:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фабрика за яхти и Долина на талантите ще вдигат инвестициите

Министър Стойнев се похвали с проекти на държавната фирма "Индустриални зони" на фона на пореден спад на чуждите капитали
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Въпреки че част от индустриалните зони все още са в проект, а договорите с фирмите за тях са предварителни, икономическият министър Драгомир Стойнев очаква инвестиции от 153 млн. лв. и 1650 нови работни места.
Насред индустриалната зона в Божурище, която още е в проектна фаза, ще се роди Долина на таланта. В Бургас ще тръгне производство на яхти, а в зоната в Телиш - на биохрани. Ръководството на държавната Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) и министърът на икономиката Драгомир Стойнев вчера дадоха специална пресконференция, за да представят тези инвестиционни намерения, които са с доста неясен времеви хоризонт.

В същото време се появиха поредни лоши данни за притока на чуждестранни капитали в България. БНБ съобщи, че през януари - март инвестициите у нас са едва 88.9 млн. лева при 372.9 млн.евро за същия период на м.г. Данните само за март са още по-тревожни - в рамките на месеца напусналите страната инвестиции са повече от привлечените с 1 млн. евро.

Министър Стойнев обаче не се притеснява от статистиките. Той посочи, че през 2013 г. инвестициите са били повече в сравнение с 2012-а. Разликата обаче е символична, а сумите и за двете години са доста скромни - 1.093 млрд. евро за миналата година и 1.07 млрд. евро за по-миналата.

В промишлените зони, за които отговаря държавната фирма НКИЗ, щели да бъдат вложени 153 млн. лв. и ще бъдат открити 1650 нови работни места, съобщи директорът й Атанас Ненов. Под "шапката" на компанията са новосъздаваните зони в Божурище, Бургас, Карлово, Плевен, Варна-Запад, както и старите свободни и безмитни зони в Русе, Видин и Свиленград.

В Долината на талантите в Божурище щели да се настанят фирми и научни обединения, които ще разработват иновативни идеи и ще ги превръщат в реални производства. Първите обитатели ще са част от фирмите, които ще работят със "София тех парк" и ще имат нужда от място, където да разположат персонала и оборудването си, те са 5 високотехнологични компании, посочи шефът н НК "Индустриални зони" Атанас Ненов. Самият технопарк в София обаче все още е само проект - тепърва ще се строи и населява. За изграждането му трябваше да се ползват 50 млн. евро по сегашната програма "Конкурентоспособност", но в крайна сметка финансирането бе отложено за новия програмен период на еврофондовете.

Бургаската индустриална зона пък ще стане Мека на яхтите. Там полската "Грийнпойнт България" обещава да вложи 6 млн. лв. в завод. Инвестиционното предложение бе внесено в общината още м.г. Освен че ще правят моторни лодки и ветроходи, поляците имали намерение да се занимават и с рециклиране на пластмаса. През 2013 и 2014 г. за зоната са сключени предварителни договори с инвеститори за продажба на 6 имота с обща площ от 30 дка, бе отчетено вчера.

Южнокорейската фирма "ИЮ Съндей", регистрирала у нас "Азия инвест", ще развива биоземеделие в зоната в Телиш, Плевенско. "Ще има три завода, ще бъдат инвестирани 85 млн. лв. и ще бъдат открити 700 работни места", съобщи Ненов. Ще се отглеждат биогъби, фураж, кокошки за яйца, овце и кози. Производството ще бъде "еко" - отпадъците ще се ползват за фураж, а заедно с животинския тор - и за обогатяване на почвата, на която ще се отглеждат биокултурите.



11
2930
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
15 Май 2014 20:51
А какво ли мисли Файненшъл таймс за ресора на министър Мадурко?

Bulgarian authorities are poised to decide whether to eject a trio of Czech and Austrian electricity distributors in a case that is alienating Sofia’s EU partners and raising suspicions of undue Russian influence.
The case hinges on a payment dispute between the distributors – Austria’s EVN and the Czech companies CEZ and Energo-Pro – and Bulgaria’s state electricity company, NEK, with each side claiming to be owed money by the other.
The European Commission, the EU’s executive arm, and six EU nations have complained to Bulgaria about its handling of the case, which is being viewed as a test of the rule of law in the bloc’s poorest member state.
The case is also being watched as a barometer of Russian influence amid concerns that local businessmen with Russian backing have been lobbying to build stakes in the grid business if the foreign investors are stripped of their licences.

15 Май 2014 21:30
Насред индустриалната зона в Божурище, която още е в проектна фаза, ще се роди Долина на таланта.


Не на друго, а на таланта? Димитровград, види се, не стига.

Ще се отглеждат биогъби


На пелтека, па и на целия тролетариат биогъбите са им много противопоказни - и сега им се привиждат предимно глупости.
15 Май 2014 22:08
химко, плама, крема, оцк кърджали и другите фалирали мастодонти на соца кога?
16 Май 2014 00:33
153 милиона лева похарчени за близките на властта са около 60 лева на пенсионер. 2-3 милиарда дълг на НЕК, потънали в енергийната мафия, са вече над 1000 лева на пенсионер. А после защо нямало пари за пенсии, детски па и за всякакви елементарни държавни действия
16 Май 2014 00:45
Не е е луд тоя , където яде зелника...
16 Май 2014 05:09
Най-после кърлежите във властта започнаха на спокойствие да разпродават земята българска. Поляци и кораби/яхти, най-паче ще е рециклиране на пластмаса оти е много екологичен процес. Хранене на чужденци с "биохрани" и заливане на населението с мърша, дупета, замразени агнета от Австралия и внос на ГМО зеленчуци от Турция, мани ...
16 Май 2014 09:46
Ето пък един оптимистичен коментар. Каква боя да се сложи се диктува от политиката на вестника.

Ще правят луксозни яхти край Бургас

близко бъдеще България ще произвежда яхти. Луксозните лодки ще се правят в Индустриалната зона "Бургас", на чиято територия в момента се изгражда предприятието. Това съобщи изпълнителният директор на Националната компания "Индустриални зони" (НКИЗ) Атанас Ненов. Инвестицията е на полска компания, която е сключила договор за изграждането на завода, пише "Стандарт". Освен нея в зоната в Бургас се реализират още 5 инвестиции. Общата стойност на проектите е над 10 млн. евро, а разкритите нови работни места ще бъдат над 350, съобщи още Ненов. Освен яхти, в бургаската индустриална зона ще се произвеждат още мека мебел, хляб и сладкарски изделия, ще се пакетират храни за животни и др. Сериозен инвеститорски интерес се наблюдава и към останалите индустриални зони у нас, стана ясно още от думите на Ненов.

Общо за последната година са сключени около 40 договора с инвеститори. Повечето проекти вече се реализират, като някои ще бъдат приключени съвсем скоро, а други ще отнемат между 3 и 5 години. Общата стойност на привлечените за 2013 и 2014 г. инвестиции към НКИЗ възлиза на 153 млн. лв. С реализацията им ще бъдат разкрити 1650 нови работни места, съобщи още Ненов. Сред по-големите са заводът автоклиматици и електроника на германската "Behr-Hella Termocontrol" в Индустриална зона "Божурище". Фабриката ще заработи още през септември и ще наеме 350 човека./

Натисни тук

16 Май 2014 09:50
В същото време се появиха поредни лоши данни за притока на чуждестранни капитали в България.


Чуждите инвестици започнаха да спадат още по времето на ГЕРБ, когато започна бързото увеличаване цената на тока, за да се пълнят гушите на ЕРП-тата
16 Май 2014 10:08
Хей, ръката си простри,
Грабвай чук в ръката,
Да живей Реиндустри
Ализацията!
Трендафил Акациев

За биогъбите: Тези гъби, които не са "Био" какви са? "Механо"? "Минерало"?
Съреч, от тенеке ли са или от камъняк
16 Май 2014 10:53
Чуждите инвестици започнаха да спадат още по времето на ГЕРБ, когато започна бързото увеличаване цената на тока, за да се пълнят гушите на ЕРП-тата

объркахте хронологията другарю - спада почна при тригъзата ламя.
16 Май 2014 12:58
Преките чужди инвестиции бележат спад на годишна база през 2012 г.

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Prekite-chuzhdi-investitsii-belezhat-spad-na-godishna-baza-prez-2012-g/nid-102871.html


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД