:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Икономиката в еврозоната започна да буксува

Шефът на ЕЦБ Марио Драги обмисля финансови облекчения за ударените от кризата страни
Производството в еврозоната е стигнало през август най-ниското си ниво за последните тринадесет месеца, показва проучване на частния сектор, извършено от финансовата фирма "Маркит" и цитирано от Би Би Си. Индексът на растеж е спаднал до 50,7 от 51,8 през юли. Растежът се регистрира при изчислена стойност на индекса над 50.

"Въпреки че малкият растеж е по-добър от това да няма никакъв, възпиращият ефект на икономическата и геополитическата несигурност на производителите става по-видим", казва икономистът от "Маркит" Роб Добсън. Според проучването бизнесът страда главно заради напрежението между ЕС и Русия. Индексът за растеж на Германия, която е най-големият руски търговски партньор в ЕС, спада за 11-и пореден месец и достигна ниво от 51,4. "Франция ни тревожи сериозно, както и спадът на Италия от сериозно разрастване до стагнация. Индустриите на Германия, Холандия и Испания дават знаци, че бързият растеж практически е спрял. Това не е обнадеждаващо", допълва Добсън. Позитивно развитие се наблюдава в Ирландия, чийто растеж достига най-високите си нива от края на 1999 г.

На срещата на Европейската централна банка днес финансистите ще обсъдят конкретен план как банките да преодолеят забавено възстановяване на еврозоната и заплахата от дефлация. Инфлацията в зоната все още е 0,3% и далеч от целевата стойност от 2%, изисквана от Европейската комисия. Смята се, че шефът на ЕЦБ Марио Драги ще предложи нови финансови облекчения за ударените от кризата страни, подобни на тези, които Великобритания и САЩ въведоха.





РАЗНОГЛАСИЕ

Според Драги наливането на пари в икономиките ще даде тласък на растежа в Европа, съобщи германското сп. "Шпигел". Наскоро той заяви, че подобни реформи биха били "от полза за цялостната политика" на ЕС. Подобна позиция застъпва и италианският премиер Матео Ренци. Той призовава за увеличаване на възможността на маневриране по отношение на бюджетните правила на ЕС. Немският канцлер Ангела Меркел обаче не е доволна от идеята за по-силно финансово стимулиране и по-малко икономии. Тя и финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле са критикували Драги, пише сп. "Шпигел". В телефонен разговор миналата седмица Меркел е попитала Драги дали ЕЦБ ще промени курса си на действие и ще се възпротиви на позицията на Германия за политика на икономии в еврозоната. Той обаче е отрекъл подобна възможност.
29
2299
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
01 Септември 2014 23:22
А кой е очаквал друго при всичките икономически санкции, несигурност и публично говорене за война? По-лошото е, че се касае явно за дългосрочен процес и още наблюдаваме само първични симптоми на задълбочаване
02 Септември 2014 01:00
Тъй, тъй, уважаеми еврократи, а вие продължавайте да играете по свирката на САЩ!
02 Септември 2014 04:39
Според Драги наливането на пари в икономиките ще даде тласък на растежа в Европа
Наливане вероятно под формана на кредити и социални помощи? Че то какво друго му остава на постиндустриалния капитализъм...
02 Септември 2014 04:39
Европа е готова да съсипе икономиката си само за да спре руската водка и хайвер на европейския пазар.
Много е умно, и ще проработи.
02 Септември 2014 05:24
Икономиката в еврозоната започна да буксува


Изход?Нови санкции срещу антифашистите и...преминава на заден ход.

02 Септември 2014 06:56
ЕС бяха решили да вкарат набързо Украйна в ЕС и по тоя начин, новите 50 милиона гладници да почнат да купуват стоките на ЕС и хоп икономиката на ЕС да се оправи. Обаче.. крива излезе сметката. Не, че големите фирми в ЕС са се отказали от тая плячка/щото друго за раздвижване на оборотите си не виждат../ Само, че засега ЕС вместо 50 милиона клиента, получава война в Европа.
02 Септември 2014 07:11
ЕС бяха решили да вкарат набързо Украйна в ЕС и по тоя начин, новите 50 милиона гладници да почнат да купуват стоките на ЕС
Скъпите европейски стоки са непродаваеми на неплатежоспособния украински пазар. Украинците и досега ги купуваха-доколкото могат да си ги позволят и доколкото в Европа изобщо се произвеждат потребителски стоки. ЕС няма интерес от приемането на бедна и проблемна страна, като Украйна. От Украйна има интерес НАТО, за да я използва като плацдарм и е на път да го постигне, особено след нахлуването на руски войски на украинска територия.
02 Септември 2014 08:24
На срещата на Европейската централна банка днес финансистите ще обсъдят конкретен план как банките да преодолеят забавено възстановяване на еврозоната и заплахата от дефлация.

---
Как? Предложете на ЕС:
Още икономически санкции спрямо Русия. Може и ще поддържащите я страни от БРИКС. Най ще помогне изключването на руските банки от S.W.I.F.T. Може да опитате и с бързо въвеждане на " зона за свободна търговия между САЩ и ЕС".
02 Септември 2014 08:42
Суицидни действия на ЕС. Много жалко... ЕС беше една прекрасна идея , на път да бъде скапана отвътре чрез агентите на Вашингтон. Последните превзеха и Европейските Структури , доминират и в националните правителства... Единствената надежда за Западна Европа остават националистическите партии. Западноевропейците интуитивно усещат че нещата не вървят на добре , въпрос на късо време е това усещане да намери израз в политическа украска. Европа на нациите !!! Вън американците от Европа !!! Единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток !!!
02 Септември 2014 08:48
Единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток !!!...
... от което има интерес най-вече Русия - Путин сам се издаде с нервната си реакция, че може да превземе Киев за 2 седмици, ако санкциите се задълбочат и с показното откриване за трети път на строежа на газопровод за Китай.
02 Септември 2014 08:51
На съвременните икономисти освен наливане на пари а ла FED явно друго не им ражда главата.

Япония,Китай, сега ЕЦБ.

Засега минава номерът. Ще видим докога .
02 Септември 2014 09:08
На съвременните икономисти освен наливане на пари а ла FED явно друго не им ражда главата.

Япония,Китай, сега ЕЦБ.

Засега минава номерът. Ще видим докога .
Капитализмът го кара на циклични кризи от около 200 години насам (повечето изкуствено предизвикани) и си е все така жизнен. Един рестарт на кредитната въртележка, позната ни до 2008 г., ще му придаде поредна доза очарование, проваляйки въжделенията на "Строго секретно" за крах на капиталистическата система. Може да звучи пошло, но консюмеризмът се превръща в най-пчелевишата идеология на съвременната пазарна икономика - нещо, на което дори руснаците се научиха и им хареса (което е една от причините за напъните на Кремъл за решаване на украинската криза). И още дълго ще бъде така - страните от бившия соцлагер все още не на се наситили на тази своя придобивка. За жалост на форумните мурзилки, които очакват Аврора да се зададе откъм Дунава.
02 Септември 2014 09:39
Капитализмът го кара на циклични кризи от около 200 години насам (повечето изкуствено предизвикани) и си е все така жизнен.


Така е.
Но след всяка голяма криза се пръкват я марксизъм,я ленинизъм, я хитлеризъм.
А и на съвременните банкери никак не им се скача от небостъргачите.

Та затова помпят та дано се размине.
02 Септември 2014 09:50
Но след всяка голяма криза се пръкват я марксизъм,я ленинизъм, я хитлеризъм.
А и на съвременните банкери никак не им се скача от небостъргачите.
Всички тези -изми, войни и революции са правени, за да се омаломощи бялата раса и да се отдалечи от принципите на християнството. Сега това се прави чрез безкръвни методи - остава плебсът да е доволен и да не мисли за глупости, за което банките скоро ще започнат отново да му насипват с черпака.
02 Септември 2014 09:53
Rakita - повече ли мразиш Русия, отколкото обичаш своите деца?



02 Септември 2014 10:09
...ЕС беше една прекрасна идея...

ЦекоШенгеня,
02 Септември 2014 10:16
Rakita - повече ли мразиш Русия, отколкото обичаш своите деца?
Не може да мрази Русия човек, който е учил 8 години руски език, две години е участвал в кръжок по руски в гимназията и си и е лягал с автомат "Калашников" и пулемет "Калашников" преди да си легне с жена
Запомни: Русия не е равно на Кремъл.
02 Септември 2014 10:52
Nick Паисий ме е изпреварил! Палец на трета и за Цеко Шенгеня!!!
02 Септември 2014 11:06
Ракита, предателството на троцкиста Хрушчов и неговите производни Горби и трезвеника Е. само удължиха агонията на любимияти капитализъм. Но нищо не може да спре колелото на историята...
02 Септември 2014 11:56
Без политици от класата на Де Гол ЕС е една пропаднала идея. Няма как да се случи ЕС с лидерството на нагли кариеристи, крадци, обикновени тарикати и транс-сексуални наркомани.
02 Септември 2014 13:36
Ракита, предателството на троцкиста Хрушчов и неговите производни Горби и трезвеника Е. само удължиха агонията на любимияти капитализъм. Но нищо не може да спре колелото на историята...
Капитализмът няма с какво да бъде заменен - комунистическите революции се извършват само чрез въоръжени преврати, а то и комунисти не останаха, така че...
02 Септември 2014 14:03
Rakita - повече ли мразиш Русия, отколкото обичаш своите деца?

Май уместният въпрос към чугунените глави е-"Повече ли обичате Кремъл, отколкото собствените си деца?"

Както каза Rakita по-горе-Русия не е Кремъл. Руснаците винаги са били потискани и експлоатирани. С подкрепата си за репресивните им режими, вие действате срещу самите руснаци-срещу тези, които са против корупцията, против управляващите там и репресиите им, срещу тези, ги арестуват, когато протестират срещу управляващите им, които са подчинили държавата на далаверите си. Вие осигурявате легитимацията на този режим, който гледа единствено и само своето благополучие и изобщо не го е грижа за обикновените хора-те му се явяват главоболие.

Величаете политиката на държава, за която алкохолизирането на собствения ѝ народ е било държавна политика. Че как иначе ще му ограбят парите и ще го държат беден и подчинен? И да мразиш хората, които поддържат сегашния репресивен режим в Русия, при който липсва политическа опозиция, липсва свобода на словото, цари абсолютен шовинизъм и се призовава за премахване на демокрацията, наистина ли е равносилно на омраза към Русия?

02 Септември 2014 15:14
Вие осигурявате легитимацията на този режим, който гледа единствено и само своето благополучие и изобщо не го е грижа за обикновените хора-те му се явяват главоболие.
Под благовидния предлог за превес на общото над частното
02 Септември 2014 18:04
Rakita
02 Септември 2014 18:14
Всъщност нещата не са точно такива, каквито им се иска да изглеждат на някои. Путин ще бъде принуден да се съобрази с обикновените руснаци и с кремълската аристокрация, които ще надделеят над хардлайнерите, както вече споменах под съседната тема. До Коледа всички ще се кротнат - за Бога, руснаците не могат да купуват замразени меса, сирена и зеленчуци от другия край на света! А олигарсите ще искат да поглезят любовниците си с някоя нова яхта или лимузина, каквито в момента не могат да си подзволят, заради замразените сметки.
02 Септември 2014 19:04
Интересното че става въпрос как икономиката на ЕС буксува,а някой тука ни прави антикомунистическа пропаганда и че няма подобро от крадливия нечестен и алчен капитализъм!Приемаш желаното за действителност, момче!Огледай се ако си тука къде живееш и какъв е хала на обикновения българин!"Взора от нигде надежда не види"!
03 Септември 2014 02:12
Икономиката в еврозоната започна да буксува


И това за чудене ли е?

Гледайте само с какви ялови дивотии се разправят дебилоидите в Брюксел!

Утре може да измислят още някакво законодателство за ощастиливяване на пуйките и патките в Съюза или как да прикачат по един касов апарат към всяка ерогенна зона на проститутките или към нервната система на наркоманите за да съберат данъци от проституцията и наркотрафика и да постигнат мечтания икономически разтеж!

Хеле пък ако затворят границите с Русия съвсем ще цъфнат!
03 Септември 2014 02:15
Тъй, тъй, уважаеми еврократи, а вие продължавайте да играете по свирката на САЩ!


Ако имаш пред вид руското значение на глагола "играя" си прав. Става сума за банално свирене на свирката на бащицата на съвременната демокрация!
03 Септември 2014 11:10
Интересното че става въпрос как икономиката на ЕС буксува,а някой тука ни прави антикомунистическа пропаганда и че няма подобро от крадливия нечестен и алчен капитализъм!Приемаш желаното за действителност, момче!Огледай се ако си тука къде живееш и какъв е хала на обикновения българин!"Взора от нигде надежда не види"!

Не аз повдигнах въпроса за Русия. Всеки неуспех за България се представя като провал на капитализма, а всеки успех на Русия като...победа над капитализма. Нима Русия не е капиталистическа? Нима Русия ще спре да е капиталистическа? Там се усетиха, че фашизма най-много им пасва-хем всички удобства на това частната собственост да е твоя, хем цялата държава стои зад теб и справедливост няма.

Щом Русия в момента е таква огромна сила, а е капиталистическа, то как е успяла тя с "крадливия нечестен и алчен капитализъм" по чугунената логика и какво следва след него-нов изстрел на крайцера Аврора ли? ЕС е много по-социален, икономиката му е планирана в много по-голяма степен, има далеч по-добро антимонополно законодателство и далеч повече намеса от страна на държавата.

Идеологически той трябва да е много по-близо до чугунените глави от Русия, но любовта към Русия е много силна и дори тя да приеме хомосексуализма за национална доктрина, чугунените глави ще станат хомосексуалисти и пак ще се кланят (опорната точка ще е, че много велики хора за били хомосексуалисти).

България не се проваля заради капитализма, а заради корупцията. Да се представят проблемите, дължащи се на корупцията, като проблеми на демокрацията, равенството, справедливостта и законността е нагло, гадно и най-вече невярно. А да минеш в руската сфера на влияние, за да се справиш с корупцията, е все едно да обвиниш отдалечаването от Русия за увеличаването на алкохолизма и да искаш да станем задунайска губерния, че да го ограничиш.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД