:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът в Страсбург разреши записи със скрита камера

ЕСПЧ реши, че уличаващите кадри не са нарушение на личния живот на заснетия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският съд за правата на човека в Страсбург прие, че скрито заснети на публични места кадри могат да се използват в съда.
Записите на човек на обществено място без негово знание могат да се използват като доказателства по съдебни дела, постанови Европейският съд по човешките права (ЕСПЧ) в Страсбург. Според ЕСПЧ използването на подобни кадри не е незаконно и не нарушава правото на личен живот на заснетите лица. Обосновката на съда е, че предназначението на записите е да служат като доказателства, а не да бъдат разпространявани публично.

Решението бе взето по делото на Хосе Луис де Ла Флор Кабрера - испански гражданин, който живее в Севиля. През 1997 г. лек автомобил блъска Кабрера, докато той кара колело. Испанецът повдига обвинение срещу шофьора на колата и застрахователната си компания, твърдейки, че страда от посттравматична невроза и е неспособен да управлява каквото и да е моторно превозно средство след инцидента. Застрахователната компания обаче наема частна детективска агенция, която заснема Кабрера, докато той кара мотоциклет. Съдът в Севиля приема доказателството за лъжливия иск на испанеца и отхвърля претенциите му. Кабрера обжалва решението с мотива, че заснемането му без негово съгласие е нарушение на правото му на личен живот и неприкосновеност по чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. ЕСПЧ постановява обаче, че в случая правото на личен живот на испанеца не е нарушено, тъй като извършеното му заснемане не е систематично, а е извършено с цел да служи като доказателство пред съда за лъжливите му твърдения. Освен това заснетите кадри не са предназначени за публично разпространение, а архивирането им като доказателства по делото гарантира, че те няма да бъдат разпространени и занапред така, че да нарушат правото на Кабрера на неприкосновеност. Съдът отбелязва също, че те са събрани от частна детективска агенция, която е лицензирана спрямо испанското законодателство и това също не може да е причина за отхвърляне на доказателствата. Нещо повече - те действително доказват неправомерността на твърденията на Кабрера и заснемането им е напълно оправдано в случая. В случая става въпрос за обществения интерес, който диктува, че съдилищата трябва да имат достъп до всякакви данни, които могат да спомогнат за решаването на дадено дело.

РЕГУЛАЦИЯ

Чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи защитава правото на неприкосновеност на личния и семейния живот. Конвенцията защитава гражданите на всички страни - членки на Съвета на Европа, сред които е и България.

6
3417
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
28 Май 2014 21:29
Вай, вай, отиде конят у ряката. В нашата вмирисана на криво право държавица не допускат да се използва като доказателство, примерно за обир, на такива видеокадри, заснети с телефон. Защото "законотворците" са с единствената грижа за правата на престъпници, крадци, високопоставени крадци с бели якички и т.н. За простия народ на никой не му пука.
29 Май 2014 10:08
Отиде личния живот. Вече всеки може да бъде заснет и после записът да бъде използван от кого ли не.
29 Май 2014 11:14
Че ние кога сме имали реално личен живот изобщо? Вече всичко се следи. Само да поискат могат да изнамерят какво ли не за теб - добро или лошо.
29 Май 2014 11:30
Абсолютно правилно решение - акцентът е НА ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО.
29 Май 2014 14:28
Има и по-проста процедура - пуска се оплакване срещу някои и се изпраща човек с апарат да го снима. Следващия път отива друг, т.е. никой не го снима системно и всеки път е все заради доказателства по оплакванет.
29 Май 2014 20:15
значи вече няма никакъв проблем да се снима с мобилни технически средства които не са обозначени /справка тълкувателно дело № 1 от 2013 на ВАС/.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД