:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 321
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДИСКУСИЯ

Мажоретки и масажи изчерпват енергийните тревоги в парламента

Докато се забавляваха покрай вота на недоверие, депутатите загърбиха идващите от Брюксел предупреждения
Снимка: Юлиян Савчев
Парламентът - място за махленски свади.


Българският парламент често се превръща в цирк, по-голям от този на Балкански. Но когато нещата излязат от контрол при важни обсъждания, не е забавно. Точно това се случи при обсъждането на вота на недоверие в сряда. Той бе внесен от ГЕРБ заради трагичното състояние на енергетиката и заради забавянето на газопровода "Южен поток". Но в "дискусията" депутатите почти не стигнаха до енергетиката. В шеги, закачки, ядовити подмятания и лични обиди изтекоха почти 6 часа. А в същото време от Европейската комисия и от централата на НАТО пристигаха остри предупреждения към България заради "Южен поток".

Родните депутати останаха далече от тези предупреждения. Може би дори не бяха чули за тях, макар че именно те ще трябва да гласуват промените в закона. Вместо това дискусията остана на ниво махленска свада, отвъд границите на морал, срам и усет за мярка.

"Казвал ли съм ти някога, че си 140 сантиметра и че си плешив и грозен"? Такива думи отправи депутатът от БСП Кирил Добрев към колегата си Владислав Николов от ГЕРБ. Не в кварталната кръчма или в кафенето на "Позитано" 20, в парламента. Едва ли бе забравил, че дебатът по четвъртия вот на недоверие се предава на живо по националните медии. Преди това Николов определи икономическия министър Драгомир Стойнев като "момче". Николов хукна към трибуната и физическият сблъсък бе осуетен на косъм. Малко по-късно Станислав Иванов от ГЕРБ нарече колегите си от БСП и ДПС "крадци". "Боклук", отвърна му от залата червеният депутат Явор Куюмджиев. Последваха кратка тишина и позасрамени коментари, че дебатът все пак не бива да е такъв.



"Дано не го предават на живо и в Брюксел",



възкликна някой.

Но не би. Крилатите фрази продължиха: "мажоретки"; "вие сте професионалисти в масажирането на чуждите инвеститори"; "трябва да навлезете по-дълбоко в мозъчната си кора"; "като падате, да не смятате, че летите"; "как щяхте да носите газ от Катар? С кофи ли!?". Опозицията от ГЕРБ пък се оплака, че икономическият министър Драгомир Стойнев е открил дебата само с едночасов доклад. Очакванията били да говори поне 7 часа - като Фидел Кастро.

А какво стана с истинската дискусия за енергетиката? Просто я нямаше. С доклад, описван седмици наред по всевъзможни медии, Стойнев опита да защити политиката на правителството в енергетиката - с обещание за евтин ток и намаляване на дивидента за държавните фирми. Обеща другия месец да представи енергийна стратегия, в която да се наблегне на либерализацията на пазара. Тази стратегия се чака от миналата есен. И т.н.

Финалът също бе забавен. В края на "дискусията" от летището, след среща с папата в Рим, пристигна премиерът Пламен Орешарски. Депутатите от ГЕРБ го посрещнаха с гръмогласно: "Оставка" и напуснаха залата. Дебатът приключи.

Докато депутатите ни си мереха "красотите", на 2500 км оттук - от Брюксел, дойдоха две съобщения, за които депутатите останаха глухи. Проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен, докато не отговори на евроизискванията, пише в разпространената в сряда нова Стратегия за енергийна сигурност на ЕС. В нея се говори още и за конвенционалните източници, за повишаване на енергоефективността, за възобновяемите енергийни източници. Поставени са конкретни цели. В България



за енергийна ефективност от години само се говори



Председателят на ЕК Жозе Барозу директно заяви, че комисията готви мерки срещу България заради неспазване на правилата в газовия проект. Засега българските депутати нехаят и настояват, че промените в енергийния закон не засягат общността, а само морската част на газопровода. Но пропускат, че забележките тръгнаха още от първоначалния договор за "Южен поток". Сериозно съмнение ЕК изрази и по конкурса за избор на строител на сухоземната част от тръбата у нас. Острата реакция от Брюксел дойде ден след като бе обявен избраният изпълнител - консорциум от руската компания "Стройтрансгаз" и пет български фирми. Заради кризата в Украйна мажоритарният собственик на "Стройтрансгаз" Генадий Тимченко е в черния списък на САЩ за санкции спрямо близки до Кремъл лица. Впрочем точно тези фирми бяха сочени неофициално за избрани от три месеца насам. Във вторник, след среща с Барозу, Орешарски уклончиво каза, че ще отразим забележките, когато ги получим, в нашия енергиен закон.

Пак в сряда се появи и анализ на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, според когото страните от пакта трябва да намалят енергийната си зависимост от Русия. Подкрепата на България, Австрия, Италия и други за "Южен поток" очертава пропастта между заявките на ЕС и конкретните резултати от общата енергийна политика, се посочва в анализа. Пактът определя този проект като най-скъпия подобен, който ще повиши и без това високите цени на газа. Поведението на депутатите в парламента още веднъж показа колко далече е България по отношение на сериозните проблеми, които се обсъждат в Брюксел. И колко е далече от истинския парламентаризъм и дебат. Вчера вотът не мина. Депутатите не се интересуват от енергетика, а от партийна дисциплина.
13
3026
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
30 Май 2014 21:34
НЕ НА ШИСТОВИЯ ГАЗ
31 Май 2014 01:15
Да, на швеловия газ.
31 Май 2014 08:19
Докато се забавляваха покрай вота на недоверие, депутатите загърбиха идващите от Брюксел предупреждения
Гочова, по-харно ще да е да загърбим целиот Брюксел, а не само предупрежденията. То бива пречене за развитието на икономиката ни бива, ама толкова съвсем не бива. То и в СИВ нямаше такива политически пречки. Що заводи се построиха от западни компании. Тези от Запад не желаят да имаме самостоятелна икономика, а да им служим, като люде втора ръка, за експлоатация.
31 Май 2014 08:21
През последните 25 години,твърдо се наложи следната практика: В края на мандата си ,или ако очаква скорошни предсрочни избори,всяко правителство почва яко да харчи за щяло и не щяло,както и да прави социални подаръци с нови борчове! Такива са и похарчените 4 млрд за 40 дена в края на 2007 г.,двете увеличения на пенсиите пре з март и юли 2009 г., Такова беше и Белене,такова ще е и Южен поток и новите изтребители и т. н. и. т. н. Лошото,обаче е,че в повечето случаи тази голяма щедрост е на принципа на старата популярна шега в кръчмата: Аз черпя,а ти плащаш!" Т. е. следващте!
31 Май 2014 11:00
При предишни управления при вот на недоверие се чуваха сериозни критики и аргументи от опозицията и човек можеше да чуе интересни неща, и дори за някои да се ориентира какво става в държавата. ГРБ като опозиция са виновни че всеки вот на недоверие прилича на панаир. Явно има някаква договорка между управляващи и опозиция да не се поставят сериозни проблеми за да не би случайно публиката да чуе нещо което не бива да знае! Къде по- безопасно за всички бивши и бъдещи управляващи е да се обиждат и говорят за красотата си
31 Май 2014 11:10
На криви тръболяци газът им пречи...
31 Май 2014 13:56
KIRMAN31 Май 2014 08:21

... Лошото,обаче е,че в повечето случаи тази голяма щедрост е на принципа на старата популярна шега в кръчмата: Аз черпя,а ти плащаш!" Т. е. следващте!


Цъ. Не "следващите", а целия български народ. Гербери, бесепари, атакисти, цигани, турци - всички. А, всички без самите "настоящи" и "следващи"...
31 Май 2014 14:57
авторката, ако посочи точно коквo в европейското законодателство нарушаваме ще бъда благодарен, ако не знае да пита Барозу и Расмусен, ама конкретно, не с общи приказки нарушаваш , точно по члнове и алинеи от европейското енергийно закондателство и да обяснят как ще спазим N-1 формулата без южния поток, това по регламен № 994/2010г. за сигурност на стабдяването с природен газ. По южен газов коридор точно да кажат количествата които се очакват да дойдат и от къде и през кого.
31 Май 2014 18:13

mamut
" Авторката, ако посочи точно каквo в европейското законодателство нарушаваме..."
31 Май 2014 18:29
Щом руснаците са казали, че Патока е добър, Таско Ерменков и Явор Куюмджиев ще го построят. Защо въобще се занимаваме с решени въпроси, фирмите на Цветан Василев, Васил Божков и Делян Пеевски спечелиха и "търговете" за строежа, та няма мърдане, ще плащаме санкции до последно! Ако и да не се строи, България ще плаща санкции и неустойки по сключените договори, така че печалпбите за Газпром са гарантирани! Засега 680 милиона евро кредит от БЕХ държавна гаранция, са спечелени от Газпром, въобще става Белене 2, като всеки руски проект в България след 1989 г.
31 Май 2014 19:08
А какво стана с истинската дискусия за енергетиката? Просто я нямаше.

Зависи кой какво иска да чуе, какво слуша и какво чува. За дискусия, за дебати (тази дума
няма единствено число) са необходими две страни. През тези седем часа се каза твърде
много и който е слушал внимателно, може да съпостави казаното от двете страни и си
направи изводи. За авторката важната информация са тъпотиите на Боковото кохорта,
предизвикала ответна реакция и от другите ПГ. Другото е недостъпно сложно.Пропиляно
място на страницата.
31 Май 2014 22:07
Нека СС, Маяма и Кутевчето ни приказват,
че резултатите от тези избори са били "само" за евро, а другите, за левче...
01 Юни 2014 07:16
Казвал съм го и друг път, и сега пак ще го повторя - въпросът за Южен поток няма да бъде решен, докато Русия и Украйна не си уредят енергийните проблеми и то по начин, който устройва и ЕС. Ако на Южен поток бъде дадена зелена улица преди да са завършили преговорите Русия - Украйна и все още няма черно на бяло подписан договор, Русия ще стане далеч по-неотстъпчива. Русия плаши ЕС с пренасочване на доставките към Китай, ЕС плаши с намиране на алтернативни източници, влючително и разработка на шистов газ. А всъщност руските газови доставки са еднакво и то жизнено необходими и за двете страни. И от един пусти инат няма да завъртят крана на готова и то функционираща газопреносна мрежа и да хукнат да гонят Михаля! Това, което в момента се прави, е нещо като блъфиране при игра на покер, в която ний не участваме, а само гледаме отстрани и пъчим гърди.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД