:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българите съвсем затегнаха коланите

Домакинствата стават все по-предпазливи в потреблението си, показва поредната статистика на НСИ, обявена вчера. През първото тримесечие на т.г. спестените на влог пари са се увеличили над два пъти в сравнение със същия период на 2013 г. - от 11.53 на 26.79 лв. на човек. Същевременно изтеглените заеми са намалели почти пет пъти - от 42 лв. на човек преди година на 9 лв. сега. Като цяло харчовете на домакинствата не се увеличават съществено и ръстът на доходите изпреварва този на разходите. Средният доход на човек за първото тримесечие на тази година е малко над 1177 лв. Това е с 69 лв. повече спрямо същия период на миналата година. Разходите пък са 1030 лв., със 7 лв. повече спрямо м.г. Най-сериозно е увеличението на парите за транспорт - на човек средно се падат по над 74 лв., или с осем лева повече. Традиционно се увеличава сумата за храна и безалкохолни напитки (с 20 лв. до 348 лв.) и за алкохол и цигари (със 7 лв. до 44 лв.). Разходите за данъци пък са се увеличили с над 3 лв. - до над 57 лв. средно на човек в семейството. Социалните осигуровки са с около 2 лв. повече - средно по 72 лв. на човек в началото на годината. Увеличават се и регулярните трансфери към други домакинства - на човек се падат вече по близо 15 лв., при 12 лв. година по-рано.

На фона на растящите разходи по различните пера харчовете за вода и ток са намалели с по 20 лв. на човек спрямо началото на 2013 г., но това вероятно се дължи не толкова на по-ниската цена, колкото на по-меката зима.

Доходът от заплата през първото тримесечие средно на човек от домакинството е 663 лв. Това е ръст от 10% спрямо същия период на миналата година. Полученото от втория по значимост източник на доходи в семейния бюджет - пенсиите, също се увеличава с над 6% до 310 лв. средно на човек. С по 4 лв. растат средно и доходите от самостоятелна заетост - до 74 лв. Полученото от социални помощи намалява - от 35 лв. на 33 лв. средно на лице. Сумата на изтеглените спестявания остава почти непроменена - малко над 20 лв. на човек.
18
4472
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
15 Май 2014 20:09
Около врата?
----------------
Сайтът на Генек
15 Май 2014 20:12
харчовете за вода и ток са намалели с по 20 лв. на човек спрямо началото на 2013 г., но това вероятно се дължи не толкова на по-ниската цена, колкото на по-меката зима.

мдам. по-меката зима намаля харчовете за вода, сиреч народът е престанал да се пере, мие и къпе. велико одобрявам даааааааааа
15 Май 2014 20:28
През първото тримесечие на т.г. спестените на влог пари са се увеличили над два пъти в сравнение със същия период на 2013 г. - от 11.53 на 26.79 лв. на човек. Същевременно изтеглените заеми са намалели почти пет пъти - от 42 лв. на човек преди година на 9 лв. сега. итн, итн.
Добре е че си останахме с лева, а не минахме съм евро-я колко внушителни са сумите така
15 Май 2014 21:27
Толкова радост, толкова щастие, другари! Русия ще си воссоедини Новорусия, пиндоският долар ще се срине като зимбабвийския, Йелоустон ще изригне и ще изтрепе половината пиндоси, на Боко му взели стаята в парламента, а сега научаваме и че Правителството толкова ни е повишило благосъстоянието, че не знаем за какво да си харчим парите и си ги спестяваме!
15 Май 2014 21:34
В обществото има огромно недоверие към икономическата среда у нас. Като добавим към това политическото напрежение и проблемите в съдебната система - недоверието се засилва. Невъзможно е да правиш дългосрочни планове за живота си и за това повечето съграждани предпочитат несгодите на имигрантския живот. За жалост
15 Май 2014 21:57
Страшно нема - рупайте банани и демократични ценности.
15 Май 2014 22:38
Преди няколко дни писахте, че сме се отпуснали в харченето - коли, компютри, а сега изведнъж се оказва, затегнали сме коланите съвсем!?
16 Май 2014 02:27
С каква пропаганда плашат украйнците? Българите сме станали на плашило за бившите руски републики.натсни туканка
16 Май 2014 08:42
Толкова радост, толкова щастие, другари! Русия ще си воссоедини Новорусия, пиндоският долар ще се срине като зимбабвийския, Йелоустон ще изригне и ще изтрепе половината пиндоси, на Боко му взели стаята в парламента, а сега научаваме и че Правителството толкова ни е повишило благосъстоянието, че не знаем за какво да си харчим парите и си ги спестяваме!


Жить стало лучше, жить стало веселей!!!

16 Май 2014 09:16
Направо ще се удушат.
Упсс..
Ще ги загърлят някои пишещи.
Иначе, ако вярваме на НСИ, няма такива ужасии дето са в заглавието. Българите харчат разумно, но променят качеството на харченето. При потреблението преминават от картофи, леб и макарони, боб и леща и други такива продукти на месо, зеленчуци и плодове, започват да купуват дрехи, а и да се забавляват с разни дестилати. Увеличената спестовност е компенсирана със спад в обслужването на заемите. Ако влогът се е увеличил с 15 лева, то с 15 лева са намалели разходите по кредити. Коланът изглежда се разпусна малко, ако четем данните така. Дишат вече туземците.
Данните и за БВП също не говорят за такова душене. Ръстът(за пръв път от година) в индивидуалното потребление е с 2%, а данните за оборотите в търговията на дребно напълно разрушават катастрофичната гледка, рисувана ни чрез заглавието на г-жа Десислава.
Е нема нужда чак толкова. И без това си е страшно наоколо.
16 Май 2014 09:43
brightside 15 Май 2014 22:38
Преди няколко дни писахте, че сме се отпуснали в харченето - коли, компютри, а сега изведнъж се оказва, затегнали сме коланите съвсем!?


Ако се абстрахираш от заглавието и троленето под статията, ще видиш, че и този текст потвърждава предишната информация. Има малък ръст в потреблението, растежа на доходите изпреварва този на разходите и т.н. Изобщо изглежда се измъкваме от душешщата хватка на икономическия гении на Генерал Д-р Борисов.
16 Май 2014 10:15
Разходите за данъци пък са се увеличили с над 3 лв. - до над 57 лв. средно на човек в семейството. Социалните осигуровки са с около 2 лв. повече - средно по 72 лв. на човек в началото на годината.

При непроменени ставки, това означава повече доход - печалба, заплата, наем, дивиденти.
16 Май 2014 10:24
разтежа на доходите изпреварва този на разходите
16 Май 2014 10:37
Овчаря
16 Май 2014 10:24
Мнения: 803
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP




Като цяло харчовете на домакинствата не се увеличават съществено и ръстът на доходите изпреварва този на разходите.


Ако помощта ми с текста не е достатъчна, пробвай с нови очила.


16 Май 2014 10:41
От юли 2009 г заплатата ми е във фризера и не е мръднала с нито една стотинка.
16 Май 2014 10:58
По 800 лв. заплата за бежанки шивачки

Десетки работодатели са се обърнали към ДАБ за наемане на работа, без да е нужно да се знае български език. Между 400 и 800 лева се предлагали за бежанки шивачки, осигурявали се и жилища за семействата им.

Натисни тук
16 Май 2014 11:47
Сега ще се разбере дали бежанецът е пò балама от докарания до безизходица туземец.
16 Май 2014 11:52
Тук „Сега” пак се оля. То е хубаво медиите да са критични. Все пак това им е работата. Ама не и когато тази самокритичност се превръща в самоцел. Хората са теглили в пъти по-малко заеми, демек доходите им стигат за покриване на разходите, не затъват толкова в дългове към банките и фирмите за бързи кредити, което е лошо. Средният доход на човек се увеличава с 69 лв., но и това е лошо. Разходите за вода и ток са намалели, но и това било лошо, защото не било заслуга на правителството и на намалените цени, а на топлата зима. Изключително лошо е също така увеличението на доходите от заплати с 10%, увеличението на доходите от пенсии с 6% и пр.. Ама това не разбрахме защо е толкова лошо. Сигурно, защото правителството има нещо общо. Хората имат по-големи влогове, демек имат повече пари, което според вестника също е лошо. Е, това последното би могло да се разглежда и като лошо от гледна точка на това, че тези пари не се инвестират в производства и работни места. Нищо, че отговорността за това се пише на сметката на протестиращите цяла година маргинали, на безотговорната и анти-държавна опозиция, на опитите за саботаж на всичко и на създаването на усещане за нестабилност от страна на анти-правителствените фактори още от първия ден на кабинета. И пак е 100 пъти по-добър от този на Борисов, който имаше целия политически, медиен и обществен конфорт на света, който държеше в собствените си ръце цялата власт в държавата и пак не успя да постигне нищо добро. Не че се е опитвал и да го направи. Властта за ГЕРБ беше подчинена на съвсем други цели.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД