:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 233
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Адам Михник не става за баща на българската демокрация

Антисъветският полски русофил разбуни публиката в аулата на Софийския университет
Светослав Терзиев
Русофили и русофоби получиха рядък шанс да се видят очи в очи на общ терен, събрани в четвъртък вечерта в аулата на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Оглеждаха се едни други, пазиха мълчаливо приличие - каквото се полага под тържествения купол на Алма матер - и чакаха да получат от външен авторитет аргументи в подкрепа на дълбоките си убеждения, че са прави, независимо какво се говори.

Авторитетът не беше случаен - полският публицист, есеист, писател, историк и политически деец, главен редактор на вестник "Газета виборча" Адам Михник. Всички го знаят от времето на комунизма като дългогодишен политически затворник и съратник на основателя на профсъюза "Солидарност" Лех Валенса, а от времето на демокрацията - като неудобен за всяка власт интелектуалец, но и отличаван с много ордени и титли, включително "Европеец на годината". Заедно с политолога Иван Кръстев той направи публична дискусия на тема "Европейските капани пред демокрацията. Русия, Украйна, корупцията". Модераторът Тони Николов, журналист от сайта Kultura.bg, определи темата като Бермудски триъгълник и Адам Михник се съгласи, усещайки риска, че пред такава пристрастна аудитория здравият разум може внезапно да изчезне.



Дискусията премина през три основни етапа:



любезно посрещане, напрегнато изслушване на встъпленията и изземане на инициативата от аудиторията. Два часа по-късно Михник и Кръстев можеха да си отидат и вероятно нямаше да липсват на мнозина, които бяха дошли не толкова да слушат гостите, колкото да си намерят собствена аудитория, за да изложат своите разбирания. Видимо подготвен от предишни гостувания в България, Михник започна с учтиво предупреждение: "Искам да не приемате сериозно всичко, което чуете от мен." И за да обясни от какви позиции смята да говори, се представи така: "Аз съм истински антисъветски русофил."

Съзнавайки, че си има работа с идейно подкована публика (преподаватели, студенти, партийни активисти, социолози, журналисти и пр.), той се опря първо на Ленин, като цитира неговото виждане за "империализма като висш и последен стадий на капитализма". Но добави творчески: "Национализмът е последният стадий - той е най-опасен." По този начин въведе слушателите си направо в главния капан на демокрацията. Вътре според него са 82% от руснаците, които обикнаха силно президента Владимир Путин, след като присъедини Крим към Русия. "Това ще продължи не повече от година", прогнозира Михник. Кръстев добави лични впечатления: "Преди няколко дни бях в Москва и разбрах, че подкрепата за Путин е най-силна именно в Москва и Санкт Петербург, където доскоро протестите срещу Путин бяха най-силни."

Според Михник феноменът Путин започва от момента,



когато "спечели войната с олигарсите"



"Сега те са послушни офицери от КГБ. Те умеят да подслушват хората, но не могат да управляват добре икономиката". Михник обаче не смята руския президент за политик с оригинално мислене: "Той изплагиатства тази система от класика Александър Лукашенко" (авторитарния президент на Беларус - бел. ред.). Самият Путин също си има плагиат - унгарският премиер Виктор Орбан. "Унгарското правителство говори с езика на национализма, вътрешната система на унгарската държава прилича на руския софт путинизъм, на пълзящо унищожение на демокрацията", каза Михник.

Дотук аудиторията запазва неутралност. Темата за олигархията дори я сплотява, защото първото одобрително оживление настава, когато Михник обяснява, че в Полша няма олигарси, а последните 25 години са най-успешните за икономиката на страната от 400 години. "Въпреки това сме развили култура на воплите. Ако полякът не се оплаква, значи е умрял." Тони Николов се вмъква: "И в България има култура на хленченето." Но Иван Кръстев връща темата към Русия и Украйна, като акцентира на "откраднатата революция": "Революцията в Украйна започна срещу олигарсите, но ги утвърди на власт. Крим лиши украинците от тяхната основна цел и сега си имат олигарх за президент и губернатори олигарси."



"Това ще бъде Via Dolorosa в Украйна",



казва Михник. "Сега олигарсите играят положителна роля като патриоти, но ще дойде време за тежки пазарлъци с тях... Ето ви парадокс: антиолигархичната вълна започна в Киев, но сега е най-силна в Донецк, който иска конфискация на богатството на олигарсите." Тони Николов опитва отново да направи паралел с България, като напомня, че миналогодишните протести в София са започнали с лозунги против олигархията. Михник се опитва да разсъждава над правилата на демокрацията, като настоява, че "една дори слаба демокрация е по-добра от липсата на демокрация", но забелязва, че "много от младите в залата не са съгласни". За да избегне спор за българската вътрешна политика, бърза да се извини: "Не ставам за родител на демокрацията в България". И прави завой пак към Русия и Украйна чрез най-нов виц за евреи (той самият е от еврейски произход): "В Одеса се срещат двама евреи. Мойсей казва: "Рабинович, вече се страхувам да говоря на руски". "От кого се страхуваш - от бандеровците и фашистите ли?", пита Рабинович. "От Путин, че ще дойде да ме защитава", отговаря Мойсей". Вицът е добър, залата аплодира.



Това е моментът да се даде думата на аудиторията



Към микрофона в средата на залата пръв скача млад мъж, който се представя: "Аз съм антикомунист... Путин е марионетка на задкулисието (смях)... Не може да се говори за анексия на Крим (аплодисменти)... Ако Македония пожелае да се обедини с България, как да реагира нашият президент?" Явно желае само да се изкаже, защото дълго държи микрофона без да задава въпрос. Не му трябва отговор, защото не иска да влиза "в диалог с лъжата".

Михник разбира, че да се води политически спор е рисковано, и пак прибягва до полски виц от времето на социализма. "Какво е агресия? - когато една страна нападне друга без съгласието на Съветския съюз". Дава за пример нахлуването на Китай във Виетнам в началото на 1979 г., заклеймено от Москва като агресия, и съветското нахлуване в Афганистан в края на 1979 г. Залата е доволна, Михник е насърчен и продължава с друг виц:

- С кого граничи Русия?

- С когото си иска.

- С кого иска?

- С никого.

Някои започват да подвикват, защото осмиването на Русия им идва в повече. Михник, който говори трудно, защото заеква, прави успешен завой към сериозен тон: "В днешно време целта е да отваряме границите, а не да ги местим" (аплодисменти).

Към микрофона се отправят още трима. Един говори за евразийската теория на белогвардейците от 20-те години, доразвита в постсъветската епоха от Александър Дугин. Друг изразява гордост, че за разлика от някои европейски държави "България не изпрати фашизоиди в Европарламента" (аплодисменти). Развива се концепцията за мистичната руска душа, която никому не сторва нищо лошо, а е обречена да страда. Борислав Тасев от СУ настоява, че "събраната общност е русофобска" и настоява да се прояви възпитание.

Модераторът опитва да овладее положението и приканва да се задават въпроси към гостите, а не да се правят изказвания, защото времето изтича. Това сякаш е сигнал към микрофона да се устремят още 7-8 души. Настава объркване, чуват се нервни реплики, ръкопляскания, за да се заглушат дразнещи изказвания. Един от най-шумните се добира до микрофона и се представя като "Емилиян Георгиев, свободен човек". Едва ли някой го слуша, но той се оттегля доволно, че гласът му е прозвучал в залата. Друг заема мястото му: "Копелетата на комунизма продължават да се възпроизвеждат и отиват в Брюксел." Трети пита: "Защо Европа не наложи санкции на Владимир Путин, а само на хора от втория ешелон?"



Накрая идва ред на дребна жена,



която говори много добър български, макар да й личи, че не го е учила в България. Казва, че е от Одеса, а роднините й са в Донецк. Възмущава се, че докато тече тази дискусия, в Източна Украйна загиват стотици хора. Защото никой не изразява тревога за тях?

Михник се опитва да овладее емоциите, но внезапно налива масло в огъня. Дава отговор най-напред на жената: "Вие смятате ли, че в Чечения може да се убиват хора, а в Донецк не може?" Жената отваря чантичката си, изважда от нея току-що закупената във фоайето книга на Адам Михник с негови есета под заглавие "Диалог вместо мантра", отива до подиума и му я оставя мълчаливо в краката. После напуска залата. Михник добавя още гориво: "Русия казва: "Курица не птица, Болгария не заграница." Дано не дойде Путин да освобождава България." Русофилите роптаят и се налага да бъде казано нещо за тяхно успокоение: "Аз не съм последният русофил в Полша, има и други, но на въпроса защо няма лични санкции срещу Путин, ще отговоря - аз вече лично съм му ги наложил, защото той не може да промени мнението ми."

Що се отнася до "копелетата на комунизма", Михник ги определя като "мутирали копелета, които говорят езика на капитализма, а не на комунизма, който се говори само на три места в света - в Северна Корея и в два американски университета". Премълчава имената на университетите. Модераторът едва успява да закрие дискусията, "започнала с много аргументи и завършила с много емоции".







 Адам Михник (вдясно) трябваше да води дискусия с Иван Кръстев (вляво), но разлика в мненията им не пролича. Модераторът Тони Николов (по средата) служеше за връзка не между тях, а между залата и Михник.
 В етапа на любезното посрещане, атмосферата бе академично културна
 Тази книга на Михник няма да бъде прочетена, а ще бъде оставена пред краката му в знак на протест.

Адам Михник каза, че в Русия го определят като меншевик, но той предпочитал да е меншевик вместо идиот.

 Адам Михник каза, че в Русия го определят като меншевик, но той предпочитал да е меншевик вместо идиот.
,
82
9845
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
82
 Видими 
30 Май 2014 19:39
Натисни тук
30 Май 2014 19:48
Много нацистки проститутки се навъдиха напоследък...
30 Май 2014 19:52
Как само би му опикал носа неговият вожд... Хитлер...Парадокс - евре - фашист...
30 Май 2014 19:57
Адам Михник ..... Заедно с политолога Иван Кръстев


Ясно!
30 Май 2014 20:05
Те съга въ събра сичките...
А азъ ще гледам съветският отбор по синхронно "плуване"
30 Май 2014 20:14
"Какво е агресия? - когато една страна нападне друга без съгласието на Съветския съюз"
Виц от 70 те години.. но е доста по - актуален сега като:
"Какво е агресия? - когато една страна нападне друга без съгласието на ...САЩ"

Окупацията на Ирак, бомбандирането на Сърбия, окупацията на Гренада, Панама...
30 Май 2014 20:47
Пройчо, без да задълбавам излишно, да те питам само - ти в Панама примерно ходил ли си? Как живеят "под американски ботуш"?
Името Нориега говори ли ти нещо и какво?
Също и "Панамски канал"?
Благодаря!
30 Май 2014 20:54
Младото поколение не знае,че влизането на Съветски войски в Афганистан стана по молба на правителството на страната,понеже талибаните започнаха въоръжена борба срещу него.Отначало подкрепяни и въоръжавани от Пакистан, а после от САЩ. Ама сега нали "УЖ" победителите в Студената война пренаписват историята, нашите папагали пригласят. Иван Кръстев - политолог ?!?! Хайде холан! И.Кр. - платен соросоид от по-висока класа.
30 Май 2014 20:59
Luca
30 Май 2014 19:39


Кланям се на младия Владислав!

Мишо... /проф. Неделчев/, ти поне си любител на Пенча; и на "Кървава песен" все пак, предполагам. При цялото си ницшеанство и западничество любимецът ти едва ли би ръкоплещил на неопогански и фашизоидни възгледи и "дамски" истерии. Засрами се от хилядите си книги, ако от друго срам нямаш! И от предците си. Та кой от твоите и моите, и на всичката публика в преразказаното от Владислав позорище не е чакал дяда Ивана на тази земя, докарана до една шебешка длан за четвъртина век?!





30 Май 2014 21:04
Luca
30 Май 2014 21:06
Предполагам всички ще се съгласите, че през последните 25 години от живота ни, изключителните САЩ поеха с ентусиазъм ролята на световен жандарм и агресор. Адам Михник се показва като доста елементарен интелектуалец и приказките за имагинерното му русофилство стават за деца от предучилищна възраст, а не за Аулата на Софийския университет. Ако вярно е цитирано казаното от него като оправдание на убийствата на хора в Донецк чрез паралел с Чечня, този изкуфял "дисидент" трябва да стане персона нон грата за България на мислещите българи!
30 Май 2014 21:09
Интересно е сравнението между двата материала - този и на Владислав. Просто контрастни! Зная,ч е и двата са субективни - макар този тук да се поднася за обективен, но
Младежът поне честно си го признава. И нему повече вярвам...
-------------------
Сайтът на Генек
30 Май 2014 21:10
Михник отдавна е ясен. Терзиев не беше...
----------------------------
Сайтът на Генек
30 Май 2014 21:21
От вицовете, които прочетох ми стана ясно, че този г-н не е русофил. А на вас?
30 Май 2014 21:44
Пройчо, без да задълбавам излишно, да те питам само - ти в Панама примерно ходил ли си? Как живеят "под американски ботуш"?
Името Нориега говори ли ти нещо и какво?
Също и "Панамски канал"?
Благодаря!


Накрая ще вземем да съберем във форума малко пари и да обявим една награда за бивш българин изкритикувал новата си родина. Ахам. Ей така ще си останат парите, недокоснати.
30 Май 2014 21:49
Добре е казал Михних. Добри вицове. Бива го, то и затова е неудобен.

Но това за Донецк ... прав е, че отворили се кутията на Пандора няма Чечения, няма Донецк.
Обаче, толкова ли са непреодолими различията в Украйна?
Чечения беше ясно - джихадиски престъпници, не само там, ами и в Авганистан, Пакистан, Сомалия (това са все държави в който подобни на чеченските 'бойци
управляваха или управляват. А напоследък и Нигерия, Мали и ... Китай.
30 Май 2014 22:05
ако не бяха руснаците след втората световна поляците още щяха да са 20 млн и да са недоволни от тоя и оня
30 Май 2014 22:09
И за да обясни от какви позиции смята да говори, се представи така: "Аз съм истински антисъветски русофил."

Добре, обяснил е и веднага след това е трябвало да си тръгне.
Така е щял да спести излагацията и на себе си, и на залата.
30 Май 2014 22:44
Някои са големи зевзеци. Тук един даже и на погребението на майка си ще се зевзечи.
30 Май 2014 23:04
Михник е толкова русофил, колкото... да не казвам.
То Иван Кръстев е по-голям русофил от него със сигурност
31 Май 2014 01:28
traikokitan4ev, не съм ходил в Панама.. ама като знам Ирак какъв е бил под Бутуша на Садам и какво е там сега, Либия под бутуша на Кадафито.. и гражданската война там сега... Те и украинците ще си спомнят с мъка за "изедника" Янукович ама ще е твърде късно...
31 Май 2014 07:05
Това е позор за СУ! Полският център да си организира профашистките срещи другаде, а не в родната Алма Матер!
31 Май 2014 07:26
Адам Михник (вдясно) трябваше да води дискусия с Иван Кръстев (вляво), но разлика в мненията им не пролича. Модераторът Тони Николов (по средата) служеше за връзка не между тях, а между залата и Михник.
Събрали се двуеку суеку (дето викаше старшината във Враца) и май нищо не са казали. Русия били националисти, ами Полша какви са? Полша имала най-добра икономика от 400 години, ама народонаселението мърморело. Ами ще мърмори защото парите от тази икономика отиват в частни джобове. Пък да сравнява събитията в Укрйна с Чечения са си пълни демократски глЮпости.
31 Май 2014 07:47
Младото поколение не знае,че влизането на Съветски войски в Афганистан стана по молба на правителството на страната,понеже талибаните започнаха въоръжена борба срещу него.Отначало подкрепяни и въоръжавани от Пакистан, а после от САЩ.
Тогава събитията бяха следните.
- Братовчедът на краля Дауд направи преврат и кралят емигрира. Аз попитах един афганистанец, защо го направи и той ми отговори - "ами защото нищо не върви, построят някое шосе и се хвалят". И ние до там я докарахме, га наш Боко да открие 8 км магистрала и да се бие в гърдите.
- следващата година комунистът Тараки свали Дауд и го очистиха.
- след това също комунистът Амин свали Тараки и също го очистиха, той започна върла борба срещу исляма.
- ислямистите под влияние на Пакистан и Иран (Хектамиар) започнаха въоръжена борба срещу Амин и той два пъти ходи до Москва да иска помощ.
- СССР се страхуваха от влиянието на ислямистите в техните гранични ислямски републики и изпратиха съветски войски, които свалиха Амин и той беше убит и сложиха по-умерения Кармал с цел да успокои религиозните вълнения.
- САЩ само това очакваха за да провалят Хелзинските договорености, докато Западна Европа (Хелмут Шмидт в Германия, Жискар д'Естен във Франция) не желаеха погребването на тези договорености. Това позволи на Рейгън да победи Картър и обяви кръстоносен поход срещу комунизма, обяви ислямистите-муджахадини за борци за свобода, и започна да ги снабдява с оръжие и обучава. Там се стекоха ислямисти от цялия ислямски свят, подкрепяни от Пакистан, Иран, Саудитска Арабия, кралствата в залива и главно САЩ. От тези муджахадини след това се пръкна ислямския тероризъм и талибанското движение в Афганистан.
31 Май 2014 07:57
Името Нориега говори ли ти нещо и какво?
Също и "Панамски канал"?
В помощ на Пройчо, сигурно няма нужда от нея, ама нали Трайчо пита, ние отговаряме.
Нориега беше президент на Панама и пожела да национализира панамския канал. Хамериканците най-брутално влязоха с войските си и го арестуваха. Все едно сега ръснаците да влязат в Украйна и да арестуват Турчинов, представлявате ли си какъв вой ще се вдигне. Тъй като той е бил агент на ЦРУ, изглежда в акциите на ЦРУ се е занимавал и с наркотици, за което американците разбира се знаеха. Това го използваха за да го осъдят. Общо взето бандитска история. Ако беше послушен на хамериканците досега щеше да си бъде президент,
31 Май 2014 08:23
Адам Михник не става за баща на българската демокрация


Логиката отстъпва пред това заглавие.
Там и е проблема на българската демокрация, зачената е и ни е обяснена от комунисти, които не отказват командироване в Брюксел.
31 Май 2014 08:27
Гаро - ето още един - рече Киркор - Вземи та покани Михник в арменското кафене та да основем Партията на антисъветските русофили в България
31 Май 2014 08:28
Какво друго могат да правят народи с чувство за непълноценност като полския и българския освен да обсъждат Империята ?

Примерно аз следя всичко каквото става в Русия и мога да ви уверя, че термина " Болгария" се чува един път на няколко месеца я по случай Филип Киркоров я по случай Бисер Киров, а термина "Польша" малко по-често покрай Украйна, примерно един път в месеца......

Ахахаха.....

31 Май 2014 08:32
Там и е проблема на българската демокрация, зачената е и ни е обяснена от комунисти, които не отказват командироване в Брюксел.
Е Михних, като ти я обясни, ти какво разбра. Сега пък аз да ти я обясня. Така, наречената Западна и най-вече американска демокрация си е практически ОЛИГАРХИЯ, маскирана с някои псевдодемократични процедури. Има едно изследване на Принстънския университет, според което в САЩ управлението е ОЛИГАРХИЯ. Затова след като майдановци уж се бориха срещу олигархията, накрая кандисаха пак на ОЛИГАРХ. При капитализма и западната, така наречена демокрация, или ОЛИГАРХ ще управлява или слуга на ОЛИГАРСИ. Това е той капитализма.
31 Май 2014 09:15
Светослав Терзиев
31 Май 2014 09:40
Примерно аз следя всичко каквото става в Русия и мога да ви уверя, че термина " Болгария" се чува един път на няколко месеца я по случай Филип Киркоров я по случай Бисер Киров, а термина "Польша" малко по-често покрай Украйна, примерно един път в месеца...

Зипеее.. ти уби сичкия детски, девствен, и величаф трепет у тоа славянски форум
31 Май 2014 10:12
Някои са големи зевзеци. Тук един даже и на погребението на майка си ще се зевзечи.


А, един с досаден идиолект... Сящам се, Водни.
31 Май 2014 10:15
С тези няма (за) какво да си говорим. С тези има за какво да се бием.
31 Май 2014 10:51
Сега пък аз да ти я обясня. Така, наречената Западна и най-вече американска демокрация си е практически ОЛИГАРХИЯ, маскирана с някои псевдодемократични процедури.


Точно така.
И всеки момент ще се сгромоляса и ще победи комунизЪмът!
Нали така беше?
31 Май 2014 11:14
Браво на Владислав Дацов за коментара му за "събитието на седмицата"...

Това е било сборище в СУ на пособници и следовници на хищните Паразити. Показва ни ясно до къде е достигнала Гангрената в обществото. И че тези не са дори "фашисти", а най-обикновени идиоти подготвяни за Butchers на хора. Такива, каквито в Украйна заграбиха властта под мъдрото ръководство на Сатанистите...

Мога само да отбележа под черта, че "нещастната, нападната Полша" е много, ама много далеч от предписваната 'и невинност на "жертва". Така както сега - "нещастната Украйна", е уж жертва на "лошият" Путин! Докато в същност, така както панска Полша бе в предишния сценарии, сега е изкоронована да послужи за Запалката на ТСВ.
31 Май 2014 11:34
Като гледам, никой не проявява интерес към гледната точка на самия г-н Михник, ако му беше дадена възможност да говори. Г-н Дацов смята май, че гостът е дошъл, за да му натрием носа, а не да ни каже нещо за Полша, която като нас е свързана с РФ етнически, исторически и геоплитически, но не се вдъхновява от това. Препочита други съюзи.
А г-н Михник е усетил, че няма смисъл да говори сериозно. И хитроумно е припомнил вицове от времето на развития социализъм. По тях няма спор, разказвахме си ги един на друг.
31 Май 2014 11:58
и започна да ги снабдява с оръжие и обучава.
не,не. с оръжие ги е снабдявал братски китай. предимно автомати калашников но усъвершенствани в китай.
31 Май 2014 12:05
Дотук единственото безспорно нещо е, че Полша търпи развитие тези 25 години, комай повече и от Чехия. Сега научавам, че това е може би защото в Полша нямат олигарси! Уви, нас ни извръцкаха по руският модел на переделката. От друга страна обаче май ни насадиха такава примитивна демокрация, че целият политически живот е обида за Българската нация и абсолютно невъзможно да се самопречисти по изборен път. А пан Михник да сложи на кантара и тъпото нахалство на САЩ, ако иска да ме убеждава в нещо! Истината е, че на глобуса няма цивилизация със справедливо развитие... Уви! Дано това не води директно към гибел!
31 Май 2014 12:28
Дотук единственото безспорно нещо е, че Полша търпи развитие тези 25 години, комай повече и от Чехия


В такива случаи винаги цитирам БВП на калпак по номинал.

По възходящ ред на замесените страни:

Украйна: 3800 долара
България:7800
Полша- 13300
Русия:14800
Чехия:18800

31 Май 2014 12:34
В помощ на Пройчо, сигурно няма нужда от нея, ама нали Трайчо пита, ние отговаряме.
Нориега беше президент на Панама и пожела да национализира панамския канал.
типично в стил "червен йезуит" Марксе - премълчаваш факта чия собственост е Каналът в момента. А е добре и Пройчо да знае...
31 Май 2014 12:37
Адам Михник не става за баща на българската демокрация


Речено е, "Успехът има много бащи. Сакатлъкът е копеле"
31 Май 2014 12:38
Luca
30 Май 2014 19:39
Мнения: 1,191
От: Bulgaria


31 Май 2014 12:45
Пир на еднозначности пред един космогоничен интелектуалец, който е казал : „Коленичи се само пред Бога!”
Г-н Терзиев, съвсем малка бележка – щом Михник е казал: „Не ставам за родител на демокрацията в България”, не се вижда основателна причина за подмяната с „баща” в заглавието. По-нататък ще поясня защо.
Форумът днес е започнал с репортажа на Владислав от форума вчера. И аз го прочетох. Сега към него, /ако такава връзка е възможна/: Колега, ако професор Ви беше Михник, а не Михаил Неделчев /тук можем да говорим за „препоръчителен родителски контрол” при избора на висша образователна степен, особено когато професорът напуска конкретния си предмет/, та, ако беше Михник, щяхте вече да владеете поне интуитивната способност, как да кажа...да играете по-прецизен билярд с такава рационалност...Следва да признаем, че да постигнеш част от истината е действително е постижение, цялата, ако се позова на Михник е „за Нобелова награда” - ние не можем, а сега се оказва, че сте чул само част от този нейн златотърсач, допускам, че псевдоакадемичното гъмжило Ви е попречило...Но се надявам, че ще поговорите с Вашата професорка, /аз повече вярвам на професори, които сядат или „ги настаняват” на по-задни редове../ Но това златотърсачество, колега, как да кажа, става малко...със”заекване”...Я кажете сега, форумци, никога ли не сте се помолвали по форуми патосът на М. Неделчев да се препъне в някоя дума, някаква човешка неравност да се появи в речта му, да помисли, да потърси изказ наживо? Аз –да. Последно – към модератора:
Михник: /цитирам по памет/ „В Полша не управляват олигарси, но въпреки това поляците запазват културата на вопъла”/
Модераторът: /пак по памет/ „И у нас има култура на хленченето”...Каква хуманна и хуманитаристка бездна, Господи! У нас модераторе, хем управляват олигарси, хем се чуват ридания, ама е хубаво да четем, което публикуваме в сайтовете си. Да четем Трифон Кунев – „Ще ни простят ли тежкия грях?” Защото, както казва Михник „демокрацията е за всички, не само за „умните и възвишените”” Вътрешните кавички са мои.
31 Май 2014 12:54
Адам Михник не става за баща на българската демокрация
Ади ся.. Че ний си имаме баща... И майка си имаме... Тя в една тежка, трудна нощ, зачена свидна рожба... И саде за няколко часа я роди, кръсти, и проводи у белия свят, кат достойна своя смяна...
ПослепиZZ: Въпреки хилядите тестове за бащинство, бащата излиза все един и същ... Но това не ни отчайва... Тествете продължават
31 Май 2014 13:18
Има лъжа, голяма лъжа и статистика. Цифрите по БВП ми приличат на "средната температура на болните в болницата".
31 Май 2014 13:39
Адам Михник каза, че в Русия го определят като меншевик, но той предпочитал да е меншевик вместо идиот.

Усетил е от какво е заплашен, ама и това не е помогнало. Така и така е в България, да пробва с нещо наше. Богомилство или дъновизъм.
31 Май 2014 13:59
Михник в Полша отдавна вече никой не го "бръсне за слива" камо ли за баща на демокрацията , вестника му "Gazeta Wyborcza" пък е пропагандна туба на посткомунистическия и либерален "mainstream" .Твърдението му пък че в Полша нямало олигарси направо ме разсмива - у Полско и олигарси и мафиози пуно , разликата е само там че нашите и украинските много се перчат а полските обичат да стоят на сянка .
31 Май 2014 14:06
Luca 30 Май 2014 19:39,
Владислав Дацов,

31 Май 2014 14:14
Михник в Полша отдавна вече никой не го "бръсне за слива" камо ли за баща на демокрацията


А той самият има ли се за гигант мысли, отец русской польской демократии и особа, приближенная к императору ван Ромпею, Баррозу и Фрау Канцлерин Меркель?

31 Май 2014 14:30

"А той самият има ли се за гигант мысли...",той вероятно да но болшинството не е на същото мнение
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД