:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 668
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Патриотичният компот остана единствената национална спойка

Благодарение на патетичното обучение по история от училищата излиза идеална "глина" за мачкане от популисти
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Националните празници са идеален повод масите да бъдат поведени като стадо, а партиите да си посъживят рейтингите.
"Патриотизмът е последното убежище на негодника" - това прозрение на живелия през XVIII век английски литературен критик Самюъл Джонсън улучва "в десятката" сегашната българска ситуация. Много днешни негодници са се подслонили под родолюбиви лозунги, наметнали са се с националния флаг и изпод неговата индулгенция проповядват удивителни глупости, които се приемат без възражения от масата. Във "Фейсбук" има многолюдни страници на патриотична тематика, имаме всякакви патриотични партии и организации, отвсякъде се лее рев за "клета майка България" и "славните ни деди". Да беше жив Паисий, сигурно щеше да оцени напомпването на родолюбиво чувство у "неразумния юрод".

Забележително е, че патриотичният компот е единствената спойка между иначе напълно разединената ни и поляризирана по всички останали теми нация. Много хубаво, стига да не ставаше дума за откровени абсурди - само си спомнете баталията преди няколко години покрай проучването за картината на Баташкото клане, нарисувана през 1882 г. от Антони Пьотровски.



Формулата на патриотарството работи безотказно



покрай всякакви национални празници, а периодът 19 февруари - 3 март е особено наситен откъм емоции заради антитурския патос, който най-официално бива пуснат от бутилката от цялото държавно ръководство. С него по-лесно се пробутват най-различни политически наглости, които иначе населението по-трудно би преглътнало. Клишетата са толкова много и толкова банални, че така наречените "чествания на смъртта на националните герои" (ама че оксиморон!) са отвратителни. Почитането на паметта им обикновено се превръща в пиар на политическия, а както видяхме на 19 февруари - и на спортния елит. Всеки вече знае, че фокусът с патриотичното омагьосване на масите действа безотказно. Затова дори новоизлюпените политици са се специализирали в "родолюбиво" говорене с "братя българи", "милото ни отечество" и прочие фльонги.

Къде впрочем са корените на този всеобщ ентусиазъм? Следите водят към патриотичното образование, което училището с всички възможни средства тъпче и набива в главите на учениците от десетилетия. Всички сме израснали с него и трябват големи усилия, за да почне човек да разсъждава обективно върху съдбата на родината си, а и на света. Усилията на поколения учители и родители обаче дават резултат - няма българче, дето да не знае, че българският народ е най-най-най във всяко отношение. Ние сме върхът, а другите са кофти, зли, глупави. В учебниците по история героите са черно-бели - от трети клас на децата започват да им се набиват добрите българи и лошите чужденци, та в ХII клас да не е останал един съмняващ се във вечната правота и величие българско. И докато по времето на социализма беше ясно, че това е основен похват на авторитаризма, то



какво е оправданието в днешно време?



"Месомелачката" (по Роджър Уотърс) на патриотичното обучение по история продължава да вади завършен продукт. И как няма, като от 9 години изучаване на история в училище 6 и половина са посветени на българската история! Полученият материал е идеален за мачкане и ваене от популисти - дайте му национални празници, помпозни слова и не го занимавайте с тежки въпроси за причините и следствията в световната история, за съдбата на народите, управлявани от диктатори, не го карайте да изброява и имената на най-известните от тях, защото често той ги бърка с герои. Та цял министър-председател онагледи това с изказването си, че "погледнато за своето време, Хитлер и Сталин са номер едно. Или Мао - за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации се изискват качества". Същият - Бойко Борисов, не изтрая да му свърши мандатът, ами беше увековечен в учебниците по история за VI и XI клас със снимка и хвалебствия, като това за изборния резултат на ГЕРБ през 2009 г. от 39.7%, който е наречен "внушителна победа", докато този на ОДС от 1997 г. от 57.1% е само "убедителен". Той впрочем побърза да последва примера на президента Георги Първанов, който се удостои с два портрета в учебниците за прогимназията, след като погреба кокал, принадлежал на цар Калоян.



И ако четеш урока за славния мандат на ГЕРБ,



как ще разбереш, че кабинетът му предсрочно е подал оставка? Да не говорим, че едва ли някога в учебниците ще бъде записано поради какви причини е станало това. Идеята на имагинерните възпитатели, които са сътворили учебния план по история, изключва анализирането на събитията за сметка на използването им за пропагандни политически цели. И тъй като възпитаниците не са научени да мислят, остава им единствено да възпроизвеждат чутото. Кой политик не мечтае за такъв електорат?

Изучаването на българската история за жалост се гради само на кухия патос "Вижте колко сме велики и страдащи" вместо на разсъждението "Дайте да видим къде са ни историческите грешки, за да не ги повтаряме". Поради тази причина историческото познание на завършилите гимназисти (спокойно, историята няма да отпадне от XI и XII клас!) се ограничава с пет дати и една дузина имена на национални герои - главно поради футболните отбори, кръстени на хора като Левски и Ботев. Самите учители по история отдавна са намерили цаката на "сложнотиите" на предмета си. Тъй като на 12-годишни деца е трудно да се обяснят политическите криволици на българската политика от Освобождението до 1944 г., уроците се учат наизуст и се възпроизвеждат папагалски без много-много обяснения.

В крайна сметка полуфабрикатът, който училището бълва, няма проблем на 19 февруари да прославя Левски като бог, а на футболен мач да реве "К.р за Левски!" - той не вижда противоречие в това. Не се интересува и защо Византия е покорила царството ни без проблем, нито



защо турските орди са завладели толкова лесно България



Не му пука за причините за две поредни национални катастрофи, защото никога не е мислил върху тях. Не им пука и на политиците, дирижиращи патриотичните му чувства с цел да свирят на тази струна, като наближат избори.

И докато по празници народът беше подхранван и сплотяван с родолюбиви приказки, национализмът така избуя, че не е ясно как ще бъде спрян. Новите му поддръжници не викат невинно "България на три морета" и "Охридското езеро - гребна база на Софийския университет", каквито бяха лафовете преди 30 години. За тях няма проблем да крещят "Циганите на сапун", "Смърт на бежанците", "Долу гяурите", "България над всичко" и прочие патос на ръба на Наказателния кодекс. И никой не иска да види опасността от тeзи пламенни патриоти.
СНИМКА: БГНЕС
За публиката с вкус към историческия трилър се разиграват ефектни патриотични възстановки.
75
5181
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
75
 Видими 
21 Февруари 2014 19:54
Ся, справедливият постмодерен гняв на авторката щеше да е по-увлекателен, а, вероятно, и убедителен, ако се беше постарала малко повече.

А то - притопляне на куп паралиберални интернет клишета, гарнирани с лежерни манипулации.

Примери:
Много хубаво, стига да не ставаше дума за откровени абсурди - само си спомнете баталията преди няколко години покрай проучването за картината на Баташкото клане, нарисувана през 1882 г. от Антони Пьотровски.

Како,
баталията не беше заради проучването за картината на Пьотровски, а защото вместо като проучване на една картина беше представено от творкинята си като деконструкция на цял един "мит". Ако си беше останало концентрирано връз картината, баталия нямаше да има.
Чак толкова помним.
Не се интересува и защо Византия е покорила царството ни без проблем, нито защо турските орди са завладели толкова лесно България

Ма верно ли е било "без проблем"?
Ми тогава за какъв Самуил, пардон - СамОил, ще си говорим есенес?
То и турското завладяване не само на България, а на целия полуостров в продължение на цял век е малко по-сложна тема, ама това надали го пише в наръчника с митове на митобореца.

От толкова много контрапатетика в борбата с патетиката, дотук се докарахме.
Но - както и да е, надежда всяка оставете...
21 Февруари 2014 20:31
Интернационализъм в действие, опа, глобализъм, ама то едно и също де! Щото пък американците значи учат причините и връзките, та затова изучават все президенти на 200 годишната си държава. СороФски писания, да не кажа друга дума.
21 Февруари 2014 20:38
Тъй като на 12-годишни деца е трудно да се обяснят политическите криволици на българската политика от Освобождението до 1944 г., уроците се учат наизуст и се възпроизвеждат папагалски без много-много обяснения.

Абе, уважаемата авторка защо се е спряла в размишленията си само до 1944 година?
21 Февруари 2014 20:39
Изучаването на българската история за жалост се гради само на кухия патос "Вижте колко сме велики и страдащи" вместо на разсъждението "Дайте да видим къде са ни историческите грешки, за да не ги повтаряме". Поради тази причина историческото познание на завършилите гимназисти (спокойно, историята няма да отпадне от XI и XII клас!) се ограничава с пет дати и една дузина имена на национални герои - главно поради футболните отбори, кръстени на хора като Левски и Ботев. Самите учители по история отдавна са намерили цаката на "сложнотиите" на предмета си. Тъй като на 12-годишни деца е трудно да се обяснят политическите криволици на българската политика от Освобождението до 1944 г., уроците се учат наизуст и се възпроизвеждат папагалски без много-много обяснения.


Общо взето това е единственият смислен параграф на статията. Останалото е плява.
21 Февруари 2014 20:44
По-голяма тъпотия не бях чел наскоро.
21 Февруари 2014 21:20
Смислена статия, каквато отдавна не съм срещал. Онзи ден при М илен Цветков, една нахакана млада журналистка, беше захапала един от ДПС, с въпроси наняколко пъти " Ти българин ли си" "Кои национални герои почиташ" и оня, ни ума, ни дума. Толкова И е акъла. Все едно, да питаш българин от западните покрайнини "Ти сърбин ли си" Ето, това са резултатите от образованието, за което говори авторката.
21 Февруари 2014 21:27
. Не се интересува и защо Византия е покорила царството ни без проблем, нито
защо турските орди са завладели толкова лесно България
Не му пука за причините за две поредни национални катастрофи, защото никога не е мислил върху тях.


Макар че не са турски, а османски.
Поне 2 години трябва да учат само горецитираното !
21 Февруари 2014 21:35
Тва, че в училище се преподава все едно светци са бродили, бродят и ще бродят по земята българска е факт. Па само тва е достатъчно да намразиш всеки, с който някога сме имали дрязга. Турците пък най-вече. Реалността обаче рязко дава примери за други факти. Че и документални има, ако некой тръгне да търси...

Неква самокритика е градивна, даеа... Отдавна е ясно, че нищо не е черно-бяло, че появата на комунистите у нас не е ей така, че македонците не са станали македонци най-случайно, поради световната конспирация. И още много.

Патриотизъм, етноцентизъм - тия неща се превръщат в неонацизъм и фашизъм твърде лесно при форматиране на децата чрез тоя образователна система. Те затва скачаха ония за домашно образование, и ще бъдат прави, ако никой нищичко не ще да мръдне.
21 Февруари 2014 21:44
Мале, мале! Колко много реакции на статията и все троловски. Явно ситуацията в Украйна е уплашила рублофилските управляващи кръгове и те са засилили "опорните точки". Статията просто казва това, което мислещите със собствения си ум, отдавна знаем и се чувстваме безсилни, поне АЗ, да променим. Стискайте палци на украинците и се учете как се пази национална независимост и свобода. Във всеки случай, това не става като се оставтя да бъдете насъсквани едни срещу други.
21 Февруари 2014 22:00
проучване на една картина беше представено от творкинята си като деконструкция на цял един "мит".


Да добавя друга една мисъл на С. Джонсън:

That man is little to be envied whose patriotism would not gain force upon the plain of Marathon, or whose piety would not grow warmer among the ruins of Iona*. "Journey to the Western Islands" (1775)
------------

* Шотландско островче от Хебридите с развалини от католическо абатство /ок. 1203/ със скрипториум, разрушено през Реформацията.

21 Февруари 2014 22:15
Все едно, да питаш българин от западните покрайнини "Ти сърбин ли си"


Не, питали са ги Па шта си ти?
fbr65, честно, ако познаваше българската история, пак ли щеше да направиш същата аналогия?
21 Февруари 2014 22:18
Клишетата са толкова много и толкова банални, че така наречените "чествания на смъртта на националните герои" (ама че оксиморон!) са отвратителни.

Вижда се, че авторката е силно чувствителна към оксимороните, но не и към своите.
Интересно кое очаквате да е националната спойка, ако не патриотизмът, драга госпожо Георгиева?
21 Февруари 2014 22:50
ще се изразя пестеливо
22 Февруари 2014 00:37
А ти приюти ли сирийски бежанци?
22 Февруари 2014 01:27
/:/ "...Забележително е, че патриотичният компот е единствената спойка между иначе напълно разединената ни и поляризирана по всички останали теми нация.
............................................................................
Забележително е, че АНТИпатриотичният компЛот на "правилните", "независими" и "демократични" медии е единствената спойка между тези иначе напълно ДЕГРАДИРАЛИ морално и професионално медии по всички останали теми на нациятна ни!
Абсолютен журналистически( и на шефовете и собствениците на медии) СЛУГИНАЖ и ПРОСТИТУЦИЯ- за някой и друг сороски долар!
Че и нагло пита защо България била паднала лесно под византийско и под турско?! Поради АНТИпатриотизъм- който сега проповядвате, госпожо!
На калпави "демократи" патриотите и Патриотизмът им пречат!!! ПФУ!
22 Февруари 2014 06:17
няма българче, дето да не знае, че българският народ е най-най-най във всяко отношение. Ние сме върхът, а другите са кофти, зли, глупави.

Ами, ако е гледало и слушало "проф"Божо, няма как да е иначе.
22 Февруари 2014 06:37
ПозакъснЕла е малко аФторката със соросоидния си плам - големите наративи и националната дъжава ги погребахме още през 90-те, бе г-жа. Питайте който и да е НПОойски учЕн (някои от тях още я предъвкват тая филийка благодарение на това, че ред списуваши из медиите "анализатори" още не са вдянали чии интереси таз теза обслужва и че туй вече не е в мейнстрийма по другите места). Впрочем обслужването на въпросните интереси едва ли е било задължително да се обвързва чак пък с такова въпиющо невежество.
22 Февруари 2014 07:46
Либералната педерастия в настъпление...
Няма смисъл да се обсъжда - ни ново, ни смислено, ни нормално...
---------------
Сайтът на Генек
22 Февруари 2014 08:10
Родолюбието ни е съхранило като народ и държава, но това явно не от значение за авторката на статията. Родолюбието няма нищо общо с кресливият национализъм на лицето Волен Сидеров и подобни,както и толерантността към различята съвсем не означава сваляне на гащите.
22 Февруари 2014 08:18

Отвратително.
22 Февруари 2014 08:30
П.П. И благодарение на това, че НПОйските учЕни и те трябва хляб да ядат, а те са хора претенциозни - към хляба и трюфели искат, черни по възможност. А за трюфелите са нужни доларес, пък доларесите ги осигурява един чичко само срещу разпарцалосване на наративите. И на националните държави, но от Западните Балкани на изток. На запад си ги крепят с все сили и полиции. Та така, г-жа авторке.
22 Февруари 2014 09:00
Бялата Златка с рубли в джобовете и мегафон в ръка е способен
да отврати всекиго от какъво и да било патриотичен идеал...
22 Февруари 2014 09:23
Кой националист може да се нарече такъв, ако:
1. Не е в България
2. Няма поне 3 деца ?
22 Февруари 2014 09:32
SIOL EN,
Всеки може да бъде наричан(вкл. "демократ" или "нацианалист" или да се самонарича(вкл. "демократ" или "националист" както и колкото, и докато му харесва!
Щом Доган- "Сава" и Местан-"Павел" са...ЛИБЕРАЛИ(последователи и идейни братя на Каравелов, може би?!)!?
Нали!?
Демокрация, Е, БЕ!
22 Февруари 2014 09:51
@Параграф39,
Разбирам какво имаш в предвид. Но това което искам да повдигна като въпрос е наистина сериозно.
НЕ БИВА целия национализъм да се изчерпва с омраза и с пара в свирката; а трябва да се работи и да се поемат жертви пред Отечеството.
Човека, който е отгледал и възпитал 3 деца в любов към България за мен е много по-голям националист от всеки кресльо на трибуната на митинг; ако ще и да е най-черния циганин. Защото той е избрал вече не чрез думите, а чрез делата си.
А кресльовците и "агиткаджиите" - те не са националисти, те просто искат да се сбият с някого.
22 Февруари 2014 09:57
Браво на авторчето! Само за сведение-на колко лева се равняват 30-те сребърника, които плащаха преди на подобни същества?
22 Февруари 2014 10:49
hick
честно, ако познаваше българската история, пак ли щеше да направиш същата аналогия?

Разбира се, нямаше да я направя, щото в българската история, за други които не са българи, и живеят в България, освен в негативен план, друго не се споменава.
22 Февруари 2014 10:55
Браво на авторката!
22 Февруари 2014 11:40
Докато четях статията си мислех, че авторКАТА е попрекалила малко, но като прочетох форума разбрах, че малко дори е посмалила.
Едно е да знаеш, че си представител на велик и славен народ, и това да генерира гордост (когато се разхождаш из Плиска) и градивна енергия (когато си вършиш работата), а съвсем друго е, това да генерира омраза към другите народи и крясъци по площадите. И точно семейството и училището трябва да насочват патроитизма в правилната посока (след това вече е късно).
Пример:
При една екскурзия в Турция екскурзоводът ни обяснявя, че турците не мразят другите народи, защото са убедени, че те са най-велики и държавата им е най-великата. Е, за държавата някои от тях може и да имат съмнения, че по отношение на САЩ нещата са на кантар...
Моля, форумът да приеме думите на екскурзовода като метафора, че иначе става страшно...
22 Февруари 2014 11:48
за други които не са българи, и живеят в България, освен в негативен план, друго не се споменава.

Не е вярно.

Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било.
Ние не гоним турския народ, ни[то] вярата му, а - царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и сами[те] тур[ци].


Казано точно и ясно. Цитатите са от Левски, Миков използва първия преди няколко дена. Ако не са ти познати, учат се в училище.
22 Февруари 2014 12:03
Това писание не се отнася до пресвятий великомученический българский народъ. Та нима не знае соросоидната авторка, че тоз народ е най-изстрадалият незлоблив и неагресивен народец с най-славната войска, която няма загубена битка? Тоз народ дори когато окупира, той освобождава. Тоз народ щурмува подстъпите на Цариград, за да освободи Охрид. Тоз народ праща върховистки и федералистки чети, за да избиват братята си, ама те си го заслужават, щото са сърбомани. Тоз славен народ избива жени и деца в Драмско, ама и те си го заслужават, щото са гъркомани. Тоз народ освобождава поробените си братя в Македония, но когато ги товари на влакове за Аушвиц, само ги администрира. И изобщо докога продажните неолиберастки медии ще дават трибуна на такива деградирали нихилистични хипита (като контрапункт в съзнанието веднага изникват спретнатите националноосъзнати родолюбиви късо подстригани момчета, крачещи в стройни редици със знамена в ръце), които се опитват да рушат резултатите от пресветлия труд на цяла плеяда знайни и незнайни провинциални даскали-будители, без които до сега да сме станали сирийско общежитие?
22 Февруари 2014 13:05
Част от реакциите потвърждават някои от твърденията на автора. Все пак трябва да правим разлика между патриотизъм и патриотарство между патриоти и патриотари. Истината боли и трябва да признаем, че лъже от патриотите, които задръстиха ежедневието ни не виждаме истинските патриоти, впрочем можете ли да посочите патриоти съвременници, историческите ги знаем.
22 Февруари 2014 13:16
Ето единhttp://www.starshel.bg/?pos=8&artid=1509 target=_blank id=url>Натисни тук
22 Февруари 2014 13:27
Patriotism having become one of our topick, Johnson suddenly uttered, in a strong determined tone, an apophthegm, at which many will start: «Patriotism is the last refuge of a scoundrel.» But let it be considered, that he did not mean a real and generous love of our country, but that pretended patriotism which so many, in all ages and countries, have made a cloak of self-interest.

James Boswell, Edmond Malone. Life of Samuel Johnson, LL. D. J. Sharpe, 1830.

22 Февруари 2014 13:43
Защо плюенето при вида на лайно се приема като знак, че лайното е красота?
Трябвало е да има умна, смислена, аргументирана статия... Не е станало... Да ръкопляскаме от съжаление към низшите духом?
------------------------------
Сайтът на Генек
22 Февруари 2014 13:49
Protor
вишна
22 Февруари 2014 14:10
...И да добавя из англоезичното Уики:

Johnson had several health problems... He displayed signs consistent with several diagnoses, including depression and Tourette syndrome ...
There are many accounts of Johnson suffering from bouts of depression and what Johnson thought might be madness. As Walter Jackson Bate puts it, "one of the ironies of literary history is that its most compelling and authoritative symbol of common sense—of the strong, imaginative grasp of concrete reality—should have begun his adult life, at the age of twenty, in a state of such intense anxiety and bewildered despair that, at least from his own point of view, it seemed the onset of actual insanity".




22 Февруари 2014 14:23
Да, България е загинала интелектуално, окончателно и безвъзвратно. И това личи не само от публикацията, но и от аргументацията.
22 Февруари 2014 15:31
авторката
аргументите са малко претупани, но тезата е точна
няма идеи, няма общност, дори семейство няма
останало е само най-лесното, това което обзначаваме с Родина
и никога не посмяваме да кажем на децата си,
че да принадлежиш към тази група не е кой знае каква гордост
лесно е, не се изсква усилие, образование, усъвършенстване
тогава какъв точно е обектът на любовта?
какви са източниците на гордост?
така употребената Родина, напомня на футболен клуб
или на фен клуб на Любэ , за който
..позови меня тихо по имени,ключевой водой напои меня ...
е източник и основание
ама е вече 2014 год, светът е отдавна другаде!
22 Февруари 2014 15:36
Къде, е светът, Лилиън, в 2014 г. - в Сирия, Ирак, Либия, Египет, Украйна..., в демократизираните с преврати, бомбардровки, граждански войни, обезкръвявани и изцеждани неоколонии... На Вас това място наистина ли Ви харесва.
22 Февруари 2014 15:45
Къде впрочем са корените на този всеобщ ентусиазъм? Следите водят към патриотичното образование, което училището с всички възможни средства тъпче и набива в главите на учениците от десетилетия.

Следите водят, всъщност, към деградацията на българското обществено образование, към слободията, настанила се в българското училище и неговите учебни програми, към възхода на "интернет-образованието". Кресльовците, които смущават съня на авторката, всъщност са хора без истински добро образование, както и определени лица и групи, които използват първите за своите цели.
ПЪЛНА ЛЪЖА, е, г-жо авторке, че българското училище и по-точно обучението по история в него възпитават в омраза към останалите народи. ПЪЛНА ЛЪЖА, която, обаче, е изречена без капка свян, в името на НПО-йска "сметка за изплатени суми" по аморален граждански договор.
И докато по времето на социализма беше ясно, че това е основен похват на авторитаризма, то какво е оправданието в днешно време?

Искам да попитам разгръщала ли е авторката български учебник по история отпреди 1944 г., че е седнала да пише подобни глупости? Искам да я попитам също така има ли и най-малка представа колко сложен и противоречив път измина преподаването по история както в началното, така и в средните и висшите училища между 1944 и 1989 г., че се осмелява да говори толкова безотговорно за "времето на социализма", гаче ли то бе нещо монолитно?
от 9 години изучаване на история в училище 6 и половина са посветени на българската история!

На чия история искате да бъдат посветени? Виждала ли сте чужди учебници по история и чужди учебни програми по история, имате ли идея какво точно учат "другите"? Мога да ви уверя, че българският средношколец излиза от училище много по-запознат с историята на други страни и народи, отколкото връстниците му в много от "чужбините". Най-малкото защото той знае за Стогодишната война, докато наследниците на участвалите в нея нямат представа що е това Константинопол.
дайте му национални празници, помпозни слова

Я идете напишете това оттатък океана. Да видим ще ви изплатят ли хонорара. Вие чувате ли се изобщо?
не го занимавайте с тежки въпроси за причините и следствията в световната история

Може би пледирате за това българският ученик да учи САМО история в продължение на 12 години? Нещо дълбоко сте се объркала в изискванията си към средното училищно образование. Подобни проблеми се поставят в университетите, а не в седми клас.
Поради тази причина историческото познание на завършилите гимназисти се ограничава с пет дати и една дузина имена на национални герои - главно поради футболните отбори, кръстени на хора като Левски и Ботев.

НЕВЕРОЯТНО НАГЛА ЛЪЖА. ЖАЛЪК, ЖАЛЪК ОПИТ ЗА МАНИПУЛАЦИЯ, нямащ нищо общо с действителността.
Не се интересува и защо Византия е покорила царството ни без проблем, нито защо турските орди са завладели толкова лесно България. Не му пука за причините за две поредни национални катастрофи, защото никога не е мислил върху тях

Не обобщавайте за сметка на цялото общество собствените си пропуски в образованието. Защото всички тези проблеми се обясняват в средното училище. Освен това обясненията се развиват във времето. По един начин си ги е обяснявал Паисий, по друг Златарски, по трети Васил Гюзелев, днес гледаме на нещата по по-различен начин. Но това са именно обясненията. Фактите са общо-взето ясни от около век и нещо насам и отпървом те трябва да се научат, обясненията идат после. Не можеш да обясняваш нещо някому, ако той не знае фактите. Освен това училищното образование е консервативно. Там няма място за всяка нова научна идея, защото най-малкото тя трябва да издържи проверката на времето. Ето защо с малки изключения няма учебници по история за университетите, а има такива за средните училища. Защото университетът е място за противоборство на идеите и развитие на науката, а училището е място за ограмотяване и (патриотично) възпитание.

Ако си мислите, че откривате топлата вода с вашите драсканици, искам да ви уверя, че сте закъсняла малко. На подобни на вашата критики българското образование по история бе подложено в периода 1945-1950 г. Тогава едни други финансирани от вън лица и организации искаха да възпитават българските деца в дух на нихилизъм, интернационализъм и любов към "общочовешките ценности". Днес е същото, и "ценностите" са същите, само че източниците на финансиране идат от мааалко по-друга посока. Или пък не? Кой знае ...
22 Февруари 2014 15:48

SvSophia
22 Фев 2014 15:36

На Вас това място наистина ли Ви харесва.


излишно политизирате нещата
светът в момента е мястото на единствения ми живот
и на мен ми харесва
сигурна съм - и на Вас
хубаво е да отидем на опера във Виена, да се разхождаме по Ла Рамбла в Барселона,
да работим в някоя IT компания в Далас ,Тексас , може и в HP в София
защото това правим, нали? това е живоът, това е светът
другото е за форумите
22 Февруари 2014 15:51
хубаво е да отидем на опера във Виена, да се разхождаме по Ла Рамбла в Барселона,да работим в някоя IT компания в Далас ,Тексас , може и в HP в София

Айде още един член на нашия колектив, дето ходи на опера във Виена.
Уважаема, Вие ходили ли сте в село Грълска падина? Ако не сте, идете. Може пък и да разберете защо Ви призовавам да го направите. Може пък и да разберете, че има по-важни неща от HP-София. Може пък и някоя сълза да пролеете, и да се свестите.
22 Февруари 2014 15:58
Айде още един член на нашия колектив, дето ходи на опера във Виена.


не съм ходила, не се тревожи толкова
ама искам да отида
може ли да си говорим на ти?
искаш да кажеш, че има по-важни неща от това
да си изкарваме хляба, да си гледаме децата, да си плащаме ипотеките
и лекарствата на родителите си?
и понякога да ходим в Барселона?
може да, вероятно има
ама не са по-важни
просто са за писане по форумите
22 Февруари 2014 16:00
Надявам се все пак ми е оставена някаква свобода на избор. Щото лелейната ми мечта никога не е била да работя в IT комрпания нито в Далас, нито в Крива Паланка. Що се отнася до HP, не виждам разликата, освен съмнителната привилегия да си общувам с една Безуханова. Нещо извън IT и маркетинга на прашки от Турция не остана ли престижно в Блестящия нов свят
П.П. Вагнер - целия - мога да го гледам в Софийската опера - на равнище е.
22 Февруари 2014 16:01
добре, може
22 Февруари 2014 16:06
Да, два свята... единият е излишен....

Ако се питате кой, сравнете начините по които пишат техните представители (пичитатели, по-точно)... и дано да стигнете да заключението, че по-злобният е излишен....а дано...
22 Февруари 2014 16:08
има по-важни неща от това да си изкарваме хляба, да си гледаме децата, да си плащаме ипотекитеи лекарствата на родителите си?и понякога да ходим в Барселона?

Има ...
Да ни пука за тези, които не могат това.
Пак казвам, Грълска падина. Долна Мелна. Трекляно. Възможности много. Всяка от тях за предпочитане пред Барселона или Виена.
22 Февруари 2014 16:27
Да ни пука за тези, които не могат това.


пука ми, но сиромахомилството не ми е много по вкуса
а и съм напълно сигурна, че индивидуалният ентусиазъм е безпомощен
устройството на обществото е технология, не емоция
ама и в Барселона е доста хубаво
22 Февруари 2014 16:42
Устройството на обществото е технология, а не емоция.

Абсолютно вярно. Бил съм в Куба и знам що е то латиноамерикански мързел. Бил съм в Калифорния и съм видял, как полуграмотни (а сигурно и полулугални) мексиканци работят съвестно, без да им се виси над главата (и не ми разказвайте за потосмукачната система).
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД