:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,493,109
Активни 116
Страници 19,256
За един ден 1,302,066

Само БСП не иска актуализация на бюджета

Дори ДПС заговори за необходимост от преразглеждане на приходите и разходите на НЗОК
Всички срещу БСП - в такава ситуация се оказа соцпартията, след като президентът Росен Плевнелиев поиска спешна актуализация на държавния бюджет и бюджета на здравната каса, а ГЕРБ побърза да го подкрепи. За преразглеждане на приходите и разходите на НЗОК вече говори и ДПС. Вчера правителството запази мълчание по темата, а от БСП са категорични, че актуализация не се налага - нито в централния бюджет, нито в този на НЗОК.

"Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна изключителната спешност и важност на усилията в НС да се ревизира бюджетът", заяви президентът Росен Плевнелиев. От думите му се разбра, че той смята за проблемни както приходната, така и разходната част на бюджета. "Има сериозен проблем с работата на двете приходни агенции, а ако не се вслушаме в призива на много експерти, които разбират от здравеопазване, и не ревизираме бюджета на НЗОК, ще имаме сериозни проблеми към втората половина от годината", изтъкна той. Според президента нежеланието да се признае истината може да блокира работата на служебния кабинет, а това не бива да се допуска.

Актуализацията на двата бюджета вече се поставя от ГЕРБ като условие за връщане на депутатите в пленарната зала. Лидерът Бойко Борисов подписа споразумение с Българския лекарски съюз, в което пое ангажимент да не влиза в залата, преди кабинетът да е депозирал в парламента проекти за промяната на двата бюджета. Ултимативният тон в споразумението се разминава с официално постъпилото в НС писмо, с което ГЕРБ заявява подкрепа за проекта за програмата на парламента и само уточнява, че актуализацията на двата бюджета са единствените промени в нея, които партията би подкрепила. Официално ДПС ще излезе с решение по темата днес, но депутатите му твърдо смятат, че трябва да има промяна в парите за здравеопазване. Актуализация на бюджета на НЗОК ще доведе неминуемо и до поправки в закона за държавния бюджет.

Въпросът за изпълнението на държавния бюджет се поставя все по-упорито с напредването на бюджетната година. Данните показват, че с изпълнението на приходите има проблеми, а нивото им е съизмеримо с това за 2013 г., когато се стигна до актуализация точно в средата на годината. Ситуацията около КТБ е допълнителен риск въпреки осигурената ликвидност. До момента обаче правителството продължава да настоява, че не бива да се бърза и трябва да се изчакат поне данните за юни, а най-добре - тези за септември. Кабинетът признава, че дефицитът на касата е по-голям от обичайното, но пък това можело да се компенсира с по-добър контрол.

------МИНУС

По изчисления на Надзорния съвет на НЗОК прогнозният дефицит за т.г. е 329 млн. лв. От БЛС считат, че минусът ще е много по-сериозен и ще стигне 491 млн. лв. Това число залегна и в сключеното между ГЕРБ и БЛС споразумение. Вчера от финансовото министерство отказаха какъвто и да било коментар, включително за съществуващите ограничения в закона за публичните финанси за покриване на недостиг в здравната система. При по-високи от предвиденото разходи законът допуска предоставяне на извънреден трансфер за бюджета на общественото осигуряване, но подобен текст за НЗОК липсва. Допълнително финансиране на касата се допуска само в изоставане на планираните приходи, но не и при надвишаване на разходите, какъвто е случаят. Ако има проблем с предоставянето на директен трансфер от държавния бюджет, ще трябва да се завиши делът от здравната вноска, която държавата поема за осигурените от нея групи. При недостиг на пари законът предвижда възможност и за отпускане на временни безлихвени заеми от бюджета, но те трябва да се връщат.

------ОБИДА

Ден след обявяването на исканията на синдикатите и представители на бизнеса ГЕРБ ги покани в парламента да иска обяснение за вината на партията за сегашната ситуация в страната, става ясно от съобщение на пресцентъра на ГЕРБ. Работодателските организации и профсъюзите обвиниха парламентарно представените партии, че са поставили на карта стабилността на финансовата система. Според тях в дъното на банковата, финансовата и политическата криза е парламентът. "В случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти преди парламентарните избори", заплашиха синдикатите и работодателски организации онзи ден.

26
3443
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
07 Юли 2014 19:47
Провал , това е управлението на тройната. Това не значи че симпатизирам на ГЕРБ или РБ.
07 Юли 2014 20:01
Вижте кво , незная какво мисли финансовият министър и премиера , но аз искам да си полеча заплатата през септември. Плащам наем и кредит , да не ви ЕПМ.
07 Юли 2014 20:08
Всички срещу БСП - в такава ситуация се оказа соцпартията, след като президентът Росен Плевнелиев поиска спешна актуализация на държавния бюджет и бюджета на здравната каса.
Още първото изречение е невярно!
Да бяхте прочели изказването на Плевнелиев, па тогаз да дрънкате.
Байгън от манипулатори!
07 Юли 2014 20:32
Казвам се Радостина Ивчева. В последния час по български език, за тази учебна година, господинът ни даде да пишем есе по темата: "Когато думите загубят смисъл си, хората губят свободата си."Аз написах това, дано да ви хареса:
Докато сме малки, ние всеки ден, научаваме нови думи и когато срещнем някоя непозната винаги можем да погледнем в онова нещо наречено тълковен речник. В него смисълът на думата може да ни удовлетвори или пък не. Но пък думите имат една велика сила, те могат да бъдат използвани за манипулация.
Темата съвсем ясно ни отвежда към съвременната политическа обстановка в България. След 25 години преход българския народ се събуди от летаргията, в която беше изпаднал и реши, че може да оправи нещата. Но какво се случва- „плюем” единия лъжец и възхваляваме другия. И сега сме нагазили в дълбокото на морето от лъжи и се давим.
На 14 юни се навърши една година откакто започнаха протестите срещу кабинета на Орешарски. Редовните протестиращи пак се събраха на същото място и по новините казаха, че исканията им остават непроменени, но от репортажите стана ясно, че единственото, което обединява хората на площада е неприязнта им към управляващите. Като говорим за управляващите, същите муцуни, които гледам вече 18 години, и които се целуваха на митингите си преди една година в знак на безкрайно приятелство и разбирателство, сега се държат като деца от детската градина. Станишев „се сърди”, защото Местан пил кафе с Бойко. Местан казва, че правителството не работи ефективно, защото неговите номера не минават. Въпросният Бате Бойко само се изтъква колко е велик и ходи по цяла Европа да злослови срещу България. И за капак на всичко, някакъв водещ си направи партия и реши и той да излъже българите. И успя, 11 % на първите избори, на които се явява не е хич малко, след като успя да победи партии, които
управляват години наред трябва да го признаем. Но сега Бареков ще си отиде в Евро парламента и повече няма да чуем за него. Дано!
Такава е ситуацията в България. Те ни лъжат, ние им вярваме, а и да не им вярваме нищо не се променя. Големите пари се въртят във високите слоеве на обществото, които са изградени само от „ наши хора”, а обикновените хора взимат 36 лв. детски, 340 лв. минимална работна заплата и 150 лв. минимална пенсия, при минимален праг на оцеляване 310 лв. на човек. Така че, можем да заключим, че ние българите сме магьосници, при ниските ни доходи ние пак имаме спестявания. Живи сме, въпреки че, политиците ни ни тъпчат. И само една трета от тас отиват да гласуват на изборите, които всичко искаме, за да изберат същите муцуни, които всички мразим.PS: Когато написах това бях на 17, но когато си под 18 ти е забранено да мислиш пък камоли да говориш за политика. Така че, сега когато съм на 18 ви представям гледната си точка. Ако ви е харесало или пък не, или просто искате да се свържете с мен ми пишете на energy96@abv.bg
07 Юли 2014 20:33
...
07 Юли 2014 20:58
Писи-маци, преди да ти пишем на "адреЗа", изтрий моля те едното, че някак си байгън ни идва!
07 Юли 2014 21:01
Роско започва да се изживява като НЕЩО, което е груба грешка.

*

Продължавай Радостинче, след 5-6 пъти ще запаметим есето, имаше наскоро една Латина Латерна...
07 Юли 2014 21:04
имаше наскоро една Латина Латерна...

Де туй? У ИБ дан са я сменили с драго тошибата
07 Юли 2014 21:05
Докато сме малки, ние всеки ден, научаваме нови думи и когато срещнем някоя непозната винаги можем да погледнем в онова нещо наречено тълковен речник.


Когато ние бяхме малки (моето семейство притежава забележителна колекция от книги), в тези книги непознатите думички се обясняваха под черта.

Тъй като съм изключително много несъвременна и неактуална, си позволявам да давам тези стари книги на децата си (вместо некадърните и крайно непрофесионални днешни "преводи" от съмнителни "литератори". Децата внимателно си вадят непознатите думички - повечето не могат. В резултат (поради липсата на база у дома) - стадо обработени дебили - много некадърно, но обработени!
07 Юли 2014 21:32
Лидерът Бойко Борисов подписа споразумение с Българския лекарски съюз, в което пое ангажимент да не влиза в залата, преди кабинетът да е депозирал в парламента проекти за промяната на двата бюджета.

Тиквата е много оригинален в политическите практики на мутромилиционерите.
07 Юли 2014 21:53
Когато има преразход, т.е. изхарчени пари, които реално нямаш, трябва да се намеси финансовата полиция. Толкова ли е сложно да се осъдят некадърните директори на болници и членовете на ръководните им "бордове"? Така ще се сложи веднаж завинаги край на порочната практика да се източват парите на бедните български данъкоплатци и да се прехвърлят в лични недвижими имоти! Най-чести клиенти на имотните брокери са лекарите, зъболекарите и магистратите. Изводите си направете сами.
07 Юли 2014 21:53
човек не смее да напише нещо,че ще загубим детската публика
07 Юли 2014 22:55
"В Лабораторията вече направихме такава прогноза, че приходите няма да бъдат изпълнени с 1,2 - 1,5 милрд. лева. Правителството би трябвало сега, след изборите, да актуализира своя бюджет, за да не се налага да реже "на парче". Препоръката ни е да се вгледат в изпълнението на бюджета внимателно и тогава ще се види, че нещата са притеснителни", обясни Костов.
Според него може да се мине и без актуализация на бюджета, но това "упражнение" ще бъде много болезнено, защото в края на годината ще трябва да се отрежат разходи, които не бива да се третират по този начин.

Иван Костов, 3 Юни 2014 г.
07 Юли 2014 23:11
Здравей, Радостина!
Недей да се плашиш, тук има някои, които се заяждат заради спорта, но като цяло публиката е добронамерена.
07 Юли 2014 23:34
Ясно бе, БСП са виновни. Това го знаем, няма нужда да го пишете.


Депутат от ГЕРБ: Дянков взе резерва на Здравната каса, за да увеличи пенсиитеТой призова настоящите управляващи да си „посипят главата с пепел и да си тръгнат от тази държава", но отказа да коментира депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Симеон Дянков взе резерва на здравната каса, за да може ГЕРБ да увеличи пенсиите на последното заседание на Министерския съвет при нашето управление", каза още Иванов.

Натисни тук

07 Юли 2014 23:42
ГЕРБ-ерастите искат актуализация на бюджета, защото по-време на предишното им управление нищо не оставиха за крадене. Поне при служебното правителство да пооткраднат малко.

Експерт: Толкова е просто - БСП взимат нов заем, защото ГЕРБ похарчи фискалния резерв

Натисни тук

С 4 млрд. лв. скочил държавният дълг при ГЕРБ
6,6 милиарда от фискалния резерв опоскани за 4 години

Натисни тук

ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ към 31.05.2009 год.
Общ баланс на ФР 8 290.2 млн лв.
Средства на ФР по депозити в Б Н Б 7 142.9 млн.лв.
Средства на ФР във валутни активи 2 467.7 млн.лв.

ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ към 31.03.2013 год.
Общ баланс на ФР 4 215.9 млн. лв.
Средства на ФР по депозити в Б Н Б 3 916.3 млн. лв.
Средства на ФР във валутни активи 590.8 млн. лв.
Това е без резерва на Здравната каса и други уж „по-малки харчове”, с които нещата стават трагични.

Натисни тук

Половината държавен дълг падежира до 4 години

Държавен дълг за 5.9 милиарда лева ще падежира до края на 2017 г., а правителствата, които управляват в следващите четири години, ще имат трудната задача да осигурят обслужването му и да финансират планираните поне до 2016 г. бюджетни дефицити.
Размерът на фискалния резерв в началото на 2014 г. обаче се очаква да е под 5 милиарда лева, от които близо 3 милиарда са средства с целево предназначение и не могат да се използват за погашения по държавния дълг.
Рефинансирането е най-вероятна опция и според Конвергентната програма за периода 2013 - 2016 г. Тя бе подготвена от правителството на ГЕРБ, но завършен вид придоби по време на служебния кабинет, който я изпрати за съгласуване в европейската комисия. Това показва, че както екипът на Симеон Дянков, така и служебният финансов министър Калин Христов смятат рефинансиращите операции за най-удачен вариант, с който да се посрещнат предстоящите падежи.

Натисни тук

Брутният външен дълг на България намаля с над 500 млн. евро през 2013 г.
Само държавният дълг се е свил с почти 4% към края на миналата година

Натисни тук

Държавният дълг намалява през май с близо 123 млн. Лева
С близо 123 млн. лв. намалява държавният дълг през месец май.
Натисни тук

08 Юли 2014 00:06
Такава е ситуацията в България. Те ни лъжат, ние им вярваме, а и да не им вярваме нищо не се променя. Големите пари се въртят във високите слоеве на обществото, които са изградени само от „ наши хора”, а обикновените хора взимат 36 лв. детски, 340 лв. минимална работна заплата и 150 лв. минимална пенсия, при минимален праг на оцеляване 310 лв. на човек.


Така е в целия свят, нарича се диктатура на капитала. Благоденствието завършва и за благоденстващия Запад. Там частния дълг надвишава 3-4 пъти брутния вътрешен продукт. Това означава, че тяхното благоденствие е на кредит.
08 Юли 2014 01:11
Така е в целия свят, нарича се диктатура на капитала. Благоденствието завършва и за благоденстващия Запад. Там частния дълг надвишава 3-4 пъти брутния вътрешен продукт. Това означава, че тяхното благоденствие е на кредит.

Може и на кредит да е, но го има. В Русия, Китай, Куба благоденствие не е имало, няма и няма и да има. Природен закон.
08 Юли 2014 05:12
Само БСП не иска актуализация на бюджета


И защо пък да не иска? Та една актуализация на бюджета може да удължи живота на правителството с поне един месец. И съответно изборите се изтеглят за по-късно и съответно се удължават възможностите за кражби и далавери.
08 Юли 2014 08:12
КОЙ, ако не управляващите в "мнозинство", БСП и ДПС ???...
08 Юли 2014 09:12
В резултат (поради липсата на база у дома) - стадо обработени дебили - много некадърно, но обработени!
Не съм толкова глупава за колкото ме мислите. Никой не ми е казвал какво да пиша. Написах това, което мисля и чувствам. Личностни критици, които изобщо не ме познават си имам доста и не ми трябват нови. Не ми пука какво мислите за мен, и без това никой не ме харесва, та свикнала съм. Ако искате да критикувате, критикувайте написаното не автора.
08 Юли 2014 09:13
Преди хората се самозапалваха от отчаяние и липса на пари. СЕГА хиените от БСП убиват хората, защото не дават пари за лечение, и дори не разбират, че режат клона на който седят, защото най-нуждаещи са техните избиратели - RIP
08 Юли 2014 12:27
Личностни критици, които изобщо не ме познават си имам доста и не ми трябват нови. Не ми пука какво мислите за мен, и без това никой не ме харесва, та свикнала съм. Ако искате да критикувате, критикувайте написаното не автора.

Добре дошла във форума. Хубаво е да има многообразие и различни мнения. Като например тийнейджърски. Не се притеснявай от критиките - те могат само да те мобилизират. Чети, пиши, спори, убеждавай, защитавай мненията си... аргументирано. Наблягай на четенето- винаги има какво да се научи тук(и аз така правя ). Но винаги подхождай с критичност към всичко, което четеш, защото мотивите на пишещите са различни, а дори и дребнавите заяждания издават лични пристрастия и/или неприятни черти на характера...
П.С. Един съвет - не си публикувай публично мейла, освен ако не искаш да прекарваш голяма част от времето си разчиствайки спам.
08 Юли 2014 12:48
Когато написах това бях на 17, но когато си под 18 ти е забранено да мислиш пък камоли да говориш за политика.


Това не е вярно. Поздравления за смелостта и продължавай да пишеш щом имаш мнение по темите тук. Дъщеря ми беше на 15 когато спечели литературния конкурс на "ОВЕРГАЗ" с есе на социална тема. Но да те предупредя да внимаваш и никога да не противоречиш на няколко ника от форума. Ще те накажат без да се съобразят с младостта ти.
08 Юли 2014 13:56
ednateenagerka,
Имаш поглед върху нещата и собствено мнение, за твоите години това е сериозна работа. Продължавай!
08 Юли 2014 16:47
Прави са да е я искат тази актуализация, голямата яма зейна заради великият финансист Дянков, който е време да върне парите!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД