:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

14 000 деца остават извън детските ясли и градини в София

За поредна година класирането за забавачките в София изправи на нокти хиляди родители. Груби сметки показват, че и тази година около 14 хиляди малчугани ще останат извън детските заведения. Всички родители ще разберат днес по електронен път дали са получили заветното място. Списъците ще бъдат разлепени и на входовете на детските заведения. А равносметката е следната: 25 528 деца се бориха за близо 9000 свободни места в детски ясли и градини. Щастливо класирани вчера бяха 8496. Останаха 437 свободни места за следващия тур на 24 май. Родителите имат две седмици да запишат детето си - до 17 часа на 23 май. Ако не го сторят дотогава, губят автоматично мястото.

От кандидатстващите над 25 хил. малчугани 2676 искат да сменят забавачката. Така около 14 хил. деца и тази година няма да намерят място. Класирането вчера бе извършено под строг контрол на родители. Най-голям наплив по традиция има към детските заведения в районите "Младост" и "Люлин". Преди това общината направи проверка на документите на кандидатите за общите, социалните и допълнителните критерии. В резултат са премахнати 355 предимства, защото не са доказани с документи или поради други пропуски.

При класирането се оказа, че детските заведения отново са намерили начин да заобиколят решението на съда, че се прилагат дискриминационни критерии. Магистратите отмениха правото на допълнителни точки за това, че детето има поне един роднина, работещ в общинско детско заведение. Оказа се обаче, че този текст е отпаднал от наредбата, но пък се връща в класирането от педагогическите съвети на детските градини, които имат право да въвеждат допълнителни критерии по свое усмотрение. На места даже са разширили кръга на привилегията, като са добавили и работещите в общинските училища. Самият общински съвет също дава нова преференция, но за самостоятелните ясли, където определя условията. За тях пък тази година е въведено предимство за деца на работещи в столичните здравни заведения.

До края на годината в столицата трябва да бъдат завършени девет нови детски градини с 1000 места, каза по повод напрежението кметът Йорданка Фандъкова.

СТРАНАТА

У нас има 770 самостоятелни детски ясли и яслени групи с общо 30 120 места, показват данните на НСИ за 2013 г. Най-висока е осигуреността с места за децата в областите Габрово, Благоевград и Враца, а най-ниска - в Сливен, Перник и Пазарджик. В края на м.г. 15.6% от всички деца са обхванати в яслите. Най-много са малчуганите на 2 годинки - 78% от всички. Децата на годинка са 19%. В яслите работят 7129 души.
19
4484
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
09 Май 2014 20:15
Ама нали ББ строеше освен магистрали и стадиони и детски градини ?
Девет години София се управлява от Герб, все пак.
09 Май 2014 21:02
Такае, щом половината население дойде да живее в София.
А детските ясли и градини в провинциалните градове и села стоят празни.
09 Май 2014 22:06
Само в нашия вход има три семейства, които са от провинцията, наематели.
За три години и трите се сдобиха с дечица, да са им живи и здрави, в едното им се родиха тризначки, страхотни сладурани, заклети приятелки на мойта малката щерка, на другите две - момченца, а преди месец се нанесе и още една двойка с момиченце, те са от селата около София.
И това е само във вход с двайсетина обитаеми апартамента - шест деца на възраст за детска градина...
09 Май 2014 22:54
Така е, но каквито и да са причините (има и други - разпродаването на безценица или даването за други цели на част от детските градини преди години, както и реституция на някои от сградите), десетки детски градини и ясли трябва бързо да се изградят в София.
Бързо!
09 Май 2014 23:34
Детски ясли на фандъци
09 Май 2014 23:37
десетки детски градини и ясли трябва бързо да се изградят в София.
Бързо!
Защо?
При раждаемост от 67000 годишно (с тенденция да пада), как се получава 25528 да са родени в София? При все че най-високата раждаемост е в Сливенско. Отделно, че най-плодовитият етнос не се и сеща да си прати децата в ясли, градини или училища.
Да няма някакви пари или общински терени за усвояване, че се раздухва тази истерия?
10 Май 2014 09:43
И много цигани вече си пращат децата на градина, че и на училище.
Има някаква прослойка сред тях - работят, живеят сред белите хора, чисти са, говорят помежду си на български, карат хубави коли, абе освен боята, по друго не можеш да разбереш, че са цигани. Не раждат и толкова деца, по две най-много.
Ако усмихнатият мошеник Мафиянски не беше разпродал и реституирал толкова детски градини по време на двата си мандата, а беше построил няколко, сега този проблем нямаше да съществува.
10 Май 2014 10:11
Държавната субсидия за детска градина е около 250 лв. Би било редно, ако наистина се мисли адекватно за демографската криза, тези пари да се предоставят под формата на ваучер, така че родителят да може да запише детето си в която градина иска (държавна или частна). Така се решава проблемът с градините.

Естествено, горното ще стане много трудно, защото с него управлението на сериозен финансов поток би се изплъзнало на общината.
10 Май 2014 10:20
Очаквах повече, много повече, от Фандъкова, този проблем е в София от 15 години!?! Следваше досега да е намерил решение, защото то е ясно и е само едно - бърз строеж на нови детски градини, и разширение на стари там, където е възможно. Според мен трябва много силен граждански натиск върху кметството. Това, че са върнали дискриминационните критерии е ужасно. Директорките богатеят от подкупи, а хиляди деца остават извън заведенията. Бизнесът също следва да упражни натиск, защото как да му се изпълнят целите за бързо връщане на пазара на труда на родителите, когато съществува проблем с детските ясли и градини!?! Какво е това следващата година щяло да има 1000 места повече, а децата отвън са 11 000, ами напънете се малко и нека следващата година да има допълнително 5000 места, следващите две години още по 5000 и проблемът е решен. В крайна сметка става въпрос за строеж на сгради (двуетажни), колко да струват, това не атомна централа. При всички положения град с мащабите на София може да си го позволи съвсем спокойно. Кметът е виновен в случай.
10 Май 2014 11:25
Бачо Илия, не се впрягай
Поредната журналистическа димка! Имам три деца и от опит мога да ти кажа, че реално липсващите места са не повече от 1500. Изключително редки са случайте, в които има деца наистина имащи нужда да посещават градина и не посещават такава. Погледни статистиката за обхвата на посещаемост на децата в предучилищна възраст (3та и 4та група), за да видиш че са обхванати на почти 100%. Имай в предвид, че в системата се кандидатства за 24 места в група, но обикновено първите 10 места са предвидени за деца със специални потребности или по социални критерии. На първо класиране те са с предимство, но понеже са кандидатствали в няколко градини, се получава така, че ги приемат навсякъде, т.е. заемат неколкократно повече места. Преди второ класиране (след реалното записване на приетите) ще се освободят поне още няколко хиляди места. Също така имай в предвид, че системата "приема" 24 деца, но реално в градините (имам наблюдения в 2) се приемат доста повече деца - в нашия случай са 38 по списък. Има т.н. коефициент на едновременно ползване, който гарантира, че от 38 записани деца, реално посещаващи заведението са не повече от 30 (леглата в нашата градина са 32). Разликата от 38 до 24, т.е. още 14 деца много бързо ще се запълни срещу еднократно легално спонсориране или дарение за градината и това е всеобща практика (за съжаление сградният фонд се нуждае от ремонти и поддръжка, а общинските средства обичайно не достигат). След трето класиране обикновено се получава, че всички нуждаещи се са записани, а малкото неприети обикновено имат други вариянти (неработещ родител, свободни баба и дядо и др.) и не са се натискали да се запишат на всяка цена.
Така че положението въобще не е толкова трагично, колкото го изкарват!
Поздрави и си пази нервите ;-)
10 Май 2014 11:58
Още не разбирам какъв е проблемът с местата в детските градини. Като не стигат в общинските да си ги пращат в частни. Все пак ролята на държавата/общината е да подпомага проблемните, в неравностойно положение и т.н., а не да раздава на всички, защото били плащали данъци. Имаш - плащаш, нямаш-получаваш, макар и недостатъчно, но колкото да ти покрива необходимото. заради зле разбрания капитализъм маса народ още си мисли че държавата му дължи нещо при положение че той работи и получана около или над средното. Щом взимаш до - 10-20% от средното и не си в друг вид неравностойно положение като самотен родител напр. или инвалид тогава грижата за собствените ти деца е твоя собствена особено ако са здрави.
10 Май 2014 13:17
Решението е мобилни ясли и детски градини . Върху мобилни транспортни средства като на съчленен автобус "Икарус"
Когато на "Позитано" 20 оценят активността на младия комунист Атанас Димитров и го изтеглят на работа в централата/стига са го хранили мама и тате/, той си вдига чаветата заедно с тези от партийната ядка от селото. Партията му осигурява боксонера в "Младост" 5 и там паркира и Икаруса -детска градина.
Сега по селата детски градини и училища пустеят и се рушат. Директорите лъжат с бройките заради делегираните бюджети. А в София нямало места въпреки намалената раждаемост.
Абе отдавна са го казали хората, който пийне от витошката вода връщане назад към село няма..
Така си беше и при комунизма. Всеки новоиздигнат началник си влачи голямата рода в столицата, въпреки бариерата за софийско жителство. Пък сега на всеки четири години нови началници и всеки с родата си идва, ама предишните не се връщат на село. Връщат се за малко по празници, най вече да присъстват на заколението на прасето и дрането на ягнето.... Тогава тези дни софиянци дишат по леко,щото столицата е олекнала от столичани..
10 Май 2014 13:44
Другари, нека отчетем и добрата работа на нашите кметове. Не всички кметове са некадърни като столичната кметица.
Защо не споменем другаря кмет Халил Ахмед /ДПС/ Кмет на село Гулийка с население 133 (ГРАО, 2014-03-15)* Повтарям население 133 средносписъчен състав.
Благодарение на активната работа на другаря Ахмед тази година хората ще имат нова спортна площадка за високо спортно майсторство на стойност 60000 лв.
Права е любимата ни спортна министърка Мариана Георгиева,когато заяви в ефира на БТВ ,че това е шанс да бъде открит новият Бербатов от село Гулийка, например.
10 Май 2014 14:42
Хак ви е, ваща м-ма софийска ! Не сме ви калесвали да се трупате в столицата и да си ходите вече по главите ! То всяко нещо си има граници, дори и ваща лакомия...
10 Май 2014 20:25
еднократно легално спонсориране или дарение за градината и това е всеобща практика
Навярно вие сте част от системата и се облагодетелстван от това положение.
10 Май 2014 21:14
Имам три деца

Да са ти живи и здрави!
10 Май 2014 22:56
Тъй колко детски градини бяха приватизирани при Манго, при Крадлив Дедо и при Сатаниш
10 Май 2014 22:58
Колко?
11 Май 2014 01:16
I've got an idea. Дайте ги на оня дето спял по бензиностанции, а останалите - да ги осинови "бедняка" Боко.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД