:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НАП ще може да наднича в банкови сметки в Австрия и Люксембург

Страните от ЕС се споразумяха да обменят данни за авоарите на чужди граждани
Херман ван Ромпой
Националната агенция за приходите ще може да получава данни за авоарите на българи в банки в Австрия и Люксембург, известни с непроницаемата си дискретност. Това произлиза от последното заседание на Европейския съвет, на което всички страни - членки на ЕС, най-сетне постигнаха съгласие за обмен на информация за вложителите и техните спестявания. Така банките в 28-те държави членки ще бъдат задължени да подават данни за сметките на чужденци, които са граждани на друга страна от ЕС.

"Банковата тайна е обречена на смърт. Тази стъпка е неизбежна и необходима, за да може страните от ЕС да предприемат по-решителни мерки срещу данъчните измами и неплащането на данъци", обяви след срещата на върха председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой. На заседанието френският президент Франсоа Оланд е припомнил, че за тези мерки се говори от 15 години, но сега вече всички са разбрали, че без тях няма как да се спре укриването на доходи.

До историческото споразумение се стигна, след като и последната държава, която досега бе против - Австрия, най-сетне склони. Доскоро тя и Люксембург блокираха приемането на мярката, насочена срещу укриване на доходи и данъци, като обясняваха, че споразумението няма особен смисъл, ако към него не се присъединят Швейцария, Монако, Андора, Лихтенщайн и Сан Марино, които не са в ЕС, но са европейски съседи и са известни като данъчни убежища и стражи на банковата тайна.

Амбициите са новите правила трябва да влязат в сила от 2016 г., осигурявайки по-висока степен на обмен на данни между държавите членки за депозити и спестовни сметки на техните граждани в банките в ЕС. Всъщност и сега повечето страни в Евросъюза си подават информация за целите на данъчното облагане - по силата на директива от 2005 г. Данните обаче са обобщени, не персонални.

Остава неясно кога ще заработи на пълни обороти системата за обмен на данни и как точно ще действа тя. В момента към приемане вървят две евродирективи, които третират отпадането на банковата тайна и предвиждат осветяване на собствеността на офшорки, тръстове, холдинги и фондации чрез създаване на електронни регистри. Те са част от законодателството срещу прането на мръсни пари и укриването на данъци. В тази сфера обаче нещата напредват много бавно. Показателно е, че току-що постигнатото споразумение се готви от 2008 г.

Анализатори припомнят също, че има много други офшорни зони - извън ЕС, и просто парите, търсещи сянка, ще се преместят там.



БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА

В края на 2012 г. се разбра, че българи държат в швейцарски банки суми, равни на повече от 1 млрд. лева. Тогава НАП съобщи, че Берн е превел около 757 хил. лева - приходи от облагане на лихвите по спестяванията на наши сънародници там за предната година. По силата на двустранни спогодби с България, Австрия, Швейцария и други държави не дават конкретна информация за банковите клиенти, но налагат данък върху доходите от лихви на чуждите граждани и изпращат сумите в съответната държава. Преди няколко години служител на швейцарска банка открадна данни и продаде дискове с тайни сметки на Германия. По времето на вицепремиера Симеон Дянков България поиска от Берлин данните за българските спестовници и тогавашният шеф на НАП Красимир Стефанов получи диск, но така и не се разбра какъв е резултатът от този "обмен" на информация.



 . . .
22
4421
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
21 Март 2014 20:27
Като чета тия дебели свини от ес ми се гади.Сега по спокойно ще ровят в личният живот на хората.
21 Март 2014 21:29
Прав си, Колега,
Кварталният ни зарзаватчия така се притесни, че падна в сърдечна криза от тази новина...
21 Март 2014 21:32
НАП ще може
- Това концерт по желание ли ще е?
22 Март 2014 01:33
Удар под пояса на банковия ринг.
22 Март 2014 01:38
nikcv 21 Март 2014 20:27
Като чета тия дебели свини от ес ми се гади.Сега по спокойно ще ровят в личният живот на хората.

Ъхъ.... леко се ограничават възможностите на професионални патриотари да укриват доходи в страни, до които могат да пътуват рутинно в битието им на депутати.
22 Март 2014 09:19
Доскоро тя [Австрия] и Люксембург блокираха приемането на мярката, насочена срещу укриване на доходи и данъци, като обясняваха, че споразумението няма особен смисъл, ако към него не се присъединят Швейцария, Монако, Андора, Лихтенщайн и Сан Марино, които не са в ЕС, но са европейски съседи и са известни като данъчни убежища и стражи на банковата тайна.

Така и не разбрах, тия подчертаните присъединили ли са се към споразумението и ако не, к'во пра'им тогава?
22 Март 2014 09:48
Австрия и Люксембург се опъваха дълго действително. Но сега на срещата на върха Австрия и Люксембург гласуваха "за" - падането на банковата тайна в рамките на ЕС. Което на практика означава, че всяка национална финансова служба ще изпраща данните за получени лихви, дивиденти и пр. на финансовата служба на страната, чиито гражданин е данъкоплатецът. Дотук добре.
Лошото идва, обаче, веднага след него. Сега започва да се преговаря сигурността на банковите сейфове и то не от някакви си крадци-аматьори, а от професионалисти-финансовите служби.
22 Март 2014 09:55
Тия, подчертаните, не са се присъединили. На първо време ще се обменя информация в рамките на ЕС, докато се постигне (някакво, защото все някакво ще има) споразумение с Швейцария и другите. А Австрия и Люксембург се съгласиха именно на фона на очакваните, макар и да не се знае кога ще се постигнат, споразумения с подчертаните. Не виждаха вече смисъл да се опъват.
22 Март 2014 10:14
Нали и бившия шеф на НАП донесе един диск от Германия със сметки на нашенци в Европа? Какво стана с този диск, защото Стефанов смотолеви, че диска видите ли "не се отварял". Тюх да му се невиди - германците са му дали ЕДИНСТВЕНИЯ си екземпляр и друго копие няма. Смехория, та и сега - пак смях.
22 Март 2014 11:21
Ако в България се получат такива данни, те ще це използват само за рекет, такива сметки са на политици и близки до тях. Така че ще стане "Хайде да делим", а в Хазната - пак нищо.
Разбойническо-мафиотска страна си останахме, ако и да сме в ЕС. В Италия проблем е свързването на мафията с политици, а тук направо са си мафиоти и по начин на мислене - само дето не се стрелят, защото въртят добра далавера и се спогаждат ... за кокала.
22 Март 2014 11:33
Не знам колко е смях. От три финансови години насам в данъчната ми декларация има кутийка за слагане на чавка: имате ли трайни делови връзки с банки в чужбина (казано на човешки: имате ли банкови сметки в чужбина; засега без да трябва се уточняват брой, държави, банки или суми). Първо само като факт. Като започнат да получават и точните данни, всичко ще си дойде на мястото. Ще започнат да ми приспадат сумите от другаде, от свободните от облагане 750 € (за двама 1.500 €/година), съответно да ги облагат с 25% като надхвърлят тази сума. A те ще надхвърлят във всеки случай. И ето го допълнителният чист доход за фискуса. Немъчен. Фигуративно казано - направо от чужбина хоп в касата. Че това ще стане, е сигурно като изгрева на слънцето. За в Германия, разбира се. Както и, че Германия ще израща данни на България. Пък какво ще прави с данните България си е нейна работа.
22 Март 2014 11:46
Nickolas,

Не реви!
Като не ти се плащат толкова данъци не работи толкова много, работи само за насъщния. Радвай се на живота и щракай с пръсти.
Скоро разбрах, че наистина от много работа се изгърбавява, а не забогатява.
22 Март 2014 12:01
Европейският съюз ще понесе по-жестоки санкции от Русия отколкото САЩ,порадиради близостта и зависимостта си,а руските капитали се изнасят от Лондонското Сити за Русия и Азия.
Да не говорим,че на Европа са и много и само дълговете на Украйна,които поема.
На подписването на договора измисленият премиер на Украйна Яценюк ни го каза в очите:"..по-добре да заплатите евро и долари,отколкото да оплакваме хиляди хора които могат да загинат в гибелна война.Надявам се,че нашите европейски колеги разбират добре това."
Натисни тук
22 Март 2014 12:03
Краставицата не беше ли другаде?
22 Март 2014 12:38
Преди няколко години служител на швейцарска банка открадна данни и продаде дискове с тайни сметки на Германия. .............

За това говорех оня ден в темата,за Ули Хьонес.
КОЙ НАЗНАЧИ СТЕФАНОВ?
22 Март 2014 12:40
КОЙ НАЗНАЧИ СТЕФАНОВ? КОЙ?
22 Март 2014 12:52
За Ули Хьонес може да се говори и днес. Той се отказа от обжалване на присъдата от 3 и колкото там години му дадоха. Ще си ги лежи. Знае си вече и затвора. Но има и други причини освен моралните, а именно, че следващата инстанция няма да касира в никакъв случай присъдата на мюнхенския ландгерихт, а може да му даде и нещо отгоре.
22 Март 2014 13:07
Пък какво ще прави с данните България си е нейна работа.

Не подобряваш потреблението.Плащай на финансов съветник.Ти си чист българин.
22 Март 2014 16:20
До 2016 -та всички Българи които печелят от зьапад ще са вече там, така че е малко безмислено за нас ( http://iconomicabg.blogspot.com )
22 Март 2014 20:08
Ooo, ти си бил много добър на боб.
22 Март 2014 20:19
НАП ще може да наднича


Гръбнака да си пази НАП, надничането докарва различни изкривявания!
23 Март 2014 10:59
КОЙ НАЗНАЧИ СТЕФАНОВ? КОЙ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД