:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдебната власт си поиска скок на заплатите и на таксите

Правителството да отпусне 25 млн. лв. за 7% увеличение на възнагражденията, настояват от Висшия съдебен съвет
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Според ВСС закъснява актуализацията на най-ниските заплати в съдебната система. Щом правителството ги увеличи, автоматично ще скочат и останалите.
Висшият съдебен съвет (ВСС) настоява правителството да отпусне 25 млн. лв., с които да бъдат увеличени заплатите на всички магистрати и съдебни служители. Магистратите и служителите са около 13 000.

Освен за по-високи заплати от съвета настояват и за увеличение на съдебните такси. И това решение трябва да бъде взето от Министерския съвет. Там от края на 2013 г. съветът бил пратил проект за нова тарифа, но "няма ни вест, ни кост какво се случва", оплака се шефът на бюджетната комисия на съвета Михаил Кожарев вчера.

Според Закона за съдебната власт основното месечно възнаграждение за най-ниската магистратска длъжност е равно на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера според данните на националната статистика. Ако парите бъдат отпуснати, младши съдиите и прокурорите ще получават по 1778 лв. Заплатите на останалите се определят от ВСС, който не е длъжен да ги актуализира всеки път заедно с тези на младшите магистрати.

Заплатите в системата не са вдигани от 2012 г. До неотдавна на сайта на съвета можеше да бъде открита таблицата с всички заплати - и на магистрати, и на служители. Проверка на "Сега" обаче установи, че документът вече е свален и недостъпен.

"Нямаме право да навеждаме глави, а да кажем с достойнство, че има напредък в нашата дейност. Да поискаме увеличение на бюджета за всички магистрати и служители, защото заслужават това. През последните години дейността на съдебната система наистина е подобрена. Незаслужено магистратите получават неадекватно възнаграждение на положените усилия", аргументира се в разпалена реч Кожарев. След заседанието обаче той отказа да отговаря на журналистически въпроси.



БЕЗДЕЙСТВИЕ

Главният прокурор Сотир Цацаров упрекна МВР, че не е разкрило извършителя на първия палеж на колата на журналиста от Би Ти Ви Генка Шикерова и се е стигнало и до второ посегателство срещу нея. "В много случаи като този МВР и прокуратурата се явяват като регистратори", каза главният прокурор. Той се зарече да бъде проверено дали полицията адекватно е разследвала първия палеж на Шикерова, както и този на автомобила на водещия Сашо Диков. "Време е да има малко събуждане", заключи Цацаров. По-късно от върховната прокуратура обявиха, че вземат на специален надзор всички разследвания за покушения над журналисти и редакции. Главният прокурор даде да се разбере и че е доволен от кандидатурата на шефката на Административния съд в Хасково Теодора Точкова за главен съдебен инспектор и че не съжалява, че депутатите не припознаха номинирания от прокурорите Атанас Гебрев.
16
5707
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
03 Април 2014 20:23
Факт е, че съдебната система лека полека започва да работи...
03 Април 2014 21:10
Преброили са бюлетините в Костинброд и искат 25 милки за усилията по 100 лв на преброена , картотекирана , прошнурована и пронумерована бюлетина
03 Април 2014 21:26
След изборите ще видим ...
03 Април 2014 21:27
Всъщност дали публиката (форумът) има данни за въпросните заплати. Аз имам впечатление, че са високи за нашите условия. А един млад съдия или прокурор и в най-загубеното градче си построява хубава къща за 2-3 години (лични наблюдения).
03 Април 2014 21:48
Подкрепям вдигането на съдебните такси и не само на тях, а и на адвокатските хонорари, на нотариатските и тарикатските хонорари, на банковите такси. Това ще доведе директно до ръст на БВП на страната ни, а заедно с това и ще увеличи енергийната ефективност на страната ни като цяло, защото ръстът на БВП ще го случат без нито еден киловатчас енергия в повече. Омръзнало ми е да ни сочат с пръст и да червя от срам, че сме енергийно най-неефективната държава и да ни спират еврофинансирането. Когато всичко това се преодолее, ще можем да изпълним критериите от Копенхаген, Амстердам и Каспичан и да се превърнем в нормална европейска държава, от която децата ни няма да искат да избягат, въпреки злокобната роля на комунистите.
03 Април 2014 22:53
Indiec, прав си, около 3-4000 на месец са, доколкото знам.
04 Април 2014 05:37
Абсолютно неадекватно искане на фона на безработицата и корупцията.
Това са "говорилки" за които зрам че нищо не могат да работят но могат да ви съсипят живота ако не им бутнете под масата.
По-добре стойне далеч от т. наречените магистрати.
04 Април 2014 08:12
Трагичното е, че тия дето изкарват заплатите на всички чиновници вземат най- малко.Не е ли кощунство в тия трудни за държавата времена, когато пенсиите средно са 250 лева, минималната заплага е 340 лева, а сега един съдия не взема по- малко от 2000 лева, да искаш увеличение.Във всяко нещо трябва да има малко МОРАЛ.
04 Април 2014 09:31
Само да кажа, че съм виждал фиша за заплата на един районен съдия с около 5-6 годити стаж. Да поясня, че районен означава - най ниското стъпало в съдебната йерархия. Човекът се разписва на 2783 лева!!! отделно има и ДМС-та, бонуси, тринайсти заплати, пари за дрехи, очила и пр.!!!
04 Април 2014 09:47
Е, те, депутати, министри, областни управители, кметове повлякоха крак ... Тези само ги ... следват. Не биха пропуснали.
04 Април 2014 10:59
25 млн за 12 месеца на 13000 служители е 160 лв месечно увеличение. Това е исканото 7%-но увеличение, а средната заплата излиза около 2300 лв месечно. Според мен, при тези видими резултати от работата им, парите са безумно много!
04 Април 2014 12:00
Айде първо да се хванат да свършат нещо полезно, да си заслужат поне това, което получават в момента, а пък после да ламтят за още. И без друго вземат достатъчно добри пари. Особено в сравнение с мизерстващия средностатистически българин, който вече започва едва ли не да се пролетаризира и да се дразни още повече, гледайки лукса на хората по върховете на държавата. Така че работещите в съдебната система да вземат да си налегнат парцалките, да спрат да вземат пари под масата, или поне да набутат онези двама мафиоти Буда и Цвинокио в дрънголника. За последното вече биха имали моралното право не за 25%, а за 100% увеличение на заплатите.
04 Април 2014 12:04
водопроводчик 03 Април 2014 21:48

Аз подкрепям водопроводчика.
Много елит бе, адвокати, съдии..., малко индианец...дето да изкара за масрафа.
04 Април 2014 15:17
Aз пък предлагам средната работна заплата в държавния сектор и в предприятията с над 50% държавна или общинска собственост, по закон да не надвишава средната работна заплата в частния сектор. Няма никаква логика, тези които произвеждат и внасят данъци за издръжка на държавния сектор да получават по-малко от тези които си получават заплатите от събраните данъци.
04 Април 2014 15:48
Правно и наказателно отговорните за безпрецедентен световен абсурд за „правова държава” искат повишение на заплатите си затова, че през последните 23 години извършиха магистратски преврат, в който правовата държава с върховенство на закона и равенство пред закона (чл. 4, ал. 1 и чл. 6 ал. 2 от КРБ) беше престъпно подменена с магистратската (и мафиотска) държава с върховенство на корумпирани магистрати и с неравенство пред корупцията. В резултат на магистратската престъпност (като източник на всички останали форми на престъпност и като покровител над политическата и над законодателната престъпности), националното право и националното законодателство (вкл и базираната на тях съдебна практика) през последните 23 г. освен, че са правно нищожни като противоконституционни – станаха причина и за безпрецедентните мащаби на престъпността, грабителството и маргинализацията в България, за неоколонизацията и неозаробването й с „членства” в ЕС и НАТО, за въвличането на България в престъпленията на Държавният тероризъм на САЩ… и за течащият евроГеноцид спрямо 70% българския народ.

Все още в съдебната ни система се срещат и достойни магистрати и е време същиТЕ категорично да се разграничат от корумпираните си колеги, да посочат и да обезпечат правният начин за излизане от Юридическата и от Съдебната Национални катастрофи, част от които са описани тук ( http://www.buda-la.com/articles/view/148 ) като продължението на тук ( http://www.buda-la.com/articles/view/142 ).
04 Април 2014 17:45
В коя държава си мислят, че живеят тия, бе?! Не им ли стигнаха хотелите по морето? Най-правилно е заплатите на магистратите да бъдат обвързани с минималната пенсия, а не със средномесечната заплата в бюджетната сфера!!...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД