:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,571
Активни 139
Страници 24,205
За един ден 1,302,066

1 евро за кубик вода през 2007 г.

Цената няма да надхвърли 4% от доходите на домакинствата
Снимка: Велислав Николов
85 евроцента (1,66 лв.) за един кубик вода ще може да бъде максималната й цена в България през 2006 г. Това се казва в доклад на Световната банка за състоянието на водния сектор у нас, представен пред български ВиК дружества и американски инвеститори във водния сектор.

----------------------

Сега най-скъпата вода в страната - в Североизточна България, стига до 77 евроцента за кубик(1,50 лв.). През 2007 г. таванът на цената ще е 97 евроцента - 1,89 лв. Дори във водния сектор да се инвестират необходимите 6,9 млрд. евро, цената на водата няма да е над 4% от средния доход на домакинство в дадения регион. Това е изискването на европейските директиви и този процент ще бъде записан и в Закона за управление на водите, посочи шефът на дирекция в строителното министерство Пламен Никифоров. Според него разходите за вода в момента са от 0,6% до 2-3% от доходите на домакинствата.

По данни на Световната банка максималната цена се изчислява на базата на прогнозите за среден доход на домакинство през следващите години. Те са 285 евро месечно за 2006 г. и 302 евро за 2007-а. Средният разход на вода на домакинство е 8 куб. м месечно.

Ако се изчислят на глава от населението инвестициите, необходими за ВиК дружествата у нас, са по 900 евро на човек. Само за пречиствателните станции са необходими 2 млрд. евро. Според шефа на дирекция "Води" в екоминистерството Асен Личев най-добрият начин да се финансират тези разходи е, като се вдигне таксата за водоползване, която плащат ВиК-дружества, ВЕЦ-ове и предприятия. Сега тя е 2 ст. за куб. м, докато за изплащане на инвестициите ще трябва да стане 8-12 ст. Според Никифоров подходящо е финансирането със заеми.

Поскъпване на водата в Добруджа е необходимо веднага след 1 октомври, посочи Пламен Никифоров. Причината е в предстоящото поскъпване на тока за фирмите. В Добруджа разходите за ток са 60-65% от общите разходи на ВиК- дружествата, защото водата се вади с помпи.

Поскъпването на петрола доведе до поскъпване на полипропиленовите тръби и увеличаване на транспортните разходи на дружествата.

каре- дългове

Повече от три пъти са се увеличили вземанията на ВиК-дружествата, сочи статистиката на строителното министерство. Задълженията на потребителите на вода през 2004 г. са 73,171 млн. лв., докато през 1998 г. са били 20,233 млн. лв. Въпреки негативните данни финансовото състояние на ВиК е стабилно. През 2004 г.загуба са отчели само 3 от над 50-те държавни, общински и смесени дружества. Загубите на фирмите от сектора от течове остават високи - около 60 %.

проекти и екип

До края на ноември Европейската комисия трябва да се произнесе по 7 проекта на стойност над 200 млн. евро, съобщи министърът на околната среда Джевдет Чакъров. Проектите са за ВиК мрежите в Бургас, Русе, Враца, Кюстендил, Габрово, София и Сливен. През 2006 г. трябва да започне строителството на други 10 обекта за 160 млн. евро, финансирани от еврофондове. Управлението на дирекция "Фондове на ЕС за околна среда" е възложено на зам.-министър Йордан Дардов, който беше назначен в ековедомството от квотата на ДПС. Той ще отговаря и за Националната служба "Защита на природата". За превантивната дейност срещу замърсяванията и управлението на отпадъците ще отговаря зам.-министър Чавдар Георгиев, който е от квотата на КБ. Кохезионната политика и опазването на въздуха са поверени на Атанас Костадинов, също от левицата. Зам.-министър Любка Качакова от НДСВ ще отговаря за водите.
6
655
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
27 Септември 2005 01:57
И каква стана - вода газим, жадни ще ходим...
Токът поскъпна - хайде и водата... Ами защо се разреши поскъпването на тока?...
За всичко е виновен... ураганът "Катрина"...
27 Септември 2005 10:00
Ааа не само Катрина..ами и Рита и всички други урагани кохто ще последват след тях ще са виновни
27 Септември 2005 12:57
Аз и сега си пластам толкова...
27 Септември 2005 18:25
Колко струва бензина в Ирак и колко водата - като си имаме вода - а в Европа нямат защо нашата вода ще струва колкото при тях
27 Септември 2005 21:35
Това, което си мисля не е възпитано и за това:
......................................... ......................................... ................!
край на мнението ми.
27 Септември 2005 22:09
4% malko li e?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД