на провеждане на съдебно заседание. Оставям на обществото да прецени доколко целесъобразно е това. Аз съм един от малкото хора, които наистина съм стоял през последните 8 месеца зад това - хората, гражданското общество да има право, да имат възможност да изрази своите позиции. Но само когато е в рамките на закона.

ИН: Какво незаконно извършиха, че трябваше да се намесите с палки?

СЛ: Нека да продължим. До 11.00 ч. имаха разрешение. Към 11.30 ч. се отправиха към Джумая джамия, където възникнаха сблъсъци с полицията, обстрелване с ракети, бомбички и хвърляне на факли. Т.е. факли се хвърлят нещо за да се запали, нали? Не се хвърлят така, колкото да видим, че има факли. Непрестанна канонада от бомбички и други пиротехнически средства по служителите на реда, на МВР, по други свободни граждани.

ИН: Т.е. умишлено предизвиквано напрежение. От това, което слушам, следя ви мисълта - умишлено предизвикано напрежение. Така ли е или не?

СЛ: Искам да подчертая, че на този етап сме до нарушаване на обществения ред. Къде е гвоздеят? Ксенофобските прояви и расистките призиви. Това нещо няма да го толерира МВР! Който иска, да ги подкрепя, но ксенофобия и расистки прояви...

ИН: То е забранено по Конституция, да. Господин Лазаров, вие казвате, че сте имали предварителна информация и предупреждавате кметството в Пловдив?

СЛ: Да, точно така.

ИН: Вие 100% знаете кой подготвя всичко това, щом имате предварително информация. Разследвате ли..?

СЛ: Ако ви кажа, ще заприличам на един друг ръководител на МВР на по-висока от моята позиция, който обвиняваше и раздаваше присъди от телевизионните студия. Не мога да кажа нищо, защото в крайна сметка трябва да имаме съответните доказателства, а не оперативна информация и да я разнасяме по медиите.

ИН: ...Но оказа се, че тук не става дума за спонтанен протест и спонтанна реакция спрямо джамията. Такова ли е вашето впечатление?

СЛ: Разбира се, че не е спонтанно, тъй като на 7 февруари също имаше призиви пред Джумая джамия.

ИН: Но тук нищо не се чу за 7 февруари.

СЛ: Може би тогава наистина дадохме кредит на доверие малко на организаторите на мероприятието, но не го оправдаха този кредит на доверие...

ИН: Да сме спокойни за 19 февруари в София?

СЛ: Ще направим всичко, каквото е необходимо в рамките на закона, да не допуснем расизъм и ксенофобия.
1474
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД