:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Според статистиката българите започнали да харчат по-смело

Продажбите на автомобили и компютри растат впечатляващо, министър Чобанов обяви, че бизнесът излиза от стреса
България сякаш се окопитва от тягостното усещане за икономическа несигурност. Българите отвързват кесията и пазаруват по-смело, което личи от растящите продажби на електроника, бяла техника, мебели. Националният статистически институт вчера съобщи, че през март оборотите в търговията на дребно са се увеличили с близо 6% спрямо същия месец на 2013 г. През февруари и през януари също бяха отчетени по-високи обороти - съответно с 9.3% и 7.3%.

Особено впечатляващи са мартенските данни за продажбите на компютърна техника - РС-та и лаптопи, таблети, телефони, принтери и др. Те са с 20.4% повече спрямо същия месец на 2013 г. Увеличение на оборотите с близо 10% на годишна база отчитат магазините за козметика и аптеките. Оживление се усеща и в търговията с мебели, бяла техника и други стоки за бита.

Разбира се, данните на НСИ, които показват ръст спрямо миналата година, трябва да се четат с две наум. Просто защото сравнението е със смутния период на 2013 г., когато в България имаше протести, довели до оставката на кабинета "Борисов". Такива събития силно влияят и на бизнеса, и на потребителите, като охлаждат желанието за инвестиране и харчене.

Колкото до оптимизма и на населението, и на предприемачите, сега той несъмнено се подхранва от добрите "външни" новини, които показват икономическо съживяване в еврозоната и в ЕС като цяло. Това са важни вести за България, която е силно зависима от европейските си икономически партньори.

Според НСИ се множат домакинствата, които смятат, че в близко бъдеще ще пазаруват стоки за дълготрайна употреба - компютри, хладилници, печки, климатици, телефони, автомобили и т.н. Това показва друго изследване - за потребителското доверие. Увеличават се и българите, които планират да правят ремонт или обновление на дома. Но да се говори за прелом в оценките и нагласите, е преувеличено. Все още преобладават хората, които не очакват през 2014 г. подобрение в личните и семейните бюджети. Въпреки че по данните на НСИ потребителските цени са небивало кротки вече доста време и в няколко поредни месеца има дефлация, хората смятат, че животът през последната година е поскъпнал и че инфлацията ще продължи, макар и по-слабо, да подяжда доходите им през идните 12 месеца.

Промишлеността също отбелязва ръст - с 4.2% спрямо март 2013 г. И тук сред отличниците е хайтек секторът - производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти се е увеличило с над 11%. Най-голям скок има в производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 40.7%, на други превозни средства - с 23.2%, на изделия от каучук и пластмаси - с 18.5%.

На фона на тези данни министърът на финансите Петър Чобанов вчера обяви: "Бизнесът в България излиза от стреса и започва да мисли за инвестиции". "Всички макроикономически показатели отбелязват ръст", посочи Чобанов на среща с представители на бизнеса в Търговищe. "Оживлението все още не е достигнало предкризисните темпове", призна министърът. Той се надява "да се постигне устойчив във времето растеж, да се разкрият нови работни места". Чобанов не скри, че на всички срещи с предприемачи чува едно и също искане - за намаляване на бюрокрацията във всичките й форми - лицензи, разрешителни, такси, дълги срокове и сложни процедури.

23
4217
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
09 Май 2014 19:48
Тц, разтеж, оживление, статистика, мрън-мрън замотвате главите на хората. Бойко да идва и с твърда ръка да раздава милионите на когото прецени! И да души Октопода. А и да разкрие докрай атентаторите от "Св Неделя"!
09 Май 2014 22:49
Да не би да наближават някакви избори та четем за тоз бодър повей в икономиката
09 Май 2014 23:45
Както вече неведнъж стана дума, бизнесът в България оцелява и се развива въпреки управляващите, защото е жилав и благодарение на европейското икономическо пробуждане. И да благодарим на десните правителства, че голямата част от икономиката е частна, та не стават масово бели като в държавната енергетика. Това исках да кажа!
10 Май 2014 06:26
Или просто нараства безнадеждността в утрешния ден и хората са решили баем да си отживеят малкото останало...
------------------------
Сайтът на Генек
10 Май 2014 08:04
Истина е че се наблюдава някакво оживление. Много възможно Генек да е прав. Особенно покрай събитията в Украйна... вероятно и там някои са спестявали...
10 Май 2014 08:04
несъмнено се подхранва от добрите "външни" новини, които показват икономическо съживяване в еврозоната и в ЕС като цяло.


По принцип, за българската икономика друг положителен ефект, освен този от еврозоната не е имало от десетилетия.

Позитивите от дейността на правителството -- най-вече от отказа от монетарна политика (и последвалата от това стабилизация) и от премахването на несвойствени дейности (държавни предприятия) -- се броят на пръсти и са отпреди повече от десетилетие.

А оттогава ролята на държавата е нещо като повторение на принципите на соц. управлението в рамките на възможното -- ескалираща корупция, преразпределение на бюджетни кинти към 'наши хора' и държавен натиск върху всички останали да не мърдат много.
10 Май 2014 08:40
държавен натиск върху всички останали да не мърдат много

Виж са, аз се занимавам с машиностроене и приборостроене вече много време - всъщност от началото на демокрацията. Разбира се, всичко е дреболия, фирмички по 20-30 човека максимум /както е и в момента/. Не съм забелязал държавата да е пречила /не повече отколкото на всеки българин пречи с безумната си енергийна, пенсионна, осигурителна и т.н. политика/. Що се отнася до чиновниците, поне тук в Видин, гледат да не пречат и даже се стараят да помагат. Щото зацепват че ако ние не продаваме в чужбина, то и държавата пари за техните заплати няма откъде да намери.
Са ако твоя бизнес е свързан с държавни поръчки, разпределяне на европарички и т.н.... вервам ти, че ти пречат, ако не си от правилната партия. Но навсякъде по света е така, даже и в УСА, не всеки може да се уреди да цица от държавния бюджет.
10 Май 2014 09:53
Малко по малко ЕС се събужда, БГ също, не може да се отрече.
Остава само да се набере по-голяма скорост в тази насока.
10 Май 2014 10:02
"Беден човек жив дявол!"
Усещат,хората,че балонът ще се пука.
PS.Генек,както винаги си точен!
10 Май 2014 11:33
Влизате в магазин на която и да е верига за техника и Ви наобикалят младежи с предложения за незабавни и супер изгодни кредити...
10 Май 2014 13:06
Според НСИ се множат домакинствата, които смятат, че в близко бъдеще ще пазаруват стоки за дълготрайна употреба - компютри, хладилници, печки, климатици, телефони, автомобили и т.н... Все още преобладават хората, които не очакват през 2014 г. подобрение в личните и семейните бюджети.


Моментното оживление всъщност отразява в най-голяма степен качеството на закупените стоки. Когато имаше пари преди кризата хората пазаруваха много, това беше къде 2006-2008г. Минаха 5-6 годинки и закупеното почна да сдава багажа докъм 1 до 2 г. след изтичане на гаранционния срок (естествено, така ги планират че иначе някой мажоритарен може да умре от глад ако не му влязат няколко милиарда за годината). А човек няма как поне без базова бяла техника (пералня, печка, хладилник), тамагочи и ТВ. Та сега сме свидетели на обикновен цикъл на неотложна замяна. За оживление може да говорим едва когато участниците в проучването масово отговарят с "да" на въпрос "Купих си нов ........... въпреки че стария ми си работи (и не обзавеждам нов имот)". Ама България е в кампания, за който не знае!
10 Май 2014 14:00
Чини ми се, че предизборното "оживление" е заради "правилния човек" начело на Статистиката...
10 Май 2014 14:38
Българите отвързват кесията и пазаруват по-смело, което личи от растящите продажби на електроника, бяла техника, мебели.

Ако приемем условно, че и софиянците са българи, има известна доза истина.
Стария виц, че според Статистиката цяла България яде свинско със зеле, само че в София предимно свинско, а в Прованса само зеле, си е валиден и до днес.Така непрестанно нарастват и спестяванията ни ?!
София смуче каквото свари от държавата, един огромен държавен, общински, университетски, или персонал в скъпарските болници, пълни гуша за сметка на все по одрипавелия народец. И гледа как да натрупа празнични дни , та да може се юрне презглава по плажове, планински и спа-курорти, да си прави пофтата.
10 Май 2014 14:57
Повей наистина има, но е много малък. Може да се очаква бъдещо по-голямо оживление на пазарите. Няма да се учудя, ако скоро започнем да излизаме от кризата... Можем да вярваме, че ще настанат по-добри дни. На мен лично кризата ми дойде в повече... Много народ загина в нея... Добре е, че институциите ни работят. Имаме стабилна държава... Може да се разчита на това, че няма да попаднем в сериозна икономико-политическа криза, която да доведе до война или нещо друго. Представите ни за света се променят към по-добро... Няма някой да ни мрази или да иска да ни превземе... Животът е тих и хубав, без ексцесии; Няма нещо кой знае за какво да се тревожим.
10 Май 2014 15:02
Особено впечатляващи са мартенските данни за продажбите на компютърна техника - РС-та и лаптопи, таблети, телефони, принтери и др. Те са с 20.4% повече спрямо същия месец на 2013 г.

Тези проценти какво са точно -- бройка продадени джаджи или килограми пари, похарчени за тях?

А какви са били цените тогава и сега? И какво точно се е купувало -- дали последните модели или сме се задоволявали с бюджетни такива?

Просто хвърлени ей така, тези числа не говорят кой знае колко много (imho).
10 Май 2014 15:05
@simo
10 Май 2014 08:04
Позитивите от дейността на правителството -- най-вече от отказа от монетарна политика (и последвалата от това стабилизация) и от премахването на несвойствени дейности (държавни предприятия) -- се броят на пръсти и са отпреди повече от десетилетие.

Някакви смислени аргументи за несвойствеността на държавните предприятия ще има ли? Аргумента за държавата като лош стопанин не е много смислен (освен, че е и изтъркан) и моля да не се привежда.
10 Май 2014 15:20
Но кои по-точно са тези смело харчещи българи? Автомобилите и компютрите им руско производство ли са?
10 Май 2014 16:04
brightside 10 Май 2014 15:20 - българско
11 Май 2014 00:23
Верно е, днес смело си купих Тирамису
11 Май 2014 07:24
Според НСИ се множат домакинствата, които смятат, че в близко бъдеще ще пазаруват стоки за дълготрайна употреба - компютри, хладилници, печки, климатици, телефони, автомобили и т.н.

М-да-а. И ние ще си купим нов автмобил, ама друг път.
11 Май 2014 09:17
"Всички макроикономически показатели отбелязват ръст"

Ама дали ръстът е положителен, или отрицателен - не казват - защо няма конкретни данни? Колкото до заглавието - малкото, което имаш, как да не го похарчиш СМЕЛО. Виж - ако имаш повече от необходимото - смелост е да го похарчиш, ама колко могат да се похвалят с това? Компанията на министъра вероятно...
11 Май 2014 09:21
Промишлеността също отбелязва ръст - с 4.2% спрямо март 2013 г. И тук сред отличниците е хайтек секторът - производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти се е увеличило с над 11%. Най-голям скок има в производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 40.7%, на други превозни средства - с 23.2%, на изделия от каучук и пластмаси - с 18.5%.

Нито една стока за всекидневна употреба - храна, дрехи, консумативи-вода, гориво, еленергия...там как е? Дали да не си сменям рояла всяка година, нищо че съм на висок етаж и хамалите искат колкото за него?
11 Май 2014 19:00
Направете закон за персонални фалити, и тогаз ще видите какъв бум в закупуването на бяла, залена и кафява техника ще имате. Банките пък ще показват едни бум на кредитите (невъзвращаемите де), щастие всенародно ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД