:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Левицата търси елегантен начин да отмени преференцията

Ако не бъде премахната изцяло, прагът й ще бъде увеличен до неработещ
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Антон Кутев видя пробойни в Изборния кодекс, които направиха възможни ситуации първият в листата на БСП да измести лидера на партията Сергей Станишев.
Дни след провеждането на изборите за Европейски парламент и след като БСП загуби катастрофално вота, социалистите се замислят да преформулират възможността за пренареждане на листата. Целта е да се върне старото положение и да се вдигне прагът на преференцията, така че да се обезсмисли възможността за разместване на кандидатите.

Пръв за това намекна секретарят на ИБ на столетницата Антон Кутев. Според него добре е да има мажоритарен елемент в изборите, но той трябва внимателно да бъде определян, за да не се стига до объркване на избирателите, какъвто е случаят с двойното зачертаване на номер 15. Така никому неизвестният Момчил Неков от последен стана първи в листата и измести лидера Сергей Станишев. Като виновник за тази ситуация Кутев обяви Изборния кодекс. "Ако имаме грешка, тя е, че приехме частично текстове за преференцията, предложени от ГЕРБ. Имаме ясна политика, в някои неща не ни подкрепят, в други ние трябва да подкрепим очевидно добри неща, макар че допускаме и грешки", заяви депутатът пред bTV.

Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов пък призова пред Нова тв Момчил Неков да се откаже от мястото си в ЕП. На въпрос дали са необходими промени в Изборния кодекс за предпочитанията, той обяви, че засега в БСП няма такива идеи, но самият той бил привърженик на "по-чисти" системи, като смесената.

"Сега" обаче научи, че преференцията ще бъде модифицирана, ако не и изцяло премахната, защото такива са нагласите в БСП. Настроенията са много сериозни, довери соцдепутат, но допълни, че моментът не е подходящ да афишират намеренията си именно заради конфузната ситуация с Момчил Неков. Социалисти отчетоха като грешка призива си по време на кампанията да не се използва преференцията, вместо да агитират да се отбелязва лидерът например.

Идеите към момента са да се използват настроенията в ДПС, които от самото начало са противници на възможността да се преподреждат партийните листи. По-вероятният сценарий обаче е да се вдигне прагът до нива, които са на ръба да я направят неработеща. За евроизборите например се обсъжда вдигане на прага до 10% вместо сегашните 5 процента от подкрепилите съответния кандидат. За парламентарния вот летвата може да се вдигне до 14% - двойно увеличение спрямо сегашните 7 на сто.

Зам.-председателят на парламента и автор на Изборния кодекс Мая Манолова обаче твърди, че случилото се е показало, че мажоритарният елемент работи и не трябва да се променя. Според нея проблемът се крие в слабата разяснителната кампания за използването на преференцията.



49
4315
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
28 Май 2014 20:24
Книгата "Семейство Тъпашки" чели ли сте?
Ами, ето я.
Пред нас
28 Май 2014 20:40
Буруджиева жива и здрава ли е? Или това е стара снимка?!
28 Май 2014 21:10
Роди ме мамо тъп и нагъл, аз сам ще стана цоциалист.
28 Май 2014 22:06
Бойко трябва да желае добро здраве и дълга кариера като лидер на БСП не само на Станишев, но и на лижезадника му Кутев.. докато те управляват БСП, ГЕРБ ще се радва на стабилен електорат и добри изборни резултати!
28 Май 2014 22:28
"Левицата търси елегантен начин да отмени преференцията"
Първо не са никаква левица, а партията на милионерите олигарси, второ при цоциалистите никога не е имало нищо елегантно, няма и да има. Те тая власт с кръв са я взели и даже кръв да повръщат няма да я дадат. След като уредят станиЩОВ за еврокомисар и фалират държавата, може да се замислят, но пак не е сигурно. Помня интервю със принца на политбюро. Беше точно по времето, когато ги изгониха с камъни от парламента през 1997, а той искаше да прави второ "социалистическо" правителство .

П.П. Извинявам се, че не мога да намеря линк към аудиофайла с интервюто.
28 Май 2014 22:53
Да пратят онова кухо лапацало - Урсула Сигналчик, да бере череши в Кюстендил , че току виж и Дон Цеци, Азис или Тони Стораро вкарали в Европарламента .
То беше едно пуйчене на Урсула за пред медиите за изборния кодекс , едно изживяване ....
Махайте ги всички тези смешници около Моников , ако искате да не последвате примера на Мартинчо Алелуята и СДС.
29 Май 2014 01:45
Мая - это голова
И Тонечка Кутевой - голова!
Мая и Тонечка - это две головы.
29 Май 2014 06:37
Партийците винаги са били такива -- интелектуалци, демократи, ефективни управленци и последователни в позициите си. Да припомням ли изборния кодекс от 2009-та и похвалния му резултат?

Елит, братле...
29 Май 2014 06:41
"Ако имаме грешка, тя е, че приехме частично текстове за преференцията, предложени от ГЕРБ...

---
Пак ли : Кой ми ака в гащите???
Като сте тъпи и не разбирате текстове предложени от ГЕРБ напуснете парламента. Да дойдат други, които като четат разбират какво пише в текста.
От кликата на СтанишеФ толкова!!
29 Май 2014 07:03
Страхува ли ви преференцията, a, страхува ли ви?
"Ако имаме грешка, тя е, че приехме частично текстове за преференцията, предложени от ГЕРБ.

След Софи Маринова и Герб подлял вода на БСП. Кютев по-добре да си кюта. Или май е по-добре да продължава да произвежда новини.
29 Май 2014 07:11
"Ако имаме грешка, тя е, че приехме частично текстове за преференцията, предложени от ГЕРБ."-поредната изцепка на Спинозния. Всички други са виновни, само те не. Много интересно разсъждава ръководството на чугунената партия! Директно казват на своите избиратели, че са тъпи!!! Ама те сигурно са такива, аз вярвам на ръководството и най вече на СерГея.
29 Май 2014 07:19
Летвата трябва да се вдига според процента гласове, получени от нищожества като Бареков, т.е. над 10. Това е дебилометърът на бългаския гласоподавател. Искренно се надявам повече да не се покачва...
29 Май 2014 07:22
И аз съм за премахване на преференцията! Какво ще си играем на шикалки, въвеждайте направо мажоритарен вот!
29 Май 2014 07:24
Нека оставят преференцията и за парламентарните избори. Така, при равни условия, могат да се състезават поне 240 партии. Да има Fair play, както обича спортягата. Иначе забавата си я биваше!
29 Май 2014 07:42
Би трябвало закон, гласуван от един парламент да не може да се пипа от същия парламент за срок, примерно две години. Управляващото мнозинство трябва да се научи да мисли когато взема решения.
29 Май 2014 07:46
Дедовите червенотиквончета, да побързат, че на парламентарните избори СерГей и компания няма бъдат избрани и редови депутати. Ще си стоят на Позитано и ще са си самодостатъчни.
Въпросът е ЗАЩО НА ВСЯКЪДЕ ИМА ПРАГОВЕ - за партии, за преференции, за пенсии..... Какво лошо има, ако един депутат се избира примерно със 100 000 гласа, да влизат всички които са ги получили, независимо дали партията му ина 2,3 или 4%? И защо преференцията е над 5%? И защо преференциата е само за един човек, а не за всички в листата? И защо, защо, защо......? Отговорът е - защото имаме псевдодемокрация, псевдо политици, псевдо държава. Само далаверите и задкулисието ни са истински.
29 Май 2014 07:53
"Мая Манолова обаче твърди, че случилото се е показало, че мажоритарният елемент работи и не трябва да се променя. Според нея проблемът се крие в слабата разяснителната кампания за използването на преференцията. "

Кодекса не ви е виновен, госпожо...
Проверете социалната и образователната структура на електората си, хората не са само и единствено, "бройки гласуващи"...
29 Май 2014 08:05
Интересно е, че лошите резултати на БСП на изборите предизвикват такава еуфория. Ще каже човек, че се е случило нещо хубаво. А то не е така - все пак тези избори доказаха, че една фирма начело с дебилна марионетка може да спечели 11%
29 Май 2014 08:21
За да се ограничи гласуването на прости хора, трябва в бюлетината да няма цифри, а числата да бъдат изписвани с букви. Желателно е в разбъркан вид, по няколко вида разбъркване във всяка секция. Тогава ще настъпи истинска демокрация, без платен вот за неграмотни "социалисти", гласували 15х15.
29 Май 2014 08:59
Най-изчистени са нещата в култовото село Галиче, с незаменимия Ценко Чоков. На коя ли патия не е помагал - БКП, СИК, СДС, ГЕРБ, а сега селото масово гласувало за ДПС с преференциален вот за врачанския прокурор, който трябва да обвини сина му.
29 Май 2014 09:07
Зам.-председателят на парламента и автор на Изборния кодекс Мая Манолова обаче твърди, че случилото се е показало, че мажоритарният елемент работи и не трябва да се променя


Точно така! Съгласна съм. Едно свястно нещо направихте и няма да го пипате! Е, получава се леко неудобно за вечните политици, ама само по този начин може и да се научите да свършите нещо за тези, които ви гласуват
29 Май 2014 09:22
Аман от некадърни полит-инженери в България. БСП пак се изложи и серивира служебна победа другиму за пореден път. А уж "Гордостта на Мая" трябваше да осигури едва ли не служебна победа за Столетницата.
https://stefanovl.wordpress.com/2014/05/29/%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
29 Май 2014 09:47
"Сега" обаче научи, че преференцията ще бъде модифицирана, ако не и изцяло премахната, защото такива са нагласите в БСП.


Аман от нещастници, дето намират в настоящата криза възможност да се изтъпанят пред камери и журналисти и важно-важно да ръсят тъпните си. Така и този "депутат".

Нищо и няма на преференцията. Трябва да има преференция. С нисък праг. Премахването и има за своя перверзна цел единствено да демотивира избиратели с лично мнение и предпочитания, извън тези на ръководствата на партиите, на които симпатизират или в които членуват. Перверзията става още по-отблъскваща, когато някой я аргументира с това, че видите ли такива избиратели сред опонентите ни преобладават и така пораженията (сред тях) от демотивация ще са по-големи.

Техническото осигуряване на вота с преференция е друг въпрос. И по дизайна на бюлетината има какво да се помисли. А най-много има да мислят некадърниците в избирателните райони и секции, които не са обяснили на симпатизанти и съратници как да упражнят вота си и да изразят автентичната си воля. "Който изпраща в битка неподготвени, ги предава" (Конфуций)
29 Май 2014 09:51
ТИЯ дни ще се разсмърди и заради откза на Миков-пияндето да работи по референдума за избирателната система.
Какви преференции, какви 5 лева - да се гласува електронно!
29 Май 2014 09:55
Асол и Фирмин
Именно това е проблема, а не Изборния кодекс или Мая Манолова.
29 Май 2014 09:58
Сгуги, ако си спомняш, още преди референдума за АЕЦ Белене, тук обсъждахме темата за преференцията с нисък праг и този модел имаше много почитатели. За мен това е най-добрият вариант за избор и веднага се възползвах от това си право
29 Май 2014 10:08
Ако имаме грешка, тя е, че приехме частично текстове за преференцията, предложени от ГЕРБ.

Точно така, другарю Кутев, ГЕРБ са виновни!
29 Май 2014 10:18
Кофти работа! За РБ преференцията е повече от добра, а за БСП - лоша до немай къде. Егаси разкраченото положение!
29 Май 2014 10:21
а за БСП - лоша до немай къде


Защо да е така? Обясни ми.
29 Май 2014 11:00
Социалисти отчетоха като грешка призива си по време на кампанията да не се използва преференцията, вместо да агитират да се отбелязва лидерът например.

Не си спомням да са призовавали за това, но подмолно работеха в тази посока. Например в сайта им не беше публикувана листата на партията и който е искал да се осведоми за кандидатите е трябвало да разчита на сайта на ЦИК. Само че там освен имена друго няма. И как човек да се осведоми относно г-жа Лаверн например, заради която явно е цялата драма с "Любимец 15".
Ясно ми е, че не само от листата зависи изборния резултат, но поне и там да се бяха постарали. Ами Илияна Йотова е по-куха лейчица и от Мая Манолова. Курумбашев долу горе се вписва. Пирински е сложен заради избирателя от третата възраст, но нали нарочно го бяха изтеглили от листите за Народното събрание - санким подмладяваме състава и изведнъж хоп - ами нямаме други свободни играчи. А по-надолу единствения разпознаваем кандидат беше проф. Пантев, който поне е забележителен оратор.
И да ви кажа "Любимец 15" ми се струва неочаквано попадение, особено като го сравня с Лавернката и наглата й родителница.
Та гласувам с две ръце преференцията да остане и даже да се разшири в посока цялостно пренареждане на листата от избирателя. При машинно гласуване - това няма да е никакъв проблем.
БСП показаха, че не се интересуват от мнението на избирателите си, в резултат на което избирателите им на свой ред показаха, че не се интересуват от БСП.
29 Май 2014 11:17
Трябва да го направят доста бързичко, защото като гледам много им се клати под краката. Иначе определено тази преференция им изигра супер лоша шега. Ясно е, че хората, гласували за БСП не са искали този 15 да отиде в Европейския парламент. Просто не са разбрали. Което говори за слаба информационна кампания и да, определено тъпи избиратели. Но мисля, че и при другите партии има нещо подобно.
29 Май 2014 11:21
А най-много има да мислят некадърниците в избирателните райони и секции, които не са обяснили на симпатизанти и съратници как да упражнят вота си и да изразят автентичната си воля. "Който изпраща в битка неподготвени, ги предава"

Другарю, в село Шишковци, в което лично др. Мая обясни на хората как да гласуват и след това каза:
Аз им обясних как изглежда европейската бюлетина, как да гласуват на 25 май. Хората в Шишковци са интелигенти и грамотни, те разбраха много бързо как да гласуват на 25 май.

Натисни тук
от 86 гласа за Партията са дадени 15 преференции за др. Неков (съвсем сакрално - 15 преференции за 15ия в листа 15), 2 за др. Станишев, 1 за др. Йотова и 2 за др. Пирински.
Натисни тук

29 Май 2014 12:07
Ало, партийците, това е гласът на народа. Защо не искате да го чуете?
Относно грешките: някои избиратели не могат да четат на български. Да махнем писмеността а?
29 Май 2014 12:22
@Другар

Евала за линковете! Да се види нивото на Мая, БСП феодалите и врътливата им природа.

Неков е много по-подходящ от Лаверн и феодалната и майка. Интересно ми е дали ще се намери журналист, който да я попита с какви очи ще отиде евродепутат след целия скандал с крепостните миньори, купуването на гласовете им и кървавата и майка - робовладелец.
29 Май 2014 12:53
При една добра система с преференции, в кръгчетата вдясно трябваше да се слагат не чавки или Х, а числа ( не непременно само едно) които да преподредят списъка. Ако си написал примерно в позиция 15 единица, то в твоята бюлетина номер 15 все едно минава на първо място в списъка, а първият на петнадесето. Ако си написал 3, петнадесетият става трети, а третият петнадесети. Справедливо е, но е сложно и се затруднява броенето. Налага се електронно такова. Не разбирам защо се бави електронното гласуване, то би довело до икономии. И до справедливи резултати. Преференцията ще намали тежестта на купените гласове. Нали това искаме?
29 Май 2014 13:09
Аз съм за ПРЕФЕРЕНЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ!

Ето как. Нека всеки избирател да има право да посочва преференции на брой до броя на мандатите в избирателния район (в случая - страната) от ВСИЧКИ, ПОВТАРЯМ - ВСИЧКИ, листи. Например, СЕГА мандатите бяха 17 - 5 преференции в листа А, 7 преференции в листа Б, 3 преверенции в листа Л, по една преференция в листи Х и Ъ - общо 17. Така ще мога от всички листи да подбера и подкрепя, като гражданин и избирател, своя модел за представителство на страната или пък на избирателния район или пък на общината. 17 читави, зад които бих застанал. Зад ВСЕКИ ЕДИН ОТ 17-ТЕ. Защото съм го ... избрал.
29 Май 2014 13:29
Нека всеки избирател да има право да посочва преференции на брой до броя на мандатите в избирателния район (в случая - страната) от ВСИЧКИ, ПОВТАРЯМ - ВСИЧКИ, листи.

Въх, другарю, съпикясай се и се повърни! Ами че ти предлагаш вариант на мажоритарна система, известна като Plurality-at-large voting! А ние мажоритарния вот го отхвърлихме отдавна, даже и референдум по въпроса не искаме да направим. Я си представи, че на тези избори по твоята система всичките 680 838 тъпи и подкупени от НПО избиратели на ГЕРБ бяха посочили техните 17 кандидата, а умните избиратели си гласуваха за който им харесва. Щяха да отидат 17 гербаджии в ЕП, да пази Господ! Прочети и как Иван Салабашев е манипулирал такава избирателна система! Плюй си в пазвата 3 пъти и кажи три пъти "Отричам се"! Ако не помогне, да идеш на ходжа да ти бае против уроки!
29 Май 2014 13:38
всичките 680 838 тъпи и подкупени от НПО избиратели на ГЕРБ


Преди да ми бае ходжата ще се пробвам да поема риска, че не всичките 680 838 избиратели на ГЕРБ са тъпи и подкупени от НПО избиратели на ГЕРБ. Както и по другите листи. Защото идеята е обединеният плуралистичен вот да надделее над концентрирания моновот.

Иван Салабашев с неговата манипулация не ме притеснява. Академична е. Виж, че някоя местна мутра на местни избори ще напише списък със "своите" съветници и ще го раздаде, малко ми притеснява, да.
29 Май 2014 13:43

"Сега" обаче научи, че преференцията ще бъде модифицирана, ако не и изцяло премахната, защото такива са нагласите в БСП.


Аман от нещастници, дето намират в настоящата криза възможност да се изтъпанят пред камери и журналисти и важно-важно да ръсят тъпните си. Така и този "депутат".

Нищо и няма на преференцията. Трябва да има преференция. С нисък праг

С една добавка. Преференцията трябва да стане ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Тогава посочваш този, който трябва да бъде "водач" според теб.

При една добра система с преференции, в кръгчетата вдясно трябваше да се слагат не чавки или Х, а числа ( не непременно само едно) които да преподредят списъка. Ако си написал примерно в позиция 15 единица, то в твоята бюлетина номер 15 все едно минава на първо място в списъка

Интересно предложение, при това става и за дългите листи на националните избори.
- от ляво Номерата на партиите в квадрадче (за приемственост )
-От дясно - едно кръгче - и в него един номер в него. (по твое желание).
Пък ако искате съвсев да проработи преференцията, листата се пренарежда в ЦИК според броя преференции за всеки един.
29 Май 2014 13:43

"Сега" обаче научи, че преференцията ще бъде модифицирана, ако не и изцяло премахната, защото такива са нагласите в БСП.


Аман от нещастници, дето намират в настоящата криза възможност да се изтъпанят пред камери и журналисти и важно-важно да ръсят тъпните си. Така и този "депутат".

Нищо и няма на преференцията. Трябва да има преференция. С нисък праг

С една добавка. Преференцията трябва да стане ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. Тогава посочваш този, който трябва да бъде "водач" според теб.

При една добра система с преференции, в кръгчетата вдясно трябваше да се слагат не чавки или Х, а числа ( не непременно само едно) които да преподредят списъка. Ако си написал примерно в позиция 15 единица, то в твоята бюлетина номер 15 все едно минава на първо място в списъка

Интересно предложение, при това става и за дългите листи на националните избори.
- от ляво Номерата на партиите в квадрадче (за приемственост )
-От дясно - едно кръгче - и в него един номер в него. (по твое желание).
Пък ако искате съвсем да проработи преференцията, листата се пренарежда в ЦИК според броя преференции за всеки един.
29 Май 2014 14:27
ще се пробвам да поема риска, че не всичките 680 838 избиратели на ГЕРБ са тъпи и подкупени от НПО

Не знам дали в Партията подобно мнение е рисково, но в този форум е!
29 Май 2014 15:29
"Ако имаме грешка, тя е, че приехме частично текстове за преференцията, предложени от ГЕРБ. Имаме ясна политика, в някои неща не ни подкрепят, в други ние трябва да подкрепим очевидно добри неща, макар че допускаме и грешки", заяви депутатът пред bTV.

Грешката ви е, че не сте схванали навреме на какво ГЕРБ са ви насадили.
29 Май 2014 15:32
Момчил е умен! Пуснете го в Брюксел!
29 Май 2014 16:22
БСП съвсем са изтрещели. Вместо да си признаят гафа, да го обърнат на майтап и да поздравят късметлията с печалбата от тотото, те тръгнали да махат преференцията. И с какво "Любимец 15" е по-некадърен от всеки друг кандидат за евродепутат не е ясно. Точно обратното. Може да се окаже, че е по-адекватен от много дуги.
29 Май 2014 16:34


ако това е елегантен начин... , здраве му кажи...!!! кутев и сие, партийните чиновници се страхуват като дявол от тамян от такива възможности редовите членовете на партията да могат свободно да изявяват своето мнение за ръководството на партията...!!! преференциалния вот още при първото гласуване постави във шах ръководителите на партията...вместо да решават проблема за ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ ,при което ще отпадне платения цигански вот , който и сега показа трагичните последици за демокрацията... , ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ, които са официална кражба от данъкоплатеца и са най високите в Европа... , партийните шефове сигурно ще се опитат да премахнат единственото нормално нещо , което се създаде през тези 25 години в изборните закони... , а именно, премахването на ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИЯ ВОТ...!!!
29 Май 2014 16:41
но в този форум е!

Ами в този форум са!
29 Май 2014 18:43
"проблемът се крие в слабата разяснителната кампания за използването на преференцията" Не ви е виновна кампанията, а нивото на интелигентност на електората ви.
29 Май 2014 18:44
"проблемът се крие в слабата разяснителната кампания за използването на преференцията" Не ви е виновна кампанията, а нивото на интелигентност на електората ви.
29 Май 2014 22:22
а гиди мишоци голяма мъка за големия плъх
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД