:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Меркел поиска десни и леви да се обединят в новия ЕП

Председателят на Европейския съвет ще води преговорите за ръководните постове в ЕС
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Европейските лидери възложиха на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да проведе консултации за кандидатите за водещите европостове, като решение не се очаква преди края на юни.
Германският канцлер Ангела Меркел призова десните и левите да се обединят в новия ЕП на фона на разединението между евролидерите за най-подходящ кандидат за председател на ЕК, предаде електронното издание "ИЮ Обзървър". Това стана по време на неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на страните - членки на ЕС, състояла се във вторник вечерта в Брюксел. "ЕНП се нуждае от социалистите, за да постигне мнозинство в ЕП", заяви Меркел. Така тя намекна, че поне един от тези постове трябва да бъде предложен на социалистите. Канцлерът обаче заяви, че като представителка на партия в ЕНП тя подкрепя кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за някой от високите постове в ЕС. Меркел обаче бе категорична, че предстоящият дневен ред на ЕС, който изисква реформи, ще бъде изпълняван от всеки, независимо дали е Юнкер, или е някой друг. Германският канцлер обаче не даде ясен отговор на въпроса дали за председателския пост на ЕК могат да бъдат предложени и лица извън вече договорените кандидатури. Тя подчерта, че резултатите от евровота трябва да се вземат под внимание, когато се предлагат кандидатурите.

На срещата в Брюксел срещу кандидатурата на Юнкер се обявиха британският премиер Дейвид Камерън, унгарският Виктор Орбан, шведският Фредрик Рейнфелд и финландският Юрки Катайнен. Срещу него бе и холандският премиер либерал Марк Рюте. Досегашният лидер на групата на социалистите в ЕП Ханес Свобода написа в "Туитър": "Абсурдно е Юнкер да има нашата подкрепа за преговорите, а да бъде блокиран в Европейския съвет от собственото му политическо семейство!"

На заседанието си във вторник вечерта лидерите на страните членки решиха преговорите за ръководните постове в ЕС да се водят от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той ще ги води с ръководствата на парламентарните групи, които предстои да бъдат сформирани в ЕП, както и със самите кандидати за постовете. До средата на юни той трябва да представи кандидатури за шефове на ЕК, ЕП и Службата по външната политика на ЕС. Целта е да се постигне съгласие по тях преди срещата на върха на ЕС на 26-27 юни, след което те официално да бъдат предложени за гласуване от ЕП.



4
1094
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
28 Май 2014 21:50
За жалост, Европа още е чужда, за родните ни андрешковци в политиката...
На 15/15 им е безразлично, а останалите ще си останем в неведение...
28 Май 2014 22:57
Според моето скромно мнение, този ЕП трябва да бъде съставен от по пет депутата, избирани от върховните органи на страните-членки.Само така може да се съгласим да бъдем равнопоставени с другите страни-членки.А шефа на Еп да има трима заместника, избирани от съвета за Сигурност на ООН.Редно е също така ООН да има правото да отменя актове на ЕК и на ЕП които явно или заобиколно противоречат на международното право, учредено от ООН!!При сегашната актгивност от 35-38 процента, следва заплатите, които се давахо досега да се намалят с 65-62 процента, за да са адекватни на реалния вот на народите от Европа.Спи ли Льо Пен, че не вижда този анахронизъм?Че нашите, спят е от явно по-явно, защото се събуждат само когато трябва да си получат незаслужените заплати.
29 Май 2014 07:18
Меркел поиска десни и леви да се обединят в новия ЕП

Това сигурно е казано по време на тежък следизборен махмурлук?
А уж руснаците само се напивали от "Тройной"??
29 Май 2014 18:10
Да а,ще се пее Одата на радостта!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД