:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пострадалите райони в Добрич и Варна не получават от помощта за бедствия

Правителството раздаде 28 млн. лв. Най-много получават общини, управлявани от ДПС и БСП
Пострадалите от наводненията райони на Варна и Добрич няма да получат и лев от отпуснатите от кабинета 28 млн. лв. за бедствия и аварии. Въпреки че гласуването на правителственото постановление беше забавено, за да се пренаредят проекти и да се посрещнат спешните нужди за възстановяването на засегнатите райони, в документа няма нищо за унищожените от водната стихия райони. Това става ясно от постановлението, което беше публикувано в сайта на правителството.

Парите бяха отпуснати на 2 юли. От тях 24.043 млн. лв. са за общини, а останалите - за министерства. С това финансиране реално фондът за бедствия остава на червено и следващото правителството ще трябва да работи с малко над 15 млн. лв., за да посрещне нуждите на двата града. Вероятно ще се наложи и допълнително отпускане на пари от централния бюджет. Все още не е ясно какъв е размерът на щетите във Варна и Добрич, но вече на няколко пъти от правителството дадоха да се разбере, че няма да може да се разчита на помощ от Европейския съюз. Причината е, че пораженията трябва да са за повече от 232.5 млн. евро.

Интересното е, че за Добрич и Варна има отпуснати пари, но те нямат нищо общо с последните наводнения. В морската столица те са за ремонти на детски градини, за читалище и за овладяване на частично бедствено положение на територията на "Полимери" и "Полимери инвест". В Добрич проектът е за почистване и укрепване на дере в с. Северняк. То се намира в община Крушари, за която няма данни да е пострадала от наводненията. Последните местни избори в общината обаче са спечелени от ДПС.

Общини на кметове от управляващата коалиция преобладават в получаването на пари за възстановяване, показва публикуваният списък. Общо 48 общини на двете партии са получили финансиране. На първо място е ДПС - 26. Най-много общини - 19, са финансирани в Кърджали. Подобно на инвестиционните проекти и тук не правят изключение спортните обекти. Близо 500 хил. лв. ще бъдат дадени за възстановяване на щети по спортна зала "Юнак", както и за отводняване и отпушване на дъждовна канализация на градския парк в гр. Ардино. На четири пъти се отпускат близо 200 хил. лв. за борба с мароканските скакалци. В Благоевград също ДПС взима всички проекти. За община Якоруда се отпускат над 630 хил. лв. за корекция на р. Места. Селища с кметове от БСП печелят всичките проекти за Видинска област.

Този път и от ГЕРБ обаче не могат да се оплачат, че са били пренебрегнати от управляващите. 38 техни общини са успели да се класират за пари от бедствия и аварии.

В правителственото решение са отделени 2 122 614 лв. за покриване на щетите от земетресението през 2012 г. в Перник. Най-много пари ще отидат за укрепване на три общински болници в града.
9
3996
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
07 Юли 2014 19:46
По принцип е точно. Но като се сетя за кметовете на Варна и Добрич... Кое доведе до наводненията и смъртта на толкова човека...
Впрочем, дали някой някога ще установи колко души са загинали от наводненията? Защото сега в общините правят-струват, мъчат се да изкарат мъртвите починали от какво ли не - да не е от удавяне...
Което, между другото лишава семействата им от помощ и от възможност да потърсят възмездие опт държавата и общината...
---------------
Сайтът на Генек
07 Юли 2014 20:27
...няма да може да се разчита на помощ от Европейския съюз. Причината е, че пораженията трябва да са за повече от 232.5 млн. евро.
Пълни глупости!
Пропускаме евросредства заради чиновническа немарливост - не помня името, но експерт обясни в "Денят он еър", че средствата са за регион, т.е. смята се БВП на региона, а не националния, както и, че вече сме ползвали такива средства още през 2005, дори без да сме членове
07 Юли 2014 21:34
Начи, 48 общини с кметове от БСП и ДПС получават помощи, но пък само от една партия ГЕРБ - 38 общини!

Подзаглавието е меко казано манипулативно!
Мъ на кой му пука, важното е да се плюва!
П.П. В трамвай се возят един зад друг жена и пиян като гъз. По едно време пияния се издрайфал върху жената и тя възмутено се развикала срещу пияния: Идиот, свиня, простак и т.н.! Тогава пияния и казал - Я се виж на какво приличаш, ма!
П.П.П. Що пък се сетих за този виц?
07 Юли 2014 21:57
Причината е, че пораженията трябва да са за повече от 232.5 млн. евро.


Това беше изказване на Стрина Кристалина, така че не може да бъде обект на съмнения. В същото предаване тя препоръча засегнатите общини да кандидатстват по другите европейски програми и обеща ходатайстване...
Такива ми ти работи.
07 Юли 2014 22:09
... компетентността/добросъвестността на сталинка, както и на всяко комунде е под гоуема въпроситеуна.
08 Юли 2014 03:52
няма да може да се разчита на помощ от Европейския съюз.


Заради тая поредна заслуга на леля Сталинка,Герп се бори да я направи пак комисар.?!Медал за нищоправене или мафиоти кадруват?
08 Юли 2014 03:59
Повечко коалиционен партньор требе да даде фира за да има основание за помощ на континентално ниво , брато.
08 Юли 2014 06:19
Селища с кметове от БСП печелят всичките проекти за Видинска област.

Кметът на Видин ще има пари за още един джип. А и закуските в детските градини може да поскъпнат още, 50 лева на дете на ден за храна са нищо...
08 Юли 2014 10:51
Нищо ново и неочаквано. Безчовечната мафия просто гледа как да сложи ръце на поредните пари, а хората кучета ги яли...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД