:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Спане след напиване, размена на съпруги и кво ли още не

Много скъпо у хоремага, да му се не види! Направили големата ракия лев. Домашнярка. Човек му се налага да си лишава семейството от основни хранителни продукти, та да води социален живот. Сорос или протестиращите, къде свалиха Орешарски от власт, са зели кръчмата на концесия, да ни изпиат кръвчицата... Па, може и сирийските бежанци да са, ама със сигурност некой ни затръква.

Жената ме гледа на кръв, като бръкам у шкафа, къде държиме социалните помощи. И като не може да надвие на мене, е подкарала децата на всестранен тормоз. Решила да превъзпитава големия син, че той само седи пред компютъра.

Оня ден хапвам мекички с медец набърже, преди да се спущим къде кръчмето, а синът излиза от стаята си по голема нужда.

- Бръже, заминавай да видиш кво гледа на тоя пуст компютър. Да не би да е порно... - вика мойта.

- Та, ако е порно, кво!? - продължих да дъвчем. - Момчето е на шеснайсе години, да гледа...

- Заминавай!

Отидох, кво да правим. Нема порно. Ако имаше, щех да се почувствам горд със сина и да оплакнем око, как се вика. Неква статия. Зачетох, нещо за петнайсе думи, къде ги немало у българския език. Не сфанах баш за кво става въпрос, щото бръзах, ама две ми се набиха у полезрението.

Ареодярекпут на ескимоски значело размена на съпругите за неколко дена, а пък рхве на тонгоански - спане с дрехите в нетрезво състояние на пода, на улицата или къде и да е извън леглото.

Стана ми некво тъжно на душицата и излезнах от дом. На размена на съпругите съм навит. То на човек му дойде до гуша от едно и също. Ама немаме ли си ние приказки за спане у нетрезво състояние извън леглото бе, хора!? Е, може и да не е една дума, ама кога улезнах у хоремага, Вако Беневреко ме посрещна със следната реплика:

- Сношка беше фрълил много на дивия и се ояндзи на джанката...

Болката у душата ми резко се засили. Затва само си помислих "Нема никъв патриотизъм у тая дръжавица! Да фрълиш много на дивия, без рхве не минава. Тва е напиване, къде рхве е най-малко лошият изход от него. А да се ояндзиш значи да възседнеш клон на дръво и да се климбуцаш на него. А да се климбуцаш ще рече да се клатиш отпуснато, все едно си свински дроб, фрълен на тараба. А тараба означава ограда от дървени дъски, прикрепени неустойчиво една към друга".

И не отврънах нищо, а си мислим "Седемдесе километра по въздушна линия, я има, я нема, до Шопето, а тия тръгнали да пишат статии за некви от Тонга. Не можаха ли да драснат нещо за нашия диалектец!?". Почувствах се обиден и пренебрегнат и застинах на средата на хоремага.

- Ше те фрълим у шибликите, ей! - Вако се намести на стола.

"Знаат ли тия, къде пишат такива статии, кво са шиблики? Друг път! Приблизително може да се преведе като ниски, бодливи, гъсти храсти, растящи около път или пътека".

- Абе, ти ше си купиш ли нещо за пиене и да седнеш да си приказваме, или ше ми весиш цифка!? Май ти се ще да земем вършината?

"Вършини - най-горните клони на дърво, къде се използват за метли за оборите или за подкарване на кози и овци по време на мълзене - помислих си. - Мълзене - доене на дребен рогат добитък, задължително на ръка". И оттука като тръгна една верижна реакция...

Баш до обора ни е курникът, къде ни спат кокошките, а от техните яйца преди Възкресение правиме перашки. Пак нема такава дума у книжовния език. Перашки значи "боядисани великденски яйца". По празниците се меси и турта, мале, как ми се дояде. Туртата е богато украсена обредна питка. Верно, има си и други имена из краищата на България, ама с наште турти нищо не може да се сравни, гаранция.

И подивех:

- Знаеш ли кво ми е!? Писна ми целата дръжава да се прави, че Северозападо не съществува! И не ме гледай като шута (без рога) коза, че ше ти откъснем пелешките (кожени висулки на гушата на коза или пръч)! Прибирам се и тва е! Ама ше минем през левата тутма (малко възвишение у населено место, къде има площад), та да не срещам Сандо Лисио (лис - човек, който е оплешивял или има рядка коса на някое място на главата), щото ще ми бреца (реването на магарето), че имам да му давам пари.

Докъде отивах къде вратата, чух Вако да скумръча (говори тихо и подигравателно):

Фащай шуштавата (дива и безлюдна местност)! Ако ти е кеф и през Дунав мост за къде Европата заминавай, ама нема как да стане, що пъта е целият на бапки (сравнително плитки дупки). Краднаха парите за ремонта.

Тръгнах си. У назе, по мердена (вътрешно дървено стълбище у къща), та у кревата да си доспим, че верно бех сношен. За нищо ни не сеферат, ей! А май надвиших петнайсе...
2544
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД