:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Колко човешки живота струват лимитите на болниците?

Безотговорността на управляващите към здравеопазването не се измерва само в пари
СНИМКА: БГНЕС
Лекарските протести вече са всекидневие. В правителството обаче няма кой да ги чуе.
Един циничен оксиморон шества в българското здравеопазване от години и никой не се наема да спре употребата му. Става дума за "лимитите в болниците" - фразеология, достойна за спортната министърка. На прост език това ще рече, че лечебните заведения имат ограничения. Тоест парите им не стигат за всички болни. И това правителство, и предишното са на мнение, че пациентите не трябва да се глезят много-много. Не може всеки, който се разболее, независимо че си плаща редовно осигуровките, да разчита, че лекарите ще седят и само него ще чакат, за да го лекуват. Точно обратното - болниците имат точно заковани бюджети и няма да получат и лев за изхарчените отгоре пари. Техен си проблем, каза правителството на Орешарски в края на април и с постановление им върза ръцете. Ама тълпели се болни - много важно! Ще чакат. Или пък да ходят и да се лекуват за собствена сметка.



Ако нямат пари, съжаляваме - който оцелее



Ето това е, грубо казано, ситуацията в момента. За нея няма как да не се говори грубо, след като тези, които държат парите на гражданите, си позволяват брутално да ги харчат за абсурдни безсмислици, често граничещи с престъпление, а да им отказват финансиране за нещо, което никой не може да предвиди - колко души, кога и от какво ще се разболеят. И само да не ни пробутват как се източвала здравната каса - къде са осъдените, ако това е така. Да не се оправдават и със здравно неосигурените, след като никакви мерки не бяха взети, за да намалее броят им.

В този контекст би било много интересно министрите, които безотговорно приеха онова постановление, да отговорят на въпроса те по план ли боледуват. Кои сезони са си избрали и евтини или скъпи са им болестите? До какви финансови граници на лечението си позволяват да се разпростират? Ако се окаже, че са попаднали на някоя много скъпа клинична пътека, биха ли се лишили от нея, та да има за по-неплатежоспособните данъкоплатци в тая безумна здравна криза, в която се въртим от години.

300 млн. лв. не достигат на здравната каса, за да ги даде на болниците тази година. Те всъщност имат нужда от 500 млн. лв. Засега са толкова. Може ли някой да прогнозира колко души ще се разболеят от рак през следващите 5 месеца? Колко ще получат инфаркт и инсулт? Колко ще хванат менингит, туберкулоза, диабет, пневмония? На кои ще им откажат бъбреците, ще си счупят таза или черепа? Явно в правителството има врачка, щом е успяло да закове лимита на бъдещите болни. Сега остава и



да им раздаде номерца, та да се разболяват всеки по реда си



Ако не се актуализира бюджетът на касата, експерти прогнозират, че след септември лечебните заведения ще трябва драстично да ограничат дейността си. Какво конкретно означава това? Например имате тежкоболно дете, но не го приемат в болница, защото лимитите действат и няма за всички. Или пък трябва да бъдете прегледан на скенер, но ще трябва да го платите от джоба си - за справка цените варират от 80 до 3000 лв. в зависимост от изследването. Очевидно само свръхспешните случаи (тук спортната министърка трябва да помогне с дефиницията) ще имат шанс да получат лечение. Стига да има консумативи, доставчиците да не са спрели тока и водата заради неплатени сметки, а лекарите, сестрите и санитарите да са си взели заплатите и да са мотивирани да работят.

Впрочем, без да е дошъл септември, заради системното недофинансиране областните болници в страната вече обявиха, че са във финансов колапс и може и да фалират. Не че ще спрат да работят, но всичко ще съществува на минимума - всеки ще си носи всичко за престой в лечебно заведение като през 90-те години, а от отделенията ще изчезне и единственото обезболяващо в момента - аналгинът.

"Лекували сме около 40% от хоспитализираните пациенти, а сме получили 20% от бюджета на НЗОК за болнична помощ. Клиничните пътеки са недофинансирани 100% в педиатрия, неонатология, инфекциозните болести, каквито няма в частните лечебници. На наш гръб са и неосигурените пациенти. Надлимитната дейност се изплаща с два месеца закъснение" - думите са на председателя на сдружението на областните болници д-р Иван Светулков, който е директор на болницата в Търговище. Това описание доказва, че



Апокалипсисът всъщност е дълъг процес,



а не ударно краткотрайно бедствие и ние вече сме поели по неговата спирала. Натам се е запътила и старозагорската държавна болница - дълговете й са 21 млн. лв. и кредитори блокираха сметките й. Преди седмица на болните спряха да дават храна, за да се пестят пари за лекарства и консумативи. Наложи се Червеният кръст да дарява пакети с хранителни продукти.

На този тягостен фон здравното министерство вика "Няма страшно!", ама не дава пари. "Парите за здраве ще стигнат за цялата година и болниците ще си ги получат. Колегите да работят спокойно", твърди министър Таня Андреева. Оптимизмът й идвал от миналата година - и тогава нямало пари, ама болниците се справили някак си, а правителството на Орешарски извадило отнякъде пари. Само дето не дава конкретика колко хора умряха, колко получиха хронични болести и колко се инвалидизираха заради неполучено навреме лечение. Защото такава статистика не се води.

Андреева пропуска факта, че правителството си отива след 20-ина дни, затова



на принципа "след нас и потоп" не го е грижа кой ще е жив



след това и кой умрял. Точно този принцип превръща живота ни в ад, а държавата ни - в най-нещастното място на света. Всяка смислена промяна (думата реформа вече звучи цинично) e обречена на неуспех заради тъпи политически сметки. Затова 14 години вече никой не смее да довърши започналата трансформация в здравеопазването. Затова имаме каса монополист, липсват здравни пакети, профилактиката е замръзнала под нулата, ранната диагностика си е чист късмет, а тежките болести се хващат късно, доболничната помощ е абсолютно безсмислена, но гълта немалко пари, а всички разчитат при проблем да получат адекватно лечение в болницата.

Ако всичко беше точно обратното, правителството наистина щеше да може относително точно да прогнозира броя на пациентите и цените на дейностите за една година. Но не е. Затова всички, дето се стягат да ни управляват идните месеци и години, трябва да са наясно, че или ще трябва сериозно да се хванат на работа по въпроса за здравето на нацията, или да приготвят много, ама много пари.
60
4236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
02 Юли 2014 20:03
Много слаба статия, пропита с лозунги от Куманизъма.




02 Юли 2014 20:11
Всяка смислена промяна (думата реформа вече звучи цинично) e обречена на неуспех заради тъпи политически сметки. Затова 14 години вече никой не смее да довърши започналата трансформация в здравеопазването. Затова имаме каса монополист, липсват здравни пакети, профилактиката е замръзнала под нулата, ранната диагностика си е чист късмет, а тежките болести се хващат късно, доболничната помощ е абсолютно безсмислена, но гълта немалко пари, а всички разчитат при проблем да получат адекватно лечение в болницата.


реформа е друга дума за промяна, не зная защо на авторката й е потрябвала трета - трансформация. Като стигнах до този лингвистичен казус и се потресох а защо, аджеба, чета нещо, което на автора му е тъмна Индия, да ме прощавате за остарялата, политически некоректна идиоматична фраза.
02 Юли 2014 20:13
a пациентите нещо протести? ! някаква отговорност за тяхното калпаво лечение?
няма по мерзко от това да те изнудват с термометър и скалпел!
02 Юли 2014 20:33
Прочетох малко в началото и - като никога - се съгласих с коментара на cardozo e sa.

Авторката явно не знае, че парите за болниците идват от държавния бюджет и от бюджета на НЗОК - два източника, които в никакъв случай не са неизчерпаеми. Не знае също, че ужасяващата перспектива за "лечение по план" т.е. за списъци на чакащи, е реалност в повечето, ако не и всички западноевропейски държави.
02 Юли 2014 20:37
Да, виждам, че се повтаря заклинанието за 'каса монополист', което иска да ни внуши, че като се наплодят още три-четири каси и изведнъж ще рукнат потоци от мангизи, лекарствата и манипулациите ще поевтинеят, лекарите, сестрите и санитарите ще се съгласят да работят за половин заплата...

02 Юли 2014 20:47
Листа на чакащите - нормално е да има такава за случаите, които търпят отлагане. Ако става въпрос за смяна на колянна или тазобедрена става, херния, катаракта, жлъчно-камменна болест - могат да чакат няколко месеца, година. Проблем е ако се чака за лечение на злокачествени заболявания.
02 Юли 2014 20:52
Е ако тиквата не беше похарчил МИЛИАРД и ПОЛОВИНА резерв на касата за...???...никой не разбра за какво със сигурност щеше да е по-добро положението, но това не променя факта, че статията е много нескопосано манипулативна. Следващия път повече мисъл ако можеш! ако ли пък не поне да си почешем езиците, нали?
02 Юли 2014 21:12
Трябва да се започне отначало. Да се установи ценоразпис - толкова струва животът на политик, толкова на депутат, толкова на министър, толкова на полицай, толкова на даскал, толкова на ученик, толкова на неучещ... И после да се обозначи цената върху личния документ. Та, когато го закарат в болницата, докторите да кажат: "Имаме лимит за 2 000 лева, ти струваш 2 500 - доплащай..."... Или - "Имаме лимит за един министър или четири деца. Трябва да запазим средствата, защото министърът нещо е настинал. Та...". Или - "Пенсионер? Няма лимит. Мри по-бърже - спести пари и от пенсията"...
Изобщо - бизнес! Какви ти Хипократи - Финикия е важна...
А, и тия простаци от електората да си знаят - нямаш ли пари, изобщо не търси лечение. Мри си спокойно. И за твоите близки, и за държавата е по-спокойно...
Абе, има куп предложения. Но трябва да попреговорим Дарвиновия закон и книжките на мадам либералката...
---------------------------------
Сайтът на Генек
02 Юли 2014 21:58
E не може без лимити. Парите не са безкрай.
02 Юли 2014 22:31
Парите за здраве свършват през септември
Решението на лекарите: Дайте ни още пари!
Решението на фармацевтичния бизнес: Дайте ни още пари!
Решението на обществото: Я си гледайте работата - във валутен борд сме, значи ще намалите цените, така че бюджета да стига! И няма да си купувате нов джип на две години, а на пет! Научете се да живеете спрямо заплатите на пациентите си.
Лакомията на лекарите и фармацевтите фалираха САЩ, какво остана за България...
Освен това никой не задължава нито лекарите, нито фармацевтите да работят със НЗОК.
Който не го устройват цените на НЗОК, да работи в частен кабинет и да иска каквито му душа иска цени - например за преглед 100 лв и за апендикс 20 000 лв, защото толкова му харесва.
И нека пазарът реши, нали така, а не за всичко да ревем да ни спасява държавата, а?
02 Юли 2014 22:57
Стига с този рев!
Сигурно управляващите са някакви злодеи, които искат да уморят народа.
А мен д-р Пер...ки в Транспортната болница ме вкара насила да ме лекува от тромбофлебит, въпреки че симптомите бяха за скъсан мускул, /както и се оказа впоследствие/, само за да усвои "пътеката". Да не говорим за "избори на екипи", "дарения", "консумативи". А това, че роднини трябва да висят и да обслужват по-тежко болните?
Вместо да се огледат нещата от всички страни, всичко се представя едностранчиво.
02 Юли 2014 23:20
Съгласен съм с всички писали преди мен. Има естествени лимити във всичко, което иска пари. Преди години, но вече по време на "демокрацията" заведох майка ми на личния и лекар. Ставаше дума да и даде направление и се направи изследване за наличие на helicobacter pilori - причинител на язвата на стомаха и дванадесетопръстника. Даде и, но и каза: "Няма да казваш на колко си години, че никой няма да те погледне". Това са лекарите и не им съчувствам нито на йота. В сегашната ситуация трябва да се намалят заплатите им до разумни нива и дефицитът ще се ликвидира за една година. Има огромни резерви в многомилиардния бюджет на здравеопазването. Трябва да се почне от личните лекари и зъболекари, лекарства-цени и се свърши с болниците. Лакомията на съсловието е сравнима май само с тази на бакшишите.
02 Юли 2014 23:22
да приготвят много, ама много пари.
Добре де, и трилиони да има, откъде ще купят мозък? Пък някой да се намери та и да го трасплантира, "пациентът"/политик няма да е същия, няма да е нашия, да решава нашите проблеми.
Затова имаме каса монополист, липсват здравни пакети, профилактиката е замръзнала под нулата, ранната диагностика си е чист късмет, а тежките болести се хващат късно, доболничната помощ е абсолютно безсмислена
Тук се "разпространява заблуждаваща или невярна информация" с цел внисане на паника у населението и пак ще има промяна на наказателния кодекс. От спешни изчуквания на закони няма да можем изборите да проведем.
НЗОК не е монополист. Освен нея има още 16 здравно-застрахователни дружества, които дават пари за лечение. Профилактиката и ранната диагностика в най-голяма степен зависят от здравната култура и образование на гражданите. А тежките болести се "хващат" и в ранна възраст, еле при безотговорно отношение на родителите.
Например имате тежкоболно дете, но не го приемат в болница, защото лимитите действат и няма за всички.
Нали банковата ни система е стабилна!? Тегли са кредит и всеки е свободен да ходи където иска. Кредитът и свободата са "демократични ценности". Или вече ги отричаме?
02 Юли 2014 23:27
Освен това никой не задължава нито лекарите, нито фармацевтите да работят със НЗОК.
Който не го устройват цените на НЗОК, да работи в частен кабинет и да иска каквито му душа иска цени - например за преглед 100 лв и за апендикс 20 000 лв, защото толкова му харесва


Колко пъти да ви казвам, че качеството на медицинските услуги у нас е прекалено добро за цената, която НЗОК плаща. Не може оперативното лечение на рак на стомаха или на белия дроб да струва колкото един - два кв. м. ново стрителство в София . Лечение на херния е половината от цената на един смартфон.

Това е все едно сте наели двустайна панелка в "Младост" 4 за 50 лв на месец. Няма как да продължава така.
02 Юли 2014 23:34
Ако нямат пари, съжаляваме - който оцелее


Това е една от малкото статии в правилна посока...а правилната посока е една - тази на здравия разум
02 Юли 2014 23:35
Има огромни резерви в многомилиардния бюджет на здравеопазването.
И колко "многомилиарден" е като няма дори 2 млрд. лв.? Ако под "огромни резерви" се разбира неразплащането с болниците!? Ами вече и без Дянков 500 млн. лв. са опукани в повече от разчетеното. По-скоростно от Дянков. При него беше по 250 млн. лв. на полугодие, а сега по 500 млн. лв. Резервът на НЗОК по закон е 5% от бюджета й, което прави 95 млн. лв.. А тази година страртира с минус 60 млн. лв. за да се избегне втора актуализация за миналата година след като беше разблокиран (похарчен) през септември. Сега още не е разблокиран, защото 35 млн. лв. за кого по-напред да бъдат дадени.
02 Юли 2014 23:37
Не приемам всеопрощаващия и хленчещ стил на авторката при излагае на проблемите
в здравеопазването.
Бихме желали да видим решителни, научнообосновани подходи в управлението
на здравните заведения.
От една страна трябва да се балансират високите и ниски цени на клиничните
пътеки, водещи до разлики във възнагражденията на лекарите от 700 лв до 50 000лв.
От друга страна, трябва да се отчита качеството на лечение и ако не се
удовлетворяват съответните критерии, да се коригира изплатената сума
по клиничната пътека. Пациентите плащат и имат право на качествено
здравеопазване.
Консумативите трябва да се договарят на централизирани търгове, а не
всяка малка болничка да провежда търг. Ако това се приложи, могат
да се спестят от 500 милиона до 1 милиард лева.
Не може касата да плаща 1050 лв , пациентът да доплаща на фирмата-доставчик
от от 1500 до 2500 лв /общо 2500 до 3500лв/ за тазобедрена става,
която струва най-много 500 лв.
Казват, че екипът извършил операцията, получава от фирмата-доставчик от 1000 до 1200 лв от посочените суми
Ако се провежда централизиран търг, цената на тазобедрените стави няма да надхвърли 1000лв.

02 Юли 2014 23:38
НЗОК не е монополист. Освен нея има още 16 здравно-застрахователни дружества, които дават пари за лечение.
Така е, но те много обичат да взимат вноски и хич, ама хич не обичат да плащат болнично лечение. У нас този процес е съвсем начален, в САЩ вече са на финална права - пълен фалит на държавата и обществото за добруването на лекарите и най-вече - фармацията.
Затова всички реват държавата да продължи да отпуска безлимитно пари на система, в която болният доплаща колкото струва лечението под масата, а касата плаща за новия джип на хирурга (стария вече е на три години и не му отива да го кара), както и за новата къща/апартамент/екскурзии.
При това - без никакво значение какво качество на медицинските услуги предоставят лекарите и без никакво значение каква е себестойността на фармацевтичните продукти. Те просто искат някой да плаща за разкоша на съсловието, и най-лесно е да изнудват българската държавна НЗОК.
Ако не ги устройват цените на касата, да работят в частни кабинети и частни болници и да спрат да реват държавата да ги спасява.
Живеем в капитализъм, пазарна икономика, нали така?
Или изведнъж всички станаха социалисти и искат повече държава?
02 Юли 2014 23:43
Не може оперативното лечение на рак на стомаха или на белия дроб да струва колкото един - два кв. м. ново стрителство в София . Лечение на херния е половината от цената на един смартфон.
И колко доплаща на ръка или на съответната "фондация" пациента, за да си свършат работата лекарите?
Колко доплаща пациента на фармацевтичните фирми за скъпоструващи консумативи, "избор на екип", "луксозни" стаи?
И как да реагира, когато анестезиолога го пита с угодническо-заплашителен тон "ти от обикновената упойка ли искаш, или от една хубава от 250 лв?"
02 Юли 2014 23:44
касата плаща за новия джип на хирурга (стария вече е на три години и не му отива да го кара), както и за новата къща/апартамент/екскурзии


Това е нормалният статус на един лекар на държавна работа в една нормална държава.

Колкото до качеството на медицинските услуги - трябва да падне драстично, за да стане адекватно на сегашното финансиране.
02 Юли 2014 23:45
И как да реагира, когато анестезиолога го пита с угодническо-заплашителен тон "ти от обикновената упойка ли искаш, или от една хубава от 250 лв?"


Нещо конкретно? Болница, име на лекар? Става въпрос за конкретната реплика.

И колко доплаща на ръка или на съответната "фондация" пациента, за да си свършат работата лекарите?
Колко доплаща пациента на фармацевтичните фирми за скъпоструващи консумативи, "избор на екип", "луксозни" стаи?


Много добре си го разбрал - когато цената на една операция за рак на стомаха стане поне равна на 10 кв. м. тухли и бетон, то тогава ще изчезне доплащанета за консумативи, избор на екип и т.н.
02 Юли 2014 23:59
weed,
Казваш, че качеството на мецицинските услуги е отлично за
отпусканите средства.
Мисля, че високото качеството е комплексна категория - функция на
интелектуалния потенциал и уменията на медицинския персонал,
наличната медицинска апаратура, хигиената, болничното хранене,
антибиотичната политика и още ред други фактори.
интелектуалния потенциал и умения на медицинския персонал - приемам,
че са на добро ниво.
Медицинска апаратура - тук там - бива.
Антибиотична политика - в полза на фармацевтичните компании и във
вреда на пациента.
Хигиена - НУЛА
Болнично хранене - НУЛА
Ако тези отделни компоненти се събират - ще се получи нещо.
Ако има умножение обаче, крайният резултат ще е НУЛА
03 Юли 2014 00:30
У нас този процес е съвсем начален, в САЩ вече са на финална права
Така е. Но не са пред пълен фалит, а в дълбоко социално разстройство. А и процесите у нас и в САЩ са твърде различни (Не нашите "сенатори" ходят да консултирват американското правителство). Там държавата (преди Обамакеър) финансира медицинските университети и държавни/обществени изследователски институти. У нас, директно налива в НЗОК (осигуряване на неосигурените). Но тази разлика носи приходи на САЩ, защото там се създават лекарствата и консумативите, на "нормална" цена за Weed361, но скъпи за нас. У нас се правят марли и няколко разтвора, които не можем да изнесем в САЩ (без скъпо струваща инспекция на FDA, толкова скъпо, че приходите от продажби с години не могат да покрият разходите от инспекции).
Другата разлика са здравните застрахователи. Там са хищни акули, които непрекъснато вдигат здравните стандарти (статус, престиж, екстри, индивидуално обслужване), от там разходите за застрахования ... и собствените си печалби. У нас, големи шарани, пльоснали са се на правителствената трапеза. И в двата случая е лошо, но в името на свободата, в името на свободния избор трябва да съществуват.
Това е нормалният статус на един лекар на държавна работа в една нормална държава.
Ако България стане "нормална" държава, това ще съсипе икономическите ни стратегии за евтина работна ръка; евтин, затова привлекателен туризъм; евтини имоти за чужди инвеститори. Какво ли ще стане, ако и пациентите/политиците кажат, че трябва да имат "нормален статус" в "нормална" държава? Кой ще работи за тая нормалност!? Всички дуят бузи и пускат "вятърът на промяната". Ама вятър работа не върши.
когато цената на една операция за рак на стомаха стане поне равна на 10 кв. м. тухли и бетон
Абсольотно шаранско мислене! Тухлите и бетонът непрекъснато поевтиняват. Внедряват се нови технологии, по-добра организация на производство. Медицинските операции и услугите (посредничеството, вкл. продажбата на жилища) непрекъснато поскъпват въпреки развитието на технологията. "Движещата сила" на този процес е липсата на образование, знание, познание. Колкото е по-прост човек, толкова мераците към околния свят са по-големи, толкова е по-беден. Все някой ще излъжи, опс убеди простия, че е "нормален стандарт" да се движи с Богати Вайпър по шосетата на България. Колата е хубава, ама шофьорът е толкова прост, че и една част за тая кола не може да произведе. Дори и боклукът на произвеждащите тия автомобили не може да събере. А всичко старее и необходимите части за подръжката ще му се продават скъпо. И гледаме "богат-беден" - скъп автомобил (мед. апаратура) паркиран, а шофьорът ма-а гащи пеш.
03 Юли 2014 01:24
Медицинска апаратура - тук там - бива.
Антибиотична политика - в полза на фармацевтичните компании и във
вреда на пациента.
Хигиена - НУЛА
Болнично хранене - НУЛА
Ако тези отделни компоненти се събират - ще се получи нещо.
Ако има умножение обаче, крайният резултат ще е НУЛА


Мислим еднакво - резултатът е НУЛА. За тези пари трябва да е МИНУС ПЕТ.
03 Юли 2014 08:18
.
03 Юли 2014 08:59
g-ringo, внася ли държавата осигуровките на своите служители, полиция, армия, деца до 18 години, пенсионери? Аз твърдя че тези пари съществуват само на книга и не влизат по сметките на НЗОК, затова пари няма. И това е от години, не от вчера. И ако преди 5-6 години все пак заетоста беше по добра, имаше доста работещи фирми , всичко това се разкапа. Големият резерв на здравната каса влезе във фискалният резерв по времето на ГЕРБ и от там изчезна незнайно къде.А всички искат качествено здравеопазване,искат майка си и баща си. Така не става другарки и другари, госпожи и господа. За капак директора на нашата болница ни предупреди че няма да има заплата през септември. Поради липса на пари, през август, който има платен годишен отпуск ще го ползува, който няма ще ползува неплатен. Няма да приемаме пациенти защото няма с какво да ги лекуваме.
03 Юли 2014 10:09
Weed,
Виждам, че си медицински специалист. Аз не съм,
но работя в сферата на здравеопазването вече близо
40 години.
Задавам въпроса на мой приятел началник хирургично отделение
как се справят, след като в операционната има прозорци, през които
нахлува прах, инструментите не са стерилни, операционното бельо
е влажно.
Той ми отговаря - за да нямаме вътреболнични инфекции, наливаме
пациентите с антибиотици. Това са огромни пари, освен това
когато с нужда и без нужда наливат пациентите с анитибиотици
какво се случва с тях?
Освен това безобразно харчене на пари за антибиотици /добре
се облагодетелстват и докторите/, защо се бърза да се купува
толкова много диагностична апаратура, а на хигиената,
дезинфекцията и стерилизацията - никакво внимание.
Кой по света стерилизира в барабани освен България?
Те са отречени от преди 60 години в света.
Но никой не обръща внимание на това, и пациентите си
страдат и парите продължават да се разхищават.
03 Юли 2014 10:52
Sir_Lanselot03, най-тежките вътреболнични инфекции съм виждал при пациенти, дошли от "високотехнологична" болница, като "Света Екатирина" например. Иначе е добре да имаш операциоона със съвременна вентилация, положително налягане и т.н. Само дето някой трябва да осигури средства и то много. Не можеш да кажеш на проивотиделите и вносителите на медицинска апаратура "този газов стерилизатор ще го купим за 10 000, не за 100 000, защото толкова са ни парите". За барабаните - единствения недостатък е,че инстументите и материалите остават стерилни само за 24 часа и после трябжа да се престерелизират. Колкото до антибиотиците - поне при нас правм за плановите операции правим периоператива профилактика с една доза антибиотик. Инаяе повечето антибиотици, които използжаме са с цена между 2 и 10 лева за флакон.
03 Юли 2014 11:10
Медиците са най-алчното и безотговорно съсловие в България.
Благодарение на тях болниците ни се пълнят с неосигурени граждани, влизащи през разградения двор - Спешна помощ. Това са предимно роми, същия този етнос в преобладаващата си част е инвалидизиран, социално подпомаган и пр. отново благодарение на алчните лекари от ТЕЛК. Сега пък, опапали бюджетите си най-безотговорно още за деветмесечието ! Е, кой им е крив ?!
03 Юли 2014 11:17
Weed,
Знам стерилизационната на Александровска. Мисля че тя е обща
и за 1 и 2 хирургии и за Урологията и за св. Екатерина.
Тя не отговаря на съвременните изисквания.
Може Св. Екатерина да имат отделна, но останалите три клиники
също са високотехнологични, нали?
В Урологията все пак се трансплантират органи.
Кажи каква част от болничния бюджет отиват реално за
антибиотици и на базата на какво се изписват при всеки
отделен случай. Но реално, как става в болничната мрежа
в страната.
Откъде го взе това, че барабаните са годни 24 часа?Това е мит,
те не се затварят херметически.
Изобщо не стават.Попитай кой ги ползва в Европа. Даже не са ги
чували. Един стерилизационен контейнер не струва повече от
400 лв, а съхранява инструментите стерилни 6 месеца.
100 контейнера струват 40 000 лв, колкото един малък
плазмен стерилизатор. Значи за плазма може, а за контейнери - не.
03 Юли 2014 11:46
Weed361, 02 Юли 2014 23:27
качеството на медицинските услуги у нас е прекалено добро за цената, която НЗОК плаща



Изобщо - бизнес! Какви ти Хипократи - Финикия е важна...

Всеки гледа какво възнаграждение получава, защо на лекарите се отрича това право? Те, семействата, децата им имат същата нужда като останалите. Учат 6 год., специализират още няколко, и кат' станат на 30 год. всъщност започват кариерата си. Едно адвокатче е почнало 6-7 год. по-рано, а на 30 вече има няколко милиона.

Големият резерв на здравната каса влезе във фискалният резерв по времето на ГЕРБ и от там изчезна незнайно къде

Невярно! Процесът започна при Троегъзата ламя с минпред СерГЕЙ и минфин Олигарски (първите 401,761 млн. лв.).

03 Юли 2014 12:23
Weed361
02 Юли 2014 23:44
касата плаща за новия джип на хирурга (стария вече е на три години и не му отива да го кара), както и за новата къща/апартамент/екскурзии


Това е нормалният статус на един лекар на държавна работа в една нормална държава


Това е и нормалния статус на едни инженер, учител, професор и.... да не изброявам повече в нормална дърава.
Аз не познавам инженер на заплата, било в частна или държавна фирма, който да има нова кола. Познавам, обаче лекари, при това работещи в Държавни и общински болници, които имат и си ги сменят през две-три години.
Докторите трябва да разберете едно. Вие предоставяте услуга. А цената на услугата е толкова, колкото могат да плятят ползвателите. Е, колко могат да платят хората с минимална работна заплата от 340лв? Или при средна за страната от около 800лв?
1. Доходите на лекарите било тук, било по света, са функция на доходите на пациентите в съответната държава.
2. Кой управлява системата?
2.1. Министри. До сега само двама не са били лекари (при това за много малък период). Останалите Д-р Еди кой си.
2.2. Управител на НЗОК - до сега, ако не бъркам, само един не е бил лекар. И много бързо го изхвърлихта.
2.3. Лекарски съйз - само лекари. Тук това си е и по дефиниция, но Председателя си го избирате вие.
2.4. Пациенски организации - и тук Д-р. (виж съседната статия)
Системата на здравно осигуряване такава, каквато е в момента, я измислиха и приеха също Д-ри. Да ти ги изброявам ли?
3. Лошите клинични пътеки. З пациента - това е абсолютен факт. Особено с недофинансирането им. Примери бол. Изцяло в негова вреда. За Лекарите - виете като линейки от спешната, но не променяте нищо. Виж по-горе кой управлява здравеопазването.
4. Потребителската такса. Тук няма да пиша, че има опасност да счупя компа. Унизиелно за пациента от всякъде.
5. Спешна помощ. Дали е спешна или неотложна, се разбирало по леталния изход.
.............
03 Юли 2014 12:36
Cardozo e Sa
03 Юли 2014 11:46
Мнения: 1,439

Изобщо - бизнес! Какви ти Хипократи - Финикия е важна...

Всеки гледа какво възнаграждение получава, защо на лекарите се отрича това право?


Никой не го отрича, но никъде по света няма проекти без финансови лимити. Това трябва да се разбере веднъж завинаги от лекарите.
03 Юли 2014 12:41
Много добре си го разбрал - когато цената на една операция за рак на стомаха стане поне равна на 10 кв. м. тухли и бетон, то тогава ще изчезне доплащанета за консумативи, избор на екип и т.н.
Ключовият проблем е качеството на работа - вашите доходи, докторе, не зависят от качеството, а от количеството, главно заради фармацията, която е заинтересована да пласира повече продукти чрез вашата работа на конвейр. И вместо системата да здравеопазва, тя лекува, и то грубо и неефективно.
Лекарите са се превърнали в хора, които отдавна са забравили в какво са се клели и за които пациента е просто поредните ХХХ лв.
Колкото и пари да наливаш в здравната система при досегашния модел - те ще изтичат предимно в три джоба:
1. В джобовете на лекарите
2. В джобовете на фармацията
3. В джобовете на производителите на медицинска апаратура
Огромната част от средствата ще отиват зад граница, защото фармацията и апаратурата са внос, а както сам каза, нормално е за един лекар да сменя джипа на 3 години, при това без да му пука как пациентите му осигуряват парите за него и в какво състояние е държавата му - просто така било нормално.
03 Юли 2014 12:49
Докторе, какво ще кажеш за система, в която лекарят кандидатства за работа на твърда заплата към НЗОК (без значение колко пациента е лекувал), като заплата е съобразена със специалността и достойното му съществуване за съответното населено място?
В края на месеца, ако е работил качествено - получава премии.
Ако не е - плаща глоби за всяко некачествено проведено лечение.
И всяко "доплащане" от пациент се криминализира строго, защото моралът в здравната система трябва да е на висота, нали така, а не да виси официален ценоразпис на корупцията във всяка болница.
Ако не му харесва, отива в частния сектор, който не се финансира изобщо от държавата, и там да работи за колкото пари иска.
Справедливо ли е?
03 Юли 2014 12:51
На всички, които се оплакват от лошото качество на здравеопазването у нас, като в същото време броят джиповете на докторите, ще кажа, че това, което получават като обслужване е невъзможно да бъде получено никъде в Европа, че и по света, за същите пари, които заплащат тук за здраве.Цялата система се крепи на ниското заплащане на персонала.От лекарства, апаратура, консумативи не може да се правят икономии.Фирмите просто ще спрат да ги доставят.
03 Юли 2014 12:56
1. Доходите на лекарите било тук, било по света, са функция на доходите на пациентите в съответната държава


Федя, напълно съм съгласен - нормално един лекар със специалност трябва да получава на месец 4 до 6 средни заплати. За България това прави 3200 до 4800 на месец, без извънредния труд. Аз съм хирург с 22 годишна практика и с основна заплата 760 лева; с класа, вредните и извънредния труд (10 дни спешност и 5-6 дежурства месечно) трудно стигам 1400 лева бруто. Ако разделя основната си заплата на броя на операциите излиза, че получавам 20 - 22 лева за операция.


03 Юли 2014 13:00
Han03 Юли 2014 12:49

Докторе, какво ще кажеш за система, в която лекарят кандидатства за работа на твърда заплата към НЗОК (без значение колко пациента е лекувал), като заплата е съобразена със специалността и достойното му съществуване за съответното населено място?
В края на месеца, ако е работил качествено - получава премии.
Ако не е - плаща глоби за всяко некачествено проведено лечение


Напълно съм съгласен. Две уточения - заплата 4 до 6 средни заплати и това с глобите да важи за всичи професии, без изключение.
03 Юли 2014 13:07
това, което получават като обслужване е невъзможно да бъде получено никъде в Европа, че и по света, за същите пари, които заплащат тук за здраве.
Така е! Затова смъртността тук е най-висока. Най-висока в Европа.
Цялата система се крепи
Ако се крепеше, нямаше да го има тоя рев сега.
От лекарства, апаратура, консумативи не може да се правят икономии.
Само преразходи ли са възможни!? Да не е нов път за развитие, при който консумативите за някои честни частни практики се доставят от държавна/общинска болница. Нещо за отчети и отчетност, чували ли сте? Опс, забравих, това беше само "безмислени бумаги" за вас, нищо че цял свят работят с електронни фактури и електронни здравни досиета.
внася ли държавата осигуровките на своите служители, полиция, армия, деца до 18 години, пенсионери?
Внася! Тази година 976 млн. лв., с 30 повече от миналата, и допълнително целево финансира избрани функции (онколекарства, ин-витро оплождане) и болници (ВМА, МВР). Друг е въпросът кога, как и за кого. То броят на избирателите не се знае, па камо ли броя на осигуряваните лица.
03 Юли 2014 13:11
заплата 4 до 6 средни заплати и това с глобите да важи за всичи професии, без изключение.
Ами тя средната заплата ще е "4 до 6 средни заплати" и ...отиваме в една безгкрайна геометрична прогресия. Този вариант вече е тестван - от банките и като манталитет на съдебната система. Резултатът беше 100000% девалвация на лева, разбита пенсионна система и окрадени болници.
03 Юли 2014 13:14
Федя, напълно съм съгласен - нормално един лекар със специалност трябва да получава на месец 4 до 6 средни заплати.


Какви 4-6 средни заплати.. Ако има как съвсем да не плащат, най -добре," зер Хипократовата сте полагали" , "ний сме ви хранили да учите без пари, сега ще ни лекувате безплатно"- не си ли ги чувал тези.При всичката мизерия в Бърза помощ, дефицит на кадри и непрекъснати репортажи в медиите за проблемите, не вдигат заплатите на персонала.Никак не съм оптимист за системата.Докато не се срине окончателно, промени няма да има.Това, което не може обаче да им се отрече на управниците е , че съвсем успешно прехвърлят проблемите от болната глава на здравата.Масово се обвиняват лекарите организационните и финансови проблеми на системата, удобно се пропуска, че те самите са изпълнители и потърпевши.
03 Юли 2014 13:21
Хан,
Напълно се солидаризирам с теб. Никоя система не може да функционира
нормално при разлика в заплащането между отделни специалисти 50 000 лв.
Не се ли отстрани този проблем, не е възможно нормалното функциониране
на здравеопазването.
Заплащане съгласно твоето предложение и доставка на държавните болници
с централизирани търгове.
Нямало да доставят фирмите-доставчици ли?
Ще си счупят краката да участват.
03 Юли 2014 13:22
Напълно съм съгласен. Две уточения - заплата 4 до 6 средни заплати и това с глобите да важи за всичи професии, без изключение.
Докторе, напълно съм съгласен вие да получавате повече пари за сметка на фармацията и да не работите на конвейр, а по-малко, но качествено.
03 Юли 2014 13:23
Хан, чувал съм че всяка сутрин персоналът на Токуда полага клетва:
"Заклевам се да не вземам от пациента дори едно цвете".
Всяка сутрин!
03 Юли 2014 13:32
Weed361
03 Юли 2014 12:56
1. Доходите на лекарите било тук, било по света, са функция на доходите на пациентите в съответната държава


Федя, напълно съм съгласен - нормално един лекар със специалност трябва да получава на месец 4 до 6 средни заплати. За България това прави 3200 до 4800 на месец, без извънредния труд.

Без да подценявам важността на вашия труд, но правилното съотношение би било 4 до 6 минимални заплати без извънредния труд, разбира се. Пак повтарям за държавни и общински болници. За частните - кой колкото си изкара.
Все пак около 5000 лева е заплатата на Президента на РБ.
03 Юли 2014 13:36
"Заклевам се да не вземам от пациента дори едно цвете"
Сър Ланселот, моралът в системата много падна за последните 12 години, откакто се появи НЗОК. Именно на нея лекарите дължат рязкото повишаване на доходите и статуса си, но и откакто започна да се плаща за "отчетена дейност", хитреците в тая система започнаха да растат лавинообразно и съвсем закономерно сега е в криза. Нямаш представа какви неща се правят, само и само да се източат още пари от НЗОК.
Това е огромен проблем, и той няма да се реши с наливане на допълнителни пари, а с възстановяване на основния принцип - "За качествена работа - качествено заплащане".
Аз лично съм с две ръце лекарите да взимат и 10 000 лв, ако всичко е честно, но в сегашната система нещата не са така и няма как да бъдат.
03 Юли 2014 13:37
сип
03 Юли 2014 13:14
.........
Това, което не може обаче да им се отрече на управниците е , че съвсем успешно прехвърлят проблемите от болната глава на здравата.Масово се обвиняват лекарите организационните и финансови проблеми на системата, удобно се пропуска, че те самите са изпълнители и потърпевши

Я да видим ккакви са (кои са си ги знате по-добре) управниците в здравеопазването:
2. Кой управлява системата?
2.1. Министри. До сега само двама не са били лекари (при това за много малък период). Останалите Д-р Еди кой си.
2.2. Управител на НЗОК - до сега, ако не бъркам, само един не е бил лекар. И много бързо го изхвърлихта.
2.3. Лекарски съйз - само лекари. Тук това си е и по дефиниция, но Председателя си го избирате вие.
2.4. Пациенски организации - и тук Д-р. (виж съседната статия)


03 Юли 2014 13:57
2. Кой управлява системата?
2.1. Министри. До сега само двама не са били лекари (при това за много малък период). Останалите Д-р Еди кой си.
2.2. Управител на НЗОК - до сега, ако не бъркам, само един не е бил лекар. И много бързо го изхвърлихта.
2.3. Лекарски съйз - само лекари. Тук това си е и по дефиниция, но Председателя си го избирате вие.
2.4. Пациенски организации - и тук Д-р. (виж съседната статия)


Федя, така е, лекари заемат управленски и административни позиции.В момента, от който те са там , вече престават да бъдат лечители и изпълняват определени управленски задачи- утвърждаване на решения и статукво в здравеопазването, резултат на което е сегашното състояние.Когато говоря за прехвърляне на проблемите от болната глава на здравата, имам предвид лекарите с които се срещате в болниците.Лечителите.Що се отнася до Лекарския съюз, със задължителното си членство и масовост , би могло да се очаква някакво влияние върху управленито на здраепазването, но уви. Вече не е необходим подписа на БЛС за утвърждаване на Националния рамков договор, който регламентира финансирането на здравеопазването.Промениха специално закона, за да го игнорират.
03 Юли 2014 14:20
сип
03 Юли 2014 13:57
...........................

В момента, от който те са там , вече престават да бъдат лечители и изпълняват определени управленски задачи- утвърждаване на решения и статукво в здравеопазването

!?!?!?!?

Когато говоря за прехвърляне на проблемите от болната глава на здравата, имам предвид лекарите с които се срещате в болниците.Лечителите.

Лекарите, не само тези които срещаме в болниците, ами тези в извънболничната помощ, са два типа:
- Лекари, които обичат професията си (за щастие те са все още преобладаваща част от съсловието)
- Лекари, които мразят всичко, което ги заобикаля и най-много навлеците, които са дошли при тях да им губат времето (за нещастие тези отдавна са повече отдопустимия критичен минимум).
Що се отнася до думата "лечител", хайде да я изключим за сега от разговора. Някак си не подхожда и на темата.
03 Юли 2014 14:32
Федя, 03 Юли 2014, 12:23,

Инженерното образование в България е на печално ниско ниво. В техническите университети отдавна приемат всеки що може да пише, а това предстои на медицинските. Следователно мат'рияла при едните и при другите е много различен. Затова и вероятността да попаднеш на инж. с нова кола е много малка. Аналогично стоят нещата при учителите и професорите, т.е. на такива позиции се подвизават предимно аматьори, които не могат да намерят реализация другаде. (употребата на наречието е преднамерена).

Ако приемем за вярно:
1. Доходите на лекарите било тук, било по света, са функция на доходите на пациентите в съответната държава.

То смъртността, заболеваемостта, здравеопазването (като интегрално понятие) са функция на доходите на лекарите, също ще бъде вярно.

Управлението на здравеопазването наистина е било само от лекари. Единственото изключение е един брокер като минздрав, в Касата — няма изключение (ако не броим за няколко месеца финансистка в началото на ГЕРБ, но тя реално не е имала възможност да направи много). Категорично не е вярно, че здравното осигуряване измислено от лекари, а от работна група предимно от финансисти, малко юристи и малко лекари (правителство на Костов). Но това едва ли има някакво значение, защото е копиране на други архаични здравноосигурителни модели.

Потребителската такса, обаче, е абсолютно задължителна. Единственият й проблем е в нищожния й размер. И аз няма да пиша от загриженост за твоя комп.





... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД