:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,005,756
Активни 398
Страници 3,679
За един ден 1,302,066
Предизвикано

Партийни секретари напират и към Сметната палата

Управляващите искат да вменят на институцията жалката роля на раздавач на индулгенции за "нашите" и на наказателна бригада за мръсни поръчки срещу политическите опоненти
Мартин Димитров
Законопроектът за Сметната палата е грубо посегателство срещу професионализма и независимостта на институцията и очевидно обслужва интересите на управляващото мнозинство. Този проект, внесен от видните "реформатори" Румен Гечев (БСП) и Йордан Цонев (ДПС), реставрира най-порочните страни на отменения закон, действал в периода 2001-2010 г. Повтарят се същите грозни практики, използвани при опита за овладяването на ДАНС и назначаването на Делян Пеевски за нейн председател. Помните ли как тогава беше намалено изискването за стаж и на следващия ден беше предложен именно Пеевски. Сега виждаме втора част на същото - изменя се законът и се премахват и/или намаляват изискванията за квалификация и опит. И тогава, и сега се цели назначаване на "наши хора". И тогава, и сега се прави опит да бъде превзета важна контролираща институция и да се използва след това за омаскаряване на инакомислещите.

Ето конкретно какви рискове крият предлаганите нововъведения.

Според проекта Сметната палата ще се ръководи от 9-членна колегия. За членовете ще е достатъчен 10-годишен общ юридически или икономически стаж, а за председателя - общ 15-годишен стаж. Сегашният закон изисква 15-годишен професионален стаж, свързан с одита, за всеки от тричленната колегия - председателя и двамата му заместници. Ако промените бъдат приети, всеки, който тук-там е натрупал стаж като счетоводител или ТРЗ, ще може да стане шеф на Сметната палата.

Очевидно е, че истинската цел на олекването на изискванията е да се възстанови принципът на партийните квоти и



да бъдат избрани послушни "партийни секретари",



които да обслужват интересите на управляващите.

Освен това, ако проектът на Гечев и Цонев бъде одобрен, ще се премахне изискването за сертификат за одиторите, работещи в Сметната палата, който удостоверява професионалната им пригодност, както е според сега действащия закон. Очевидно това ще позволява в институцията да се правят широк кръг партийни и шуробаджанашки назначения.

Трето, прозира желание да спре да работи същинският контрол върху кметовете. Това е замисълът на предложеното създаване на териториални поделения, което неизбежно ще пренесе контрола за качеството на докладите прекалено близко до проверяваните лица по места и ще позволи упражняването на натиск от тяхна страна за приемане на удобни доклади. На практика одитираните кметове, областни управители и други местни властници ще могат сами да си пишат докладите с "квалифицираната помощ" на местните одитори, които често са битово зависими от тях.

При действащия закон контролът за качество на одитите се осъществява в централизираните дирекции в столицата. През 2013 г. Сметната палата е издала 81 наказателни постановления на кметове, зам.-кметове и председатели на комисии. От тях 41 са за кметове от ГЕРБ, 11 за кметове от БСП, 18 за кметове от ДПС и 11 за кметове, издигнати от инициативен комитет.

Предложеният законопроект дори



отменя въобще правото на Сметната палата да издава наказателни постановления



на кметове, хванати в грешки или злоупотреби с обществени поръчки. В момента Сметната палата има право да налага конкретни, включително и индивидуални глоби. И това право й се отнема. Целта е да изчезне контролът и стотици милиони да могат да бъдат прахосани и плячкосани.

С овладяването на Сметната палата ще изчезнат всички пречки за корупционни практики с новораздадените 500 млн. лева от бюджета - основно на кметове. Резултатът ще е нарастване на злоупотребите при харченето на местните бюджети и неправомерното изразходване на еврофондове. Вероятната тежка цена, която ще трябва да плати цялото общество, ще бъде ново спиране или редуциране на европейски средства поради некачествен контрол.

Прави се опит за създаване на удобна и зависима Сметна палата, работеща на принципа: "нашите" хора в палатата ще пазят нашите министри и кметове и ще мачкат "чуждите". Такава институция очевидно ще изпълнява жалката роля на раздавач на индулгенции за "нашите" и на наказателна бригада за мръсни поръчки срещу политическите опоненти.

Този опит за подмяна и овладяване на Сметната палата трябва да бъде спрян с всички средства, включително и с вето на президента, ако се налага.

---------------------------

Авторът е от икономическия екип на Реформаторския блок, бивш депутат и лидер на СДС.
Снимка: БГНЕС
Депутатът Йордан Цонев и шефът на Сметната палата Валери Димитров влязоха в остър сблъсък заради идеите за промени в работата на одитната институция.
12
2602
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
21 Февруари 2014 23:40
Депутатът Йордан Цонев

Престъпник до доказване на обратното!
22 Февруари 2014 02:07
Мартин Димитров,
-
Още не са докарали кутевчета да ехидничат за "алелуята".
22 Февруари 2014 07:45
?
---
Сайтът на Генек
22 Февруари 2014 08:58
Депутатът Йордан Цонев винаги излъчва
една неподправена възрожденска почтеност и честност и
някакъв саамороден интелект...
22 Февруари 2014 09:58
Сметната палата е една абсолютно неработеща институция, която само харчи пари. И досега не е намерила и една корупционна практика!
22 Февруари 2014 11:39
Какви глупости се ръсят за сметната палата, все едно до сега е работила така усилено безпристрастно, заловила е хиляди нарушения и дала големите на прокуратута да разследва съответните престъпления. Глупости на колела, нищо такова не се случваше- въпросния господин и компания плачат по дифолт, за това че ще бъдат сменени и това е най-голямата им болка, а не друго. Палатата в този и вид не работи, ерго трябват промени и ще бъдат направени- дали ще работи за в бъдеще предстои да видим, както обичат да се изразяват журналята. А дали Цонев ще я оглави- според мен това е малка хапка за него. В момента той е председател на най-важната комисия в парламента и едва ли ще я слмени за тази по-невзрачна позиция, от която не може да се очаква да прави политика. А Цонев израстна много като политик, това трябва да му се признае. И в момента е един от най-добрите и балансирани политици в парламента. Дори в бсп трудно може да се намери фигура, която да се равнява на него. А на фона на герберсткия маймунарник и атакисткия психодиспансер е направо европийски потик от първа величина
22 Февруари 2014 19:42
Това с израстването на Цонев сериозно ли? Ако не бяха днешните изказвания на Местан за маминпрасчо и задкулисието, това с израстването щеше да е вица на седмицата.
22 Февруари 2014 21:42
23 Февруари 2014 07:03
Какво можем да очакваме от такива ретро динозаври като Гечев, по-известен от близкото минало с впечатляващия и красноречив прякор "поразяващата уста" и от Цонев също известен с характерния прякор "Данчо ментата" Нима онзи от червените депутета не предложи безумната идея да се затварят голямите супермаркети в събота и неделя за да се пазарувало в бакалиите в квартала. Същия съсел, който предложи да се премахне забраната за пушене в затворени помещения, противно на всякакви цивилизовани практики по света. Сега тези боклуци в парламента ще сътворят поредното безумие от близкото минало когато партийния комитет и партийния секретар решаваха съдбата на обикновения човек - дали може да кандидатства в университета, дали може да пътува в чужбина, дали е "наше момче" или е син на народен враг. Това е резултатът от тези партийни листи, когато сульо и пульо ще управлява бъдещето на нас и на нащшите деца и внуци.
23 Февруари 2014 07:03
Какво можем да очакваме от такива ретро динозаври като Гечев, по-известен от близкото минало с впечатляващия и красноречив прякор "поразяващата уста" и от Цонев също известен с характерния прякор "Данчо ментата" Нима онзи от червените депутета не предложи безумната идея да се затварят голямите супермаркети в събота и неделя за да се пазарувало в бакалиите в квартала. Същия съсел, който предложи да се премахне забраната за пушене в затворени помещения, противно на всякакви цивилизовани практики по света. Сега тези боклуци в парламента ще сътворят поредното безумие от близкото минало когато партийния комитет и партийния секретар решаваха съдбата на обикновения човек - дали може да кандидатства в университета, дали може да пътува в чужбина, дали е "наше момче" или е син на народен враг. Това е резултатът от тези партийни листи, когато сульо и пульо ще управлява бъдещето на нас и на нащшите деца и внуци.
23 Февруари 2014 17:05
Звучи прилично. Ще се радвам ако депутатите зарежат демагогията и започнат да чепкат конкретни проблеми. Йорданчо, сакъ авера на Бисеров, не го приемам никак.
07 Март 2014 09:18
Валери Димитров: Не ми пука дали ще бъда шеф още три години.
Ами провилно. Истината е че с такива дебили като нашите тикви не може да се работи.
И всеки, който не им играе по свирката, бива уволнен по един или друг начин. Че ще се намерят и мекерета да ми защитават тези и тезички.
Най-малко Бойко или Мартинчо пък имат каквото и да е право да се обаждат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД