:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,511,337
Активни 106
Страници 15,680
За един ден 1,302,066

За буквите

Икона на св. Кирил и св. Методий, средата на XIX в., собственост на Регионалния исторически музей в Добрич.
И така изпърво славяните нямаха книги, но с черти и резки четяха и гадаеха, бидейки още езичници. Когато се покръстиха, принудени бяха да пишат славянската реч с римски и гръцки букви, както прилегне. Но как може да се пише добре с гръцки букви: богъ или животъ, или (много), или (църква), или (очакване), или широта, или (отрова), или (къде), или юность, или (език) и други подобни на тези? И така се продължава много години.

Подир това човеколюбецът Бог, който строи всичко и не оставя човешкия род без разум, но всички хора довежда до разум и спасение, смили се над славянския род, та му изпрати свети Константин Философ, наречен Кирил, мъж праведен и истинолюбив, който им сътвори тридесет и осем букви, едни по образец на гръцката азбука, а други според славянската реч; отначало започна по гръцки: те прочее казват алфа, а той - азъ. И тъй двете азбуки започват с азъ. И както гърците направиха своите букви по подражание на еврейските, така и той - по образец на гръцките. У евреите първа буква е алеф, което ще рече учение: като се заведе дете на училище, казва му се "Учи се" - това е алеф. По подражание на това и гърците казваха алфа. И тоя еврейски израз така се пригоди към гръцкия език, че вместо да казват на детето "Търси учение", казват алфа, което на гръцки значи търси. Подобно на това и свети Кирил постави като първа буква азъ. И като първа буква азъ, дадена от Бога на славянското племе, за да се отворят устата при обучението на разум чрез буквите, тя се произнася с широко отваряне на устата, а другите букви се произнасят и възгласят със слабо отваряне на устата.

Ето тези са славянските букви и така трябва да се пишат и изговарят: а, б, в, г, дори до.

Някои прочее казват: "Защо Кирил е създал 38 букви? Може и с по-малко да се пише, както гърците пишат с двадесет и четири." А те не знаят с колко пишат гърците: те имат двадесет и четири букви, но с тях не се изпълват книгите, та са прибавили 11 двугласни и три за числа - шест, деветдесет и деветстотин. Така се събират тридесет и осем. Подобно на това и по същия начин свети Кирил създаде тридесет и осем букви.

Други пък казват: "Защо са славянските книги? Тях нито Бог ги е създал, нито ангелите, нито са изначални, както еврейските, римските и елинските, които са още отначало и са приети от Бога?" А други мислят, че сам Бог е създал буквите и не знаят какво говорят окаяните - и че Бог бил заповядал на три езика да се пишат книгите, както пише в Евангелието: "И имаше дъска, написана на еврейски, римски и елински." А славянския език го нямаше там, затова и славянските книги не са от Бога. Но какво да речем на това или какво да кажем на такива безумци? Но все пак нека да им кажем онова, което научихме от светите книги - че всичко поред иде от Бога, а не от другиго. Бог не създал еврейския език по-напред, нито пък римския, елинския, а сирийския, на който е говорил Адам, и от Адам до потопа, и от потопа, докато Бог раздели езиците при стълпотворението, както пише: "Размесени бяха езиците." И както се размесиха езиците, така стана с нравите и обичаите, и наредбите, и законите, и изкуствата между народите. На египтяните се падна землемерението; на персите, халдеите и асиряните - звездобройството, гаданието, лечението, магиите и цялото човешко изкуство; на евреите - светите книги, в които е написано, че Бог сътвори небето, земята и всичко, що е върху нея, и човека, и всичко поред, както се пише; на елините пък даде граматиката, риториката, философията. Преди това обаче елините нямаха на своя език букви, а пишеха своята реч с финикийски букви. И така беше много години. Като дойде отпосле Панамид, почна от алфа и вита и изнамери на елините само шестнадесет букви. После Кадъм Милиски прибави още три букви. И тъй, дълги години пишеха с деветнадесет букви. После обаче Симонид изнамери и прибави две букви, а писателят Епихарий изнамери три букви и така се събраха двадесет и четири. След много години Дионисий Граматик изнамери шест двугласни, после друг - пет, и друг - три за числата, и така мнозина през дълги години едва събраха 38 букви. Подир това, като се минаха много години, по Божия заповед се намериха седемдесет мъже, които преведоха от еврейски на гръцки език Светото писание. А славянските книги сам Константин, наречен Кирил, и буквите сътвори, и книгите преведе за малко години, а онези мнозина, седем души, за много години техните букви наредиха, а седемдесет души направиха превода. Затова славянските букви са по-свети и повече за почит, защото свят мъж ги е сътворил, а гръцките - елини езичници.

Ако пък някой рече, че не ги е нагласил добре, защото и сега още се доуреждат, ще дадем този отговор: и гръцките букви многократно са били преправяни от Акила и Симах и от други мнозина. По-лесно е едно нещо после да се поправи, отколкото за пръв път да се създаде.

Ако попиташ обаче гръцките книжовници, като речеш: "Кой ви е създал буквите, или пък превел книгите, или в кое време?" - то рядко измежду тях някои знаят. Ако попиташ обаче славянските книжовници, като речеш: "Кой ви е нагласил азбуката или превел книгите?" - то всички знаят и ще ви отговорят: "Свети Константин Философ, наречен Кирил: той ни създаде буквите и преведе книгите, и Методий, брат му", защото има още живи хора, които са ги видели. И ако попиташ в кое време - то знаят и ще рекат, че във времето на гръцкия цар Михаил и Борис, българския княз, и Растица, моравския княз, и Коцел, блатненския княз, в година 6363 (863) от сътворението на света. Има и други отговори, както другаде ще кажем, а сега няма време. Така, братя, Бог е дал просвещение на славяните. Нему слава, чест и власт сега и винаги в безкрайните векове. Амин.12
2570
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
23 Май 2014 20:51
Това е друга епоха... Няма нищо общо с настоящето...
23 Май 2014 21:40
Общото си ти бе, хубавец! С чии букви нареди горното?
А епохата...епохата е отминала както много епохи са, но благодарение на буквичките и въпреки масовите изгаряния и унищожаване на българската книжнина, нещо е достигнало до нас. А до теб?
23 Май 2014 22:17
в година 6363 (863) от сътворението на света


Тук има двусмислица.

6363 година от сътворението на света е 855 г. - годината на създаване на глаголицата от Светите братя по византийското летоброене.

Посочената в скоби година 863-а е годината на въвеждане за първи път в обръщение на азбуката във Великоморавия по александрийското летоброене.

"За буквите" е единственото съчинение, в което приемаме, че е посочена точна година на създаване на славянската азбука - 855 г.
23 Май 2014 22:29
hubavetza 23 Май 2014 20:51
Това е друга епоха... Няма нищо общо с настоящето...

Как ще е друга епоха? Ето виж, "смили се над славянския род, та му изпрати свети Константин Философ, наречен Кирил, мъж праведен и истинолюбив," - вече обозначава какво е нужно на един мъж да бъде милост Божия.
А за преводите на свещените книги - Коранът още не се превежда "канонично".
По-лесно е едно нещо после да се поправи, отколкото за пръв път да се създаде.
- нуждае ли се от пояснение?
23 Май 2014 22:40
Общото си ти бе, хубавец! С чии букви нареди горното?


Само ме е яд, че My Češi /нали съм четвъртинка/ сме ги зарязали.

23 Май 2014 23:41
Какви хора стоят в началата на нашата книжовност, дух, култура! И какво падение и издребняване оттам насетне!

П.П. Има и по-добри варианти на текста - "без устроения" например не означава "както приляга".
24 Май 2014 00:01
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ!
На покръстването от 866 и въвеждането на писмеността през 889 г. от проницателния владетел княз Борис I дължим дълголетната си и достойна за такава малка държава история. Знанието и вярата са тайното оръжие на българина за оцеляване. Обратно политическата пасмина и маркетинговите гризачи се опитват да прекъснат тази история с облъчването, че властта и парите стоят над всичко а историята показва, че това е началото на края.
24 Май 2014 05:10
Има и по-добри варианти на текста


И защо не е означено името на преводача?
24 Май 2014 08:05
Айде почна се!!!! До края на работния форумен ден ,очаквам Черноризец Храбър де е агент на КГБ!!!
Честит Празник!!!!!
24 Май 2014 08:32
Престанете с тази лъжа. Никъде в текста О Писменех няма "славяни" или "славянски". Навсякъде е словени или словенски. Това е долна манипулация и изопачаване - да се заменя слово и словени със никога не съществуващи и измислени през 18ти век "славяни".

Ето го писанието без изопачаване: Оригинал
25 Май 2014 21:04
Всички са агенти на Черноризец Храбър, ако само спрат да се бият един срещу друг а се обединят и пак ще има чудо.
25 Май 2014 21:46
Има и по-добри варианти на текста... И защо не е означено името на преводача? ... очаквам Черноризец Храбър де е агент на КГБ!!!.... Престанете с тази лъжа.
ПРѢЖДЕ ѸБW СЛОВѢNЕ NЕ ИМѢХѪ КNИГЪ, И РАХАТOMЪ БѢХѪ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД